Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Maartje Roos en Mediacentrum Defensie

Hoge sportprijs voor topwielrenner Bart Lemmen

Amateur- en in de toekomst mogelijk profwielrenner kapitein Bart Lemmen heeft dinsdag op Vliegbasis Volkel zijn prijzenkast uitgebreid met de hoogste militaire sportonderscheiding, de JC Maassenprijs. Dit eerbewijs van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) gaat elk jaar naar een defensieatleet, coach, trainer of team met grote verdiensten voor de militaire sport. Daags erna is Lemmen nog steeds onder de indruk. “Wat wás ik verrast... Ik kende de Maassenprijs niet eens.” 

Lemmen, werkzaam bij Bureau Force Protection op Volkel, stond op het punt om naar huis te gaan, toen zijn chef hem een tikje dwingend vroeg om mee te komen… In de sporthal van de Brabantse basis kreeg hij even later, in bijzijn van collega’s en leden van de militaire wielerequipe, de Maassenprijs uitgereikt door brigadegeneraal Laurens Jobse. Hij is  commandant van de Divisie Facilitair & Logistiek waaronder het BIMS valt. Lemmen werd daarmee min of meer militair sportman van het jaar, een titel die dit jaar niet officieel wordt toegekend omdat er in 2021 door corona (te) veel defensiewedstrijden geschrapt zijn. De prestaties van de luchtmachtofficier rechtvaardigen het echter wel om hem zo te noemen. 

Lemmen werd onder ‘valse voorwendselen’ naar de sporthal van Vliegbasis Volkel gelokt om daar uit handen van brigadegeneraal Jobse de JC Maassenprijs te krijgen. “Wat wás ik verrast…”

“Op weg naar de hal dacht ik: ‘het zal allemaal wel iets met mijn sportprestaties te maken hebben’. Dat bleek dus te kloppen. Wat een eer… Kennelijk hebben mijn prestaties binnen Defensie iets losgemaakt”, vertelt Lemmen. Majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd van het BIMS, beaamt dat: “Als amateur tussen de profs leverde Bart unieke prestaties.”

Normaliter vindt de uitreiking van de JC Maasenprijs plaats tijdens de jaarvergadering van het Bureau Internationale Militaire Sport. Vanwege de COVID-maatregelen gebeurde dat dit keer in een klein gezelschap van onder anderen collega’s van Lemmen en leden van de nationale militaire wielerploeg.

‘Kennelijk hebben mijn prestaties binnen Defensie iets losgemaakt’

Wereldkampioen

De resultaten van Lemmen in 2021 moeten zelfs een anti-sporter tot de verbeelding spreken. Op het militair wereldkampioenschap in Poitiers (Frankrijk) won hij de individuele tijdrit en brons met de Oranjeploeg bij de wegwedstrijd. Daarmee kroonde hij zich als eerste Nederlands militair tot wereldkampioen sinds Defensie jaren geleden stopte met de Defensie Topsport Selectie (DTS). Daarnaast eiste hij de nationale militaire wielertitel voor zich op door zowel de wegwedstrijd als de individuele tijdrit te winnen. 

Bart Lemmen snelt op het parcours de Vlasakkers bij de Bernhardkazerne in Amersfoort naar de nationale militaire titel.

‘Misschien heb ik mezelf in 2021 een beetje verbaasd’

Lek gereden

Lemmen deed ook in civiele wedstrijden van zich spreken. Zo werd hij derde bij het Nederlands kampioenschap voor Onbetaalde Renners, won in Limburg de klassieker de Eurode Omloop en in België etappes in de Arden Challenge, een meerdaagse wedstrijd in de Ardennen. Had hij niet ‘lek’ gereden, dan had hij gewonnen, denkt Lemmen. “Overigens won ik wel de bolletjestrui voor de beste klimmer”, grinnikt hij. 

Als winnaar van de nationale militaire titel is Lemmen een ‘grote meneer’ in de Nederland wielrenland.

Beetje verbaasd

Verder pakte de luchtmachtmilitair de tweede plaats in de Ronde van Utrecht en werd verdienstelijk achtste bij het door wereldtopper Tom Dumoulin gedomineerde nationaal kampioenschap tijdrijden. Volgens eigen zeggen deed hij in dit evenement nauwelijks onder voor de professionals. “Misschien heb ik mezelf in 2021 een beetje verbaasd. Dit jaar wil ik proberen om op een nóg hoger niveau te koersen. Mijn ambities zijn groot.”

‘Het speelt in mijn achterhoofd om prof te worden’

Succesvolle test

De 25-jarige zal die behalve in de militaire equipe ook moeten waarmaken bij het semiprofessionele VolkerWessels Cycling Team waarvoor hij sinds 1 januari rijdt. Daarvoor was Lemmen lid van de civiele amateurploeg West Frisia. “Ik wilde een stap hoger, hoe lastig dat ook te combineren valt met mijn leven als militair”, zegt hij over zijn overstap. “Dankzij deeltijdverlof, adv-dagen en de steun van mijn collega’s kan het. Ik ben ook geen militaire topsporter, maar een volwaardig militair die aan topsport doet. Zit ook niet in een speciaal sportprogramma. In mijn achterhoofd speelt het om prof te worden en heb daarvoor intussen een succesvolle test gedaan. Ik weet het allemaal nog niet. Mocht ik voor de keuze komen te staan, dan wordt het lastig. Op Volkel heb ik een toffe baan. Het militaire leven bevalt goed.”

Lemmen is door de internationale militaire sportorganisatie Conseil Internationale du Sport Militaire (CISM) samen met tien andere militair topsporters uit evenzoveel landen genomineerd voor de titel Atleet van het Jaar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de in mei in Peru te houden jaarvergadering van het CISM.