Tekst Martin Zijlstra en Vanessa Strijbosch

x
Leestijd: +/- 70 seconden

Nederland verhoogt gereedheid ‘stand-by’-eenheden NAVO

Defensie verhoogt de gereedheid van militaire eenheden om te voldoen aan de gevraagde reactietijden van de NAVO. Dit betekent dat Defensie zich gaat voorbereiden op een snelle inzet van eenheden als het bondgenootschap daarom vraagt.

De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force, haar snelle reactiemacht, opgevoerd. Zo is de alliantie voorbereid op alle mogelijke scenario’s om de landen van het bondgenootschap te verdedigen. Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook dat Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht opschroeft.

Defensie doet geen mededelingen over welke militaire capaciteiten het gaat. Hetzelfde geldt voor de reactietijden waarmee rekening wordt gehouden en hoe eenheden inzetbaar zijn, nadat ze eventueel zijn geactiveerd.

Scheepsbemanningen, landmachteenheden en vliegtuigen die al stand-by zijn voor NAVO-operaties, zijn nu sneller inzetbaar wanneer de verdragsorganisatie ze oproept. Ook houdt de krijgsmacht extra oefeningen in binnen- en buitenland. Daardoor kunnen er komende tijd meer verplaatsingen van militair materieel over de weg zijn.

Afgelopen vrijdag werd ook bekend dat Nederland van plan is militaire goederen aan Oekraïne te leveren. Het kabinet gaf daarmee gehoor aan het verzoek van het Oost-Europese land om militaire steun vanwege de Russische dreiging. De levering betreft drieduizend gevechtshelmen, tweeduizend scherfvesten met bijbehorende pantserplaten, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide robots voor (zee)mijnopsporing. “Nederland steunt Oekraïne op vele fronten. Dat doen we uit solidariteit en als onderdeel van een breder pakket aan politieke, financiële en militaire steunmaatregelen. Deze krijgen bilateraal en via de EU en NAVO vorm”, aldus minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Humanitaire hulp voor Afghanen

De Verenigde Staten geven omgerekend ruim drie miljard euro vrij van de Afghaanse tegoeden voor humanitaire hulp aan het Afghaanse volk. Het bedrag is de helft van de Afghaanse financiële reserves in de V.S. die door de vroegere Afghaanse regering in Amerika waren 'geparkeerd' en sinds de val van dat regime door de Amerikaanse regering worden vastgehouden.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het geld uit handen blijft van de Taliban. De andere helft van de tegoeden wordt verdeeld onder nabestaanden van 9/11. De Afghaanse centrale bank is kritisch over het Amerikaanse plan, afgelopen zaterdag leidde het tot protest in Kaboel. Amerika en Groot-Brittannië zijn van plan om samen een internationale conferentie te organiseren om meer geld op te halen voor de humanitaire crisis in Afghanistan.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Defensie licht hoofdlijnen toe voor kabinetsperiode

Defensieminister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat hebben de Tweede Kamer deze week via de zogenoemde hoofdlijnenbrief laten weten wat hun beleid zal zijn in de lopende kabinetsperiode. Hun prioriteiten worden de komende maanden vertaald in een Defensienota die voor de zomer verschijnt.

Defensie moet voldoende toegerust zijn om onze veiligheid en vrijheid te beschermen. In Nederland en elders in de wereld, nu en in de toekomst. Dat begint bij investeren in het eigen personeel. Daarnaast zet Defensie in op het verdiepen en versterken van samenwerking met partners en bondgenoten, binnen Europa en in de NAVO. Hiervoor investeert Defensie fors voor een solide uitvoering van de drie hoofdtaken en internationale verplichtingen.

Het defensiebudget gaat structureel met drie miljard euro omhoog. In de komende kabinetsperiode is 10,7 miljard euro beschikbaar om de krijgsmacht te versterken en achterstanden weg te werken. Daarmee wordt de operationele gereedheid en inzetbaarheid vergroot en toegewerkt naar een sterke en toekomstbestendige krijgsmacht. 

Bron: Defensie. Foto: Sergeant 1 Jan Dijkstra

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Taakgroep Takuba stopt inzet in Mali

Er komt een einde aan de inzet van taakgroep Takuba in Mali. Dat heeft Frankrijk, dat de leiding heeft, besloten in overleg met de andere deelnemende landen. De reden is de tegenwerking van de Malinese transitieautoriteiten. Er wordt wel gekeken of de missie buiten Mali kan worden voortgezet. Nederland heeft twee stafofficieren bij Takuba. Een werkt in Mali en vertrekt daar. De andere werkt op een hoofdkwartier in Tsjaad en blijft voorlopig in het gebied. 

Mali houdt zich niet aan de afspraken met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten om eind deze maand verkiezingen te houden. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de autoriteiten gebruikmaken van de diensten van de Wagner Groep. Deze Russische paramilitairen worden in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen. 

