Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederlandse militaire steun Bonnie blijft uit

Nederlandse militairen hoefden met hun materieel niet in actie te komen bij tropische storm Bonnie. De storm die deze week passeerde had uiteindelijk geen grote gevolgen voor de eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire.

De regeringen van Curaçao en Aruba deden eerder deze week een steunverzoek aan Defensie. Daar werd positief op gereageerd, waarna tientallen militairen in de regio in paraatheid werden gebracht. Zij konden onder meer worden ingeschakeld voor evacuaties van mensen en middelen, mobiele patrouilles, het afvoeren van gewonden, transporttaken, statische- en dynamische verkeersgeleiding en ordehandhaving.

Uiteindelijk had met name Bonaire veel last van een behoorlijke hoeveelheid neerslag. Ook daar kan de komende dagen nog wateroverlast zijn. Op Aruba bleef het rustig, maar het advies om thuis te blijven gold tot afgelopen donderdag. Op Curaçao viel veel neerslag, maar dat leidde niet tot problemen.

Op Curaçao heeft de politie wel gezamenlijk patrouilles gereden met de Curaçaose militairen. Dit om preventief de veiligheidssituatie op het eiland in de gaten te houden en waar nodig snel hulp te bieden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: + 55 seconden

Extra militairen naar Litouwen

Defensie stuurt ter versterking extra militairen naar Litouwen. Op dit moment heeft Nederland daar driehonderd personen gestationeerd. Hoeveel dat er worden is nog niet duidelijk.

Litouwen en de andere Baltische landen dringen uit angst voor Rusland erg aan op de komst van meer NAVO-militairen. NAVO-baas Jens Stoltenberg kondigde in antwoord daarop aan de snel inzetbare troepenmacht van de militaire alliantie bijna te verachtvoudigen.

Maar mogelijk gaan er pas extra troepen naar Litouwen zodra de uitzending naar Roemenië over een jaar is afgelopen. Het ligt voor de hand dat landen zich zoveel mogelijk op één deel van de oostflank richten, zeggen NAVO-bronnen.

Duitsland, dat de NAVO-macht in Litouwen leidt, heeft inmiddels beloofd 15.000 man extra te leveren. Die worden niet meteen in bijvoorbeeld Litouwen gestationeerd, maar staan elders klaar ‘voor het geval dat’. Duitsland wil voor de uitbreiding een paar jaar de tijd nemen.

“Wat het Nederlandse aandeel wordt gaan we nu met de Duitsers uitwerken”, reageert defensieminister Kajsa Ollongren. Dat kost volgens de minister wel wat tijd. De NAVO-landen gaan de taken zorgvuldig onderling verdelen. “Want we moeten het een tijd kunnen volhouden.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Opbouw Heumensoord Vierdaagse begonnen

In Nijmegen is vorige week gestart met de opbouw van Kamp Heumensoord. Al sinds 1962 biedt deze locatie plek aan militairen die deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

De vorderingen worden iedere week nauw vastgelegd. Benieuwd hoe de opbouw eruit ziet? Adjudant Timmerman neemt u mee.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Uitbereiding flitsmacht en meer Amerikaanse militairen naar Europa

De NAVO gaat zijn snelle reactiemacht fors vergroten van 40.000 naar ruim 300.000 man. Ook zal de NAVO Rusland niet meer als ‘strategische partner’ aanduiden, wat twaalf jaar eerder wel was afgesproken.

De versterking is nodig omdat Rusland momenteel een rechtstreekse bedreiging vormt voor de veiligheid van de NAVO-landen. De troepen moeten in korte tijd kunnen reageren als de nood aan de man is. Ook om bijvoorbeeld een aanval op NAVO-grondgebied af te slaan. Een deel van de troepenmacht kan binnen een paar dagen worden ingezet.

Ook de Amerikaanse regering wil meer en permanent militair aanwezig zijn in Europa, naast de ruim 100.000 Amerikaanse militairen die er al zijn. Eind vorig jaar waren er nog circa 35.000 maar dat aantal loopt nu snel op. Ter vergelijking: in de Koude Oorlog eind jaren vijftig waren het ruim 430.000 Amerikanen.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste oefeningen met Assegai-munitie

Voor het eerst hebben artilleristen van 41 Afdeling Artillerie bij een Live Firing Exercise geschoten met de nieuwe Assegai-munitie voor de PzH2000 pantserhouwitser.

