Tekst kapitein Jessica Bode

x
leestijd: +/- 45 seconden

NAVO bestaat 73 jaar

Het was maandag precies 73 jaar geleden dat de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie werd opgericht. De Russische aanval op Oekraïne maakt meer dan ooit duidelijk dat de NAVO een belangrijke garantie vormt voor het behoud van vrede en veiligheid.

In Nederland werd de Erasmusbrug in Rotterdam maandag blauw verlicht, de kleur van het NAVO-embleem. Ook op andere plaatsen in Europa werd op vergelijkbare wijze aandacht gevraagd voor het jubileum van de verdragsorganisatie. In Brussel kreeg Manneken Pis een speciaal blauwwit pakje aan.

In het voorwoord bij zijn jaarverslag over 2021 stond NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg stil bij het belang van de NAVO. “Weliswaar is de veiligheidssituatie in de afgelopen tien jaar drastisch veranderd, maar onze fundamentele waarden niet. Dat geldt ook voor de inzet van de bondgenoten om elkaar te beschermen en verdedigen. De band tussen Europa en Noord-Amerika is sterker dan ooit. Als NAVO-lidstaten zullen we ervoor zorgen dat de een miljard inwoners van onze landen veilig en vrij blijven.”

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederland levert eenheid voor EU

Op een conferentie van de Benelux in Brussel heeft defensieminister Kajsa Ollongren donderdag aangekondigd dat Nederland in 2025 een landmachteenheid met 150 militairen ter beschikking stelt van de nieuwe Rapid Deployment Capacity van de Europese Unie.

Het gaat om een eenheid met Boxer-pantserwielvoertuigen en medische ondersteuning. Ook verhoogt ons land de bijdrage aan enkele Europese missies. De Nederlandse toezegging vloeit voort uit het onlangs door de EU gepresenteerde Strategisch Kompas dat richting geeft aan het Europese veiligheids- en defensiebeleid voor de komende vijf tot tien jaar.

De Rapid Deployment Capacity is een snelle interventie-eenheid van vijfduizend militairen. Een doorontwikkeling van de huidige EU Battle Group. De nieuwe eenheid wordt in 2025 operationeel onder Duitse leiding. Ons land doet dus ook mee en werkt daarbij ook samen met de Benelux-partners: België levert een aantal nichecapaciteiten en Luxemburg zorgt met satellieten voor toezicht uit de ruimte.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Reservisten gezamenlijk beëdigd in Den Haag

Voor het eerst worden morgen reservisten van al de krijgsmachtdelen samen beëdigd. De ceremonie vindt plaats op het Spuiplein in Den Haag. Normaliter gebeurt dit op de kazerne, bij het onderdeel waar de reservist geplaatst is.

Er wordt bewust gekozen voor een krijgsmachtbrede reservistenbeëdiging, omdat reservisten in de praktijk ook al veel samenwerken. De publieke locatie in Den Haag is ook niet zomaar gekozen: “We willen aan de maatschappij laten zien dat we als reservisten een breed scala aan kennis en ervaring inbrengen. Voor ons is het daarbij niet interessant voor welk onderdeel we ons inzetten”, reageert kolonel Fulco Stallmann, plaatsvervangend Inspecteur Reservepersoneel Koninklijke Landmacht.

Er worden zestig reservisten van de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee beëdigd. Die beëdiging bestaat uit het uitspreken van de militaire belofte of eed. Het is een oud gebruik om in het openbaar te verklaren dat men zich gaat houden aan de geldende regels en gedragingen.

Onder andere staatssecretaris Van der Maat, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boots en Inspecteur der Reservisten (tevens Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht) luitenant-generaal der mariniers Van Sprang zijn erbij aanwezig.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Heidie Mulder

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensiemedewerker negen maanden de cel in

De Defensiemedewerker die de krijgsmacht voor bijna zes ton heeft opgelicht, is door de rechtbank Zeeland-West Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Er was 36 maanden celstraf geëist.