Minister Kajsa Ollongren uitte de afgelopen weken al diverse keren haar zorgen over de verslechterende omstandigheden in Mali. Zo werd de Franse ambassadeur het land uitgezet en waren Deense militairen genoodzaakt zich terug te trekken uit Takuba. 

Het besluit over de taakgroep heeft geen consequenties voor het andere personeel van Defensie dat in Mali werkt. Nederlandse militairen zijn actief bij VN-missie MINUSMA en bij de EU-missies EUTM Mali en EUCAP Sahel Mali. Ons land levert onder meer een C-130 Hercules met een detachement van ongeveer negentig militairen. De eerste rotatie van deze eenheid keerde juist afgelopen week terug in Eindhoven na afgelost te zijn door een nieuwe rotatie.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Zr.Ms. Karel Doorman volledig operationeel gereed

Sinds zijn indienststelling heeft Zr.Ms. Karel Doorman voor het eerst het volledige opwerktraject afgerond en is officieel operationeel gereed verklaard. Het grootste schip van de marinevloot kwam eind 2018 uit onderhoud en begon vervolgens met het opwerktraject. Het laatste onderdeel daarvan werd in Plymouth, Engeland, afgelegd in het kader van de Netherlands Operational Seatraining.

De Karel Doorman begon al eerder aan dit NOST-traject, maar steeds moest dit worden onderbroken om operationele redenen. Zo moest het schip naar West-Afrika voor de United Nations Mission for Ebola Emergency Relief (UNMEER), ter ondersteuning van de landen die waren getroffen door ebola.

Later stond een humanitaire inzet in het Caribisch gebied na orkaan Irma het opwerktraject in de weg en de laatste keer werd het schip opnieuw naar het Caribisch gebied gestuurd om de lokale overheden te ondersteunen bij de bestrijding van de coronapandemie.

Bron: Defensie. Archieffoto: John van Helvert

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Arrestaties Schiphol voor drugssmokkel

Het CargoHarcteam Schiphol, een samenwerkingsverband van Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane, heeft dinsdag drie verdachten aangehouden. De arrestaties waren het gevolg van een langlopend opsporingsonderzoek naar de smokkel van cocaïne. De drugs werden van Zuid-Amerika naar Nederland vervoerd door ze te verstoppen in vrachtzendingen met bloemen.

Het onderzoek naar de smokkel werd gestart in oktober 2019. De aanhoudingen vonden plaats in Aalsmeer, Leiden en Dordrecht. Na de arrestaties zijn meerdere woningen van de verdachten doorzocht en werden gegevensdragers, 8000 euro contact geld en dure horloges in beslag genomen.

In dit onderzoek werden maart vorig jaar ook al doorzoekingen verricht bij twee van de drie verdachten en bij bedrijven in Aalsmeer en Leiden. Ook toen werden gegevensdragers en administratie in beslag genomen. De nu aangehouden verdachten zijn 33, 52 en 59 jaar oud en zitten vast voor verder onderzoek. Het onderzoek naar deze smokkelzaak staat onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Amerikaans team Invictus Games bekend

De Verenigde Staten sturen 65 sporters naar de Invictus Games die van 16 tot 22 april a.s. in Den Haag worden gehouden. Deze week werd de samenstelling van het team bekend. Aan het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde (ex)militairen doen dit jaar ongeveer vijfhonderd sporters mee uit twintig landen. De Invictus Games werden twee keer uitgesteld in verband met de coronacrisis, maar gaan nu wel door.

Doel van de Invictus Games is de kracht van sport te gebruiken om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en meer begrip en respect te genereren voor militairen die hun land dienden en daarbij gewond raakten. Het gaat dus niet primair om de sportprestaties maar om de boodschap erachter. Het woord 'Invictus' betekent 'onoverwonnen' en symboliseert de vechtlustige geest van gewonde militairen.

De Amerikaanse afvaardiging staat onder leiding van de oud-militairen Technical Sergeant Joshua Smith van de Amerikaanse luchtmacht en Master Sergeant George Vera van het Special Operations Command. Zij voeren een team aan dat overwegend uit oud-militairen bestaat van marine, landmacht, Korps Mariniers, luchtmacht en de special forces. Meer informatie over de Invictus Games op de website Invictusgames2020.com.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Patrouille marechaussee eindigt in zee

Een patrouillerit van de marechaussee is maandagnacht door snel opkomend water in de Noordzee voortijdig geëindigd. De Amarok patrouilleerde op het strand tussen Wijk aan Zee en Heemskerk toen de auto vast kwam te zitten tijdens opkomend tij. De inzittenden konden de wagen ongedeerd verlaten. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn ze geen moment in gevaar geweest.

Om het voertuig te bergen werd de KNRM gealarmeerd die tien man sterk uitrukte. De redders maakten een haak vast aan de auto waarna die het strand werd opgetrokken. Volgens Peter Messchendorp van de KNRM in Wijk aan Zee is het niet de eerste keer dat een auto in zee belandt. Volgens hem hebben hij en zijn collega's meerdere malen auto's van bedrijven, politie en brandweer uit hun benarde positie bevrijd.

