Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Herdenking Margraten in bijzijn Amerikaanse veteranen

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten zijn deze week de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. De plechtigheid vond plaats in het bijzijn van acht Amerikaanse veteranen. Met hun aanwezigheid bedankten zij Margraten voor de zorg voor hun ‘maten’.

De veteranen, tussen de 95 en 101 jaar oud, zouden de reis naar Nederland al in 2020 maken. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Deze week was het dan alsnog zover. Ook Mea Krier maakte deel uit van het gezelschap. Zij werkte destijds in de oorlogsindustrie en staat als ‘Rosie the Riveter’ symbool voor alle vrouwen die dat toen deden.

Tijdens de herdenking brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht traditiegetrouw een eregroet. De vier toestellen vlogen een zogenoemde missing man-formatie boven de Amerikaanse begraafplaats in Zuid-Limburg. Daarbij verlaat een van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Naast de herdenking op Margraten bezochten de veteranen onder meer musea en monumenten ter herinnering aan operaties. Ook werden ze ontvangen op de Koninklijke Militaire Academie te Breda, waar ze in gesprek gingen met cadetten en adelborsten. Volgende week reist het gezelschap door naar België.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Akkoord over arbeidsvoorwaarden bij Defensie

Defensie en de vakbonden voor defensiepersoneel hebben dinsdag de onderhandelingen over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord over 2021 tot en met 2023 afgerond. Het akkoord wordt nu aan de leden van de vakbonden voorgelegd. Uiterlijk 7 juli laten de bonden weten of ze definitief instemmen met het onderhandelaarsresultaat.

Defensie-staatssecretaris Christophe van der Maat is blij met het bereikte resultaat, zo liet hij weten in een video voor het personeel. "Jullie hebben immers lang moeten wachten op een stevige stap voorwaarts." En: "Een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord heeft topprioriteit. De minister en ik zijn dan ook blij met het resultaat dat we nu hebben bereikt. We zetten hiermee een stevige stap voorwaarts voor de huidige en toekomstige medewerkers."

De voorzitters van de vakbonden hebben ook positief gereageerd op het onderhandelingsresultaat en zien hiermee de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Bij de onderhandelingen is afgesproken dat de salarissen stijgen met 8,5 procent over drie jaar. Ook komt er een eenmalige uitkering van 1.750 euro bruto voor alle defensiemedewerkers. Daarnaast gaan de belangrijkste toelagen omhoog. Hierdoor kunnen militairen en burgers in de lagere rangen en schalen er tot meer dan twintig procent op vooruit gaan. De bonden leggen het resultaat met een positief advies voor aan hun leden.

De modernisering van het loongebouw van Defensie voor militairen is een belangrijk onderdeel van het onderhandelaarsresultaat. Er is bijvoorbeeld een nieuwe militaire salaristabel die ervoor zorgt dat militairen sneller meer salaris verdienen, wat over de hele loopbaan tot een hoger salaris leidt. Langer in dienst blijven bij Defensie wordt daardoor beter beloond.

Naast de afgesproken salarisverhoging zijn ook de oefentoelage en uitzendtoelage met terugwerkende kracht verhoogd. Hiermee wordt recht gedaan aan de operationele inspanningen van het personeel. Daarnaast wordt onder meer de tegemoetkoming voor woon-werkverkeer aanzienlijk verbeterd, komt er een thuiswerkvergoeding en hebben de sociale partners afspraken gemaakt over de werk/privé-balans en nieuwe aanstellings- en contractvormen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Forensisch- en Opsporingsteam terug uit Oekraïne

Op Vliegbasis Eindhoven zijn gisteren de leden van het Forensisch- en Opsporingsteam Nederland van de Koninklijke Marechaussee teruggekeerd. Ze hebben in Oekraïne voor het Internationaal Strafhof gezocht naar mogelijk bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden. Het team telde ongeveer dertig personen. Naast opsporingsambtenaren en beveiligingspersoneel van de KMar, ging het ook om een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut, een tolk, medisch personeel en experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.  

Het team moest zijn werk verrichten onder moeilijke omstandigheden. Teamleider majoor Kim vertelde bij terugkeer aan de media dat de impact van de oorlog indrukwekkend was om te zien. Zijn team heeft in het gebied in en rond Kiev op verschillende manieren bewijsmateriaal verzameld. Dat gebeurde bijvoorbeeld door het horen van getuigen en het maken van beeldmateriaal. Maar ook door mobiele telefoons van Russische militairen te unlocken, zodat de GSM-gegevens kunnen worden ingezien, en door materiaal te verzamelen dat kan helpen mogelijke daders te identificeren via DNA-onderzoek. 

