Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: > 60 seconden

Drugsmarathon in Caribisch gebied

De Koninklijke Marine heeft de afgelopen vier maanden een opvallend grote hoeveelheid drugs onderschept in het Caribisch gebied. Alleen deze week was het al twee keer raak en nam het personeel van Zr.Ms. Groningen bijna 2.900 kilo drugs in beslag. Daarbij werden dertien mensen opgepakt.

Daarmee is het de negende keer dat het schip toeslaat, sinds het eind april de taken van Zr.Ms. Friesland overnam. Sindsdien is ruim negenduizend kilo aan contrabande onderschept.

De eerste vangst deze week vond plaats in de vroege ochtend van 10 augustus. De Groningen kwam in actie op aanwijzing van het Maritiem Operatie Centrum van de Kustwacht Caribisch gebied. Met de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) werd een verdacht vaartuig gestopt.
De vijf verdachten bleken hun illegale waar overboord te hebben gegooid, maar de 550 kilo marihuana en cocaïne kon nog op tijd uit het water worden gevist. De verdachten zijn aangehouden.

Die eerste vangst was nog niet goed en wel afgewikkeld of de Groningen kwam opnieuw in actie. Dit keer werden twee verdachte go-fasts gespot. Toen de verdachten doorkregen dat het schip naderde dumpten zij de contrabande in de ene boot en gingen er in de andere vandoor. Opnieuw zetten de FRISC’s de achtervolging in, terwijl de bemanning van de Groningen zich over de gedumpte waar ontfermde. Omdat de verdachten niet reageerden op stoptekens en waarschuwingsschoten werd de buitenboordmotor van de go-fast uitgeschakeld. De acht verdachten zijn aangehouden en samen met de 2.300 kilo cocaïne overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire net als eerder die dag gebeurde.

Bron: Defensie

x
Leestijd: > 60 seconden

Vliegverbod wegens verspreiden ‘grappige’ foto

Het verspreiden van een foto van een gecrasht vliegtuig aan boord van een vlucht naar Kroatië is een achttienjarige man duur komen te staan. Hij staat voor vijf jaar op de ‘zwarte lijst’ van Transavia en het Openbaar Ministerie zal bepalen of de man wordt berecht.

De marechaussee hield de jongeman woensdagochtend aan op verdenking van bedreiging. De man stuurde kort voor vertrek naar Zadar de foto via AirDrop naar verschillende passagiers. Dit is een functie van Apple waarmee je via wifi en bluetooth bestanden kunt versturen naar nadere gebruikers. Het beeld kwam onder andere bij kinderen en een van de bemanningsleden terecht. Daarom werd de marechaussee gealarmeerd.

Volgens de verspreider ging het om een grap, maar daar heeft de marechaussee geen boodschap aan. “We hebben een zerotolerancebeleid voor dit soort foto’s en ‘grapjes’. Je insinueert hiermee dat het vliegtuig zal neerstorten. Net als de opmerking 'ik heb een bom bij mij' accepteren we dit niet”, aldus een woordvoerder.

Met een vertraging van een half uur vertrok het vliegtuig van Transavia alsnog richting de zonbestemming, maar zonder de ‘grappenmaker’. Die werd uit het toestel gehaald en door de marechaussee meegenomen. De gezagvoerder heeft aangifte gedaan.

Een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij denkt dat de verstuurder niet besefte hoe bedreigend z’n actie was. “In Amerika worden zulke geintjes wel vaker uitgehaald.” De zegsvrouw vreest kopieergedrag in Nederland. “Jongeren denken allicht: dat is lachen! Maar wij nemen het heel serieus. Dan krijgt een vlucht maar vertraging.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Fietsendieven pikken fiets voor ogen marechaussee

Twee niet zulke bijdehante fietsendieven zijn opgepakt die pal voor de kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Badhoevedorp een tweewieler probeerden te stelen.

Het lukte het duo om in de nacht van maandag op dinsdag de fiets die geparkeerd stond aan de Sloterweg mee te nemen, maar voordat ze goed en wel onderweg waren werden ze in de kraag gevat door de marechaussee.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 15 seconden

Vrouw aangehouden voor mishandeling in vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagochtend een vrouw aangehouden die tijdens een vlucht naar Schiphol het personeel mishandelde.

