Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Bijzondere bezoeker

Een bijzondere bezoeker op Rotterdam The Hague Airport: een Amerikaanse HC-130J van het 130 Rescue Squadron. De eenheid is onderdeel van de California Air National Guard 129th Rescue Wing, op Moffett Federal Airfield nabij San Francisco. De missie voor de kist is ‘combat search and rescue’ (CSAR): zoek- en reddingsoperaties die worden uitgevoerd tijdens oorlog in of nabij gevechtszones. Fotograaf Manolito Jaarsma laat nog weten dat een van de kenmerken van de HC-130J het grote raam in de deur achter de motoren is. “Deze versie van de Hercules kan ook andere vliegtuigen en helikopters bijtanken. Bij mijn weten is dit het eerste bezoek van een HC-130J aan Nederland.”

Redding uit de lucht

Een ketentraining komt voor het Geneeskundig Bataljon zelden voor. Daarom greep 421 Hospitaalcompagnie onlangs de kans met beide handen aan om te trainen met 11 Luchtmobiele Brigade en 298 Squadron in Gilze-Rijen. Oefenen in een ‘groene’ setting hebben de genezeriken de afgelopen jaren sowieso weinig kunnen doen. Veel personeel heeft tijdens de coronacrisis ondersteund bij zorginstellingen en veel medewerkers zijn ingezet voor de ‘Very High Readiness Joint Task Force’ (VJTF). Foto: Koninklijke Landmacht.

Kekke camper

Lezers van het blad TopGear werden onlangs lekker gemaakt met de veiling van elf oude busjes van de marechaussee en de landmacht. Volgens het blad vormen de Vario-exemplaren een prachtige basis voor een ombouw tot camper. Er zijn zelfs bedrijven die daartoe kant-en-klare conversies aanbieden. De veiling is inmiddels gesloten en de winnende biedingen zijn gepubliceerd. De Mercedes voertuigen gingen weg voor prijzen tussen de vijfduizend en tienduizend euro. Beetje sleutelen en timmeren en je hebt voor een prikkie een prachtcamper. Foto: Domeinen Roerende Zaken.

Goodbye Tucson

Vorige week meldden we al dat er na 32 jaar een eind is gekomen aan de opleiding van Nederlandse F-16-vliegers in Tucson, Arizona. Wie vanaf nu bij Defensie in een jachtvliegtuig wil leren vliegen, doet dat in een F-35. De opleiding hiervoor wordt zo’n tweehonderd kilometer verderop gegeven, op Luke Air Force Base in Phoenix. De foto van de ‘uittaxiënde’ Nederlandse F-16's had u als lezer nog tegoed. Het beeld werd gemaakt door major Angela Walz van de U.S. Air National Guard.

Podiumplek voor Urania

Bij de Tall Ship Race tussen Antwerpen en Aalborg is het opleidingsschip Zr.Ms. Urania derde geworden in haar klasse. De wedstrijden worden ieder jaar georganiseerd en zijn bedoeld voor opleidingsschepen uit heel de wereld. Doel is om de onderlinge verbondenheid te versterken en de liefde voor zeilen over te dragen. Dit jaar voeren er schepen mee uit Oman, Polen, Duitsland, België en Nederland. De foto werd gemaakt door de marine.

Op Italiaanse bodem

Van zo dichtbij zie je ze zelden! Deze landende F-35A op de Italiaanse luchtmachtbasis Cameri werd op de foto gezet door majoor Arthur Driesen, Nederlandse liaison van het Acceptance Team van de DMO/VF-35. Op Cameri worden de Nederlandse F-35’s geassembleerd. Het vliegtuig op deze foto, net buiten de poort genomen, is de AN-30. De aflevering op Vliegbasis Volkel zal waarschijnlijk eind september plaatsvinden.