Tekst kapitein Jessica Bode

Opnieuw tientallen militairen ingezet voor coronazorg

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) helpen sinds woensdag weer maximaal zestig militairen mee op de corona-afdeling. Ook worden ondertussen militairen ingezet bij de GGD’en voor het afnemen van coronatests.

Dankzij de extra hulp van artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel kan het UMC, coronapatiënten overnemen van andere ziekenhuizen. Maandag opent het UMC een tweede afdeling voor deze patiënten. Eerder in de pandemie werden militairen ook al maandenlang ingezet in het UMC. Begin juni stopten ze daarmee.

Inmiddels zijn 83 beroepsmilitairen opgeleid om bij zes, volgende week twaalf, GGD’en te kunnen worden ingezet bij de boostercampagne en het afnemen van testen. Nederland bestaat uit 25 regio’s. De rest van de 391 militairen wordt uiterlijk tot en met maandag opgeleid.

Vorige week bleek dat demissionair coronaminister Hugo de Jonge hulp aan Defensie had gevraagd om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik te geven.

Bron: Defensie

Dagelijks 25 nieuwe kindsoldaten gerekruteerd

In 2020 werden gemiddeld 25 kinderen per dag gerekruteerd tot kindsoldaat.

Een recordaantal van bijna tweehonderd miljoen kinderen leeft in de meest gevaarlijke oorlogsgebieden ter wereld en loopt daardoor risico te worden gerekruteerd, zo staat in een nieuw onderzoek van Save the Children. Dat aantal steeg met bijna twintig procent ten opzichte van een jaar eerder (162 miljoen).

In totaal leven er wel 337 miljoen kinderen in de buurt van gewapende groepen en regeringstroepen die kinderen rekruteren, blijkt uit het rapport ‘Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment’. Ook het aantal landen waar kinderen worden gerekruteerd, en waar meer dan de helft van de kinderen ter wereld leeft, steeg in elf jaar van dertig in 1999 naar 39 in 2020.

“Dit zijn schokkende cijfers. Miljoenen kinderen groeien op met oorlog en kennen niets anders dan geweld”, verduidelijk Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland. “Zelden wordt er iemand verantwoordelijk gehouden voor de wreedheden tegen deze kinderen.”

De enorme toename wordt deels veroorzaakt door uitbarstingen van geweld in Mozambique, maar ook door aanhoudende conflicten in Afghanistan, de Congo, Syrië, Nigeria en Jemen. De wereldwijde coronapandemie en de oproep van de Verenigde Naties voor een wereldwijd staakt-het-vuren waren niet genoeg om deze conflicten te beëindigen.

Hoewel meisjes veel minder vaak worden gerekruteerd (in 2020 ging het om 15 procent) zijn ze extra kwetsbaar. Meisjes trekken minder snel de aandacht en worden daarom vaker gebruikt als spion, om mijnen of geïmproviseerde explosieven te leggen of om op te treden als zelfmoordterroristen.

Bron: Save the Children

Nieuwe uitrusting marechaussee

Net als hun collega's bij de andere krijgsmachtdelen krijgen ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee nieuwe uitrusting. Deze week hebben de eerste militairen hun nieuwe protectievest, draagvest en riem ontvangen.

De uitrusting maakt deel uit van het project STRONG (Soldier Transformation Ongoing) en is afgestemd op de wensen van de marechaussee. De eersten die het gaan dragen zijn de leden van de Hoog Risico Beveiliging en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart op Schiphol. De uitrusting biedt meer comfort en is innovatief. Zo zit in de riem een Micro Fusion Systeem waardoor het gewicht van het vest meer op de heupen steunt en minder op de schouders. Dit maakt de kans op rugblessures kleiner.

Bron: Defensie. Foto: sergeant Jasper Verolme

Onderzeedienst in actie tegen ongewenst gedrag

De Onderzeedienst heeft stappen genomen om ongewenst gedrag zoals pesten of agressie tegen te gaan. Dit zijn punten uit het plan van aanpak dat is opgesteld naar aanleiding van een intern onderzoek van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie.

Volgens groepscommandant kapitein-ter-zee Jeroen van Zanten werken de mannen en vrouwen aan boord van onderzeeboten altijd onder druk. “Dit vraagt om teamwork, waarbij ieder bemanningslid van belang is. Er is geen ruimte voor ongewenst gedrag.” Maar de marine erkent dat dit gedrag soms wel voorkomt. “Er is extra aandacht om gedrag als pesten, treiteren en fysieke of verbale agressie bespreekbaar te maken met collega's en leidinggevenden. Ook is duidelijker wat er precies onder ongewenst gedrag wordt verstaan en hoe dit moet worden gemeld en afgehandeld.”

