Tekst kapitein Jessica Bode

Nieuwe defensieprominenten laten er geen gras over groeien

Defensiepersoneel zal weten dat er een nieuwe top is aangetreden. Amper beëdigd door de koning lieten de kersverse minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat in een ‘digitale’ voorstelronde doorschemeren er geen gras over te laten groeien.

“We gaan snel aan de slag met de Defensienota waarin we bepalen hoe dat geld wordt besteed”, schreef Ollongren (54), opvolger van Henk Kamp die sinds vorig jaar november minister was na het vertrek van Anke Bijleveld-Schouten. Haar kersverse collega Van der Maat voegde daaraan toe: “Jullie doen het al te lang met suboptimaal vastgoed en materieel en een tekort aan collega’s. Dat moet snel beter.”

Defensie kan deze kabinetsperiode rekenen op 10,7 miljard euro extra. Geld dat voor een groot deel gaat naar het structureel versterken van de krijgsmacht: opleidingen en trainingen ondergaan een verbetering, er komt extra munitie, betere veteranenzorg en duurzamer  vastgoed. Verder moeten achterstanden op IT-gebied worden ingelopen en weggewerkt en komt er meer geld op tafel om het ‘loongebouw’ en de arbeidsvoorwaarden te moderniseren.

Kwetsbaar
Verder pleit Ollongren voor een intensievere samenwerking met EU-bondgenoten en de NAVO. “We moeten als Europa beter in staat zijn onze eigen problemen op te lossen. Vanuit mijn vorige functie (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD onder zich; red.) heb ik gezien hoe kwetsbaar we zijn voor bijvoorbeeld cyberaanvallen en maatschappelijke ontwrichting.”

Veel personeel nodig
Staatssecretaris Van der Maat (41) volgt Barbara Visser op die vorig jaar minister van Verkeer en Waterstaat werd. Het is zijn eerste politieke functie in Den Haag. Van der Maat neemt de dossiers personeel, materieel en vastgoed voor zijn rekening. Volgens hem is er de komende jaren veel goed getraind personeel nodig om Defensie zijn werk naar behoren te laten doen. “Die mensen moeten kunnen rekenen op goede arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden, goed materieel en moderne huisvesting. Ik wil er de komende jaren voor zorgen dat Defensie een aantrekkelijk werkgever is.”

Volgende week voelt de Defensiekrant de nieuwe defensieprominenten aan de tand. De interviews kunt u lezen in de uitgave van 21 januari.

Hulpaccount @Knakmoment maandag live

Onder het motto ‘Je bent oké als je niet oké bent’ gaat maandag 17 januari in het Nationaal Militair Museum in Soest @Knakmoment online op Instagram. Dit is een platform voor militairen die door heftige gebeurtenissen thuis of in het werk met psychische klachten kampen. De naam verwijst naar de soms mega zware momenten in het leven van de operationele militair.

@Knakmoment bevat clipjes en verhalen waarvan maandag de eerste exemplaren evenals het logo te zien zijn. 17 januari is bewust gekozen omdat het Blue Monday is, volgens wetenschappers de meest deprimerende dag van het jaar (deprimaandag). “@Knakmoment vertelt zonder schaamte het ware verhaal achter het leven van militairen. Hiermee hopen we mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Praten over je problemen is goed voor je”, zeggen initiatiefnemers adjudant Renaldo Ishaak (marechaussee) en korporaal van de mariniers Robin Imthorn. Beiden kampen met een Post Traumatisch Stressstoornis (PTSS) en startten @Knakmoment afgelopen november. “We hebben er geen moeite mee om onze mentale gezondheid te openbaren.” Ishaak schreef ook een boek over zijn problemen, getiteld First Responder. Defensie steunt @Knakmoment door onder meer het logo en video’s beschikbaar te stellen.

Bron: Defensie

Eerste F-35 Volkel gearriveerd

Op de vliegbasis Leeuwarden landden donderdag twee spiksplinternieuwe F-35's. De F-023 en F-024 kwamen uit Italië waar ze zijn gebouwd. Op weg naar Leeuwarden ging de F-024 langs bij Vliegbasis Volkel, want het toestel wordt later dit jaar als eerste F-35 op de Brabantse basis gestationeerd. 

