Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: > 40 seconden

Recordaantal kijkers Nationale Herdenking

Niet eerder is door zoveel mensen gekeken naar de uitzending van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag woonden bovendien ruim drieduizend belangstellenden de plechtigheid bij.

Tijdens de Nationale Herdenking op 15 augustus wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Volgens Stichting Kijkonderzoek schakelden 1,4 miljoen mensen in op NPO1 voor de live-registratie. Gemiddeld keken ruim een half miljoen (527.000) mensen naar de uitzending.

Daarmee lijkt dat het besluit om de herdenking naar de avond te verplaatsen effect heeft gehad. “We zijn blij dat de herdenking voortaan op prime time wordt gehouden. Meer mensen hebben dan de tijd om de herdenking te bekijken”, aldus voorzitter Thom de Graaff.

Bron: Defensie. Foto: Marco de Swart, Stichting 15 augustus 1945

x
Leestijd: > 25 seconden

Vuelta ontmoet Defensie

Wielrennen en Defensie hebben in principe niet zo veel met elkaar te maken, ware het niet dat de Vuelta komend weekend twee defensielocaties aandoet. De Ronde van Spanje, die vandaag begint, voert over het terrein van Camp Nieuw Amsterdam in Huis ter Heide en het Kasteel van Breda.

De tweede etappe start morgen in Den Bosch en passeert onder meer Vliegbasis Soesterberg. Via de ingang van de kazerne wordt er gesprint op de oude landingsbaan en gaat de route weer naar Utrecht. Het peloton start de derde rit op het terrein van het Kasteel van Breda, waar de Koninklijke Militaire Academie is gehuisvest. Via het kasteelplein en dwars door de Grote Kerk wordt de route vervolgd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Air policing Baltisch luchtruim

Duitse, Hongaarse en Italiaanse gevechtsvliegtuigen voeren de komende maanden de luchtpatrouilles uit boven de Baltische regio in het kader van NAVO's air policing missie.

Vier Hongaarse JAS-39 toestellen staan daartoe gestationeerd op luchtmachtbasis Šiauliai in Litouwen, vier Duitse Eurofighters vliegen vanaf Ämari in Estland en de Italiaanse Eurofighters vanaf Malbork in Polen. Ze vervangen daarmee de Belgische, Franse en Spaanse eenheden die sinds april in de regio aanwezig waren. Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft de NAVO de luchtpatrouilles boven het oostelijk gedeelte van het bondgenootschap versterkt met extra vliegtuigen. (Foto: Bundeswehr/Johann Michael Scheller)

Bron: Bundeswehr

x
Leestijd: +/-45 seconden

Franse troepen na ruim negen jaar weg uit Mali

De Franse krijgsmacht heeft zich na negen jaar teruggetrokken uit Mali. Afgelopen maandag verlieten de laatste militairen het land. De zeggenschap over de basis in Gao, waar de Fransen waren gelegerd, is overgedragen aan de Malinese strijdkrachten.

De Fransen waren in het Afrikaanse land voor operatie Barkhane, die de opmars van jihadisten in het instabiele land in de Sahel tegen moest gaan. Sinds 2013 kwamen daarbij zeker vijftig Fransen om het leven. Onder meer door aanslagen van terreurgroepen gelieerd aan al-Qaeda.

Het vertrek, waar de Malinese regering al langer op aandrong, was in februari aangekondigd. De operatie in Mali maakt volgens de Franse president Emmanuel Macron plaats voor een internationale missie in de Sahel-regio waarvan het Franse leger vanuit Niger de ruggengraat moet vormen.

Nog wel actief in Mali is de VN-missie Minusma. De VN-Veiligheidsraad verlengde deze onlangs met een jaar. Deze missie in het arme West-Afrikaanse land is de grootste en gevaarlijkste van de Verenigde Naties en bestaat uit bijna 14.000 blauwhelmen, burgers die humanitaire hulp verlenen en helpen de democratie in het land op te bouwen, en politieagenten die hun Malinese collega's trainen.

