Tekst Evert Brouwer
Foto Nederlandse CIOR-delegatie
Zware militaire competitie en congres CIOR
Met vijf gouden plakken en nog een handvol andere medailles heeft een negentienkoppig team met Nederlandse reservisten, adelborsten en cadetten de zware militaire competitie (Milcomp) van de Confédération Interalliée des Officiers de Réserve (CIOR) afgesloten. De aan de NAVO gelieerde organisatie houdt deze militaire teamcompetitie jaarlijks voor reservisten uit diverse landen.
De Milcomp is een onderdeel van het zomercongres van de CIOR, dat deze keer in het Griekse Athene is gehouden. Onderdelen tijdens het vierdaagse evenement op de ‘Hellenic Army Academy’ zijn onder meer de internationale hindernisbaan, de zwemhindernisbaan, oriënteren, handgranaatwerpen en een casus ‘Combat Casualty Care’ (TCCC) in teamverband. Op de laatste wedstrijddag stond een toets internationaal oorlogsrecht, law of armed conflict, op het programma.
Uitblinken
“Vooral het oriënteren had plaats onder extreme weersomstandigheden: met 34 graden tien kilometer in ruig, heuvelachtig en droog terrein. Een maand eerder vond in een deel van het gebied nog een heftige bosbrand plaats”, zegt het hoofd van de delegatie kapitein der mariniers (reserve) Marco.
“We hebben een geweldige prestatie neergezet. Nederland blinkt met name uit op deze fysieke onderdelen. Team 1NL liep bijvoorbeeld op de hindernisbaan de tweede tijd (3:20.5 min, red.). Dat terwijl één van onze atleten op de eerste hindernis z’n voet brak.
Desondanks haalde hij de eindstreep en liepen we het goud op in totaal twee seconden mis. Maar bij de prijsuitreiking heeft winnaar Duitsland de medailles voor de combined opstacle course bij onze deelnemers omgehangen. Uit respect. Dat was een emotioneel moment en tekent de sportiviteit bij de Milcomp van de CIOR.”
Gewend
De blessure betekende dat collega luitenant ter zee 3 en aankomend (mogelijk militair) arts Erik moest invallen. “Voor mij was het de tweede CIOR. Wéér was het bijzonder. Aanvankelijk ging ik mee als reserve en dan word je ingedeeld bij een internationale ploeg. Was ik net gewend aan mijn Deense, Roemeense en Engelse teamgenoot, moest ik al invallen. Maar dat maakt de CIOR ook zo mooi: je moet snel schakelen en goed kunnen improviseren.”
Het temperatuurverschil met zijn vorige CIOR was het meest opvallend, vindt hij. In verband met het brandgevaar werd daarom in Athene het onderdeel schieten uit het programma gehaald. “Dat werkte eerlijk gezegd wel in ons voordeel”, bekent sergeant-adelborst (mariniers) Twan. “Normaal gesproken nemen landen als Duitsland en Zwitserland daar een voorsprong op ons.”
Temperatuurverschil meest opvallend
Fanatiek
De Nederlanders zijn in fanatisme in ieder geval niet te onderscheiden. “Sport zit in onze levensstijl”, bevestigt (bijna) militair arts kapitein Felicia. Zij is vooral trots op de (vrouwen)zwemploeg. “Het ging met de training maar ‘zo-zo’. We stonden met trillende benen aan de start, niemand zei iets. En om dan de snelste tijd te zwemmen! Alles klopte; dat geeft zoveel voldoening. Ik vind het jammer dat het voor mij de laatste keer was, nu ik als militair arts bij de landmacht ga werken. Eens kijken of ik me kan aanmelden voor een nationaal militair team. Als ploeg trainen heb ik geweldig gevonden. De triatlon is denk ik wel wat voor me.”
Strandwacht
En nu, na thuiskomst? Felicia besteedt een deel van haar vakantie als strandwacht op Texel, Erik vervolgt zijn co-schappen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis en Twan is aan het hiken in Italië. Soldaat der eerste klasse (reserve) Rein is weer aan het werk en traint daarnaast voor zijn volgende marathon.
“Ik kijk terug op een heel leuke week met een groot reüniegehalte en een mooie competitie. Vooral het oriënteren was enorm zwaar. Zeker de minder ervaren ploegen konden het parcours nauwelijks binnen de gestelde tijd halen. Of ik bij de ploeg wil blijven? Mijn voordeel is dat ik als reservist kan blijven meedoen, hopelijk volgend jaar dus ook in Finland.”
Bijna 75 jaar
Aan de 2022-editie van de Milcomp namen naast Nederland ook Duitsland, Zweden, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Estland, Denemarken, Finland, Roemenië en Zwitserland mee. Ons land verscheen aan de start met vier nationale teams (van drie deelnemers) en drie reserves. Laatstgenoeden deden mee binnen gemengde internationale teams.
Volgende zomer bestaat CIOR 75 jaar en dat wordt eind juni gevierd in gastland Finland.
De ploeg is altijd op zoek naar nieuwe leden. Bezit je trainingsdiscipline, leervermogen en wil je jezelf conformeren aan een teamprestatie, kom dan gerust eens meetrainen in de maanden oktober en november. Mocht je geïnteresseerd zijn, ga dan naar cior.nl en vul het contactformulier in.