Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Een bijzonder moment

Natuurlijk openen we deze editie van LENS! met een foto van Veteranendag, vorige week zaterdag. Gemaakt door Dennis Boom. Een militair staat klaar, zodat koning Willem-Alexander een zogenoemde cravate aan het vaandel kan bevestigen. Achttien eenheden kregen er een als waardering voor hun inzet in Afghanistan. Het ging om één vaandel van het Korps Mariniers, één van de Koninklijke Luchtmacht en zestien van de Koninklijke Landmacht.

Veteranendag

Het Haagse Malieveld is het centrale punt van de Veteranendag in Den Haag. Maar voorafgaand moeten wel de nodige voorbereidingen worden getroffen. Louis Meulstee maakte deze foto. Een mooi eerbetoon aan iedereen die meehielp bij de voorbereidingen. Hulde, beste stille werkers!

Naar rechts...richten

Studenten van de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap hielden onlangs op verschillende plaatsen in het land een mars om aandacht te vragen voor het belang van het militaire vak en de Veteranendagen. Uiteraard ging alles volgens de regels en dat betekende dat de studenten naar rechts richten bij het aantreden. Paul Tolenaar legde het strakke ceremonieel vast voor het nageslacht.

Krachtsinspanning

In september 1973 bracht zanger Boudewijn de Groot een elpee uit onder de titel 'Hoe sterk is de eenzame fietser'. Onbewust moesten we aan het liedje 'Jimmy' van dit album denken bij het zien van deze foto van sergeant Aaron Zwaal. Hij legde deze eenzaam zwoegende deelnemer aan het Nationaal Militair Kampioenschap Triatlon vast dat afgelopen week in Zeewolde werd gehouden.

Lekker duiken

Toeristen reizen speciaal naar Aruba om te kunnen genieten van de onderwaterwereld. Ook Amerikaanse mariniers doen dat regelmatig, maar wel met een andere bedoeling. Al sinds jaar en dag trainen de marines met hun Nederlandse collega's van 32nd Raiding Squadron. Het ene jaar in North Carolina in Amerika tijdens Caribbean Urban Warrior. Het andere jaar in Aruba bij Caribbean Coastal Warrior. Voor de foto ging Lance Corporal Ryan Ramsammy kopje onder.

Avondschieten

We kunnen ons voorstellen dat u op een mooie zomeravond heerlijk buiten geniet van een hapje en een drankje. De militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland ongetwijfeld ook, al hadden ze deze week een andere avondbesteding: schieten met de Panzerfaust 3. Op Truppenübungsplatz Bergen in Duitsland trainden ze hun vaardigheid in het omgaan met dit antitankwapen waarmee ze doelen op maximaal zeshonderd meter kunnen uitschakelen. Foto: 43 Gemechaniseerde Brigade.

Opmerkelijk tenue

Specialist Dean Johnson van de Amerikaanse landmacht was onlangs in Plovdiv in Bulgarije bij de opening van een internationale defensietentoonstelling. Misschien was deze foto wel zijn meest bijzondere. De opening werd opgeluisterd door in traditionele uniformen gestoken Bulgaarse militairen. En dat is toch écht heel wat anders dan de 'normale' gecamoufleerde tenues waar de Bulgaren hun reguliere militaire werk in doen.

Onduidelijk

De reden waarom de Japanse marine onlangs deze foto online zette is onbekend, maar het beeld is wel spectaculair. Het gaat om een formatie van elf van de twaalf destroyers van de Hatsuyuki-klasse. En kijk eens naar de boegnummers. Precies in de juiste volgorde. Een foto voor in het plakboek, met dank aan de Japanese Self Defense Force.

Trouwe bondgenoot

Op Vliegbasis Volkel fotografeerde sergeant-majoor Maartje Roos een van de laatste operationele F-16's. Prominent in beeld is de ‘zoekkop’ van de AIM-9X raket. Dit type lucht-luchtraket heeft als officiële bijnaam 'Sidewinder', vernoemd naar een wendbare Amerikaanse ratelslang. Deze is in verschillende, steeds verder verbeterde uitvoeringen al ruim zestig jaar in dienst bij de luchtmacht. Da's nog eens een trouwe bondgenoot.