De veroordeelde, aanvankelijk militair en later burgermedewerker, was sinds 2015 verantwoordelijk voor het op peil houden van de voorraad reservedelen voor het Bushmaster pantservoertuig. Maar hij liet onder meer neponderdelen leveren, waarvoor hij de krijgsmacht een veelvoud van de werkelijke waarde liet betalen.

Bij zijn oplichtingspraktijken ging de man geraffineerd te werk. Hij schreef bestaande bedrijven van zijn vrouw en schoonzus onder een nieuwe naam in bij de Kamer van Koophandel en zette die in het defensiesysteem als leverancier. Hij leverde echter geen onderdelen van de Bushmaster, maar van auto's en koffiezetapparaten. De oplichter rekende daarbij enorme bedragen. Zo bracht hij voor tien kabeltjes à 160 euro, bijna zestigduizend euro in rekening. Toen de Belastingdienst in 2019 vraagtekens zette bij zijn inkomsten, viel hij door de mand.

De rechter veroordeelde de schoonzus van de man tot een taakstraf van 120 uur wegens medeplichtigheid. Ze kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf. De echtgenote van de oplichter werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Bron: RTL Nieuws

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Rising Griffin in volle gang

Eenheden van de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Litouwen slijpen dezer dagen hun vaardigheden bij tijdens Rising Griffin.

In de tweede week van deze multinationale oefening kreeg de Nederlandse Bravo-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers de opdracht om een tegenaanval uit te voeren in de richting van het oefendorp Little Vilnius op het oefenterrein in Pabrade. Bij de start van de aanval naderden ze de linies van de oefenvijand, via een pad achter een dijk middels een omtrekkende beweging. Op de toegangswegen naar het oefendorp maakten de eenheden gebruik van de Boxer, waarmee ze snel en wendbaar kunnen optreden.

Nederland neemt sinds 2017 deel aan de eFP in Litouwen. De militaire aanwezigheid in NAVO-verband is bedoeld om de bevolking van Litouwen gerust te stellen en Rusland af te schrikken. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Vliegbasis Leeuwarden in 2023 maandenlang dicht

Vliegbasis Leeuwarden gaat volgend jaar zo'n vijf maanden dicht vanwege een 'urgente en onvermijdelijke' renovatie. Defensie zal ondertussen gebruik maken van andere vliegvelden, waardoor ook elders in het land vliegbewegingen en ander geluid hoorbaar zullen zijn. Welke vliegvelden dat worden is nog niet duidelijk.

Het asfaltdeel van de hoofdbaan en de secundaire baan moet vervangen worden, evenals de vliegverlichtingsinstallatie. Deze laatste heeft het einde van de levensdur bereikt, zo meldt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer. Er komt een led-installatie voor in de plaats, die langer meegaat en minder energie verbruikt.

Voor het project is tussen de 25 en 100 miljoen euro gereserveerd, inclusief een risicoreservering. Van der Maat benadrukt dat het budget zo ruim is omdat het nog wel eens lastig kan worden een gespecialiseerde aannemer te vinden. Maar weinig bedrijven kunnen dit specifieke werk uitvoeren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marechaussee houdt motorrijder aan na achtervolging

In het Zuid-Limburgse Beek heeft de Koninklijke Marechaussee een veertigjarige motorrijder aangehouden na een achtervolging met hoge snelheid op een fietspad.

Marechaussees zagen de man zonder woon- en verblijfplaats met zijn motor rijden op het fietspad, wat natuurlijk niet is toegestaan. De man negeerde het stopteken en ging er op hoge snelheid vandoor.

De motorrijder reed op sommige plaatsen met 85 kilometer per uur. Meerdere fietsers en voetgangers moesten opzij springen om de motor te ontwijken. In Beek werd de bestuurder klemgereden en kwam daarbij ten val. Hij had geen geldig rijbewijs. Ook werd er een hoeveelheid softdrugs en zwaar vuurwerk aangetroffen, waarop hij werd aangehouden. De marechaussee in Maastricht doet verder onderzoek.

