Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Jasper Verolme

43 BVE en mortiergroep oefenen samen in Bergen

Het is op zich geen bijzondere oefening, schieten op Bergen-Hohne in Duitsland, oftewel de SOB. Er zijn genoeg militairen die de banen blindelings weten te vinden en dat geldt vanzelfsprekend ook voor de verkenners. Wel opmerkelijk: 43 Brigade Verkenningseskadron nodigde het mortierpeloton van 44 Pantserinfanteriebataljon uit ter ondersteuning.

De 81 millimeters hebben immers een beperkt bereik, waar de huzaren zich normaal gesproken diep in vijandelijk gebied begeven. Het ging echter grotendeels om het aanvragen van vuursteun, waarbij informatie van de UAV’s (unmanned aerial vehicles) Raven en Sky Ranger de doelen bepaalden.

“De situatie in het oosten van Europa heeft niets veranderd aan het optreden, maar aangegeven dat we op de goede weg zijn met de inzet van deze middelen”, zegt commandant 43 BVE Huzaren van Boreel, majoor Roland Borgman.

Onze fotograaf sergeant Jasper Verolme legde de SOB met zijn camera vast. Een oefening in acht beelden.

Ondersteunen en leren

Het mortierpeloton van de Deltacompagnie 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso steunde de verkenners van 43 BVE waar mogelijk. Maar ze draaiden ook hun eigen programma op Bergen-Hohne. Volgens commandant sergeant Normen leverde de SOB veel leermomenten op. Zijn eenheid bestaat grotendeels uit militairen die pas kort in dienst zijn en de coronapandemie heeft het oefenprogramma geen goed gedaan. Hoog tijd dus om weer eens ‘bommen’ te gooien.

Verschillende toestellen

De Sky Ranger is inmiddels goed geïntegreerd bij 43 BVE. Deze vliegende verkenner kan op vier batterijen ongeveer een half uur in de lucht hangen. Afhankelijk van de afstand, maximaal 1.800 meter, en gebruik. Met de Raven hebben de verkenners twee toestellen om op afstand, dus veiliger, de omgeving in beeld te brengen. Er zijn binnen Defensie meer van deze unmanned aerial vehicles in gebruik. Daarvoor is een heuse dronecatalogus in het leven geroepen, waarmee de eenheden kunnen experimenteren wat voor hun werk de beste is.

De .50

Als de steun van de artillerie nog niet mogelijk is, vertrouwt 43 BVE op de eigen wapens, zoals de .50. “Als we contact maken, zijn we vrijwel altijd in de minderheid”, zegt commandant 43 BVE, majoor Roland Borgman. “Maximaal vuren, rook gooien en wegwezen”, is dan het advies.

Ruimte voor uitgestegen actie

Tijdens de SOB van 43 BVE ging het vooral om de verkenningen met UAV’s en de aanvraag van vuursteun. Maar er was ook ruimte in het oefenprogramma voor uitgestegen actie. Het derde peloton is hier aan de beurt op Baan 22 van het oefenterrein.

Opknapbeurt voor Fennek

Het Fennek verkennings- en bewakingsvoertuig blijft voorlopig nog in dienst bij Defensie. Om te zorgen dat de Fennek nog tot minimaal 2034 technisch inzetbaar en operationeel relevant blijft, ondergaan de verkenningsvoertuigen een opknapbeurt. Dat geldt voor 322 van de 368 exemplaren. 18 stuks (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de midlife upgrade (MLU), maar blijven wel in dienst.

Voor- en nadelen

Ieder systeem heeft z’n voor- en nadelen. Waar de Sky Ranger een beperkt bereik en korte vliegduur heeft, kan de Raven een uur tot 75 minuten in de lucht blijven. Daar staat tegenover dat het viermotorige toestel onder vrijwel alle weersomstandigheden inzetbaar is; de Raven zorgt ervoor dat er minimaal twee verkenners niet inzetbaar zijn voor andere taken. De militairen van 43 BVE zijn overigens multi-inzetbaar en dat moet in zulke kleine groepen ook zo zijn. Er zijn regelmatig zogenoemde spec-weken, waarbij de kennis op een bepaald gebied, zoals de inzet van UAV’s, wordt verdiept.

Aspect veiligheid

Hard werken om de plaat voor de 81mm mortier goed op z’n plaats te zetten. Veiligheid was ook tijdens de SOB vanzelfsprekend een belangrijk aspect. Het schiet-instructieteam en de veiligheidsofficier begeleidden de militairen van het mortierpeloton op weg naar een hoger niveau.

Brandjes

Droog, dat is het ook in Duitsland. Het betekende niet alleen veel stof en geluid op Bergen-Hohne, maar helaas ook regelmatig brandjes op het oefenterrein. De oefening moest een aantal keren worden stilgelegd omdat de brandweer in actie kwam. Ook het nachtschieten met lichtspoormunitie was uit den boze.