Tekst kapitein Jessica Bode

'Coyotes' oefenen in Rwanda

Zo'n honderdvijftig militairen van de Bravo-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon oefenen momenteel in Rwanda. De 'Coyotes' zijn sinds eind november in Afrika en blijven daar nog tien dagen. Tijdens hun verblijf in Afrika maken de Nederlanders gebruik van oefenfaciliteiten van de Rwanda Defense Force. Het is de eerste keer dat de landmacht zelf een oefening organiseert en uitvoert in Rwanda.

De mannen en vrouwen van 44 Painfbat trainen onder meer in het trainingscentrum Gabiro. Voorafgaand aan oefening Rwandan Bison kregen de militairen de kans om te wennen aan het bijzondere klimaat in Midden-Afrika. In Rwanda is de luchtvochtigheid hoog en bovendien ligt het oefengebied ook nog eens op 1.350 meter hoogte. Het acclimatiseren gebeurt door veel te wandelen waarbij uiteraard veel gedronken moet worden om hitteletsel te voorkomen.

Niet alleen de weersomstandigheden in Rwanda zijn anders dan in Havelte en omgeving. Ook overnachten in de jungle is bijzonder. Dat gebeurt in hangmatten en alle spullen moeten van de grond. Door de regentijd is bescherming tegen de soms overvloedige regen ook belangrijk.

Aan het begin van hun verblijf in Rwanda stonden de militairen stil bij de volkerenmoord die in 1994 in het Afrikaanse land plaatsvond. Voorafgaand aan hun vertrek naar Gabiro werden tijdens een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial Centre de slachtoffers herdacht.

Bron: Defensie

Hoge Raad geeft oud-medewerkers POMS-sites gelijk

De staat heeft het cassatieberoep bij de Hoge Raad in de zaak van vier oud-medewerkers van de POMS-sites in Brunssum en Eygelshoven verloren. Dat betekent dat de weg naar individuele schadevergoeding voor de vier openligt. Ze zijn op hun werk blootgesteld aan chroom-6.

Maart vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Bosch al dat de staat aansprakelijk is voor de gezondheidsschade van de vier ex-Defensiemedewerkers en dat ze dus recht hebben op een individuele schadevergoeding. Tegen dat arrest ging de staat in cassatie bij het hoogste rechtscollege. De Hoge Raad achtte alleen al de mogelijkheid van schade door blootstelling aan chroom-6 voldoende om tot zijn uitspraak te komen. Letselschadeadvocaat Rob Bedaux spreekt van een doorbraak op het gebied van de werkgeversaansprakelijkheid.

Bron: De Limburger

Felicitaties voor Prinses van Oranje

Namens de krijgsmacht heeft de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim dinsdag prinses Amalia gefeliciteerd met haar achttiende verjaardag. De CDS bracht zijn gelukwensen over in een brief. Daarin spreekt hij over 'een historische dag. Niet alleen voor u, maar zeker ook voor de krijgsmacht'.

In de brief benadrukt Eichelsheim de historische band tussen het Koninklijk Huis en de krijgsmacht. Hij spreekt de hoop uit dat deze verbondenheid wordt voortgezet en nodigt de prinses daarom uit kennis te maken met de krijgsmacht. Hij biedt haar 'een vaartocht met een onderzeeboot of fregat, het meerijden met een tank van het regiment dat uw naam draagt en een vlucht met een jachtvliegtuig' aan.

De verbondenheid tussen Koninklijk Huis en krijgsmacht komt onder meer ook tot uitdrukking in de namen van regimenten en korpsen bij de landmacht. Sinds vorig jaar is de naam van de kroonprinses verbonden aan het nieuwe Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia.

Bron: Defensie. Foto: RVD, Frank Ruiter

EOD in actie bij grote explosievenvondst Den Bosch

De Explosievenopruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vandaag op de Maastrichtseweg in Den Bosch 66 bij werkzaamheden gevonden explosieven veiliggesteld en later afgevoerd naar de legerplaats Oirschot. Daar worden ze opgeblazen. Het gaat om 52 Amerikaanse mortiergranaten van 81 mm, tien Duitse brisantgranaten en nog eens vier Duitse 'Panzerfäuste'.

