Tekst kapitein Jessica Bode
Fuseliers herdenken D-Day
17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene herdacht 6 juni in Normandië dat in 1944 de toenmalige Prinses Irene Brigade in Arromanches aan land ging. Bij de herdenking in Frankrijk waren twee oud-strijders van de Prinses Irene Brigade, vier veteranen, twee dragers van het Draaginsigne Gewonden en 200 militairen van 17 Painfbat GFPI aanwezig.
Er werd bij de herdenking niet alleen stilgestaan bij de militairen en burgers die hun leven verloren, maar ook bij het feit dat er op dit moment een oorlog woedt in Europa en vrijheid dus nooit vanzelfsprekend is. De ceremonie werd afgesloten met een kranslegging.
Na de herdenking werden op het strand waar de Prinses Irene Brigade in 1944 landde, 62 nieuwe fuseliers beëdigd en kregen 86 militairen het invasiekoord. Dit koord wordt door de militairen van 17 Painfbat GFPI gedragen als een blijvend eerbetoon aan de 'Irenemannen' van het eerste uur.
De koorden werden uitgereikt door de oud-strijders Max Wolff en Frans van der Meeren samen met twee dragers van het Draaginsigne Gewonden. Zoals de traditie voorschrijft zongen de militairen hierna het Fuselierslied en dronken een glaasje calvados, een brandewijn uit Normandië. Ook dit is traditie en is bedoeld als eerbetoon aan de strijd in Normandië in 1944. Daarna was het tijd om de uitgereikte invasiekoorden nat te maken in de zee.
Bron: Defensie
Krachtige reactie op Noord-Koreaans raketvuur
Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben maandag acht raketten afgevuurd als reactie op een Noord-Koreaanse lancering een dag eerder. De raketten kwamen allemaal in zee terecht. Het was de achttiende keer dit jaar dat Noord-Korea raketten lanceerde. Door als antwoord eenzelfde aantal raketten te lanceren hopen Zuid-Korea en de V.S. de Noord-Koreaanse lanceerdrift te doorbreken.
Bij de op maandag in de vroege ochtend gelanceerde ballistische raketten ging het om zeven Zuid-Koreaanse en één Amerikaanse ATACMS-raketten (Army Tactical Missile System) die binnen tien minuten werden afgevuurd uit de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon en in zee terechtkwamen. De Noord-Koreanen deden 35 minuten over hun lanceringen die op vier locaties in het land plaatsvonden.
De Zuid-Koreaanse bevelhebber gaf in een statement aan dat de gecombineerde lancering van zijn land en de V.S. liet zien dat de beide landen beschikken over capaciteiten om snel te reageren bij een provocatie, zelfs als de raketten door Noord-Korea vanaf verschillende locaties worden afgevuurd.
Volgens inlichtingenbronnen in de V.S., Zuid-Korea en Japan heeft Noord-Korea de voorbereidingen afgerond voor een nucleaire test, de zevende sinds 2017. Washington heeft al aangedrongen op nieuwe sancties indien deze test wordt uitgevoerd.
Bron: Washington Post. Foto: Staff Sergeant Cody Harding, U.S. Army
Patrouilleschip stopt snelle drugsboot in Caribisch gebied
Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft op volle zee een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee stopte het patrouilleschip een zogenoemde go-fast (snelle motorboot) en onderschepte daarbij een lading van 300 kilo cocaïne. De vangst vond plaats op 24 mei, maar is vanwege het onderzoek deze week pas bekend gemaakt.
Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte de go-fast met vier opvarenden ten noordwesten van Aruba. Hierop werd de boordhelikopter van het stationsschip ingeschakeld, momenteel een MH-65 Dolphin van de US Coast Guard. Toen de go-fast niet reageerde op stopsignalen werden waarschuwingsschoten afgevuurd. Daarop gaven de vier opvarenden zich over.