Bron: Defensie                       

x
Leestijd: +/-60 seconden

Tweede ‘Airdropper’ opgepakt

De aanhouding van de achttienjarige man die vorige week aan boord van een vlucht naar Kroatië een foto rondstuurde van een neergestort vliegtuig heeft een andere man er niet van weerhouden hetzelfde te doen. Afgelopen weekend pakte de marechaussee een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten op voor een vergelijkbare daad.

De twintiger deelde niet alleen een foto van een gecrasht vliegtuig, maar plaatste daarbij ook een dreigende tekst. Daarin werd “geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig”, meldt de marechaussee.

Passagiers trokken aan de bel, waarop de crew de marechaussee inschakelde. Net als een paar dagen eerder gebeurde op Rotterdam The Hague Airport. De man heeft verklaard dat het ging om een grap. "Maar dat is het absoluut niet", aldus een woordvoerder van de marechaussee, die laat weten dat de kwestie zeer serieus wordt genomen. De dienst noemt het ‘opvallend’ dat de incidenten zo kort na elkaar zijn gebeurd. "Het heeft onze aandacht.”

Het Openbaar Ministerie buigt zich nog over beide kwesties.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Geen einddatum aan ophalen Afghanen

De komende weken kunnen 240 Afghanen vanuit een buurland naar Nederland worden overgebracht. Daarnaast zijn er nog 256 personen in Afghanistan die naar ons land mogen komen. Er zit geen einddatum aan de operatie, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wil iedereen zo snel mogelijk deze kant op brengen.

Of er nieuwe vluchten zijn gepland is niet duidelijk. Hierover wordt in verband met veiligheid niets gezegd. Vorige week arriveerden 184 Afghanen vanuit Pakistan op Eindhoven Airport. De 256 Afghanen die nog mogen komen zijn inwoners die gevaar lopen, omdat ze voor Nederland hebben gewerkt. Zij mogen naar Nederland komen, maar hebben geen geldige reisdocumenten. Zij kunnen over land naar Pakistan reizen en vandaar kunnen ze met een vlucht naar Nederland reizen. Tussen 28 juni en 8 augustus zijn 625 mensen op deze manier opgevangen. Sinds 26 augustus vorig jaar, het einde van de evacuatiefase, zijn 2.299 Afghanen vanuit Afghanistan naar Nederland overgebracht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Berlijnse bom zorgt voor massale evacuatie

In Berlijn moesten gisteren 12.000 mensen hun huis uit nadat er een bom van 500 kilo uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Het gevaarte werd aangetroffen bij bouwwerkzaamheden in de wijk Friedrichshain in het oosten van de stad. De ontmanteling vannacht verliep voorspoedig. 

Omdat in het gebied ook bejaarden en mindervaliden wonen, verliep de evacuatie van alle bewoners in een straal van 500 meter rond de vindplaats langzamer dan de autoriteiten hoopten. Nadat de evacuatie was voltooid kon de politie de beide ontstekers van de bom zonder problemen verwijderen. Het bomhuis met de explosieve lading wordt overgebracht naar een munitieopslag van de politie. 

In Duitsland worden vaker bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden die niet zijn afgegaan nadat ze door de geallieerden in de oorlog zijn afgeworpen. 

Bron: Politie Berlijn 

x
Leestijd: +/-20 seconden

Buma op st(r)oom

Het Australische leger onthulde deze week een prototype van een elektrische Bushmaster. De ePMV, wat staat voor electric Protected Mobility Vehicle, is natuurlijk stiller dan een gemotoriseerde 'Buma', die ook in Nederlandse dienst is.

De ePMV accelereert sneller en zou 1.000 kilometer ver kunnen komen voordat de accu's aan opladen toe zijn. Daarnaast heeft de elektrische versie een lagere akoestische en thermische 'handtekening' en is dus moeilijker op te sporen. Waar de laadpalen op het slagveld staan en hoelang het opladen duurt, vermeldt het persbericht dan weer niet...

(Bron: Australian Defence Force)

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Rotterdamse Wereldhavendagen in aantocht

De Wereldhavendagen in Rotterdam komen er weer aan. Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september is iedereen met een maritiem hart weer welkom op de Parkkade in de havenstad om de marine weer eens 'live' te ontmoeten.  