In het TV-programma Op1 zei KMar-commandant luitenant-generaal Hans Leijtens dat er wordt nagedacht over een vervolg, in samenwerking met andere landen. Hij verwacht hierover de komende weken duidelijkheid.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Boetes en werkstraf geëist voor drugsdelicten

Elf militairen van de Johannes Postkazerne in Havelte worden verdacht van het bezit van en handel in xtc, speed en cocaïne. Ze hoorden maandag bij de Militaire Kamer in Arnhem boetes van 250 tot 750 euro of werkstraffen eisen.

Een aanhouding van een 27-jarige militair uit Exloo, op 19 juli 2019 tijdens een stapavond in Meppel, bracht de zaak aan het rollen. Hij had cocaïne bij zich en de nodige drugscontacten in zijn telefoon. De man bleek met drie andere militairen drugs te regelen en door te verkopen aan hun kameraden. Er werd vooral gebruikt op festivals, maar ook tijdens compagniefeesten op de kazerne in Havelte.

Volgens de hoofdverdachte uit Exloo begon het drugsgebruik nadat twee collega’s tijdens een uitzending om het leven waren gekomen. “Er ontstond een cultuur waarin het moeilijk was om je kwetsbaar op te stellen”, zei advocaat Michael Ruperti. Andere militairen hadden veel meegemaakt in Irak of Uruzgan.

Het Openbaar Ministerie eiste de maximale werkstraf van 240 uur tegen de dealers. De andere militairen hoorden boetes van 250 tot 750 euro of werkstraffen tegen zich eisen. De rechtbank doet op 4 juli uitspraak.

Bron: Dagblad van het Noorden

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Toch meer geavanceerde raketsystemen naar Oekraïne

De Amerikaanse regering gaat vier geavanceerde HIMARS-raketlanceersystemen aan Oekraïne leveren. Dit zijn mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk kunnen afvuren en een groter bereik hebben dan de artillerie die nu wordt gebruikt door het Oekraïense leger. Ook zijn de systemen veel preciezer. De levering is onderdeel van een nieuw pakket wapens met een waarde van 700 miljoen dollar. 

Kiev vraagt al langer om het M142 HIMARS-systeem (High Mobility Artillery Rocket System) of vergelijkbare wapens voor de strijd in de Donbas, waar de Russen de afgelopen weken terreinwinst hebben geboekt. Om de Russen effectiever te kunnen bestrijden, heeft het land inmiddels al van veel landen verschillende artilleriesystemen gekregen of krijgt het die binnenkort. 

Om een escalatie van het conflict te voorkomen, heeft Washington de Oekraïense leiders laten beloven dat ze de nieuwe HIMARS-systemen niet zullen gebruiken om doelen in Rusland zelf aan te vallen. Ook krijgt Oekraïne raketten voor dit systeem die een bereik hebben van 'slechts' zeventig kilometer en niet de zogenoemde ATACMS-versie die tot wel driehonderd kilometer ver komen. 

Bron: Defensenews.com

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Duitsland wijzigt grondwet voor mega-investering in leger

Duitsland gaat zijn grondwet aanpassen om een eerder al aangekondigde mega-investering in het leger, ter waarde van 100 miljard euro, daadwerkelijk mogelijk te maken. Het Duitse ministerie van Financiën liet weten dat er binnen het parlement inmiddels een tweederde meerderheid bestaat voor zo'n grondwetswijziging.

Om 100 miljard euro extra te investeren in het Duitse leger, wordt een speciaal defensiefonds opgericht. Dat dienst echter ontheffing te krijgen van de grondwettelijk vastgelegde schuldenbeperking in Duitsland. De centrumrechtse oppositie en de regeringscoalitie hebben nu ingestemd met zo'n vrijstelling.

De 100 miljard euro zal over een periode van meerdere jaren worden uitgegeven. De Duitse regering wil het geld gebruiken om het huidige defensiebudget te verhogen en te zorgen dat Duitsland gaat voldoen aan de NAVO-doelstelling om elk jaar twee procent van het nationaal inkomen aan defensie uit te geven. Aanleiding voor de Duitse wens om het defensiebudget drastisch op te krikken vormt de Russische inval in Oekraïne.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Rugby terug op de kaart

Rugby is weer helemaal terug op de agenda van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS). Sterker nog, een nationaal team speelt van 14 tot 20 juni mee op het eerste militaire wereldkampioenschap Sevens (7’s) in het Franse Agen.