Met behulp van twee snelle onderscheppingsvaartuigen (FRISC’s) zijn de opvarenden aangehouden. Dit gebeurde door een gecombineerd Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse kustwacht en een eenheid van het Fleet Marine Squadron bestaande uit personeel van het Korps Mariniers en de vloot. De opvarenden en de drugs zijn vervolgens overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.
Het is de eerste drugsvangst sinds de Groningen in april 2022 weer actief is als stationsschip in het Caribisch gebied voor onder meer antidrugsoperaties.
Bron: Defensie
134 arrestaties in onderzoek mensensmokkel
In een groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel zijn 134 mensen aangehouden, onder meer in Nederland. Ook zijn gesmokkelde vreemdelingen onderschept.
Het onderzoek richtte zich op het smokkelen van mensen via de zogenoemde Balkanroute. Van de 134 aangehouden verdachten werden de meeste, 63, opgepakt in Oostenrijk. In totaal werden meer dan negenhonderd smokkelincidenten ontdekt, waarvan de meeste in Oostenrijk en Duitsland. Ook in Nederland werden incidenten ontdekt, zes in totaal, tijdens controles. Hier werden vier verdachten opgepakt, die volgens de marechaussee deel uitmaakten van een groter netwerk dat in meerdere landen opereerde.
Vorige week al werden tegelijkertijd 151 doorzoekingen in woningen in vijf landen gedaan, waaronder in twee woningen in Nederland. Hierbij werd onder meer 900.000 euro contant geld in beslag genomen.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Europol, en vond plaats in samenwerking met opsporingsdiensten uit Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië en Servië. ,,We zien allerlei routes door Europa lopen waarop mensen gesmokkeld worden vanuit landen als Syrië en Afghanistan. Vaak zijn mensen weken onderweg onder erbarmelijke omstandigheden en moeten ze voor hun reis duizenden euro's betalen", aldus de marechaussee.
Bron: Defensie
Nieuwe draagbare communicatiemiddelen voor special forces
De special operations forces (SOF) van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers beschikken sinds afgelopen week over vijf Manpacks, ofwel draagbare militaire satellietschotels. Het verschil met eerdere systemen zit in het gewicht en de afmetingen. De nieuwe zijn zo kleine en licht dat iemand ze op zijn rug kan dragen. Dankzij de satellietverbinding kunnen militairen in het veld contact houden met hun hoofdkwartier en andere eenheden.
Voorheen was men afhankelijk van mobiele systemen die per auto en/of trailer vervoerd moesten worden. Dit maakte ze ongeschikt voor bepaalde operaties van de SOF.
De nieuwe systemen kunnen gebruik maken van zowel militaire zogenoemde Wideband Global Satcom als van civiele satellietproviders. Dit betekent ook dat ze een groter bereik hebben dan radioverbindingen. De wereldwijde inzet van de speciale eenheden wordt zo nog beter ondersteund. De mariniers van NLMARSOF (NL Maritime SOF) hebben de systemen naar tevredenheid in de praktijk getest in Senegal. Inmiddels zijn ze in gebruik genomen en worden ze ingezet bij oefeningen of missies.
Bron: Defensie
Onderzoek naar trillingen door helikopters
Door overvliegende Chinook-transporthelikopters kan in woningen rattle noise, hinderlijk en rammelend geluid in een woning, ontstaan. Dat gebeurt met name als buiten die woningen 75 decibel (A) of meer aan geluid is te horen. Dit blijkt nu ook uit aanvullend praktijkonderzoek van Defensie eind 2021 en begin 2022 boven zes woningen in de directe omgeving van Vliegbasis Gilze-Rijen. Woensdag werden de resultaten gepresenteerd aan betrokken partijen.
Uit deze eerdere onderzoeken van TNO en NLR bleek ook al dat rattle noise optreedt bij woningen die te maken hebben met Chinook-passages met een geluidsbelasting van 75 dB(A) of meer. Dat kan regelmatig gebeuren bij woningen in een bepaald gebied rond de vliegbasis, de zogenoemde 40 Ke-contour. Woningen in dit gebied komen daarom al langer in aanmerking voor bouwkundige maatregelen om de hinder te verminderen.
