Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Je kruit drooghouden

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee is niet zomaar de eerste de beste eenheid. En dus zijn de eisen om lid van de BSB te kunnen worden best pittig. Sollicitanten beginnen de selectie op de eerste dag met een zwemproef, waarbij ze 25 meter moeten zwemmen met een houten wapen. En dat moet natuurlijk droog blijven, met dit bijzondere beeld tot gevolg. Foto: Paul Tolenaar.

Koning Jungle

Bijna parmantig loopt ‘Koning Jungle’ over een pad in de Surinaamse jungle. Zoals de traditie voorschrijft gaf de koning van het oerwoud met zijn optreden het startsein voor de jungletraining van het Korps Mariniers en de Rode Baretten van de Luchtmobiele Brigade. In een van de komende Defensiekranten meer over de jungletraining, die voor het eerst sinds jaren weer in Suriname plaatsvindt. Foto: 11 Luchtmobiele Brigade.

Strak in formatie

Ergens in Suriname varen vier motorboten over een spiegelgladde rivier. Een prachtig gezicht om de boten zo strak in formatie te zien varen. Voor het eerst sinds jaren wordt er weer een jungletraining gehouden in de Surinaamse jungle om de mariniers en Rode Baretten te leren overleven, verplaatsen én vechten in de jungle. Foto: 11 Luchtmobiele Brigade.

Kaboem!

Het NAVO-vlootverband SNMG1 staat al sinds begin dit jaar onder Nederlands commando. Naast Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Karel Doorman maken ook buitenlandse schepen er deel van uit. Zoals het Canadese fregat HMCS Halifax. Met een luide knal wordt het 57 mm Bofors-kanon van dit fregat afgevuurd en dat maakt duidelijk dat SNMG1 tot de tanden toe is bewapend. Foto: SNMG1.

Drie op een rij

Oké, het spelletje heet ‘Vier op een rij’, maar speciaal voor de foto passen we de titel aan. Dit staatsieportret van een F/A-18F Super Hornet van de U.S. Navy, een F-16 van de Wisconsin Air National Guard en een Nederlandse F-16 werd gemaakt in Key West, Florida. Daar oefende het Nederlandse detachement uit Tucson, Arizona, voor het laatst boven water met de Amerikanen als sparring partner. De F-16-opleiding in Amerika wordt binnenkort gestopt. Foto: Staff Sergeant Cameron Lewis.

Zeemonster?

Je zult maar rustig op een strandje wandelen en ineens verrast worden door een brullend en spetterend aanstormende hovercraft. MCS3 Taylor Parker zag het gebeuren in de Baltische Zee en maakte deze indrukwekkende foto. De hovercraft is afkomstig van USS Kearsarge.

Welcome home!

Met een vette grijns zwaait senior airman Isaac McMullen van de Amerikaanse luchtmacht met de Amerikaanse vlag, terwijl hij uit het bovenste luik van zijn C-130 Hercules steekt. Niet zo vreemd natuurlijk, want de loadmaster is nét terug in Minneapolis na een drie maanden-durende uitzending naar Europa. Foto: Chris Farley.

Natte rupsen

Militairen kunnen niet altijd gebruikmaken van strak geasfalteerde snelwegen. Zeker gevechtseenheden moeten wel eens dwars door het terrein, zoals deze Leopard-tank. Het levert op zijn minst natte rupsbanden op. Sergeant Agustín Montanez van de U.S. Army National Guard maakte de foto in Nowogród in Polen tijdens oefening Defender Europe 2022.

Afleiding 

Normaalgesproken zijn militairen en helikopters op zich al spectaculair genoeg om de aandacht te trekken. Maar soms is dat anders, zoals bij deze opname van majoor Govert Dijksman. De foto werd gemaakt vlak voor de militairen van 11 Luchtmobiele Brigade instijgen in de Chinooks van het Defensie Helikopter Commando, voor een Air Assault-training in Fort Hood. En laten we eerlijk zijn: de fraaie Texaanse lucht is voor één keertje de échte aandachtstrekker.