Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie helpt bij zoektocht naar vermiste toerist

Defensie is deze week ingezet bij de zoektocht en berging van het lichaam van een Nederlandse toerist die vermist raakte op Curaçao.

De 45-jarige man ging dinsdag een wandeling maken in het westelijke deel van het eiland, in de buurt van Jeremi en de Christoffelberg. Toen hij niet terugkeerde bij zijn gezin, werd er alarm geslagen. Er waren grote zorgen omdat hij maar een liter water bij zich had, in een gebied waar het zonder gps of kompas moeilijk is om je te oriënteren.

Nadat de eerste zoekactie niets opleverde werd een groot zoekteam opgesteld met 36 leden van onder anderen het Korps Politie Curaçao, het Vrijwilligers Korps Curaçao en Nederlandse militairen van marinekazerne Suffisant. De Compagnie in de West zette onder meer drones in met warmtebeeldcamera's. De instanties troffen het lichaam uiteindelijk aan ten zuiden van de berg Seru Bientu in het Christoffelpark. Genisten maakten met hulp van zwaar materiaal een pad vrij om uiteindelijk het gevonden lichaam af te kunnen voeren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 60 seconden

Nieuw Defensiecomplex mogelijk naar Zeewolde 

De gemeente Zeewolde gaat mogelijk een nieuw landelijk defensiecomplex herbergen, bedoeld voor ondersteunende eenheden van de krijgsmacht. 

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie gaf in mei nog aan te onderzoeken of het mogelijk was “diverse ondersteunende eenheden te concentreren op een nieuw te bouwen kazerne op een centrale locatie.” In een verkenning “zal worden gekeken naar meerdere locaties in het land”.

Gemeente Zeewolde bracht deze week zelf naar buiten een van die locaties te zijn. Burgemeester Gerrit Jan Gorter: “Defensie heeft ons kenbaar gemaakt dat ze ook aan onze gemeente denken. Wij hebben gezegd: laten we dan meteen met het verhaal naar buiten gaan, voor het kabinet welk besluit dan ook gaat nemen.”

Volgens De Telegraaf heeft Defensie een specifieke locatie op het oog. Meta, het moederbedrijf van Facebook, was eerder van plan een megadatacenter in Zeewolde te bouwen. Het megaconcern besloot echter vorige maand de stekker uit dit plan te trekken. Of dit de beoogde locatie is? Gorter: “Wij gaan geen locaties aanwijzen als gemeente Zeewolde, daar moet Defensie naar kijken.” 

In het najaar wordt er meer bekend over de mogelijke locatie van de nieuwe kazerne. 

Bron: Gemeente Zeewolde, Omroep Flevoland, De Telegraaf 

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Hand in hand tegen het vuur

In heel Europa werken krijgsmachten nauw samen om natuurbranden tegen te gaan, nu de temperaturen erg hoog zijn en de droogte enorm.

In Frankrijk en Portugal zijn al honderden hectaren natuur in rook opgegaan. Ook in Duitsland is het droog en ook daar liggen de gevaren van bosbrand op de loer. In de regio Brandenburg woeden de vlammen op ruim 850 hectaren. Honderden mensen moesten hier in veiligheid worden gebracht.

De zogenaamde 'Blaulichtorganisationen' (brandweer, politie, natuurbescherming en waterwachten) hebben de handen vol aan de bestrijding van de vuurzee. Gelukkig kunnen ze daarbij rekenen op ondersteuning vanuit de lucht, van de Duitse krijgsmacht. Met CH-53 en NH-90 helikopters doen ze wat ze kunnen.

Bron: Bundeswehr. Foto: Detlef Schachel

x
Leestijd: 50 seconden

Einde aan tijdperk; F-16 opleiding verleden tijd

Na 32 jaar is er een eind gekomen aan de opleiding van Nederlandse F-16-vliegers in Arizona.

