Tekst Jack Oosthoek
Foto Amerikaanse strijdkrachten

Voetbalsters zevende op militair wereldkampioenschap

Voetbalwedstrijden op een kunstgrasveld voor American Football. Verschillende lijnen die hinderlijk door elkaar lopen. Het was niet de reden waarom het Nederlands militair vrouwenvoetbalteam met een zevende plek matig scoorde op het wereldkampioenschap in Spokane, Verenigde Staten. Maar anders dan anders was het wel.

Aan het de afgelopen weken gehouden militair wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen namen tien landen deel. Aangezien grootmachten China, Noord-Korea en Brazilië door onder meer coronaperikelen ontbraken, lag het niveau lager dan anders.

Malinees doelpunt tegen Nederland in de maak. Let op de American Football-lijnen op het veld.

De pot tegen Les Bleus hakte er met een 0-8 nederlaag in

Les Bleus

Oranje, met als trainer-coach sergeant 1 Judith Kuipers van het Korps Nationale Reserve, streed in de poulefase tegen Frankrijk, Canada, Mali en Zuid-Korea. Vooral de pot tegen Les Bleus hakte er met een 0-8 nederlaag in. “Het Franse team is naar Nederlandse maatstaven van eredivisie-niveau; wij van top-/hoofdklasse. Dat verschil merk je in wedstrijden”, vertelt kapitein b.d. Pim Schijven. De oud-luchtmachtmilitair was voor de duur van het WK teamcaptain, ofwel ‘allesregelaar’. In het verleden fungeerde hij als trainer-coach van het elftal.

Eerste punten

Tegen Canada rolden de eerste punten binnen (0-0), maar tegen Zuid-Korea en Mali ging het opnieuw mis (5-1 en 3-1). Uiteindelijk finishte het grotendeels uit voetbalsters van marechaussee en landmacht samengestelde Oranje met één punt als derde in de poule. Evenveel als Canada dat door een slechter doelsaldo laatste werd. Poulewinnaar met twaalf punten werd Frankrijk, dat later de titel greep door Kameroen in de finale met 2-1 te verslaan. 

Nederland moest zich tevredenstellen met de wedstrijd om de zevende en achtste plek tegen Ierland (4-1 winst). “Het was een mooie ervaring, maar ons resultaat had beter gekund”, maakt Schijven de balans op. In zijn ogen was de situatie met de lijnen niet noemenswaardig van invloed op het spel van Nederland, maar moest iedereen aanvankelijk wel wennen. Schijven zelf ergerde zich behoorlijk. “En dan de goals: die stonden pal onder de doelen voor American Football. Ook dat was verwarrend.”

 

Teamcaptain kapitein b.d. Pim Schijven draagt de Nederlandse vlag het stadion in Spokane in.

Voetbal in Amerika

Een belangrijk voetbalkampioenschap in een allesbehalve voetbalminded land. Een tikje onlogisch? Gezien de belangstelling voor het militair wereldkampioenschap voor dames lijkt het erop. De wedstrijden van Nederland trokken slechts een enkele kijker, onder wie een verdwaalde emigrant. Toch dragen Amerikanen het vrouwenvoetbal wel degelijk een warm hart toe. De ooit door dit land behaalde civiele wereldtitel heeft voetbal voor vrouwen een (enorme) boost heeft gegeven. Waarom de belangstelling voor het militair wereldkampioenschap dan laag was, mag vooralsnog een raadsel heten.

Voetbal voor mannen geniet in Amerika aanzienlijk minder populariteit dan voor vrouwen. Dat komt doordat zij American Football (veel) interessanter vinden. Er is nog een reden: spelers wier carrière in Europa voorbij is komen naar Amerika om in de nadagen van hun sportieve loopbaan nog even een pak geld te verdienen. Daardoor krijgen jonge talenten nauwelijks kansen om door te stromen naar de hogere niveaus.

‘Onder normale omstandigheden waren we waarschijnlijk vierde of vijfde geworden’

Werk gaat voor

Het eindresultaat op het militair wereldkampioenschap mag voor Oranje een teleurstelling heten, als donderslag bij heldere hemel kwam het niet. Zo trad niet de allersterkste formatie in het strijdperk, het gevolg van een al jaren bestaand probleem: militaire (top)sporters volgen als elke militair van tijd tot tijd opleidingen en draaien oefeningen en missies. Het werk gaat voor waardoor ze zich soms niet kunnen vrijmaken voor belangrijke sportbezigheden.

Dit keer speelde corona ook een rol. Daarbij herbergt Defensie momenteel niet veel écht goede voetbalsters. “Ons team was niet zo WK-waardig. Onder normale omstandigheden waren we waarschijnlijk vierde of vijfde geworden”, denkt Schijven, al bijna dertig jaar actief in het voetbal.  

Meestrijden

Volgens hem heeft het militair vrouwenvoetbalelftal zeker toekomst. Maar dan moeten er wel speelsters van kaliber bijkomen. “Dan kunnen we op een volgend kampioenschap misschien meestrijden om de medailles.”

Eindstand wereldkampioenschap

1. Frankrijk 2. Kameroen 3. Zuid-Korea 4. Verenigde Staten 5. Duitsland 6. Mali 7. Nederland 8. Ierland 9. België 10. Canada. 

In 2023 is het militair wereldkampioenschap voor vrouwen in ons land, bij de verenigingen Spakenburg en IJsselmeervogels.

Nederland in een leeg stadion in actie tegen Zuid-Korea.