Het gaat om een Nederlandse vrouw aan boord van een KLM-vlucht uit New Delhi. Het gaat tenminste om drie personeelsleden, die inmiddels ook aangifte hebben gedaan. Waarom de vrouw zich zo misdroeg, wordt nog onderzocht.     

De verdachte werd na de landing overmeesterd door de crew en geboeid overgedragen aan de marechaussee.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 15 seconden

Prehistorische vondst op Amerikaanse luchtmachtbasis

Archeologen hebben in de bodem van het Utah Test and Training Range (UTTR) van de Amerikaanse luchtmacht maar liefst 88 menselijke voetafdrukken van ruim twaalfduizend jaar oud gevonden.

Het zou gaan om de tweede ontdekking in zijn soort in de Verenigde Staten. In White Sands National Park in New Mexico werden eerder ook al menselijke voetafdrukken uit het Pleistoceen-tijdperk ontdekt.

Bron: Defensie. Foto: U.S. Air Force photo by R. Nial Bradshaw

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Nieuw lid voor VJTF

Vanaf 2023 gaat de Duitse 37e Panzergrenadier Brigade deel uitmaken van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Dit is de snelst inzetbare flitsmacht van de NAVO, onderdeel van de enhanced NATO Response Force (eNRF). De NAVO kan deze eenheid binnen vijf tot dertig dagen overal ter wereld inzetten, maar alleen als alle lidstaten daarmee instemmen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Instructeurs en materieel voor Oekraïne

De Zweedse regering stuurt militair-instructeurs naar het Verenigd Koninkrijk om Oekraïense burgers een militaire basisopleiding te geven.

Het initiatief voor de opleiding komt uit het Verenigd-Koninkrijk. Andere partnerlanden in de Joint Expeditionary Force (JEF), en Canada, zijn uitgenodigd om bij te dragen. Stockholm geeft daar nu dus gehoor aan. “Het is belangrijk dat de rest van de wereld Oekraïne blijft steunen in zijn strijd voor soevereiniteit en zelfbeschikking”, zegt defensieminister Peter Hultqvist. Tot december levert Zweden in totaal honderdtwintig instructeurs, verdeeld over verschillende cursussen.

Diverse andere landen steunen Oekraïne met de levering van materieel. Spanje is begonnen met de overdracht van twintig M113 pantserrupsvoertuigen voor de infanterie. Duitsland heeft acht Gepards klaar staan om de luchtverdediging te versterken. Vanuit Noord-Macedonië zijn vier Sukhoi Su-25s vliegtuigen aangeboden. Pikant detail: deze toestellen zijn 25 jaar geleden juist door Kiev aan het jongste lid van de NAVO verkocht. Ook gaat vanuit de hoofdstad Skopje een onbekend aantal T-72 tanks op transport naar Oekraïne.

Bron: Defensie. Foto: Sgt. 1st Class Brent Hunt

Belgische Genie bouwt basis in Roemenië

Zo’n zeventig Belgische militairen zijn twee augustus naar het Roemeense Cincu vertrokken om daar de komende maanden, met de Nederlandse en Franse collega’s, nieuwe infrastructuur te bouwen.

Dat is noodzakelijk vanwege de NAVO-versterking aan de oostflank. Deze nieuwe basis moet in de nabije toekomst circa vijftienhonderd militairen huisvesten. Het Belgische detachement is samengesteld uit militairen van het 11 Bataljon Genie, 4 Bataljon Genie, 18 Bataljon Logistiek, de 10de Groep Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) en de Field Accommodation Unit (FAU).

Bron: Belgische krijgsmacht

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Cougar helpt bij blussen duinbrand

Een defensiehelikopter heeft dinsdagavond geholpen bij het blussen van een grote duinbrand in de omgeving van het Zuid-Hollandse Ouddorp.