Bron: Defensie

Polen koopt 250 Amerikaanse tanks

De Poolse regering heeft deze week een contract getekend voor de levering van 250 M1A2 Abrams SEPv3 tanks. De aanschaf past bij de modernisering van de Poolse krijgsmacht die deels nog beschikt over materieel uit de vorige eeuw.

Naast de aanschaf van de Amerikaanse tanks hebben de Polen ook F-35's en Patriot luchtafweerraketten gekocht. Binnenkort zullen ze een contract tekenen voor de levering van het HIMARS raket-artilleriesysteem. Van Duitsland werden eerder al Leopard 2A4 en 2A5 tanks gekocht. Waarschijnlijk worden de eerste 28 Abrams nog dit jaar afgeleverd. Met de aanschaf van de 250 Abrams is een bedrag van 4,75 miljard dollar gemoeid.

Bron: Defensenews.com

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Bullenparade bij NLDA

133 militairen van de Nederlandse Defensie Academie kregen op 1 april tijdens de zogenoemde ‘bullenparade’ hun officiersdiploma uitgereikt.

Met het oog op de situatie in Oost-Europa waren de militairen niet in het ceremoniële, maar in het gevechtstenue gekleed. Uiteraard gooiden de nieuw afgestudeerde officieren na de plechtigheid volgens traditie hun baret in de lucht. De plechtigheid op het Kasteel van Breda begon met een moment van stilte voor reflectie op de oorlog in Oost-Europa. Daarna kon de uitreiking beginnen.

Bron: Defensie. Foto: Phil Nijhuis

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Frisian Flag afgerond

Op Vliegbasis Leeuwarden komt vandaag een einde aan Frisian Flag; één van de drie grote 'flag-oefeningen’ in de wereld waarin op zeer realistische wijze wordt getraind door grote formaties vliegtuigen en helikopters.

Het speelde zich voor het grootste deel af boven de Noordzee bij Nederland, boven Duitsland en Denemarken. Twee weken lang werden dagelijks, wanneer het weer geen roet in het eten gooide, twee 'waves' gevlogen waarbij steeds tientallen vliegtuigen opstegen.

Aan de oefening namen vliegtuigen en helikopters deel uit Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, Canada en Frankrijk alsmede de Multinational MRTT Unit uit Eindhoven en Keulen. Volgens de commandant van het Air Combat Command (in oprichting) commodore Johan van Deventer is het belangrijk om goed getraind te zijn. “En om samen te oefenen met NAVO-partners, zodat we gezamenlijk en zonder problemen ingezet kunnen worden wanneer nodig.”

Bron: Defensie. Foto: sergeant Cristian Schrik

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste vrouwelijke luitenant-generaal Verenigd Koninkrijk

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouwelijke militair in Groot-Brittannië bevorderd tot luitenant-generaal. Generaal-majoor Sharon Nesmith treedt in augustus aan als nieuwe plaatsvervangend Chef van de Generale Staf. In haar nieuwe functie is ze de op een-na-hoogste militair van het Verenigd Koninkrijk.

Nesmith begon haar militaire loopbaan in 1992. Ze bekleedt haar huidige functie als commandant van het Recruiting and Initial Training Command van de Britse landmacht sinds 2021 en is in die functie verantwoordelijk voor de werving en opleiding van 35.000 militairen per jaar.

In een reactie op haar benoeming zei de hoogste vrouwelijke militair van het Verenigd Koninkrijk dat ze zich enorm vereerd voelt en graag haar steentje bijdraagt aan de omvorming van de Britse strijdkrachten tot een nog meer wendbare, moderne en slagvaardige organisatie.

Bron: Britse strijdkrachten