Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Voor 172 miljoen aan militaire goederen naar Oekraïne

De Nederlandse krijgsmacht heeft tot dusver ruim 172 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd.

“Het kabinet stelt echter vast dat het steeds lastiger wordt om zonder consequenties voor de eigen gereedstelling en inzet uit (operationele) voorraden te leveren”, schrijft defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt alleen bij hoge uitzondering bekend welk materieel aan Oekraïne wordt gegeven.

Tijdens de recente NAVO-top maakte de minister nog bekend meer pantserhouwitsers aan de regering in Kiev te leveren. Nederland gaat met Duitsland opnieuw Oekraïense militairen trainen in het gebruik van de PzH.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Groen licht voor nieuw arbeidsvoorwaarden akkoord

Na lang wikken en wegen hebben Defensie en de vakbonden een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden (2021-2023).

Militairen en burgermedewerkers krijgen 8,5 procent loonsverhoging, een eenmalige uitkering van 1.750 euro bruto, een nieuwe salaristabel voor militairen, een verhoging van een aantal toelagen en een nieuwe reiskostenvergoeding. Ook zijn er eerste afspraken gemaakt over het inrichten van een nieuw personeelssysteem, dat voor meer maatwerk gaat zorgen.

“Ik ben heel blij. Niet alleen omdat onze mensen dat verdienen, maar ook omdat Defensie op de arbeidsmarkt moet kunnen concurreren”, reageert staatssecretaris Christophe van der Maat.

In augustus 2022 wordt de salarisverhoging over 2021 (1,7 procent) en 2022 (2,95%) met terugwerkende kracht uitgekeerd, samen met de eenmalige uitkering. Dit arbeidsvoorwaardenakkoord is geldig tot 31 december 2023. Daarna treedt mogelijk een nieuw akkoord in werking.

“Het is nu zaak dat de openstaande vacatures worden ingevuld. Met deze arbeidsvoorwaarden durf ik jonge mensen weer aan te raden om serieus een carrière bij Defensie te overwegen”, vult Sven Schuitema van de Algemene Centrale Overheidspersoneel (ACOP) aan.

Volgens Jan Kropf van de Bond van Defensiepersoneel (ACOM) ligt hiermee eindelijk een serieuze loonontwikkeling voor het personeel op tafel. “Daarbij is het van groot belang dat er met name in de lagere rangen meer bijkomt dan alleen de generieke loonsverhoging.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Bijna nieuwe Gulfstream

Een Gulfstream 650 (G650) gaat in 2023 de Gulfstream IV vervangen. Dat toestel is al sinds 1996 in gebruik bij Defensie.

Er is gekozen voor een gebruikte G650 uit 2015 met ruim tweeduizend vlieguren op de teller. Het toestel is nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen personen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar onder meer (risicovolle) missiegebieden. Ook is het vliegtuig geschikt voor urgente repatriëring van (defensie)medewerkers.

De nieuwe jet heeft een groter bereik dan het huidige vliegtuig en er kunnen meer passagiers mee. De G650 wordt omgebouwd naar de voor Defensie vereiste configuratie en vervolgens uitgerust met een gecertificeerd zelfbeschermingssysteem.

Het vliegtuig is aangekocht via Jet Aviation in het Zwitserse Basel. Deze firma verzorgt ook de ombouw van het vliegtuig.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Straf na drugsbezit

De militaire rechtbank in Arnhem heeft een aantal militairen veroordeeld voor het bezit en het verstrekken van harddrugs op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Negen militairen kregen een boete of een werkstraf opgelegd. Een 32-jarige en een 34-jarige militair zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Alle verdachten moesten eind mei voorkomen bij de Meervoudige Militaire Rechtbank. De elf maakten deel uit van het grootscheepse onderzoek met de naam ‘Tiona’, naar drugsgebruik onder militairen in Noord-Nederland.

