Tekst kapitein Jessica Bode
Staatssecretaris: Defensie gaat Schiphol niet helpen
Defensie is niet van plan om Schiphol te hulp te schieten. Dat stelt staatssecretaris Christophe van der Maat. “We zijn geen duizenddingendoekje.”
“Als er ergens een probleem is, hoe vervelend ook, dan is het niet zo dat het leger de boel bij het bedrijfsleven even komt redden”, vertelde Van der Maat de media voorafgaand aan de ministerraad. “Bovendien kan de sector deze problemen zelf oplossen.” Hij benadrukte bovendien dat deze situatie niet te vergelijken is met de watersnood in Limburg vorig jaar juli, waar militairen wel te hulp schoten.
De nationale luchthaven kampt onder meer met een tekort aan beveiligers, waardoor reizigers urenlang in de rij staan en soms hun vlucht missen. Reisbrancheorganisatie ANVR, vakbond CNV en Kamerlid Wybren van Haga vinden dat de krijgsmacht moet helpen. Van der Maat voelt zich niet verantwoordelijk voor de problemen op Schiphol. “Het is natuurlijk vreselijk als je lang in de rij moet staan als je eindelijk op vakantie kunt. Maar het is niet zo dat als er ergens een probleem is, Defensie het maar moet oplossen. We hebben heel erg veel andere dingen te doen.”
Defensie heeft overigens nog geen verzoek van de veiligheidsregio gehad. Als dat er wel komt wordt er wel naar gekeken, maar de kans is nihil dat er gehoor aan wordt gegeven.
Bron: RTL
Litouwen stuurt nog eens twintig pantserwagens naar Oekraïne
De regering van Litouwen stuurt nog eens twintig pantserwagens naar Oekraïne. Het ministerie van Defensie zegt dat het om M113-voertuigen gaat, met name bedoeld om militairen te vervoeren over lastig terrein.
Litouwen wil op deze manier bijdragen aan een overwinning voor Oekraïne. De steun van bondgenoten zal volgens het Baltische land een beslissende factor zijn in de oorlog. Verder stuurt het land enkele militaire vrachtwagens en voertuigen om mijnen mee te ruimen.
De waarde schommelt rond de 15,5 miljoen euro. Eerder stuurde Litouwen al militaire hulp ter waarde van 100 miljoen euro.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba deed dinsdag een oproep aan de internationale gemeenschap om sneller wapens te leveren. Hij vroeg specifiek om raketwerpers en artillerie voor de lange afstand.
Bron: ANP
De Fokker D.XXI vliegt!
De Fokker D.XXI, nagemaakt door Jack van Egmond sr. en zijn kleinzoon Tom Wilps, heeft deze week z’n eerste vlucht gemaakt. Het betreft een replica van het beroemde Fokker-jachtvliegtuig uit de jaren dertig.
Van Egmond jr., de zoon van Jack en vader van Tom, maakte de eerste vlucht vanaf het vliegveld Hoogeveen.
Van Egmond en Wilps gebruikten voor hun project de originele tekeningen. Het bouwproject ging in 2014 van start en het team besteedde duizenden uren aan de bouw van het jachtvliegtuig. Het toestel kreeg het nummer '229'.
De originele D.XXI met dit nummer wist in 1940 twee Duitse vliegtuigen neer te halen. Eén werd neergeschoten, de ander stortte neer toen de D.XXI-vlieger zijn cockpitdak afwierp dat in de propeller van de Duitser terechtkwam. Een derde Duits toestel werd de D.XXI echter noodlottig en het vliegtuig stortte neer.
De Fokker D.XXI was een van de vliegtuigen van de luchtmacht die het in de meidagen van 1940 op moest nemen tegen Hitler's Luftwaffe. Het type deed het zeker niet slecht, ook al was de Duitse overmacht simpelweg te groot. Geen enkele D.XXI overleefde de oorlog. In de jaren tachtig van de vorige eeuw liet het toenmalige Luchtmachtmuseum een replica van kunststof maken voor de statische tentoonstelling.
Bron: Dutch Flying Legend
Zr.Ms. De Zeven Provinciën lekte smeerolie
Het marinefregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft de afgelopen maand ongeveer vierduizend liter smeerolie verloren in onder meer de Baltische Zee.
Dat gebeurde tijdens zijn inzet voor het vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 van de NAVO. De olie lekte weg in kleine hoeveelheden. Hierdoor viel het lek pas later op. Direct nadat het lek werd ontdekt is het gedicht en de lekkage gestopt.
Het fregat is het vlaggenschip van de snelle reactiemacht SNMG1, een van de vier vaste vlootverbanden van de NAVO. Dit vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende landen. Nederland voert dit jaar het commando, de leiding is in handen van commandeur Ad van de Sande. Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft de afgelopen week Lissabon (Portugal) bezocht en is daar inmiddels weer vertrokken.
Bron: Defensie
Mamba naar Roemenië
In het kader van verdere versterking van de Oostflank heeft Frankrijk het Mamba-luchtafweersysteem in Roemenië gestationeerd. Er staan al Patriot-systemen van Nederland, Duitsland en Amerika.
Mamba is een systeem dat wordt gebruikt door de l'Armée de l'Air et de l'Espace; de Franse luchtmacht. Het is in staat om bemande en onbemande vliegtuigen, kruisvluchtwapens en tactische ballistische raketten te ontdekken en onderscheppen. Het systeem gebruikt de Aster 30-raket en Arabel multifunctionele radar.