Op verzoek van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond steeg de heli van 300 Squadron aan het begin van de avond op en dropte in twee uur tijd meer dan 62.500 liter water op het vuur. Rond negen uur 's avonds landde de helikopter weer op thuisbasis Gilze-Rijen.

De veiligheidsregio was blij met de inzet, omdat die in één vlucht 2.500 liter water kan meenemen met de ‘bambi bucket’. Zo worden in korte tijd grote slagen gemaakt bij de bestrijding van een brand. Het water kwam uit het Grevelingenmeer. Ondanks de inzet van de helikopter én de brandweer op de grond ging een gebied van vijf tot tien hectare in vlammen op.   

De luchtmacht kan branden vanuit de lucht blussen met zowel de Cougar als de Chinook. De Cougar kan alleen 2.500 liter water per keer meenemen en de Chinook maximaal tienduizend liter.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Truckchauffeur vast voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd woensdag een gezin uit Albanië met een vierjarig kind gevonden.

De mensen werden tijdens de uitreiscontrole voor de ferry richting het Verenigd Koninkrijk ontdekt doordat een zogeheten migratiehond, die is getraind op het herkennen van menselijke geuren, aansloeg bij de trailer.

“Bij het openen van de trailer zagen de marechaussees twee mannen en een vrouw tussen een lading pallets zitten. Op de grond lag een meisje op een dekentje.” Een van de mannen is de vader van het gezin, de andere man lijkt geen familie te zijn. Omdat de trailer onder meer afgesloten was met een zegel en er geen zichtbare beschadigingen waren, ontstond het vermoeden dat het viertal niet zelfstandig in de trailer was gekomen. Hierop werd de chauffeur opgepakt.

De vier Albanezen gaan het vreemdelingentraject in. De marechaussee in Rotterdam onderzoekt de zaak.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Oekraïense aanval op Russische vliegbasis

In Novofedorivka op de Krim vonden dinsdag verschillende grote explosies plaats bij de vliegbasis Saki. Volgens de Russen een ongeluk bij een munitieopslag.

Het Amerikaanse bedrijf Planet Labs PBC heeft nu satellietfoto's vrijgegeven die volgens westerse deskundigen duidelijk maken dat het ging om een Oekraïense aanval die aanzienlijke schade veroorzaakte.

Planet Labs PBC gaf twee foto's vrij, één die enkele uren voor de ontploffingen was gemaakt én één van de volgende dag. Op de eerste foto zijn het platform van het vliegveld en de individuele opstelplaatsen voor straaljagers te zien. Ook staan verschillende vliegtuigen op de foto, onder meer Su-30 Flankers en Su-24 Fencers jachtbommenwerpers.

Op de foto van de volgende dag is te zien dat er grote schade is op het vliegveld. Niet alleen aan de infrastructuur maar ook aan een deel van de vliegtuigen. De New York Times constateert dat minstens acht gevechtsvliegtuigen vernietigd zijn en dat er drie aparte inslagkraters te zien zijn. Ook zijn twee gebouwen vernield. Bronnen vertelden de Amerikaanse krant dat de aanval is uitgevoerd door Oekraïense commando's en verzetsstrijders die bij de aanval een in Oekraïne ontwikkeld wapen hebben ingezet. Andere journalisten kregen in Kiev, dat tot nu weinig zegt over een eventuele aanval, te horen dat er een raket is ingezet.

Bron: New York Times. Foto: Planet Labs PBC

Belgen huiswaarts na maandenlange inzet Estland

Vier Belgische F-16’s zijn begin vorige week weer veilig teruggekeerd op hun thuisbasis Florennes na een maandenlange inzet in Estland.

Sinds december 2021 nam een Belgisch F-16 detachement daar voor de elfde keer deel aan de Enhanced Air Policing Mission (EAPM). Deze missie, die het luchtruim boven de Baltische staten bewaakt, eindigde voor de Belgen al 31 maart, maar aansluitend werden de vier F-16’s en ondersteunend personeel ingezet voor de NAVO-opdracht enhanced Vigilance Activities (eVA) vanaf dezelfde luchtmachtbasis in Ämari.

Bron: Belgische krijgsmacht