De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog werden in de vroege ochtend gevonden bij werkzaamheden aan het wegdek. De gealarmeerde hulpdiensten schakelden de EOD in. Bij werkzaamheden worden wel vaker explosieven gevonden, maar het grote aantal is opmerkelijk.

De Maastrichtseweg in Den Bosch is de verbindingsweg van rijksweg A2 naar het centrum. De weg werd na de vondst van de granaten afgesloten. Omwonenden hoefden niet te worden geëvacueerd.

Bron: Defensie

Bijzonder afscheid Angela Merkel

Angela Merkel heeft vorige week op een bijzondere manier afscheid genomen als Bundeskanzler. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde 'grosser Zapfenstreich', een groots muzikaal eerbetoon. Plaats van handeling was de historische grond in het Bendlerblock in Berlijn. Een dergelijk afscheid wordt alleen georganiseerd door de Bundeswehr bij zeer bijzondere gelegenheden.

Het ceremonieel van de 'grosser Zapfenstreich' stamt uit de negentiende eeuw en wordt altijd 's avonds uitgevoerd in het donker. Het begint met het opmarcheren van de deelnemende militairen, daarna volgt een serenade van drie muziekstukken gevolgd door het eigenlijke concert. Daarbij is ook ruimte ingeruimd voor een oproep tot gebed en het Duitse volkslied. Na afloop verlaten de militairen de plaats van de bijzondere parade. Het aantal militairen dat deelneemt is vastgelegd en bestaat uit een muziekkorps, 76 fakkeldragers en nog eens een ere-escorte van 62 militairen.

Het vertrek van de regering Merkel betekent ook dat onze oosterburen een nieuwe minister van Defensie hebben. Voor de derde achtereenvolgende keer gaat het om een vrouw, ditmaal SPD-politica Christine Lambrecht.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Sebastian Wilke

Zr.Ms. Holland onderschept opnieuw drugstransport

Voor de derde keer in korte tijd heeft het marineschip Zr.Ms. Holland in het Caribisch gebied drugs onderschept. Op de Caribische Zee werd een snelle drugsboot tot stoppen gebracht. De vangst vond midden november plaats maar werd nu pas bekendgemaakt. Bij de actie werden twee opvarenden aangehouden en 235 kilo cocaïne in beslag genomen.

De NH90-boordhelikopter van de Holland ontdekte de drugsboot tijdens een patrouillevlucht. Twee FRISC-onderscheppingsboten van de Holland zetten direct de achtervolging in met aan boord een Nederlands-Amerikaans team. De twee verdachten, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, werden samen met de drugs overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht.

Bron: Defensie

Tak nieuwe commandant Duits-Nederlandse Legerkorps

Generaal-majoor Nico Tak wordt maart volgend jaar de nieuwe commandant van het Duits-Nederlandse Legerkorps. Hij lost de Duitse luitenant-generaal Andreas Marlow af. Het korps, waarvan het hoofdkwartier in het Duitse Münster is gevestigd, heeft afwisselend een Duitse en Nederlandse commandant. Tak wordt 28 februari bevorderd tot luitenant-generaal.

Het Duits-Nederlandse Legerkorps, een van de snel inzetbare hoofdkwartieren van de NAVO, is beschikbaar voor het aansturen van operaties waar dan ook ter wereld. In het recente verleden is '1GNC' (1 German-Netherlands Corps) onder meer ingezet in Afghanistan. Ook stond het de afgelopen jaren regelmatig paraat om snel te worden ingezet. Ofschoon de naam Duits-Nederlands Legerkorps doet vermoeden dat het een onderonsje is van twee landen, maken in totaal twaalf landen deel uit van de eenheid.

Bron: Defensie

Huis van Afgevaardigden VS keurt defensiebegroting goed

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afvaardigden dinsdag met ruime meerderheid de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. Het defensiebudget bedraagt volgend jaar 768 miljard dollar, 25 miljard meer dan waar de regering om had gevraagd en 5% meer dan vorig jaar. De begroting wordt naar verwachting nog deze week door de Senaat goedgekeurd. 

