Tekst Matin Zijlstra en Evert Brouwer

x
Leestijd: +/-50 seconden

Helikopters bestrijden natuurbrand De Peel

De brandweer heeft woensdag hulp gekregen van de luchtmacht bij het blussen van een natuurbrand  in de buurt van Griendtsveen in Limburg. Een Chinook en Cougar-helikopter van het Defensie Helikopter Commando dropten met hun bambi buckets in totaal 736.000 liter water op het vuur. Aan het eind van de dag was de brand nog niet uit maar wel beheersbaar volgens de brandweer.

Nadat duidelijk werd dat het ging om een grote brand, werd woensdagmorgen al een Cougar ingezet om de brandbestrijders op de grond te assisteren. Rond het middaguur werd besloten om ook nog een Chinook in te zetten. De twee helikopters vlogen liefst 156 keer naar een plas bij het plaatsje Liessel om hun waterzak te vullen en die vervolgens op het vuur te droppen.

Bij het invallen van de schemering zijn de toestellen gestopt met blussen en rond negen uur stonden ze weer op thuisbasis Vliegbasis Gilze-Rijen.

Bron: Defensie. Foto: sergeant 1 Mike de Graaf

x
Leestijd: +/-25 seconden

Missing man formatie bij Indië-monument

F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht voeren morgen, 3 september, een missing man-formatie uit tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië Monument bij Roermond. De toestellen vertrekken rond 14.00 uur van de Vliegbasis Volkel en landen daar uiterlijk 15:30 uur weer.

De Koninklijke Luchtmacht verzorgt al een aantal jaren deze eregroet bij de jaarlijkse herdenking van de ruim 6.200 Nederlandse militairen die sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea in de periode 1945-1962.

Tijdens de missing man-formatie vliegen vier F-16’s recht over het Indië-monument in Roermond. Hierbij verlaat één van de F-16’s de formatie en symboliseert zo de gevallen kameraden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Nederlandse militair in V.S. overleden

De bij een schietpartij in Indianapolis (V.S.) omgekomen 26-jarige korporaal 1 Simmie Poetsema en zijn twee bij het incident gewonde collega's zijn vandaag overgebracht naar Nederland. Het drietal werd afgelopen weekeinde op straat neergeschoten. De korporaal raakte daarbij zwaar gewond en overleed in de nacht van 28 op 29 augustus in aanwezigheid van onder meer zijn familie. De Amerikaanse politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden. 

De schietpartij heeft geleid tot geschokte reacties bij de Defensietop, collega's en elders in de samenleving. De Amerikaanse minister van Defensie betuigde zijn medeleven in een telefoongesprek met defensieminister Kajsa Ollongren. Op de thuisbasis van de commando's in Roosendaal hebben de groene baretten uitvoerig stilgestaan bij het verlies van hun collega.

Korporaal Poetsema was vooral bekend als iemand die anderen graag wilde helpen. Zo bewees hij zijn eenheid grote diensten bij de evacuatie-missie in Afghanistan vorig jaar. Terwijl de chaos rond de luchthaven van Kabul opliep en het steeds moeilijker leek om mensen te evacueren, creëerde hij en zijn collega's op een inventieve manier een nieuwe toegangsweg naar het vliegveld. Hierdoor waren de commando's in staat om honderden Nederlanders en Afghanen in veiligheid te brengen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-35 seconden

Opsporingsteam naar Oekraïne

Een Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) gaat verder met het onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat hebben ministers Ollongren (Defensie), Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Yeşilgöz-Zegerius (Justitie) gemeld aan de Tweede Kamer. Onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC) wordt er nog drie keer een team ingezet in dit en het volgend jaar.

Op verzoek van Oekraïne deed het FO-team in mei al onderzoek naar oorlogsmisdrijven in het land. Besloten is nu, dat een team dit najaar nogmaals onderzoek gaat doen in het land. De derde en vierde keer volgen in het voor- en najaar van 2023.

Het FO-team bestaat uit personeel van de Koninklijke Marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. Ook wordt onderzocht of zedenrechercheurs en deskundigen uit andere landen zich kunnen aansluiten bij het Nederlandse team.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-50 seconden

Iran kaapt onbemand schip

De Amerikaanse marine heeft deze week voorkomen dat een ondersteuningsschip van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGCN) een onbemand oppervlaktevaartuig van de Amerikaanse 5e Vloot in de Perzische Golf bemachtigde.