De zaak kwam aan het licht bij de aanhouding van een 27-jarige militair in Meppel. Hij had cocaïne bij zich. In zijn telefoon bleken heel veel drugscontacten te zitten, vooral op de Johannes Postkazerne. Hij speelde ook meteen open kaart bij de marechaussee. Dat leidde tot de arrestatie van een groot aantal militairen. Hij kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd.

Bron: Dagblad van het Noorden

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Bultrug op Vliehors

Op het luchtmachtoefenterrein 'De Vliehors' op Vlieland is deze week een dode bultrug aangespoeld. Het nog jonge dier van zeven meter lang werd dinsdagochtend aangetroffen.

De universiteit Wageningen en Naturalis onderzoeken het stoffelijk overschot om zo achter de doodsoorzaak te komen. Ook hoopt men vast te stellen of het om hetzelfde dier gaat als vorige maand voor de Zeeuwse kust een paar keer te zien was.

De Vliehors is een zandvlakte aan de westkant van Vliegland die door de week wordt gebruikt door de luchtmacht voor oefeningen. Om die reden was het gebied niet direct toegankelijk voor de nieuwsgierige onderzoekers.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Tweede Kamer achter aanschaf extra F-35's en MQ-9's

De Tweede Kamer heeft maandag ingestemd met de versnelde aanschaf van zes extra F-35 vliegtuigen en vier MQ-9 drones voor de luchtmacht.

Minister Ollongren en staatssecretaris Van der Maat hadden het parlement voorgesteld de toestellen nu al te kopen om aan te kunnen sluiten bij bestaande productiereeksen. De F-35's worden in 2025 afgeleverd, de MQ-9's een jaar later.

Het plan om extra jachtvliegtuigen en onbemande vliegtuigen te kopen is onderdeel van de Defensienota, waarin het kabinet zijn plannen voor de krijgsmacht kenbaar heeft gemaakt. Versnelling van de aanschafprocedure is nodig zodat bijvoorbeeld bij de F-35's de zes aanvullende vliegtuigen aansluitend kunnen worden afgeleverd aan de huidige bestelling voor de luchtmacht. Bij de MQ-9 gaat het er om aan te sluiten bij de huidige productieserie. Dit is de laatste van de MQ-9 in de huidige uitvoering.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland bijna rond

De procedure voor de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO is bijna afgerond. Deze week tekenden de dertig NAVO-landen voor de toetreding. Beide landen mogen vanaf nu meepraten, maar nog niet meestemmen. Daarvoor moeten eerst alle dertig lidstaten het document voor de toetreding ratificeren. Dan kan nog enige tijd duren.

De toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO kwam in een stroomversnelling door de Russische agressie in Oekraïne. Enkele weken geleden maakten beide landen officieel bekend dat ze lid wilden worden van het bondgenootschap. Als onderdeel van dat proces is er overleg dat de kandidaat-leden moet klaarstomen voor het lidmaatschap. Daar waar dit in het verleden een proces is dat veel tijd vergde, werd het proces nu in één dag afgerond.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO noemde het besluit van maandag "een historisch moment voor Zweden, Finland en de NAVO en voor onze gedeelde veiligheid." Namens Nederland tekende NAVO-ambassadeur Marisa Gerards.

Bron: ANP

Vierdaagse bijna van start

Over elf dagen gaat de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Volgens de organisatie van het wandelevenement gaan er 42.174 wandelaars van start uit 74 landen. Onder wie 6.400 militairen uit liefst 34 landen, waarvan veertig procent van onze eigen krijgsmacht. Iedereen hoopt natuurlijk op 22 juli op 'Via Gladiola' te eindigen.

De militairen uit de meest verre landen komen dit jaar uit Ghana, Singapore, Fiji en Saint Vincent and the Grenadines. Uiteraard worden zij ook dit jaar weer ondergebracht op Kamp Heumensoord. Het is dit jaar de zestigste keer dat hier een militair dorp is opgebouwd om de militaire deelnemers te kunnen huisvesten.

