Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 35 seconden

Anti-terreuroefening in Rotterdamse haven

Het Rotterdamse havengebied vormde vorige week het decor van de grote anti-terreuroefening Port Defender. Zr.Ms. Karel Doorman, de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) en 300 Squadron van het Defensie Helikopter Commando waren van de partij.

Ook het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Kustwacht, de Politie Eenheid Rotterdam en de Dienst Speciale Interventies deden mee aan de vierde editie van de oefening. Tevens werden figuranten ingezet om een zo realistisch mogelijk verloop te bewerkstelligen.

Bij Port Defender stond niet alleen het beoefenen van de onderlinge samenwerking tussen Defensie en civiele instanties centraal, de oefening bood tevens diverse trainingsmogelijkheden. Zo werden de teams voorbereid op meerdere scenario’s; van een scheepskaping op de Noordzee en gijzeling in de Rotterdamse metro tot het ontzetten van een olieterminal en vuurgevechten op een veerboot.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Wereldwijd ruim twee biljoen voor Defensie

Voor het eerst is wereldwijd ruim twee biljoen dollar (1,95 biljoen euro) uitgegeven aan Defensie. Dat blijkt uit het deze week verschenen rapport van het onafhankelijke Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) over 2021.

Volgens het onderzoeksinstituut stegen de militaire uitgaven vorig jaar met 0,7 procent tot 2.113 miljard dollar. Het is het zevende jaar op rij dat de uitgaven stijgen.

De vijf landen die het meest uitgeven zijn: de Verenigde Staten, China, India, Groot-Brittannië en Rusland. In aanloop naar de oorlog met Oekraïne stegen de uitgaven van Rusland met 2,9 procent naar 61 miljard euro. Daarmee besteedde Moskou 4,1 procent van het bruto binnenlands product aan zijn krijgsmacht. Voor de Verenigde Staten lag dit percentage op 3,5 procent. Wel gaf Amerika in absolute zin het meeste geld uit: 742 miljard euro.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Pantserhouwitsers naar Oekraïne

Nederland stuurt een beperkt aantal PzH2000NL pantserhouwitsers naar Oekraïne. Het zwaarste geschut van landmacht is in staat doelen tot op veertig kilometer afstand onder vuur te nemen. Met speciale munitie zelfs vijftig kilometer.

De Duitsers stellen de munitie voor de Nederlandse pantserhouwitsers beschikbaar. Onze oosterburen leiden ook de Oekraïense artilleristen op. 

Niels van Woensel, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging, laat zich kritisch uit over de levering van de PzH2000NL, omdat het systeem nog in dienst is bij de landmacht. Hoewel hij begrijpt dat ons land zware wapens levert, benadrukt hij ook dat dit gevolgen kan hebben voor de inzetbaarheid van onze eigen krijgsmacht. Defensie zou bepaalde taken nu niet goed kunnen uitvoeren.  

Defensieminister Kajsa Ollongren deelt de zorgen van de vakbondsman niet, omdat het gaat om wapensystemen die momenteel in opslag staan. Daarnaast levert ons land alleen wat we kunnen missen en blijven er voldoende middelen over voor ons eigen land. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Verenigd Koningkrijk stuurt achtduizend militairen naar Oost-Europa

Het Verenigd Koninkrijk stuurt de komende maanden achtduizend militairen naar Oost-Europa om deel te nemen aan verschillende militaire oefeningen. Volgens Britse media gaat het om een van de grootste toezeggingen van het Britse leger sinds de Koude Oorlog.

De oefeningen met tienduizenden NAVO-militairen vinden deze zomer plaats in een gebied dat strekt van Noord-Macedonië tot Finland. Ook de Joint Expeditionary Force (JEF) waar naast anderen landen ook ons land deel van uit maakt, doet mee.

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de inzet al langere tijd werd voorbereid, maar in reactie op de Russische inval in Oekraine in omvang is uitgebreid. Tussen april en juni bereikt het aantal militairen in Europa de piek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Lintjesregen bij Defensie

Twintig mensen hebben dinsdag Koninklijke Onderscheidingen ontvangen voor bijzondere verdiensten als Defensiemedewerker of als niet-medewerker ten behoeve van Defensie. De lintjes werden toegekend ter gelegenheid van Koningsdag.

Op de Frederikkazerne kregen de gedecoreerden de onderscheiding uit handen van staatssecretaris Christophe van der Maat. Andere (oud-)defensiemedewerkers kregen het eerbetoon uit handen van de burgemeester van hun woonplaats of hun commandant op locatie.

Overzicht van de gedecoreerden, van harte gefeliciteerd.

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: ing. P.J. Antonissen, W.F. Helfferich, S.H. Hessing-Klaassen, W.L. Plink en R.B. Sonder, kapitein-ter-zee-arts b.d. Maarten Hoeijenbos.
  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: luitenant-kolonel R.J. den Hollander, luitenant ter zee 2 oudste categorie W.J. Hersbach en adjudant P. Jongejan, luitenant-kolonel J.C.W. Maijen, adjudant E.G.R. van de Elshout en ritmeester drs.  A. Splinter.
  • Lid in de Orde van Oranje-Nassau: J.H. Webbink, P.J. van Dolen, D. Oosterhof, H.R. Luttikhuis en O.J.W. Stapper.
    Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: Sergeant-majoor E.C.J.M. Nettekoven, luitenant ter zee 1 H.J.H. Goetzee.
  • Officier in de Orde van Oranje-Nassau: Prof. dr. ir. G.E. Frerks.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

KMar-controle eindigt in een ongeval

In het Zuid-Limburgse Heerlen heeft de marechaussee een automobilist achtervolgd die probeerde op hoge snelheid te vluchten bij een controle. Hierbij werd assistentie van de politie ingeroepen.

