Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Oshkosh

Ad Stegeman was erbij toen het Korps Mariniers op de Leusderheide onlangs een demodag hield. De zeesoldaten zijn op zoek naar een vervanger voor de oude vertrouwde Landrover en een van kandidaten is de Amerikaanse Oshkosh Defence-JLTV. In tegenstelling tot de commando’s krijgt het Korps niet de krijgsmachtbreed aangekochte 12kN Iveco, want die past niet op de schepen van de marine.

Dad’s Army

Van oud-reservist Klaas van der Ploeg komt deze leuke plaat in zwart-wit. De inzender zit geknield achter de bedienaar van een inmiddels nostalgisch groepswapen; de Britse lichte mitrailleur Bren, uitgevoerd in kaliber .303. Klaas vertelt dat het arsenaal van de Nationale Reserve in de jaren ‘79/’80 meerdere typen wapens uit de geschiedenis omvatte. Zoals het persoonlijk pistool 9 mm Browning High Power en de legendarische Amerikaanse .30 M1 karabijn. 

Jong en stokoud

Marjolein de Wit-Blok bezocht onlangs Fort Honswijk toen daar een gezamenlijke oefening van het Korps Mariniers en de Koninklijke Marechaussee werd gehouden. Grappig vond Marjolein dat de militairen zich met hun moderne wapens naast een stokoud kanon hadden gepositioneerd. Ze vertelt verder dat ze met plezier naar het militaire machtsvertoon heeft gekeken.

Naar huis

Manolito Jaarsma knipte onlangs op Vliegbasis Gilze-Rijen de aankomst van de eerste helikopters van de Amerikaanse 1st Combat Aviation Brigade, onderdeel van de 1st Infantry Division. Op de foto staat een UH-60L Blackhawk van de Alpha Company, 2nd General Support Aviation Battalion. Op de achtergrond zijn enkele CH-47F Chinooks zichtbaar. De eenheid was na grootscheepse manoeuvres in Polen op terugreis naar de Verenigde Staten. Thuisbasis van de 1st Infantry Division is Fort Riley in Kansas. 

Bedankt

Harry Hulshof liep door de Marnewaard plaatjes te schieten van oefenende landmacht-onderdelen, toen een militair van 11 Geniecompagnie op een KTM endurance motor langs kwam. Fijn dat hij dit beeldmateriaal naar de redactie van LENS! stuurde. Bedankt daarvoor Harry.

Zo wijd de wereld

De Amerikaanse strijdkrachten zijn overal ter wereld te vinden. Is het niet voor een ernstinzet, dan wel om te oefenen. Captain Thomas Custer salueerde deze week de vlag bij het spelen van de Star Spangled Banner aan het begin van oefening Vanguard 22 in Brazilië. De jaarlijkse luchtmobiele training moet de band met partnerlanden in Zuid- en Centraal Amerika versterken. De foto is van korporaal Jacob Wachob van 40th Public Affairs Detachment

Bozena

In de Marnewaard knipte Harry Hulshof ook deze Scania wissellader beladen met een Bozena-mijnenruimer. Ook hiervan stuurde de fotograaf een exemplaar op. 

Meesterlijk

Sergeant Jasper Verolme schoot onlangs op Luke Air Force Base in Arizona deze meesterlijke plaat van een rijtje F-35’s. De toestellen zijn ingedeeld bij 308th Fighter Squadron. Deze eenheid verzorgt ook de opleiding van Nederlandse F-35 vliegers.