“We zijn er begin dit jaar intensief mee aan de slag gegaan”, meldt teammanager majoor Tijs Koks. Aanleiding was een uitnodiging vanuit Frankrijk om deel te nemen aan het eerste Militair WK 7’s, een zeer intensieve vorm van rugby. Behalve het gastland doen ook grote rugbylanden als Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië mee.

Maar na juni houdt het niet op, laat majoor Koks weten. “Dit jaar willen we nog een wedstrijd 15-a-side tegen een buitenlands militair team spelen en Frankrijk heeft al aangegeven in 2023 een toernooi te houden.” Het BIMS kijkt ondertussen naar de agenda voor 2024 van het internationale sportcomité CISM om dat het WK 7’s naar ons land te halen.

“Om de selectie zo breed mogelijk te houden, zijn we dus ook op zoek naar militaire rugbyers die willen meedoen. Een beetje niveau is natuurlijk wel gewenst. Dat geldt trouwens niet alleen voor de mannen, want ook voor de vrouwen is er de mogelijkheid zich aan te melden. Voor deze editie van het WK waren er net te weinig aanmeldingen, maar dat moet in 2024 zeker wel lukken.”

Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar tv.koks@mindef.nl en ontvangen dan een inschrijfformulier.

Bron: Defensie

Munitiedump Oosterschelde niet gevaarlijk

Volgens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vormt het munitiedepot in de Oosterschelde geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat constateert hij na de afronding van het achtste onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de Oosterschelde, waar na de Tweede Wereldoorlog naar schatting dertig miljoen kilo munitie werd gedumpt.

In de loop der jaren is de munitie gaan roesten en is de springstof TNT vrijgekomen. Met het oog hierop controleert Rijkswaterstaat iedere vijf jaar de waterkwaliteit in het betreffende gebied in de Oosterschelde. Bij het laatste onderzoek kwamen lage concentraties TNT aan het licht, maar ook bij een meetpunt op tien kilometer afstand bleek TNT in het water te zitten. Om een eind te maken aan de onduidelijkheid werd besloten tot een breder onderzoek. 

De afgelopen maanden zijn in het kader daarvan op acht locaties, van Antwerpen tot aan Terschelling, monsters genomen. Daarbij werd TNT aangetroffen in lage concentraties. Volgens de minister moet deze deels afkomstig zijn vanaf de Noordzee. Bekend is dat daar na de oorlog ook munitie is gedumpt.

De conclusie: op geen enkele plek waar monsters zijn genomen worden normen overschreden; de concentraties zijn zelfs veel lager dan de normen die gelden voor oppervlaktewater.

Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marechaussee onderschept bijna 1.500 documenten

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1.465 reis- verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept waarmee identiteits- of documentfraude is gepleegd. Dat is bijna tien procent meer dan in 2020. Ondanks verminderde reisbewegingen zijn de cijfers vrijwel gelijk aan de jaren van voor de coronapandemie.

Er werd voornamelijk gefraudeerd met paspoorten en identiteitskaarten. Meestal gebeurde dit met een compleet vals document. Daarnaast werden paspoorten vaak vervalst door het aanbrengen van een valse personaliabladzijde in een authentiek paspoort. Het ging daarbij vooral om Europese documenten; daarmee heb je doorgaans geen visum nodig om het Schengengebied in te komen. Griekse, Roemeense, Italiaanse, Spaanse en Belgische documenten werden hiervoor het meeste gebruikt. Het overgrote deel van de documenten werd op Nederlandse luchthavens aangetroffen. Op Schiphol zijn in 2021 947 documenten als vals onderkend. Op Eindhoven Airport waren dat er 99. De meeste documenten werden onderschept op de route vanuit Italië naar Nederland. Ook op routes vanuit Spanje en Griekenland naar Nederland werden veel vervalste documenten gebruikt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Koning bij overdracht monument Vossenbosch

In Hoge Hexel wordt op 1 juli het monument ‘Vossenbosch’ overgedragen aan de lokale Molukse gemeenschap. Dat gebeurt in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Het Molukse woonoord Vossenbosch was vanaf 1951 tot 1972 in gebruik om voormalige militairen van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger en hun gezinnen onder te brengen.

Het idee voor een monument ontstond in 2018. Het is het eerste monument in ons land dat door de plaatselijke bevolking werd geschonken aan Molukse dorpsgenoten. Burgemeester Doret Tigchelaar van Wierden noemt de aanwezigheid van de koning bij de overdracht 'de kroon op het werk van de stichting Monument Vossenbosch én een bijzonder waardevol moment voor de Molukse gemeenschap'. Het monument is ontworpen door kunstenaar Okke Weerstand uit Tollebeek. 

Bron: De Twentsche Courant Tubantia