Het Iraanse schip had de Saildrone Explorer al op sleeptouw genomen. USS Thunderbolt (PC 12), die in de omgeving opereerde, reageerde onmiddellijk. Ook werd een MH-60S Sea Hawk van Helicopter Sea Combat Squadron 26 vanuit Bahrein naar de plek gezonden. De acties van de Amerikaanse zeestrijdkrachten hadden tot gevolg dat het Iraanse schip de sleepkabel naar de USV loskoppelde en het gebied ongeveer vier uur later verliet.

De Saildrone Explorer USV die Iran probeerde in beslag te nemen, is eigendom van de Amerikaanse overheid en uitgerust met sensoren, radars en camera's voor navigatie en gegevensverzameling. Deze technologie is in de handel verkrijgbaar en slaat geen gevoelige of geclassificeerde informatie op. Niettemin reageerde vice-admiraal Brad Cooper van de 5e Vloot in stevige bewoordingen: "De acties van de IRGCN waren ongerechtvaardigd en in strijd met het gedrag van een professionele zeemacht".

Bron en foto: US Navy

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Extra opvang in Marnewaard

Defensie stelt een extra stuk terrein in de Marnewaard bij Zoutkamp beschikbaar voor de opvang van 500 asielzoekers, met een maximum tot 700. Dit gebeurt op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Op de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne worden nu al asielzoekers opgevangen. Zij gaan naar kleinere opvangplekken in de gemeente Het Hooge Land, waartoe Zoutkamp behoort.

Het nieuw beschikbaar gestelde terrein wordt maximaal zes maanden voor dit doel gebruikt. De opvang gebeurt onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Met het COA is afgesproken dat Defensie de geplande militaire oefeningen op de Marnewaard gewoon door kan laten gaan.

Eerst wordt door het COA bekeken wat er nodig is om het terrein gereed te maken voor opvang. Defensie ondersteunt het COA de komende weken met een coördinator en een aantal stafleden. Ook staan er 30 militairen op afroep klaar om eventueel te helpen bij praktische werkzaamheden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Schietstoel F-35 aangepast

Bij een grote controle van de schietstoel van de F-35 is bij een Nederlands toestel in de Verenigde Staten een onderdeel uit voorzorg vervangen. Eind juli verscheen in Amerikaanse media een artikel over een technische tekortkoming aan de schietstoel van een toestel. Vrijwel alle F-35’s op Luke Air Force Base bij Phoenix, waar het Nederlandse toestel is gestationeerd, zijn nu gecheckt, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer.

Volgens het artikel zou een deel van de zogenoemde ejection seat initiator cartridges ondeugdelijk kunnen zijn. Dat is een onderdeel van de schietstoelen in de F-35. Een eerste melding hierover kwam al medio april binnen. Schietstoel fabrikant Martin Baker is daarop samen met het F-35 Joint Program Office (JPO) de kwestie gaan onderzoeken. Ook Nederland maakt deel uit van het JPO. Defensie heeft acht toestellen voor opleiding en training op Luke Air Force Base.

Na een eerste risicoanalyse werd vastgesteld dat de kans zeer gering is dat de schietstoelen niet goed functioneren. Desondanks besloot de Amerikaanse overheid om zoveel mogelijk toestellen te laten inspecteren voor de eerstvolgende vlucht.

Van de twintig F-35's in Nederland zijn er inmiddels zes gecheckt. Hier zijn vooralsnog geen problemen aan de schietstoel aan het licht gekomen. De overige vliegtuigen worden binnen negentig dagen gecontroleerd. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen gevonden bij de cartridges die uit voorzorg zijn vervangen.

Michael Gorbatsjov overleden

De man die de wereld veranderde. Zo werd voormalig leider van de communistische partij van de Sovjetunie, Michael Gorbatsjov, genoemd. Hij overleed dinsdag in Moskou op 91-jarige leeftijd. Door zijn doen kwam er een einde aan de koude oorlog waardoor de verhoudingen tussen oost en west voor korte tijd verbeterden en de veiligheidssituatie in Europa drastisch veranderde.

Gorbatsjov werd in 1985 leider van het politbureau van de communistische partij en daarmee leider van de Sovjetunie. Hij introduceerde 'glasnost' en 'perestroika' als een nieuwe aanpak om de Sovjetunie te veranderen en moderniseren en streefde naar een verbetering van de relaties met het westen.

