02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

Genietroepen doen onderzoek in de West

Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Oefening Engineer Recce levert schat aan informatie op voor de Carib

Het regiment genietroepen oefende deze maand op Saba en Sint Maarten.

Het regiment genietroepen heeft tijdens oefening Engineer Recce grote delen van het terrein en de infrastructuur op Saba en Sint Maarten in kaart gebracht. De essentiële informatie van de afgelopen twee weken komt in de toekomst goed van pas bij orkanen of andere natuurrampen op de Caribische eilanden.

Verkenners analyseerden de kwaliteit van wegen, bruggen, reliëf, afwatering, begroeiing en bodemvegetatie om te kijken of er potentiële dreigingen zijn. “We controleren bijvoorbeeld de afwateringskanalen. Als die dichtgegroeid zijn met bomen, struiken en planten dan kan het water niet weg. Dat vormt een probleem als er veel regen valt, zoals gebeurde bij orkaan Irma op Sint Maarten”, vertelt oefenleider kapitein Erik.

Er werden tal van metingen gedaan, zowel op het land als in het water.

Dichtgegroeide kanalen zijn een probleem bij hevige regenval

Schuiven

Verder ging het om het in kaart brengen van locaties waar strand- en luchtlandingen mogelijk zijn voor het geval de (lucht)haven niet bereikbaar is. Ook ‘stormshelters’ (schuilplekken) en plaatsen waar aardverschuivingen kunnen plaatsvinden werden aan onderzoek onderworpen.

“Een mijnbouwkundige geeft op basis van hellingshoeken aan hoe groot de kans is dat ergens de bodem gaat schuiven. Dat wil je wel weten als er bijvoorbeeld een dorp naast ligt”, verklaart Erik.

Voor de rapportage worden omgevingsfoto's gemaakt van de te verkennen locaties.

Data

Hoewel het voor de genietroepen officieel om een oefening gaat, zijn de eilanden en het Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied enorm gebaat bij de informatie die het oplevert.  “Met de data, zoals zwakke plekken in de bodem of te dicht begroeide sloten, sporen we problemen tijdig op en is essentiële informatie voorhanden die kan worden ingezet bij noodhulp. Defensie weet nu bijvoorbeeld wat de meest kwetsbare punten op de eilanden zijn en wat er zou moeten worden ingevlogen bij herstelwerkzaamheden.”

Verschillende detailfoto’s van apparaten waarbij de onderzoeken worden uitgevoerd. Onder meer een Topcon-veldcomputer voor landmetingen en penetrometer waarmee het draagvermogen van de bodem wordt bepaald. De controller is niet van een spelcomputer, maar van een drone.

Het is voor iedereen méér dan een oefening

Verkennersfeestje

Hoewel de verkenners met meetapparatuur iedere vierkante meter uitkammen, is het niet alleen een ‘verkennersfeestje’. Onder de zeventig deelnemers heeft een groot deel een ondersteunende rol. Bijvoorbeeld analisten die oordelen of de vergaarde informatie bruikbaar is en de inlichtingencell die de verzamelde data omzet in bruikbare rapportages.

Hoe dan ook, het is voor iedereen méér dan een oefening. Erik: “Het heeft veel weg van een inzet in een vredessituatie. Ook het landschap en het klimaat zijn uitdagend, totaal niet wat we in Europa gewend zijn. Het is goed om overal op voorbereid te zijn.”

Meer zien? Bekijk de fotoslider hieronder:

Er wordt een meting uitgevoerd aan een brugpijler om te controleren wat de metaaldikte is.

Een landverschuiving wordt gemeten met een zogenoemd Topcon-systeem.

Met een clinometer wordt de hoek van deze steile rots gemeten. De data wordt gebruikt om de instabiliteit van de heling te bepalen.

Met het systeem van Topcon worden landmetingen uitgevoerd om Saba in detail in te meten.

Niet alleen metingen, maar ook omgevingsfoto’s zijn van groot belang om terrein en de infrastructuur op Saba en Sint Maarten in kaart te brengen.

Op deze foto wordt een meting gedaan met een penetrometer, om het draagvermogen van de bodem te bepalen.

Nadat diverse metingen zijn gedaan worden de resultaten in het systeem gezet voor het opmaken van de rapportages.