Tekst Ralph Rugers, eindredactie MCD
Foto Mediacentrum Defensie

Een korte opfriscursus

U ziet ze vast weleens rijden, een stoet met militaire voertuigen. Ofwel een militaire colonne. De meeste mensen weten dat hier speciale voorrangsregels voor gelden, zoals ooit geleerd tijdens de rijlessen. Maar voor het merendeel is het geen alledaags tafereel. We hebben vaak niet meer helemaal helder hoe het nu ook alweer zit met de voorrangsregels. Wat daarbij niet helpt, is dat de regels omtrent colonnes een paar keer zijn veranderd. Een korte opfriscursus!

De militaire colonne is nog niet begonnen aan het oversteken van het kruispunt. De stoet voertuigen komt van links, dus heeft het normale voertuig van rechts voorrang.

Belangrijkste vraag is: wanneer is een stoet militaire voertuigen een militaire colonne waarvoor speciale voorrangsregels gelden? De omschrijving luidt als volgt: ‘een aantal zich achter elkaar bevindende motorvoertuigen van een militaire organisatie of rampenbestrijdingsorganisatie, dat wettelijk vastgestelde herkenningstekens voert.’ Dit betekent dus dat voor een militaire colonne uitsluitend de speciale voorrangsregels gelden als deze ook zichtbare herkenningstekens dragen.

In deze situatie is de militaire colonne al bezig met het oversteken van het kruispunt. Daarom mag de stoet voertuigen nu niet worden doorkruist.

Herkenningstekens

Er zijn twee soorten herkenningstekens voor militaire voertuigen:

  • Vlaggen
    Het voorste voertuig voert twee blauwe vlaggen aan de linker- en rechtervoorzijde van het voertuig. De volgende voertuigen voeren één blauwe vlag aan de rechtervoorzijde en het achterste voertuig voert één groene vlag aan de rechtervoorzijde.
     
  • Lichten
    Het voorste voertuig én de daarop volgende voertuigen hebben een blauw rechter voorlicht. Het achterste voertuig heeft een groen rechter voorlicht. Alle voertuigen moeten licht voeren.
Als het eerste voertuig een groen verkeerslicht is gepasseerd mag de rest van de colonne doorrijden, ook al springt het verkeerslicht op rood.

De speciale verkeersregels:

Veel mensen kiezen ervoor om een militaire colonne altijd voorrang te geven. Wel zo makkelijk, want dan kun je niet fout zitten. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de regels? De verkeersregels die voor de gehele militaire colonne gelden zijn in de basis vrij simpel: de colonne moet zich aan de normale geldende verkeersregels houden. 

Hier zijn overigens enkele uitzonderingen op: in tegenstelling tot de normale verkeersdeelnemers hoeft een militaire colonne geen voorrang te geven bij voetgangersoversteekplaatsen en aan een bij een halte wegrijdende bus. En als het voorste voertuig door groen licht is gereden, dan hoeven de volgende voertuigen niet te stoppen als het licht rood kleur kleurt.

In een militaire colonne terechtgekomen? Helaas, je mag de speciale regels niet ook volgen. In dit geval geldt dus dat als het verkeerslicht voor je op rood springt, je gewoon moet stoppen.

Militaire colonne doorsnijden:

Bij dit onderwerp wordt het wat complexer. Om meer duidelijkheid te verschaffen, halen we het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) er bij. In artikel 16 staat de regel dat weggebruikers geen militaire colonnes mogen doorsnijden. In artikel 63 staat vervolgens dat verkeerstekens boven verkeersregels gaan. Omdat artikel 16 RVV 1990 een verkeersregel is, gaat een verkeersteken, zoals een verkeersbord, voor op de regel dat een weggebruiker geen militaire colonne mag doorsnijden.

De belangrijkste vraag is nu dus of er sprake is van een gelijkwaardig kruispunt. Bij gelijkwaardige kruispunten geldt dat u, als u van rechts komt, voorrang heeft op de colonne zolang het voorste voertuig nog niet is gepasseerd. Wanneer het voorste voertuig al is gepasseerd, heeft u geen voorrang en mag de colonne dus niet doorkruist worden. Wanneer er geen sprake is van een gelijkwaardig kruispunt en u rijdt op een (met verkeerstekens aangegeven) voorrangsweg, dan heeft u voorrang op de colonne en mag u de colonne wel doorkruisen.

Een stoet legervoertuigen vormt overigens niet altijd een colonne waarbij herkenningstekens noodzakelijk zijn. Het kan ook dat er toevallig drie voertuigen achter elkaar rijden, bijvoorbeeld vlakbij een kazerne.

En dan, schade:

Maar wat moet u doen als er onverhoopt tóch schade is ontstaan waarbij een militair voertuig betrokken is? Als u aansprakelijk bent dan kunt u de schade bij uw eigen verzekeraar melden. Als het militaire voertuig aansprakelijk is, zit hier geen verzekeraar achter. Schades worden door Defensie zelf in behandeling genomen. U kunt zo’n schade melden bij de Sectie Claims van het ministerie van Defensie