Een belangrijk succes was de ondertekening van het zogenoemde INF-akkoord door hem en de Amerikaanse president Ronald Reagan op 7 december 1987. Door dit wapenbeheersingsakkoord zag de NAVO af van de plaatsing van Pershing-raketten en kruisvluchtwapens in Europa. In Nederland zouden 48 kruisvluchtwapens worden gestationeerd op de Vliegbasis Woensdrecht.

Gorbatsjov was leider van de Sovjetunie tot 1991. Op het moment dat hij aftrad was Europa drastisch veranderd. De Berlijnse muur bestond niet meer, de Bondsrepubliek Duitsland en DDR waren samengegaan en in de meeste Midden- en Oost-Europese landen had de democratie zijn intrede gedaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-35 seconden

Britse legerpaarden op vakantie

Ongeveer 120 paarden van het Household Cavalry Mounted Regiment zijn overgebracht naar het Britse Defence Animal Training Regiment waar ze zes weken lang 'vakantie mogen vieren'.

De paarden worden normaal gesproken ingezet bij ceremonies van het Britse koningshuis zoals de viering van het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth dit jaar. Volgens kapitein Scholes van de Royal Horse Guards en Kings 1st Dragoons, moeten paarden net als militairen de kans krijgen om fysiek en mentaal in topconditie te blijven. "De rustperiode zorgt ervoor dat ze weer nieuwe energie opdoen en helpt hen de ceremoniële taken weer met een zekere vorm van enthousiasme op te pakken".

Tijdens hun 'vakantie' worden de paarden regelmatig gereden en in een ontspannen omgeving voorbereid op het nieuwe seizoen.

Bron: Britse landmacht

x
Leestijd: >60 seconden

Berging Lancaster

De gemeente Zuidwest-Friesland gaat met Defensie aan de slag om een in 1943 neergestorte Britse bommenwerper uit het IJsselmeer te halen. Dat gebeurt binnen het nationaal programma berging vliegtuigwrakken. In de Lancaster ED603 zitten vermoedelijk nog de stoffelijke resten van drie Britse bemanningsleden.

De Friese gemeente meldde de berging van de Lancaster in 2021 aan voor het programma. De overheid heeft recent ruim 1,7 miljoen euro voor de berging beschikbaar gesteld. In het water voor de Friese gemeente ligt waarschijnlijk ook nog het wrak van een Britse Manchester L7390, maar de locatie daarvan is nog niet bekend. Volendamse vissers vonden in 1996 als eersten sporen van het wrak op de IJsselmeerbodem. Duikers van Defensie hebben de locatie daarna nader bepaald en vastgesteld dat er waarschijnlijk nog stoffelijke resten aan boord zijn.

De Lancaster ED603 raakte in 1943 beschadigd bij een aanval op de Duitse stad Bochum. Op de terugweg naar Engeland schoot een Duitse nachtjager het toestel neer. De lichamen van vier bemanningsleden spoelden aan, maar de andere drie zijn nooit gevonden.

Bron: Nu.nl

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Militairen enhanced Forward Presence oefenen volop

Een door de vijand veroverd vliegveld terugveroveren. Dat was de opdracht voor de Nederlandse militairen die momenteel deel uit maken van de enhanced Forward Presence missie in Litouwen. De militairen oefenden het bereden en uitgestegen optreden in verstedelijkt gebied en werkten samen met een internationaal Joint Terminal Attack Controller-team voor luchtsteun. Ook werd er geschoten met 81 mm mortieren.

De inzet van vliegtuigen voor luchtsteun en het grondgebonden vuur van de mortieren vraagt om een nauwkeurige coördinatie. Ook hierbij spelen de JTAC's een rol, want op het moment dat vliegtuigen hun aanval uitvoeren, moet het vuur op de grond tijdelijk worden onderbroken. Dat is een uitdagend moment waarin communicatie, 'situational awareness' en nauwkeurigheid essentieel zijn.

Niet alle Nederlandse militairen van de eFP waren betrokken bij deze eenheid. Andere eenheden trainden afgelopen week hun basis gevechtstechnieken zoals de 'contact dril', het evacueren van een gewonde uit een Boxer pantservoertuig en een hinderlaag. Deze training is een voorbereiding op de halfjaarlijkse eFP-oefening 'Iron Wolf'.

Bron: Defensie