Defensie neemt in 2024 afscheid van het toestel, waardoor de opleiding niet langer nodig is. Wie vanaf nu bij Defensie in een jachtvliegtuig wil leren vliegen, kan dat alleen nog in een F-35. De opleiding hiervoor wordt zo’n tweehonderd kilometer verderop gegeven, op Luke Air Force Base in Phoenix.

Onder toeziend oog van een select gezelschap, onder wie Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt, werd in Tucson afscheid genomen. Hij omschreef Tucson als een tweede thuis voor de luchtmacht. “Een fundamenteel hoofdstuk in de loopbaan van veel vliegers. Een veilige haven om naar terug te keren, na een uitdagende vlucht. Een toonbeeld van partnerschap en vriendschap tussen de luchtmacht en onze gewaardeerde bondgenoten in de Verenigde Staten. We zijn enorm dankbaar voor de gastvrijheid. Dat zeg ik niet alleen namens de luchtmacht, maar namens alle vliegers die hier ooit zijn geweest.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: 40 seconden

Vrouwen vliegen voor voetbal

De finale van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal Euro 2022 werd dit jaar op een passende manier ingeleid.

De Royal Air Force (RAF) verzorgde voor aanvang van de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland een bijzondere flypast over Wembley. Geleid door een C-130 Hercules transportvliegtuig van 47 Squadron, met een volledig uit vrouwen bestaande crew. Bemanning is hier dan ook het verkeerde woord.

De Hercules werd gevlogen door flight lieutenant Lauren, met ruim twaalf jaar ervaring bij de RAF. Ze werd uitgezonden over de hele wereld, inclusief Afghanistan waar ze de eerste vrouwelijke Afghaanse piloten trainde. En nu is ze enorm trots dat ze de flypast over Wembley mag maken. In een interview laat Lauren weten dat dit de meest memorabele vlucht uit haar carrière was.

De 'support from the sky' gaf de Engelse voetbaldames in ieder geval vleugels: ze wisten de finale met 2-1 te winnen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- >60 seconden

Collega’s gezocht tijdens Kwaku-festival

Ook dit jaar gaf Defensie weer acte de présence op het Kwaku-festival in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. Op dit grootste multiculturele evenement van Nederland vol muziek, hapjes en drankjes, proberen militairen om bezoekers, ook dit weekend nog, enthousiast te maken voor een baan bij de krijgsmacht.

Het is woensdag 1 juli 1863 als op basis van de emancipatiewet, de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen wordt afgeschaft. De zogenaamde Keti Koti. Ter gelegenheid van honderd jaar Keti Koti werd in 1963 in Paramaribo standbeeld Kwakoe onthuld; de ontketende slaaf werd het symbool voor de drang naar emancipatie en vrijheid. In Suriname, Sint Eustatius, Sint Maarten en nu ook in Nederland wordt Keti Kotie ieder jaar op 1 juli gevierd. Op Curaçao op 17 augustus.

“Het evenement in Amsterdam gaat dus over vrede, veiligheid en dierbaarheid aan de samenleving. Kwaku past welhaast perfect in de missie en visie van Defensie. Beschermen wat ons dierbaar is”, vertelt woordvoerder Elvis Manuela. Om die reden zijn we hier vertegenwoordigd.”
Het gaat volgens hem enerzijds om het leveren van een positieve bijdrage aan het beeld van Defensie. Anderzijds om doelgericht werven, netwerken, verbinden en voorlichten. Want werken bij Defensie is meer dan alleen vechten

Bron: Defensie
 

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Nieuwe kustwachtttoestellen in aantocht

De Kustwacht Nederland (KWNL) neemt de komende maanden twee nieuwe vliegtuigen van het type Dash-8 in gebruik. Het eerste toestel is recentelijk voorzien van de kustwachtkleuren.

Momenteel maakt de KWNL gebruik van twee Dornier-228’s, maar die vliegtuigen naderen het einde van de economische levensduur. Dus worden er nieuwe toestellen voor tien jaar gehuurd van ISR Support Europe.

