Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Raamovereenkomst werpt vruchten af

Nu veel landen de defensiebudgetten verhogen, raakt de markt voor munitie nog verder verhit. Ook Nederland zet versneld ruim 450 euro miljoen in om de voorraden aan te vullen. Met name de versterking van de afschrikkings- en verdedigingsfunctie van de NAVO vraagt om extra inzet van materiaal dat nu nog in de voorraad ligt. Een raamcontract dat Defensie eerder afsloot biedt daarbij uitkomst.

Mede gevoed door de huidige veiligheidssituatie, de oorlog in Oekraïne, groeit de vraag naar alle soorten munitie op de wereldmarkt. De piekcapaciteit van de industrie is bereikt en de doorlooptijden nemen toe.

Om niet achter het net te vissen bestelt Defensie nu versneld munitie. Het gaat om de aanschaf van diverse soorten, bijvoorbeeld klein kaliber-, vuursteunmunitie (artillerie- en mortiergranaten), antitankwapens en munitie voor onze helikopters en jachtvliegtuigen.

‘We plukken nu de vruchten van het raamcontract’

Het is een voordeel als je in dat geval beschikt over een raamcontract met een leverancier die ook nog eens proactief optreedt. “Daar plukken we nu de vruchten van. Voor de jaren 2022 tot en met 2025 zijn de bestellingen al geplaatst bij Rheinmetall”, meldt Rogier de Groot van het Defensie MunitieBedrijf.

De levering van 35mm munitie voor de CV90 is gegarandeerd.

Verzekerd

Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis. In de zomer van 2020 tekenden de directeur van Rheinmetall Waffe Munition GmbH (RWM), Roman Köhne, en de toenmalige plaatsvervangend Directeur Defensie Materieel Organisatie, generaal-majoor Ivo de Jong, een raamcontract waar twee jaar lang aan was gewerkt. De inhoud: de komende tien jaar is Defensie verzekerd van de levering van 155 mm granaten voor de Pantserhouwitser, 40 mm rookgranaten én 35 mm munitie voor het infanterievoertuig CV90.

‘De overeenkomst is bijzonder in aard, vorm, inhoud en duur’

Ook kan het contract nog worden uitgebreid met 30mm munitie voor de goalkeeper en het Marlin-kanon (voor de marine). Als beide partijen in 2030 tevreden zijn, kan het contract met maximaal tweemaal vijf jaar worden verlengd. “De overeenkomst is bijzonder in aard, vorm, inhoud en duur”, zegt Martin van de Voorde, salesdirector RWM.

Munitie voor de mortieren, hier de 60mm, staat ook op verlanglijst.

Meer

“Het is veel meer dan een contract met een handtekening”, vindt hoofd sectie Ketenlogistiek, Rogier de Groot. “Het is een strategische samenwerking. RWM is tijdens de gehele levensduur medeverantwoordelijk voor productie, innovatie, logistieke ondersteuning en afstoten van de munitie. Rheinmetall wordt daarmee niet alleen leverancier, maar een directe partner van Defensie.”

‘Rheinmetall is nu een directe partner van Defensie’

En dat komt nu goed van pas. Defensie wil immers de tekorten snel aanvullen om aan de eerste taak, het verdedigen van nationaal en NAVO-grondgebied te kunnen voldoen. En dat in een wereld waarin de vraag naar munitie toeneemt.

‘We kunnen snel met elkaar schakelen’

“Toen defensieminister Ollongren en staatssecretaris Van der Maat bekend maakten dat er bijna vijfhonderd miljoen beschikbaar is om versneld munitie aan te kopen, nam Martin van de Voorde contact met ons op. Er was toen nog productiecapaciteit over in Duitsland en of wij daarvan gebruik wilden maken. Zo kunnen we dus heel snel schakelen, hebben we tijdige leveringen zeker kunnen stellen en is er voor meerdere tientallen miljoenen besteld. Een deel van de bestelde aantallen zullen reeds dit en volgend jaar worden uitgeleverd. Dat is echt een unicum.”

Gegarandeerde productie

Een en ander heeft ook te maken met de plezierige verhoudingen. “We hebben regelmatig contact en twee keer per jaar een vaste bijeenkomst om te kijken hoe de zaken lopen. Wij geven dan inzage in wat we voornemens zijn”, weet De Groot. Omdat in het raamcontract prijs, condities en specificaties vastliggen, kunnen we ook snel handelen. Een intentieverklaring is vaak al genoeg. Voor ons als bedrijf is zo’n raamcontract trouwens ook heel plezierig. Je weet voor langere tijd dat er een gegarandeerde productie is.”

Er zijn kansen om meer van dit soort contracten te sluiten

‘Ook kan het contract nog worden uitgebreid met 30mm munitie voor de goalkeeper’.

Kansen

Nederland neemt geen unieke positie in voor wat betreft een raamcontract in de munitiewereld. Ook Duitsland kent dergelijke overeenkomsten voor bepaalde munitietype voor de Puma (30mm) en Leopardtanks (120mm). De Groot ziet kansen om in de toekomst meer van dit soort langdurige contracten te sluiten. “Dat zou bijvoorbeeld kunnen bij de invoer van de nieuwe 81mm en 120mm mortieren en geschutsmunitie voor de schepen.”

De granaten voor de 120mm mortieren zijn nu (nog) niet opgenomen in een raamcontract.