Opmerkelijke landen die met individuele lopers, kleinere of grotere groepen aan de start verschijnen zijn Afghanistan, Rusland, Madagaskar, Iran en Oekraïne. Onder de deelnemers zijn 1.004 wandelaars tussen de elf en vijftien jaar oud en 33 personen zijn tussen de 86 en negentig jaar oud. 22 deelnemers doen dit jaar mee in een rolstoel.

De meeste wandelaars (54 procent) lopen overigens vier dagen lang veertig kilometer. 8.298 deelnemers vinden dat nog niet ver genoeg en gaan de uitdaging aan om vier dagen lang vijftig kilometer te lopen.

Bron: Vierdaagse

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Britse militairen bij vijftigste Pride in Londen

In London is afgelopen weekeinde voor de vijftigste keer een ‘Pride’-optocht gehouden. Net als bij eerdere edities liepen militairen en burgers van de Britse krijgsmacht nu ook weer mee.

De Pride in Londen is niet alleen bestemd voor deelnemers uit de LHBT+ gemeenschap maar staat open voor iedereen ongeacht ras, geloof, met of zonder beperking.

De route die de Pride dit jaar volgde was identiek aan die van de eerste uitgave vijftig jaar geleden. Britse militairen lopen sinds 2008 regelmatig mee. Om de deelnemende militairen te begeleiden liep ook de Band of the Grenadier Guards mee en verzorgde de muzikale omlijsting.

Naar aanleiding van de vijftigste Pride gaf de Britse krijgsmacht aan beter en effectiever te functioneren dankzij de inzet van de LHBT+ collega’s. “We zijn trots op het werk dat we doen om iedereen, ongeacht ras, culturele achtergrond, gender of seksuele oriëntatie een plaats te bieden binnen de krijgsmacht en hun talent te koesteren en behouden.”

Bron: Britse strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Brand op marineschip

Op ‘ocean-going patrol vessel’ Zr.Ms. Zeeland is in de nacht van zondag op maandag brand uitgebroken. Er was niemand aan boord. Hoewel de brandweer het vuur binnen anderhalf uur onder controle had, liep het patrouilleschip aanzienlijke schade op.

Het schip lag op het moment van het incident voor onderhoud in een droogdek van de Directie Materiële Instandhouding van de marine in Den Helder.

Toen de brand rond half twee 's nachts ontstond werd direct alarm geslagen. Het Korps Marinebrandweer bluste de brand met hulp van regionale korpsen. De exacte omvang van de schade en de gevolgen die dat heeft voor het schip zijn nog niet bekend. Bij de Zeeland gaat het om één van de vier schepen van de zogenoemde Holland-klasse, patrouilleschepen met een lengte van 108 meter die vooral zeer geschikt zijn voor drugsbestrijdingsoperaties in onder meer het Caribisch Gebied. Zr.Ms. Zeeland is in dienst bij de Koninklijke Marine sinds 23 augustus 2013.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Den Helder klaar voor Marinedagen

Iedereen die de Marine een warm hart toedraagt en dit weekeinde nog geen plannen heeft moét morgen of overmorgen naar Den Helder. Zaterdag en zondag vinden hier de traditionele Marinedagen plaats.

Jong en oud is tussen 09.00-17.00 uur welkom op luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp, het ocean-going patrol vessel Zr.Ms. Holland en het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam. Daarnaast zijn er ook schepen uit Groot-Brittannië en België te bezichtigen. Ook daar omheen zijn allerlei andere activiteiten gepland zoals demonstraties van amfibische en counterdrugsoperaties. Daarmee werkt de marine nauw samen met de kustwacht, de luchtmacht, drones, de mijnendienst en snelle FRISC-onderscheppingsboten. Een speciaal mariniersdorp is opgezet voor iedereen die wil klimmen en klauteren.
Download voor meer informatie de app ‘Marinedagen 2022’ of kijk op de website  www.defensie.nl/marinedagen.

Bron: Defensie