De F-023 was de laatste voor Leeuwarden bestemde F-35 en wordt daar ingedeeld bij het 322 Squadron. Wanneer de F-024 later dit jaar naar Volkel verhuist, komt het toestel terecht bij 313 Squadron. Deze eenheid schakelt als eerste op Volkel over naar de nieuwe jachtbommenwerper. Later volgt 312 Squadron.

F-35's van de luchtmacht zijn niet alleen gestationeerd in Leeuwarden en (straks) Volkel. Een aantal toestellen is in Amerika gestationeerd voor opleidings- en testdoeleinden.

Bron: Defensie. Foto: Sergeant Jan Dijkstra

Nederland leidt NAVO vlootverband

Ons land geeft dit jaar leiding aan het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1. Commandeur Ad van der Sande nam vorige week de leiding over het vlootverband op zich.

Als vlaggenschip voor Van der Sande functioneert Zr.Ms. Rotterdam. De staf van SNMG1 bestaat naast Nederlandse functionarissen ook uit officieren uit Denemarken, Groot-Brittannië en Roemenië.

Tot vorige week leidde Canada het vlootverband. De nieuwe commandant noemde het een eer voor zowel hem zelf als de Koninklijke Marine dat ons land leiding geeft aan het eskader. "Samen met onze bondgenoten staan we sterker." Hij gaf aan dat zijn prioriteiten liggen bij het zichtbaar zijn op zee, gereed zijn voor inzet en het welzijn van de bemanningen.

SNMG-1 wordt versterkt met onder meer marineschepen uit Denemarken en Duitsland en is 24/7 beschikbaar voor veiligheid op en vanuit zee. Ook zal het vlootverband deelnemen aan verschillende oefeningen, onder meer voor de kust van Noorwegen. Het verband is een van de vier permanente eenheden van de NAVO en opereert voornamelijk in Europese wateren en op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Bron: Defensie

Opbrengst nieuwe veteranenkalender naar hulphonden

Vijftien veteranen en twee honden hebben meegewerkt aan een gloednieuwe veteranenkalender, waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Hulphond. Brein achter het plan is Nancy Janssen, die het hoog tijd vond voor een dergelijk initiatief.  

“Het zijn mannen en vrouwen die bijna allemaal op missie zijn geweest in het buitenland. Sommige hebben een Posttraumatisch Stressstoornis (PTSS) opgelopen tijdens hun werk bij Defensie. Die mensen wil ik graag een gezicht geven”, zegt Janssen. 

De foto’s op de kalender zijn genomen in het Nationaal Militair Museum in Soest. Ook hulphonden Einstein en Trix waren ook aanwezig om te poseren. “Naast de veteranen staan ambassadeur van Hulphond Nederland Peter van Uhm en oud-directeur van het Veteraneninstituut Ludy de Vos op de kaft.”

Vanzelfsprekend is Janssen erg trots op het eindresultaat. “Het is onwerkelijk. Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen.”
De kalenders worden verkocht via de website https://nanscharity.wordpress.com

Bron: Defensie 

Defensie huurt Roll-on Roll-off schip

Om altijd te kunnen beschikken over strategisch zeetransport voor de verplaatsing van militaire eenheden, heeft Defensie een contract gesloten voor de inhuur van een medium Roll-on Roll-off schip. Defensie huurt het schip voor tien jaar.

Dit type schip is uitermate geschikt om militaire eenheden snel te verplaatsen naar operationele inzetgebieden.

Bij deze verplaatsingen gaat het om eenheden die horen tot de Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO of de EU Battlegroup van de Europese Unie. Deze eenheden moeten snel kunnen worden ingezet en dus ook met spoed verplaatsen. Tot nu toe werden de hiervoor benodigde schepen incidenteel ingehuurd maar omdat het steeds lastiger en duurder wordt om dergelijke capaciteit in te huren, is gekozen voor deze oplossing die leidt tot gegarandeerde beschikbaarheid van een schip.

De capaciteit van het ingehuurde Ro-Ro schip is ongeveer 2600 lengtemeters. Daardoor kan er bijvoorbeeld een combinatie van driehonderd voertuigen en tweehonderd containers in één slag worden overgebracht naar het inzetgebied. Het schip is uiterlijk mei van dit jaar beschikbaar voor Defensie. Indien gewenst kunnen ook partnerlanden tegen betaling gebruik maken van het schip.