Deze munitie heeft een bereik van veertig kilometer. Dat is meer dan de afstand die de standaardmunitie voor de PzH2000 kan overbruggen, maar minder dan de veel duurdere Excalibur-munitie.  Afdelingscommandant luitenant-kolonel Jeffrey van der Veer is er desondanks erg blij mee en noemt het een goede uitbreiding van de mogelijkheden van de artillerie.

Defensie heeft in 2014 een overeenkomst gesloten met Rheinmetall Waffe Munition voor de levering van zesduizend Assegai-projectielen. In 2017 zijn de eerste daarvan geleverd, maar pas nu konden de artilleristen er daadwerkelijk mee schieten. De nieuwe munitie is uitgebreid getest door de Defensie Materieel Organisatie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Extra pantserhouwitsers naar Oekraïne

Nederland en Duitsland leveren nog zes extra PzH2000 pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat hebben minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse ambtsgenoot Christine Lambrechts eerder deze week tijdens de start van de NAVO-top in Madrid bekendgemaakt.

In hun strijd om de Russische opmars te stoppen heeft Oekraïne artilleriestukken zoals de geavanceerde pantserhouwitsers hard nodig. De Russische strijdkrachten bedreigen Oekraïense logistieke aanvoerlijnen. Ook boeken ze gestaag terreinwinst in de Donbas. De strijdkrachten staan hier zwaar onder druk.

Oekraïne sprak na de Duitse-Nederlandse levering van de twaalf pantserhouwitsers eerder deze maand de wens uit om een hele eenheid te willen bewapenen met achtien pantserhouwitsers in totaal. Eerder gaf het Nederlandse kabinet al aan door te willen gaan met het leveren van zware wapens. In dat licht levert Nederland drie van de extra gevraagde stuks. Duitsland levert de andere drie.

Er zijn de afgelopen periode al voldoende Oekraïense militairen getraind om de artilleriestukken goed te kunnen bedienen. Duitsland en Nederland hoeven dus vooralsnog geen nieuwe Oekraïense bemanningen op te leiden.

Voor de Nederlandse landmacht heeft het leveren van de drie extra systemen gevolgen voor de operationele gereedheid. De krijgsmacht gaat deze houwitsers daarom vervangen. Voor de financiering doet Defensie een beroep op de European Peace Facility van de Europese Unie Er worden geen mededelingen gedaan over wanneer de Oekraïense landmacht de pantserhouwitzers ontvangt. Om veiligheidsredenen wordt enkel gemeld dat ze zijn aangekomen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Muzikaal eerbetoon voor 103-jarige

Ter gelegenheid van zijn verjaardag bracht het Orkest Koninklijke Marechaussee onlangs een muzikaal eerbetoon bij de 103-jarige oud-marechaussee Marten Mobach. En terecht natuurlijk want niet iedereen bereikt die gezegende leeftijd.

Mobach werd in 1939 opgeroepen bij de veldartillerie en werd stukscommandant van een 6-veld, een kanon dat door zes paarden moest worden getrokken. Tijdens de meidagen van 1940 werd hij ingezet bij Katwijk aan Zee. Bij die inzet sneuvelden negentien van zijn collega's, volgens zijn biografie uit 2010 een gevolg van de algemene verwarring, slechte leiding, tegenstrijdige orders en ondeugdelijk materieel. Na de bezetting trad Mobach in dienst bij de marechaussee, later werd hij actief in het verzet. Op 5 mei 1945 werd hij opgepakt na een mislukte verzetsactie waarbij in totaal negen doden vielen. Hij werd ter dood veroordeeld. Op weg naar de fusilladeplaats merkten de Duitsers dat er veel Nederlanders langs de weg stonden te wachten op de Canadese bevrijders, daarom brachten ze hem naar de gevangenis in plaats van naar de fusilladeplaats. Dat was zijn redding.

In 2016 werd Marten Mobach benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en in december 2020 bracht toenmalig minister Ank Bijleveld persoonlijk het Mobilisatie-Oorlogskruis bij hem thuis. 

Bron: Defensie

Dit jaar nog een plan voor toekomst kazerne Assen

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) kan geen garantie geven dat de Johan Willem Frisokazerne in Assen open blijft. Voor het einde van het jaar wil hij met de gemeente Assen en provincie Drenthe om tafel voor een toekomstplan.

Een nieuwe invulling van de kazerne in Assen komt er wat Van der Maat betreft, maar duidelijkheid over de toekomst van Defensie in Assen kan hij nog niet geven.

