Tekst Kapitein Saminna van den Bulk
Foto Sergeant-majoor Hille Hillinga

De tien mooiste van de Canal Pride

De tien mooiste van de Canal Pride

Groots, kleurrijk en bovenal inclusief. Afgelopen weekend stond onze hoofdstad weer in het teken van de Canal Pride. Ook militairen, waaronder de hoogste van de krijgsmacht, voeren mee. De Defensiekrant geniet na met de tien mooiste foto’s, gemaakt door sergeant-majoor Hille Hillinga.

Na twee jaar corona-afwezigheid barstte vorige week het Pride-festijn eindelijk weer los in Amsterdam. De botenparade op zaterdag 6 augustus gold als het summum van het festival, dat tussen 30 juli en 7 augustus de hoofdstad in de ban hield.
Honderdduizenden toeschouwers liepen uit om tientallen uitgedoste boten door de grachten van Amsterdam te zien varen. Op de vaartuigen is het feest, aan de wal net zozeer.
Thema van dit jaar was ‘My Gender, My Pride’. “Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen.” Aandacht voor de diversiteit aan genderidentiteiten en zelfbeschikkingsrecht is daarbij cruciaal, aldus de organisatie.
Boot 57 was de ‘defensieboot’ met aan boord zo’n tachtig militairen en burgermedewerkers. Het vaartuig was voor de gelegenheid vermomd als onderzeeboot. De Canal Pride was extra feestelijk vanwege het 25-jarig bestaan, maar ook voor Defensie was er een jubileum. Het was namelijk de tiende keer dat het ministerie meevoer met een schip tijdens het festival.
De hoogste militair van de krijgsmacht, dansend op het dek. Iets dat je niet iedere dag ziet. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vroeg met zijn aanwezigheid op de boot aandacht voor het belang van diversiteit binnen de krijgsmacht. “Militairen werken vaak onder grote druk en moeilijke omstandigheden. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn. Iedereen moet zich thuis voelen, ongeacht leeftijd, gender, seksualiteit of herkomst.”
Volgens de hoogste militair is er de afgelopen jaren veel geleerd, maar is er ook nog het nodige te doen. Iets waar de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) voor strijdt. Het defensienetwerk zet zich onder de noemer ‘Defend with pride’ al decennia in voor acceptatie van LHBTI+’ers binnen Defensie. Zij zorgden er dan ook voor dat de krijgsmacht zichtbaar was tijdens de Pride. Op de foto: SHK-voorzitter kapitein Jaus Müller.
Vanaf boot 57 brengen de militairen de groet aan de vele bezoekers langs de kant.
En dat werd met veel enthousiasme ontvangen.
Hoewel prachtig uitgedost, het militaire vaartuig sleepte geen prijzen in de wacht. Die gingen naar Drag Queens United voor Verbeelding van het Thema. Het Aidsfonds won in de categorie ‘mooiste boot’. De jury beloonde de stichting 3 Layers met de eerste prijs in de categorie Statement en Campagne.
De gemeente Amsterdam kijkt terug op een “gezellige en feestelijke” Canal Pride. Door het festival en uiteraard het mooie weer waren er veel mensen op de been, wat resulteerde in een “beheersbare” drukte.