Bron: Defensie

Lichamen vermiste WOII-vliegers geïdentificeerd

De lichamen van vijf Tsjechische vliegers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn vermist zijn geïdentificeerd. De stoffelijke overschotten bevonden zich in een wrak dat in juni vorig jaar is opgegraven in een weiland in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft de identiteit van de lichamen vastgesteld. De mannen krijgen dit jaar een laatste rustplaats op een militair ereveld van het Britse Gemenebest in Nederland.

Het wrak van de Vickers Wellington T2990 van de 311 Squadron Royal Air Force is opgegraven in het kader van het nationale programma berging vliegtuigwrakken, dat sinds 2018 in Nederland loopt. Er bevinden zich nog enkele tientallen vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlandse bodem met daarin stoffelijke overschotten. Deze wrakken worden op kosten van de Staat opgegraven om zo vermissingen op te kunnen lossen. Er zijn inmiddels vijf toestellen geborgen. In vier daarvan zaten omgekomen bemanningsleden.

Het toestel met de Tsjechen aan boord bombardeerde Bremen in de nacht van 22 op 23 juni 1941. Op de terugweg werd het vliegtuig door een Duitse nachtjager neergeschoten. Een bemanningslid wist zich te redden met een parachute. Hij werd krijgsgevangen gemaakt.

Bron: Defensie

Controles Marechaussee effectief

De marechaussee heeft afgelopen week op verschillende wegen controles uitgevoerd. Meerdere personen werden aangehouden.

Zo werden bij controles op de N336 en A12 twee mannen gearresteerd die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. Een van hen zat in een lijnbus en overhandigde bij de controle een valse, Roemeense identiteitskaart. Nader onderzoek leerde dat hij in Roemenië nog een gevangenisstraf moet uitzitten van zeven jaar en twee maanden. De ander, een 54-jarige Pool, moet in eigen land nog tien maanden zitten. Hij kreeg ook een bekeuring omdat hij zonder geldig rijbewijs reed.

Op de A67 bij Hapert hield de marechaussee vier mannen uit China en Zuid-Korea aan, die worden verdacht van mensensmokkel en documentfraude. Zij lieten bij de controle Spaanse verblijfsvergunningen zien. De twee passagiers achterin de bestelbus leken echter niet op de foto's van hun reisdocumenten. Het bleek om zogenoemde 'lookalikes' te gaan; mensen die illegaal reizen en daarbij gebruikmaken van identiteitsbewijzen van anderen.

Bron: Defensie

'Drugsjager' Zr.Ms. Holland weer terug

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland keerde maandag terug in Den Helder na bijna acht maanden inzet in het Caribisch gebied. Hierbij wist de Holland samen met andere eenheden een groot aantal drugstransporten te onderscheppen. Alleen al in het laatste kwartaal ging het om 6.600 kilo drugs en werden 27 smokkelaars opgepakt en aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen.

De tijd in de West was voor de Holland op zijn minst enerverend. Zo werd het schip in augustus ingezet voor het leveren van noodhulp aan Haïti dat was getroffen door een zware aardbeving. Andere taken die werden uitgevoerd waren het opsporen van illegale visserij en milieudelicten en zoek- en reddingsoperaties.

Tijdens de periode in de West stuurde Zr.Ms. Holland voor het eerst twee Amerikaanse patrouilleschepen aan. Dat gebeurde tijdens een drie weken durende counterdrug-operatie. Hierbij werd samengewerkt met vliegtuigen van de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Joint Interagency Task Force South, en de kustwachtcutter Panter. Bij de operatie werd in totaal 5.000 kilo cocaïne onderschept.

De Holland zou worden afgelost door Zr.Ms. Friesland, maar het vertrek van dit schip uit Den Helder op 3 januari werd uitgesteld nadat meerdere bemanningsleden besmet bleken met het coronavirus. Intussen is de Friesland vertrokken uit Den Helder.

Bron: Defensie

DAF voor Zuiderburen

De Belgische krijgsmacht heeft bij de Nederlandse firma DAF Trucks een order geplaatst voor de levering van negen zogenoemde Protected Evacuation Vehicles.

Deze gepantserde trekkers zijn in combinatie met diepladers bedoeld voor het vervoer van zware operationele voertuigen zoals de Dingo, Griffon of Unimog. De nieuwe DAF's worden vanaf eind 2023 afgeleverd.