De Dash-8 is in veel opzichten een upgrade van de Dornier. Het toestel kan zeker zes uur vliegen (langer dan de Dornier) en beschikt over een surface radar. Die maakt het eenvoudig dag en nacht snel overzicht te krijgen van de scheepvaart. Moderne apparatuur maakt het toestel compleet. Denk aan communicatiemiddelen, maar ook apparatuur om milieuverontreiniging te detecteren en drenkelingen op te sporen. 

Momenteel worden de nieuwe kustwachttoestellen voorbereid en aangepast in Canada. Volgende stap is het aanbrengen van de logo’s en het inbouwen van apparatuur. In de loop van augustus komt het eerste toestel naar Nederland. Opleidings- en testvluchten volgen, waarna de bemanningen zich kunnen voorbereiden op komende operationele inzet. De tweede Dash komt in september naar Nederland. 

Bron: Defensie

Zr.Ms. Vlaardingen sluit aan bij NAVO-vlootverband

Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen sluit zondag aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dit permanente NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee. 

Het vertrek is eerder dan gepland, omdat Nederland opvaart met het Belgische schip BNS Narcis. De reis zal totaal ongeveer vijftien weken duren. Eerder dit jaar nam mijnenjager Zr.Ms. Schiedam al deel aan SNMCMG1, die opereert in de noordelijke wateren zoals de Noordzee en Oostzee.

Het vlootverband verzekert een permanente maritieme capaciteit, in zowel vredestijd als tijdens perioden van crisis en conflict. Het vlootverband bestaat doorgaans uit maximaal acht mijnenjagers en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden. De schepen nemen deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen, maritieme veiligheidspatrouilles en zijn direct inzetbaar indien nodig.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Duitse parachutisten springen boven water 

Voor het eerst sinds twee jaar voert de Bundeswehr op de Kochelsee in de Duitse deelstaat Beieren de jaarlijkse paratraining weer boven water uit op de 'oude' manier.

Bij deze bijzondere training springen de parachutisten vanaf bijna drie kilometer hoogte en landen in het 3,5 kilometer lange meer ten zuiden van München. Doel is de para's te oefenen in het uitvoeren van de juiste procedures, zodat ze een waterlanding veilig kunnen uitvoeren. Na de landing moeten parachutisten zich direct bevrijden van hun parachute. 

Volgens de Duitse overste Michael ziet de training er voor de toeschouwers uit als waterpret en niet als een levensreddende handeling. “Maar onderschat het niet, de militairen moeten weten hoe ze zich voor, tijdens en na hun landing op het water moeten gedragen. Daar komt nogal wat bij kijken.”

Bij de training wordt gesprongen zonder bewapening en bagage. Een ander verschil met een échte inzet is dat de militairen dan na de landing ongezien aan land moeten komen, om eventueel direcht aan het gevecht te beginnen. Tijdens deze oefening in Kochel was dat niet het geval.

Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederlandse militairen aangekomen in Roemenië

Ruim honderd militairen van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen zijn deze week aangekomen in Roemenië voor deelname aan de NAVO-battlegroup. Zij zijn inmiddels gelegerd op een militaire basis in Cincu.

De compagnie is ondergebracht in de door Frankrijk geleide vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid van ongeveer negenhonderd militairen. In drie rotaties zullen de 'luchtmobiele militairen' hier de komende twaalf maanden deel van uitmaken. 

Door de aanwezigheid en de oefeningen die er worden uitgevoerd draagt de NAVO-eenheid bij aan de afschrikking van Rusland en bescherming van bondgenoten. De militairen kunnen bovendien snel in actie komen om het verdragsgebied te verdedigen indien nodig.

Door de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen hiervan voor de veiligheidssituatie in Europa, herziet de NAVO de collectieve verdedigingsfunctie en versterkt ze de oostflank. De bondgenoten stemden begin april in met de stationering van battlegroups in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

Bron: Defensie