De marechaussee wilde het voertuig even na middernacht controleren in de buurt van de Akerstraat in Heerlen. Nog voor de controle kon plaatsvinden ging de bestuurder er vandoor. De achtervolging eindigde nadat de bestuurder van de vluchtauto een boom raakte in Hoensbroek en meerdere keren over de kop sloeg. Beide inzittenden van het voertuig raakten gewond.

Een van de bij de achtervolging betrokken politieauto's kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Het voertuig raakte een lantaarnpaal en viel vier meter diep in een greppel. De agenten raakten hierbij lichtgewond.

Bron: De Limburger

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Dankbrieven voor veteranen Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van scholengemeenschap Pantarijn uit Wageningen en de Montessoricolleges uit Arnhem en Nijmegen hebben dankbrieven geschreven aan vijfhonderd veteranen uit binnen- en buitenland die dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze week werden de 166 nog levende oud-strijders uit Nederland verrast door vrijwilligers die de brieven persoonlijk kwamen afleveren. De andere veteranen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Polen en Noorwegen krijgen de brief opgestuurd.

Een van de ontvangers, mevrouw Nap-Hasselaar uit Eefde, zat in het verzet en vindt het geweldig dat de scholieren met dit thema bezig zijn geweest. “Ik heb destijds ook geprobeerd mijn steentje bij te dragen voor onze vrijheid.” Meneer Melse uit Beverwijk vindt dat “het een warm gevoel geeft te beseffen dat ook nieuwe generaties zich zo met het onderwerp 'vrijheid' bezig houden.”

Omdat veel veteranen inmiddels zo oud zijn dat het bijwonen van de bevrijdingsfestiviteiten in Wageningen onmogelijk is, startte het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 vorig jaar een speciaal project om hen te blijven eren en bedanken. Aan alle scholieren tussen de twaalf en zestien jaar oud de taak ze een brief te schrijven. De opdracht daarbij was om te beschrijven hoe de leerlingen zelf kijken naar vrijheid.

Bron: Defensie | Foto: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945

Bundeswehr haalt gewonde en zieke Oekraïners op

De Duitse luchtmacht heeft met een A310 MedEvac-vliegtuig opnieuw gewonde en zieke Oekraïners opgehaald in Polen en naar Duitsland gebracht voor een medische behandeling. Dit keer ging het om 21 patiënten, waaronder meerdere kinderen.

Volgens de Duitse arts Dr. Jochen Liebler was de vlucht bijzonder, omdat normaal gesproken alleen militaire patiënten worden vervoerd. “Nu was de jongste een baby van net tien maanden oud.”

Aan de verwondingen van de passagiers was volgens Liebler duidelijk te zien dat ze uit een oorlogsgebied kwamen. Zo waren er wonden door explosies, maar ging het ook om gewonden waarvan lichaamsdelen waren geamputeerd of die een hersentrauma hadden.

Bron: Bundeswehr.de

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Duitse Gepard naar Oekraïne

Duitsland levert vijftig pantservoertuigen tegen luchtdoelen aan Oekraïne. Het gaat om de Flakpanzer Gepard, een onderstel van de Leopard 1 gevechtstank voorzien van een opbouw met radar en twee 35 kanonnen tegen luchtdoelen die ook bruikbaar zijn tegen landdoelen. 

De Gepard werd in ons land bekend als Cheetah PRTL (Pantser Rups Tegen Luchtdoelen), die met een afwijkende doelzoek- en richtradar in dienst stond bij de landmacht. In de wandelgangen werd de PRTL als ‘pruttel’ aangeduid.

In 2013 werden de overgebleven PRTL's verkocht aan Jordanië. Ook de Duitse Gepards zijn niet meer operationeel bij de Bundeswehr. Ze staan sinds tien jaar in opslag bij de industrie. 

Bron: Bundeswehr    

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Asielzoekers naar MEA Amsterdam

Defensie heeft een deel van het Marine Etablissement Amsterdam ter beschikking gesteld voor de opvang van asielzoekers. In de legeringsfaciliteiten kunnen tijdelijk tot 250 asielzoekers worden ondergebracht. Ze arriveren deze week en kunnen blijven tot medio augustus.

Vorig jaar werd het Marine Etablissement Amsterdam ook al tijdelijk beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen. Toen ging het vooral om evacués uit Afghanistan. Naast de Defensielocatie in Amsterdam worden Oekraïense vluchtelingen en Afghaanse evacués tevens onder gebracht op de legerplaats Harskamp, in Zoutkamp en op het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Vliegers zwaargewond na feest

Op de vliegbasis Leeuwarden zijn maandagavond twee militaire vliegers zwaargewond geraakt bij een ongeval met een vorkheftruck. Het ongeluk gebeurde volgens de marechaussee bij een feest.

De militairen zijn direct naar het ziekenhuis gebracht en verkeren inmiddels buiten levensgevaar. De Koninklijke Marechaussee en de Inspectie Veiligheid Defensie stellen een onderzoek in naar het incident.

Bron: Defensie