Omwonenden en anderen plaatsten echter vraagtekens bij de eis van een geluidsbelasting van 75 dB(A) of meer. Een van de onderzoeksvragen was of er aanleiding zou zijn het gebied waar de maatregelen worden genomen te herzien en te vergroten.
De conclusie van de studie is dat de meetresultaten geen aanleiding geven om de rattlegrens van 75 dB(A) te verlagen. Uit de waarnemingen blijkt dat vanaf 75 dB(A) soms lichte rattle optreedt. Duidelijke rattle is in een beperkt aantal gevallen waargenomen vanaf een niveau van 89 dB(A).
Het praktijkonderzoek geeft daarmee ook geen reden voor uitbreiding van het gebied waarin eventuele bouwkundige aanpassingen aan huizen worden gedaan. Dit blijft de zogeheten 40 Ke-zone, zoals al was vastgelegd in een milieueffectrapport.
Bron: Defensie
Duitsland schaft Chinook-helikopters aan
Duitsland kiest voor de Boeing CH-47F Chinook als nieuwe transporthelikopter voor de luchtmacht. Zestig van deze helikopters zullen tot 2030 in gebruik worden genomen, zo meldt het Duitse Ministerie van Defensie.
De toestellen vervangen de CH-35 Sea Stallion helikopters die in 2030 het einde van hun levensduur bereiken.
Voor de huidige overeenkomst is Boeing een partnerschap aangegaan met Airbus Helicopters en een aantal andere Duitse luchtvaartbedrijven. De geschatte waarde van het contract is ongeveer vijf miljard euro. De investering zal worden bekostigd uit een speciaal fonds dat Duitsland heeft ingesteld na de Russische invasie van Oekraine. Het Duitse parlement moet de aanschaf nog wel goedkeuren.
“We hebben de voor- en nadelen en de risico’s zorgvuldig afgewogen en vervolgens unaniem voor dit model gestemd”, aldus minister van Defensie Christine Lambrecht. “De Chinook is modern en beproefd. Met dit model versterken we ons vermogen om samen te werken in Europa. Bovendien krijgen we hier een grotere vloot en worden we flexibeler.”
Bron: Bundeswehr Foto: Boeing
Hoogste militair NAVO op afscheidstournee
De Amerikaanse generaal Tod Wolters heeft vooruitlopend op zijn vertrek een afscheidsbezoek gebracht aan Berlijn. De hoogste NAVO-militair draagt later deze zomer zijn functie als Supreme Allied Commander Europa (SACEUR) over aan zijn opvolger. Van de Duitsers kreeg Wolters het grootste eerbetoon, een zogenoemde ‘grosser Zapfenstreich’.
Wolters is sinds mei 2019 de bevelhebber van de NAVO-troepen in Europa. Deze zomer draagt hij het stokje over aan de Amerikaanse generaal Chistopher G. Cavoli, de huidige commandant van de United States Army Europa and Africa.
Afgesproken is dat de politieke leiding van de NAVO altijd in handen is van een Europeaan en de hoogste militair, ofwel de SACEUR, uit de Verenigde Staten komt.
Bron: Bundesministerium der Verteidigung
BALTOPS 22 van start
Zestien landen, waaronder Nederland, zijn deze week begonnen aan een grote oefening op de Oostzee. Meer dan 45 marineschepen, 75 vliegtuigen en 7.000 militairen doen mee aan de oefening BALTOPS 22. Bijzondere gasten zijn Finland en Zweden, deze landen willen naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne lid van de NAVO worden.
De deelnemende NAVO-landen aan de oefening zijn België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De focus van de oefening ligt op amfibische operaties, het ruimen van mijnen en explosieven, training met onbemande onderwatervoertuigen en medische hulpverlening.
De 51e editie van BALTOPS ging van start in het Zweedse Stockholm en zal op 17 juni worden afgerond in de Duitse havenstad Kiel.
Bron: NATO Foto: U.S. Navy