Bron: Haarlems Dagblad

x
Leestijd: +/- 35 seconden (exclusief video)

Patriots in de Marnewaard

Zo’n 150 militairen van het 802 Squadron van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando verruilden de afgelopen drie weken hun kazerne in Vredepeel voor het oefenterrein Marnewaard in het noorden van het land. Daar werd volop geoefend met het Patriot luchtafweersysteem.

Bij de oefening ging het niet alleen om de verplaatsing van De Peel naar het Groningse land, maar ook om het daar opbouwen van het complete systeem met radar, Fire-Units, commandocentrale en dergelijke. Ook de daadwerkelijke luchtverdediging tegen vliegtuigen en ballistische of kruisvluchtwapens werd getraind. Hierdoor is het mogelijk nieuwe crews ook in de praktijk vertrouwd te maken met de apparatuur en de procedures, inclusief het optreden op land, de zogenoemde groene skills.

Bron: Defensie. Video: Volkert Vonk

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Orion op de Noordflank

In 2004 kocht Duitsland acht P-3C Orions van de Marineluchtvaartdienst. Hiervan hebben de Duitsers er nog zeven over waarvan er momenteel nog één inzetbaar is. Dit ene toestel draagt echter zijn steentje nog bij en wordt momenteel vanuit Finland ingezet om Russische scheepsbewegingen in het oostelijk deel van de Oostzee in de gaten te houden.

De Orion is gestationeerd op een vliegveld bij de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens een woordvoerder van de marine komen er snel weer meer Orions beschikbaar, wanneer het onderhoud aan de toestellen is voltooid. Toch zullen de P-3C's niet tot het einde der tijden beschikbaar blijven. Vorig jaar tekende Duitsland een contract voor vijf Boeings P-8A Poseidon. De opvolger van de P-3C komt vanaf oktober 2024 ter beschikking van de Bundeswehr en wordt net als de Orions op de vliegbasis Nordholz gestationeerd. Met de aanschaf van de nieuwe toestellen is ongeveer 1,1 miljard euro gemoeid.

Bron: Behörden-Spiegel.de

x
Leestijd: 55 seconden

Amerikanen brengen extra F-35's naar Europa

Op de Amerikaanse vliegbasis Spangdahlem in Duitsland zijn woensdag twaalf F-35's geland. De toestellen van 388 Fighter Wing werden van hun thuisbasis Hill Air Force Base in Utah overgevlogen naar Europa. De Amerikaanse luchtmacht verplaatst ook andere vliegtuigen naar Europa ten behoeve van de NAVO.

Volgens de commandant van de Amerikaanse luchtmacht in Europa, generaal Jeff Harrigian, vormt de plaatsing van de F-35's in Spangdahlem een versterking voor de NAVO-defensie. Bovendien is het een gelegenheid om de samenwerking met de Europese partners binnen het bondgenootschap te oefenen. Harrigian, die ook commandant is van het Allied Air Command van de NAVO, spreekt over een passende maatregel in dynamische tijden.

Naast de F-35's heeft de Amerikaanse luchtmacht ook andere toestellen verplaatst om de NAVO te ondersteunen. Zo werden F-15E Eagles van de basis Seymour Johnson in Noord-Carolina en Lakenheath in Groot-Brittannië gestationeerd op de Poolse vliegbasis Lask en zes KC-135 tankvliegtuigen van Mildenhall in Groot-Brittannië overgeplaatst naar Ramstein Air Force Base in Duitsland. F-16's van de vliegbasis Spangdahlem zijn intussen gestationeerd op de vliegbasis Fetesti in Roemenië om daar de air policing missie te versterken.

Bron: U.S. Air Force. Foto: kapitein Kip Sumner, USAF

x
Leestijd: 35 seconden

Duitse versterkingen naar Litouwen

Deze week begon de verplaatsing van de 350 extra Duitse militairen naar Litouwen die de enhanced Forward Presence-missie van de NAVO in dat land gaan versterken. De regering in Berlijn maakte deze versterking begin februari bekend. Duitsland beschikt nu over ongeveer duizend militairen in Litouwen.

De voertuigen van de militairen werden verzameld op het oefenterrein Jägerbrück aan de Poolse grens en reden van daaraf in kolonnes naar Rukla in Litouwen, een reis van ongeveer duizend kilometer. Een deel van de militairen werd per vliegtuig naar Litouwen gebracht en voegde zich daar bij hun collega's.

Nederland neemt in Litouwen ook deel aan de battle group van de eFP. Ons land heeft momenteel 270 militairen van vooral 13 Lichte Brigade in het gebied. Later dit jaar wordt dit aantal verhoogd tot 350 militairen.

Bron: Bundeswehr. Foto: Mario Bähr, Bundeswehr.de