Naast geleide wapens hebben de landen van de NAVO ook vliegtuigen in de regio gestationeerd of voeren vanuit hun eigen thuisbases defensieve missies uit. Zoals bekend heeft Nederland een Patriot-systeem gestationeerd in Slowakije en voeren F-16's en F-35's patrouilles uit boven Oost-Europa. Een F-35 detachement van Vliegbasis Leeuwarden is tijdelijk in Bulgarije gestationeerd.
Bron: NAVO
Rusland schrapt maximumleeftijd voor militairen
De Russische Doema heeft besloten de maximumleeftijd voor militairen te schrappen. Het parlement stemde woensdag in met een wet waardoor ook Russen boven de veertig jaar in het leger mogen dienen. De wet heeft alleen nog een handtekening nodig van president Vladimir Poetin.
Op deze manier kunnen oudere veteranen zich opnieuw aanmelden. Deskundigen denken dat Rusland met personeelstekorten kampt door de oorlog in Oekraïne. Oekraïne claimt dat bijna dertigduizend Russische soldaten zijn omgekomen sinds het begin van de Russische invasie. Russen kunnen het leger in als ze achttien jaar zijn.
Bron: ANP
Ronde van Aruba
Honderden enthousiaste hardlopers hebben zich vorige week in het zweet gewerkt tijdens de dertigste editie van de ‘Ronde van Aruba’. De 72 kilometer lange ‘zweettocht’ wordt jaarlijks georganiseerd door Marinierskazerne Savaneta.
Vanwege de tropische temperaturen overdag vindt dit evenement altijd bij duisternis plaats. De route, op zowel verharde als onverharde wegen, was voor zowel de lopers als de organisatie wederom een grote uitdaging. ‘The biggest challenge of Aruba’ was ook dit jaar weer een groot succes.
Iedereen mag aan deze wedstrijd meedoen. De deelnemers kwamen niet alleen van Aruba, maar van allerlei eilanden in de regio. De beste prestatie dit jaar werd geleverd door ‘DETSXM’; een team van het mariniersdetachement uit Sint Maarten.
Bron: Defensie
Zwangere bestuurster gewond bij botsing
De marechaussee heeft in IJmuiden een automobilist aangehouden die met te veel alcohol achter z’n kiezen vol op een andere auto was gereden. Daarbij raakte een zwangere bestuurster gewond, die per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.
De weg waar het ongeluk plaatsvond was enige tijd afgesloten voor onderzoek naar de oorzaak van de botsing.
Bron: IJmuider Courant
Japan bezorgd om Russisch-Chinese bommenwerpers
Japan heeft bij Rusland en China grote zorgen geuit over een gezamenlijke vlucht van bommenwerpers boven de Japanse Zee, de Oost-Chinese Zee en de Indische Oceaan.
De vlucht vond dinsdag plaats, precies op het moment dat er in Tokyo een topontmoeting gaande was van de regeringsleiders van Japan, de Verenigde Staten, Australië en India.
Een Japanse regeringswoordvoerder noemde de vlucht een 'show of force' tegen Japan. Het provocerende karakter was volgens hem nog groter omdat de conferentie nog gaande was. Bovendien gaf het feit dat Rusland en China samen oefenden een extra lading aan het geheel door de Russische agressie tegen Oekraïne. Volgens de Japanners is het ongepast dat China, op het moment dat de wereld stelling neemt tegen deze agressie, een gezamenlijke oefenvlucht maakt met de Russen.
Na afloop van de conferentie namen de leiders van de vier deelnemende landen stelling tegen de manier waarop China zich manifesteert in de regio. Het was de eerste keer sinds eind vorig jaar dat Rusland en China een gezamenlijke oefenvlucht maakten en de vierde keer in totaal.
Bron: Kyodo News. Foto: Japanse ministerie van Defensie
Eerste vrouwelijke luitenant-generaal
Elanor Boekholt-O'Sullivan is woensdag bevorderd tot de eerste vrouwelijke luitenant-generaal. De hoogste militair van ons land, CDS generaal Onno Eichelsheim en luchtmachtcommandant luitenant-generaal Dennis Luyt namen de bevordering van hun rekening. Boekholt-O'Sullivan is vanaf 1 juni geplaatst in Den Haag als plaatsvervangend directeur van het Directoraat-Generaal Beleid van het ministerie van Defensie.
In haar nieuwe rol is ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van de toekomstige militaire organisatie. Het Directoraat-Generaal Beleid ontwikkelt hiervoor een visie, strategie en plannen. Deze stappen zijn belangrijk om te komen van politieke besluitvorming naar een krijgsmacht die op haar taken is voorbereid.
De eerste vrouwelijke luitenant-generaal kwam in 1994 in dienst bij de luchtmacht. Na verschillende functies te hebben gedaan, werd ze in 2018 in de rang van commodore (vergelijkbaar met brigadegeneraal) commandant van het Defensie Cyber Commando. Aansluitend werd ze als generaal-majoor benoemd tot plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten.
Bron: Defensie
13 Lichte Brigade ruimt op
Nederlandse militairen die momenteel deel uit maken van de enhanced Forward Presence in Litouwen hebben meegedaan aan een grote opruimactie. De militairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot droegen met de opruimactie River Cleanup bij aan een schone leefomgeving, zowel op als buiten de oefenlocaties in Litouwen.
In een paar uur tijd verzamelden de militairen een hele berg autobanden, auto-onderdelen en ander afval bij een riviertje dat uitkomt op de Neris. Die rivier stroomt dwars door de hoofdstad Vilnius. Daarna gingen ze met boten de rivier op om locaties te markeren die de komende tijd door eenheden van andere landen schoongemaakt zullen worden.
Bron: Defensie