Het Huis van Afgevaardigden trekt extra geld uit voor Defensie omdat zowel de republikeinen als democraten de druk op China en Rusland willen opvoeren. Zo wordt 300 miljoen uitgetrokken voor steun aan het Oekraïense leger en een steunbetuiging voor de verdediging van Taiwan.

Het militaire personeel krijgt in 2022 een loonsverhoging van 2,7 procent. Extra geld wordt uitgetrokken voor de aanschaf van meer vliegtuigen en schepen met het oog op de toegenomen dreiging. Een voorstel om Duitsland sancties op te leggen vanwege de aanleg van de Nord Stream 2 - pijpleiding voor het transport van Russisch gas haalde het niet.

Bron: ANP

Nieuwe gebouwen voor Kustwacht

Het Rijksvastgoedbedrijf bouwt in Den Helder twee nieuwe gebouwen voor de Kustwacht. Het gaat om een Maritiem Operatiecentrum en een Uitwijk-, Training- en Testlocatie. De kosten van de nieuwbouw bedragen ongeveer twintig miljoen euro, het werk moet in 2026 klaar zijn.

Het is de eerste keer dat de Kustwacht eigen gebouwen krijgt. Op dit moment deelt die nog gebouwen met de marine. Volgens directeur Jan van Zanten zijn de nu via een aanbesteding gekozen ontwerpen gebaseerd op de specifieke wensen van de Kustwacht. Het centrale hart van het Maritiem Operatiecentrum wordt gevormd door de meldkamer waar alle noodmeldingen binnenkomen, en het Maritieme Informatie Knooppunt waar de verschillende overheidsdiensten samenwerken en informatie met elkaar delen.

Naar verwachting start de bouw van de gebouwen in 2024. Volgens het nu geselecteerde Delftse architectenbureau cepezed komt het bestek naar verwachting begin 2023 op de markt. Gezien de kosten die met de nieuwbouw zijn gemoeid, gaat het om een Europese aanbesteding. Het betreft een zogenoemde traditionele aanbesteding waarbij het alleen gaat om de bouw van de panden. Defensie houdt als opdrachtgever het ontwerp en onderhoud in eigen hand en kan op die manier tijdens de bouw de laatste inzichten voor de inrichting van de meldkamers toepassen.

Bron: Kustwacht. Illustratie cepezed

80 jaar geleden: aanval op Pearl Harbor

Het was deze week tachtig jaar geleden dat de Japanners hun vernietigende aanval uitvoerden op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Één dag later, op 8 december 1941, verklaarden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland Japan de oorlog. Tot dat moment was het Koninkrijk alleen in Europa in een oorlog verwikkeld, dat werd nu een wereldoorlog.

Al snel na de oorlogsverklaring vinden de eerste gevechten plaats tussen de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië en de oprukkende Japanners. Ondanks kleine Nederlandse successen in de strijd, zijn de verliezen aan Nederlandse kant groot. Op 9 maart 1942 leidt dit uiteindelijk tot de Nederlandse capitulatie op Java. Nederlands-Indië wordt bezet door het Japanse leger, een situatie die pas eindigt met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945.

Ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de oorlog met Japan legden staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en voorzitter Thom de Graaf van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 woensdag een krans bij het Indisch Monument in Den Haag.

Bron: Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Exposities in Marechausseemuseum

In het Marechausseemuseum in Buren zijn vanaf morgen twee nieuwe tentoonstellingen te zien. Het gaat om 'De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is' en 'De Gouden Kamer'. Het museum is het afgelopen jaar bijna helemaal vernieuwd.

De eerste expositie geeft vooral informatie over de organisatie waar de marechaussee deel van uitmaakt, de krijgsmacht. In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met de krijgsmacht in de breedste zin van het woord: van organisatiestructuur tot kosten, van missies tot nationale inzet. En natuurlijk de militairen. Acht militairen van alle krijgsmachtdelen vertellen in interviews over hun werk, zowel over de positieve alsook de zware kanten van het bijzondere werk.