De Koninklijke Marine is dit jaar present met verschillende schepen zoals Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Luymes en een onderzeeboot. Deze publiekstrekkers worden vergezeld door verschillende kleinere schepen van de vloot. Onder begeleiding van de bemanning kan het publiek de schepen bezichtigen. Alleen de onderzeeboot is niet toegankelijk voor het publiek.

Maar ook op de Parkkade zelf is genoeg te doen. Onder de noemer 'Koninklijke Marine Experience' worden er stands ingericht, is er een 'Virtual Reality trailer' waarbij je virtueel door een fregat kunt lopen en zet het Korps Mariniers een 'Mariniersdorp' op. Bezoekers krijgen aan de hand van verschillende displays, voertuigen en interactieve stands een kijkje in de wereld van onze mariniers.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Militairen naar VK voor training

Negentig landmachtmilitairen vertrekken morgen naar het Verenigd Koninkrijk om te helpen bij het trainen van Oekraïense militairen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer. Het gaat om een eenheid van 13 Lichte Brigade uit Oirschot, die daar tot eind november blijft.

De Britten geven sinds vorige maand een militaire basistraining van vijf weken aan de Oekraïners. De training bestaat uit zes onderdelen: tactische training, wapenleer en schietopleiding, medische zorg, omgang met explosieven, humanitair oorlogsrecht en de omgang met cyberdreiging.

De Nederlandse eenheid buigt zich over de training van tactische- en schietvaardigheid, medische zorg en humanitair oorlogsrecht. Een beperkt aantal stafofficieren versterkt daarnaast de Britse coördinerende staf van het opleidingsprogramma.

Er is nog overleg tussen ons land en het VK om in de eerste 3 maanden van 2023 eenzelfde bijdrage te leveren. Dat moet dan gebeuren door een eenheid van het Korps Mariniers.

Het VK heeft de ambitie om samen met verschillende partners in totaal zo’n 10.000 Oekraïense militairen op te leiden in 3 tot 4 maanden tijd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Britse landmacht heeft vrouwelijke plaatsvervangend commandant

Voor het eerst beschikt de Britse landmacht over een vrouwelijke luitenant-generaal. Sharon Nesmith is afgelopen week aangetreden als plaatsvervangend Chef van de Generale Staf, dus het hoofdkwartier van de Britse landmacht. 

De benoeming van Nesmith is geen verrassing en was al in het voorjaar bekendgemaakt. Ze begon haar militaire loopbaan in 1992 en was voor ze haar nieuwe baan oppakte commandant van het Recruiting and Initial Training Command van de Britse landmacht. In die functie was ze verantwoordelijk voor de werving en opleiding van 35.000 militairen per jaar.

Minister van Defensie Ben Wallace toonde zich enorm verheugd over het aantreden van de nieuwe plaatsvervangend Chef van de Generale Staf. "Ze heeft enorm veel ervaring en nieuwe ideeën. Haar hulp is van belang bij het omvormen van de landmacht in een organisatie die de nieuwe dreigingen in de wereld kan pareren."

Bron: Britse strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nieuwe Deense fregatten

De Deense minister van Defensie, Morten Bodskov, heeft een plan gepresenteerd om de komende 20 jaar 40 miljard kronen – zo’n  5,3 miljard euro - in de marine te investeren. Het Scandinavische land brengt alles in gereedheid om in eigen beheer nieuwe fregatten te bouwen.

Tijdens een persconferentie gisteren zijn de industriële partners gepresenteerd.

 “We worden geconfronteerd met een ernstige situatie in Europa”, zei Bodskov, die trouwens niet heeft niet bekendgemaakt hoeveel schepen er in de komende twee decennia worden gebouwd. "Een groot deel van onze vloot is verouderd", zei hij, daarbij verwijzend naar patrouilleschepen en enkele fregatten.

De Deense marine (Sǿværnet) beschikt nu over vijf grote fregatten, waarvan de drie luchtverdedigingsfregatten van de Iver Huitfeldt-klasse het nieuwst zijn. Na de bouw van de Niels Juel (december 2010) ging de bouwer, Odense Staalskibvaerft, failliet, maar de kennis is behouden. De Denen werken onder meer nauw samen met de Britse marine, aangezien hun Type 31-klasse gebaseerd is op het Deense model.

Bron: The Local