Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Butter

Daan Westenberg van Dutch Aviation Photography bevond zich op Vliegbasis Volkel toen de J-641 op runway 24 Rechts de wielen tegen het asfalt drukte. De F-16 kwam terug van de Noordzee, waar de vlieger een formatie van acht toestellen leidde. Volgens Daan gaat de landing de boeken in als ‘butter’. Oftewel in vliegerjargon: niets op aan te merken.     

In de spotlight

Sergeant-majoor John van der Wijst stuurde een foto waarop zijn dochter de Kindermedaille ontvangt voor haar optreden tijdens de thuisfrontdag van de Air Task Force Middle East 6. In totaal vaardigde de luchtmacht elf detachementen naar Jordanië af.  

Vergane glorie

Van Oscar Mulder komt deze plaat van de D-667, die eind december een gelegenheidslanding maakte op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Mede vanwege de uitfasering van deze oudere CH-47D Chinook leek het Mulder leuk om de machine nog één keer in volle glorie met de oude verkeerstoren van Soesterberg op de achtergrond te vereeuwigen.   

Oude tijden

Dick van Velden stuurde deze foto uit 1986 waarop hij als reservist bij de Nationale Reserve (Natres) in oefendorp Oostdorp een mitrailleur Bren hanteert.

Hieper de piep

Libby Weiler knipte drie aalmoezeniers die onlangs ter gelegenheid van hun gezamenlijke verjaardag de taart aansneden. De chaplains maken deel uit van het U.S. Army Garrison, gestationeerd op Chièvres Air Base in België.  

Passage op zee

Petty Officer 2nd Class Brett McMimoway legde deze week aan boord van het amphibious assault ship USS Essex de passage door de straat van Malakka vast. Het schip op de achtergrond is de geleidewapen destroyer USS O’Kane. Beide schepen maken deel uit van de 11th Marine Expeditionary Unit die momenteel in het operatiegebied van de 7th Fleet patrouilleert.

Beter dan ooit

Sergeant-majoor Maartje Roos schoot dit beeld van Zr.Ms. De Ruyter, die momenteel in de Helderse Nieuwe Haven groot onderhoud krijgt. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) is volgens de planning in het eerste kwartaal van dit jaar klaar om weer te gaan varen. Daarna komt zusterschip Zr.Ms. Evertsen aan de beurt. Zodra ook deze klus is geklaard zijn alle vier LCF’s beter in waar het bij deze klasse om draait: nog sneller ballistische raketten uit de lucht plukken.  

Beter dan nieuw

Van sergeant-majoor Gerben van Es komt deze plaat van majoor René Teggeler. De senior stafofficier Pantservoertuigen bij het Kenniscentrum Grondgebonden Manoeuvre heeft de hand in de Midlife Update, die de verkennings- en bewakingsvoertuigen Fennek van de landmacht momenteel ondergaan.