Circa tienduizend defensiegebouwen op 350 locaties voldoen niet meer. Een groot deel is bijvoorbeeld niet duurzaamgenoeg, of bouwtechnisch niet in orde. Ook zijn militaire eenheden nu te veel verspreid. Van der Maat is van plan huidige defensie-onderdelen uit Assen elders onder te brengen, onder meer in Havelte.

In oktober moeten de plannen verder zijn uitgewerkt. Met de gemeente Assen en de provincie Drenthe wil Van der Maat in gesprek blijven over het lot van de Asser kazerne.

Bron: RTVDrenthe

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Thuisfront bijeenkomst in Oirschot

Terwijl de aandacht het afgelopen weekeinde uitging naar de Nederlandse Veteranendag, organiseerde 13 Lichte Brigade in Oirschot een Thuisfront Contactdag voor de familieleden van momenteel in Litouwen gestationeerde militairen.

De mannen en vrouwen van 13 Lichte Brigade zijn daar ingedeeld bij de Enhanced Forward Presence van de NAVO. Binnenkort worden ze afgelost en keren terug naar Nederland. En op dat heugelijke moment werd het thuisfront voorbereid.

De bijeenkomst op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne werd gebruikt om informatie te verschaffen over de thuiskomst en de nazorg die Defensie levert aan militairen en hun thuisfront. Afgezien van het serieuze werk, had de bijeenkomst in Oirschot vooral ook een gezellig karakter. Zo konden partners, kinderen en andere familieleden T-shirts en spandoeken maken met welkomstteksten. Of genieten van springkussens, een goochelaar, grimeur en een ballonmodelleur.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Spanjaarden kopen nieuwe straaljagers

De Spaanse strijdkrachten kopen twintig extra Eurofighters om een aantal verouderde F-18 Hornets te vervangen. Het gaat met name om de straaljagers die zijn gestationeerd op de Canarische eilanden.

De nieuwe straaljagers zullen onder meer de luchtverdediging van deze eilandengroep in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara voor hun rekening nemen.

De Spaanse luchtmacht beschikt nog over ongeveer zeventig F-18's die sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw in dienst zijn. Van de twintig nieuw bestelde Eurofighters zijn er zestien in de eenpersoonsuitvoering en vier uitgevoerd als tweezitter. De aflevering van de straaljagers begint in 2026. Na introductie van de twintig Eurofighters beschikt de Spaanse luchtmacht over negentig toestellen van dit type. Met de order is een bedrag gemoeid van twee miljard euro.

Bron: Spaanse strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 40 seconden

NAVO oefent onderzeebootbestrijding

Negen NAVO-landen doen deze week mee aan de grote onderzeebootoefening Dynamic Mongoose in de Noorse Zee. Een van de deelnemers is het fregat Zr.Ms. Van Amstel. Ook NAVO-vlootverband SNMG1 doet mee waar Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Karel Doorman deel van uitmaken.

Bij de oefening krijgen de deelnemers te maken met realistische, complexe en dus uitdagende scenario's om in nauwe samenwerking met elkaar onderzeeboten te bestrijden. De deelnemende onderzeeboten wisselen de rol die ze spelen in de oefening af. Het ene moment zijn ze de 'prooi' voor de schepen, vliegtuigen en helikopters, het andere moment treden ze op als jager en proberen door de verdediging van de andere deelnemers heen te breken.

Dynamic Mongoose is een jaarlijkse oefening waaraan dit jaar werd deelgenomen door drie onderzeeboten, elf oppervlakteschepen en zestien maritieme patrouillevliegtuigen uit Denemarken, Portugal, Frankrijk, Canada, Noorwegen, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Bron: Defensie. Foto: Canadese strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Explosieven tot ontploffing gebracht in Noordzee

De Noordzee is weer een stukje veiliger gemaakt. De marine en de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) brachten woensdag Britse explosieven tot ontploffing.

Het ging dit keer om een mijn, negen dieptebommen, vier volle munitiekisten en een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog. Netbeheerder TenneT vond de explosieven tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een toekomstig windpark nabij IJmuiden. Volgens de netbeheerder zijn de explosieven door de Britten in de Noordzee achtergelaten. In juli worden nog honderdzestig andere voor de kust gevonden objecten door TenneT onderzocht. Het is niet bekend of het allemaal explosieven zijn.

Bron: Noordhollands Dagblad