De Belgen noemen hun nieuwe aanwinst een 'evacuatievoertuig'. Ze zijn bestemd voor het transport van zware voertuigen. Op grond van ervaringen in Mali is besloten dat de nieuwe voertuigen bescherming moeten bieden aan het personeel. Met het oog hierop worden de negen DAF's voorzien van bepantsering tegen ballistische projectielen, mijnen en geïmproviseerde explosieven.

De trekkers worden gebouwd door DAF Trucks, de cabines door Tatra Defence Vehicles. Door verschillende aanpassingen kunnen de voertuigen ook worden ingezet op onverharde wegen en beschikken zodoende over een uitstekende 'all terrain' capaciteit. Ze worden ook voorzien van een systeem dat bescherming biedt bij chemische, biologische en nucleaire aanvallen. De bijbehorende diepladers worden gebouwd door de Nederlandse firma Broshuis. In 2021 kreeg DAF Trucks al een contract van de Belgische strijdkrachten voor de levering van 636 lichte en 243 zware vrachtwagens.

Bron: Belgische strijdkrachten

Reaper naar Caribisch gebied

Het nieuwe onbemande verkenningstoestel MQ-9 Reaper wordt volgende maand afgeleverd aan de luchtmacht. De opbouw van het systeem, bestaande uit vier vliegtuigen en twee van de vier grondstations, vindt vanaf dan plaats in het Caribisch gebied. Defensie stationeert de Reaper voorlopig op Curaçao in verband met de gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van luchtruim.

Tijdens de beproeving van de Reaper kunnen ze ook al worden ingezet voor operationele taken zoals het ondersteunen van civiele autoriteiten of voor opsporing en toezicht. Daarbij wordt deels samengewerkt met partners in het gebied. Daaronder de Verenigde Staten waarmee wordt samengewerkt bij counterdrugsoperaties. De vier vliegtuigen en twee grondstations worden op Curaçao gestationeerd op het vliegveld Hato. De andere twee grondstations worden geplaatst op de beoogde thuisbasis Leeuwarden. Daar worden de beelden uit het Caribisch gebied ook geanalyseerd.

Bron: Defensie

Noord-Koreaans vuurwerk

Het stalinistisch geregeerde Noord-Korea heeft in de eerste twee weken van dit nieuwe jaar inmiddels al drie keer raketten gelanceerd. De eerste ging 5 januari de lucht in, de tweede op 11 januari en de derde vandaag. In de eerste twee gevallen ging het om zogenoemde hypersone raketten die met een enorme snelheid op hun doel afgaan. Volgens de eerste mediaberichten werden vandaag zelfs twee raketten gelanceerd.

Volgens het regime in Pyongyang haalde de eerste een snelheid van 7.350 kilometer per uur en de tweede 12.250 kilometer per uur. Door de grote snelheid en vlakkere vliegbaan zijn dergelijke hypersone raketten minder makkelijk te onderscheppen. Ook Rusland en China experimenteren volop met dit type.

Naar aanleiding van de lancering op 5 januari heeft de VN-Veiligheidsraad maandag op verzoek van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk vergaderd over de Noord-Koreaanse raketten. De drie permanente leden van de Veiligheidsraad riepen het land op af te zien van destabiliserende acties en eindelijk serieus in gesprek te gaan over het verwijderen van nucleaire wapens in het land.

Bron: ANP

Noorse F-35's nemen QRA-taak over

Na 42 jaar heeft de F-35 de F-16 afgelost bij de Noorse luchtmacht als bewaker van het luchtruim. Sinds 6 januari voeren F-35's de zogenoemde Quick Reaction Alert-taak uit vanaf de vliegbasis Evenes in Noord-Noorwegen.

De commandant van de Noorse luchtmacht, generaal-majoor Rolf Folland, noemt de introductie van de F-35 een groot succes dat volledig te danken is aan het personeel. Volgens hem is de aanwezigheid van de QRA-F-35's de beste garantie voor een veilig luchtruim. De Noorse toestellen worden regelmatig gealarmeerd om boven internationale wateren Russische vliegtuigen te onderscheppen.

In de afgelopen decennia stond hiervoor F-16's startklaar op de vliegbasis Bodø, een stuk verder naar het zuiden. Door de QRA met F-35's naar Evenes te verplaatsen, waar ook de nieuwe maritieme patrouillevliegtuigen van het type P-8 Poseidon worden gestationeerd, is de Noorse luchtmacht dichter in de buurt van het operatiegebied.

Bron: Noorse strijdkrachten