Bij De Gouden Kamer gaat het om een zaal met de mooiste stukken uit de collectie. Schilderijen, onderscheidingen, gedenkborden, zilverwerk en fraai bewerkte krissen: er is van alles te zien. De zaal is open voor publiek, maar kan ook gehuurd worden. Het Marechausseemuseum is gevestigd in het voormalige Koninklijke Weeshuis, Weeshuiswal 9 in Buren. Op de website alle informatie over openingstijden en andere wetenswaardigheden over het museum.

Bron: Defensie

Indiase CDS omgekomen

Generaal Bipin Laxman Singh Rawat (63), chef-staf van de Indiase strijdkrachten, is woensdag om het leven gekomen bij een helikopterongeluk. Bij de crash zijn nog twaalf doden gevallen, onder wie de echtgenote van Rawat.

De Russische Mi-17V5-helikopter waarin zij zaten stortte neer in bebost gebied in de provincie Tamil Nadu. Minister van Defensie Rajnath Singh noemde de dood van generaal Rawat ‘een onherstelbaar verlies voor onze strijdkrachten en het land'. Volgens berichten in de binnenlandse media was de zichtbaarheid slecht vanwege de mistige omstandigheden. De Mi-17V5 is een geavanceerde militaire transporthelikopter die vaak wordt gebruikt om topfunctionarissen en ministers te vervoeren.

Bron: Millennium Post

Aruba rond in minder dan zeven uur

Een bijzondere prestatie van wachtmeester-1 Adriaan van Dalfsen. In minder dan zeven uur rende hij de omtrek van het eiland Aruba. Om precies te zijn legde hij 72 kilometer af in 6 uur en 57 minuten.

Daarmee won Van Dalfsen (foto onder) vorige week de Ronde van Aruba. En niet voor de eerste keer. Vorig jaar won de 34-jarige wachtmeester de Ronde ook. Hij was toen zelfs een minuutje sneller. “Toch wel een domper”, verzucht de marechaussee, werkzaam bij de militaire politiedienst op Aruba. “Eigenlijk wilde ik onder de 6,5 uur blijven, maar het laatste stukje ging gewoon minder.”

Het jaartje ouder is volgens hem niet de reden van het minuutje langzamer. “Ik had gewoon minder goed getraind.” Over een paar maanden, in mei, staat Dalfsen opnieuw klaar om de Ronde van Aruba te lopen. Door corona vond het evenement nu twee jaar op rij in december plaats, maar de hoop is dat het vanaf volgend jaar weer zoals gebruikelijk in mei is. “Dan ga ik het parcoursrecord verbreken”, voorspelt hij. “Dat staat sinds 2004 op 5 uur en 43 minuten. Daar heeft het nu lang genoeg op gestaan.”

De Ronde van Aruba is een sportevenement dat dit jaar precies vijftig jaar bestaat. Ooit bedacht door twee mariniers die zichzelf wilden uitdagen en zo snel mogelijk een rondje rond het eiland liepen. Inmiddels is het evenement, georganiseerd door het Korps Mariniers, uitgegroeid tot het grootste sportevenement op het eiland. En iedereen mag eraan mee doen. Vorige week stonden 650 mannen en vrouwen aan de start. “Het leuke is dat je de Ronde alleen, maar ook met z’n tweeën of vieren mag lopen”, zegt Dalfsen. “Loop je met z’n vieren, dan wordt het parcours opgedeeld in acht stukken en loopt iedereen twee keer negen kilometer. Iedereen heeft zo zijn eigen uitdaging. Ik ben iemand van de uitersten, dus loop het hele rondje. Zeggen ze volgend jaar: ‘We doen een wedstrijd met twee rondjes’: dan ren ik die.”

Van Dalfsen is tot nu succesvol geweest in de Ronde van Aruba. Zoals gezegd won hij vorig jaar eveneens en finishte in 2019 als tweede (single). In 2018 deed hij het niet veel minder: derde op de estafette .