De Centrale Organisatie Integriteit Defensie deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar de cultuur bij de Onderzeedienst. Daarbij bleek dat 41 procent van de respondenten in de twee jaar voorafgaande aan het onderzoek ongewenst gedrag heeft waargenomen. In die periode heeft 16 procent dit zelf ervaren. Deze cijfers liggen hoger dan gemiddeld bij Defensie (33,9 procent en 9,8 procent).

Bron: Defensie

Britse politici bedanken militairen voor evacuatie Kaboel

Zo'n 120 Engelse militairen zijn bij een speciale bijeenkomst in het Westminster Hall in Londen in het zonnetje gezet door het Britse parlement. Ze werden bedankt voor hun aandeel in de evacuatie van Kaboel.

Onder de naam 'Operation PITTING' wisten de Britse militairen van de zomer 15.000 Britten en Afghanen in veiligheid te brengen nadat Talibanstrijders Afghanistan veroverden.

“Bij de inzet in Kaboel lieten onze militairen precies datgene zien dat ze bijzonder maakt: ze toonden moed, vaardigheden en standvastigheid. Ik ben er trots op dat het parlement vandaag bij elkaar komt om onze strijdkrachten te bedanken voor hun inzet”, reageert staatssecretaris James Heappey.

Bron: Defensie

Mariniersmuseum opnieuw 'kidsproof'

Voor het derde jaar op rij heeft het Mariniersmuseum in Rotterdam het predicaat '100% kidsproof' gekregen. Daarmee is het museum ook direct het meest kindvriendelijke museum van de havenstad.

Kinderen tot 12 jaar fungeerden bij de verkiezing als jurylid en gaven het Mariniersmuseum het rapportcijfer 8,7. “Kinderen vinden eigenlijk alles leuk vinden in het museum, maar ze waarderen vooral dat ze heel veel zelf kunnen doen”, valt in het juryrapport te lezen. Voor de verkiezing onderzocht de jeugd wat er voor hen te doen is, of ze er iets van leren en of de medewerkers aardig zijn. Ook geven ze tips wat er verbeterd kan worden.

Om een museum 'kidsproof' te noemen moeten er minstens zestig inspecties door kinderen zijn uitgevoerd en moet een museum het rapportcijfer 8 of hoger krijgen.

Bron: Defensie

Marechaussee achterhaalt 'gestolen' Zweedse auto's

De marechaussee heeft vier mannen aangehouden op verdenking van witwassen van gestolen Zweedse auto's.

De mannen, 66, 58, 28 en 26 jaar oud, komen uit Assen en Zweden. Het onderzoek kwam eind oktober op gang nadat een Zweedse man op Schiphol werd aangehouden met 22.000 euro in zijn bagage.

In het kader van het onderzoek ontdekte de marechaussee dat het steeds ging om voertuigen die in Zweden werden gekocht met een financiering. Na de eerste aanbetaling werden ze vervolgens naar Nederland gebracht en daar verhandeld. Tegelijkertijd werden ze in Zweden als gestolen aangemerkt.

In het verdere onderzoek stuitten rechercheurs op vijfentwintig luxe auto’s die mogelijk verduisterd zijn. Ook kwamen de drie andere verdachten in beeld, zij zijn aangehouden. Inmiddels zijn doorzoekingen uitgevoerd en dertien auto’s in beslag genomen met een waarde van ongeveer 700.000 euro. Het team liquide middelen van de Marechaussee doet verder onderzoek.

Bron: Defensie

Belgen bewaken Baltisch luchtruim

De Belgische luchtmacht is sinds 1 december verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van de Baltische staten. Onze zuiderburen hebben de taak overgenomen van de Italianen.

Het Belgische detachement met vier F-16's en 55 militairen is gestationeerd op de basis Amari in Estland. Het is de elfde keer sinds 2004 dat de Belgen een eenheid leveren voor deze Enhanced Air Policing Mission van de NAVO. Vliegtuigen van bondgenoten nemen bij toerbeurt de luchtverdediging van de Baltische staten voor hun rekening. Deze missie is ingesteld met het oog op de Russische dreiging. De Baltische staten hebben zelf geen toestellen voor de luchtverdediging. De Belgen blijven in Estland tot maart 2022.

Bron: Belgische luchtmacht

Luftwaffe vervoert coronapatiënten

De Duitse Luftwaffe is ingeschakeld om coronapatiënten over te brengen van de deelstaten Beieren en Sachsen naar regio’s waar de druk op de ziekenhuizen minder groot is. Net als ons land kampt ook Duitsland met een hoge besmettingsgraad.

Luchttransport is voor patiënten minder belastend dan transport over de weg. Om die reden vloog de Airbus A310 afgelopen week verschillende keren heen en weer om tot nu toe zeventien patiënten over te brengen naar ziekenhuizen in Nordrhein-Westfalen en Hamburg.

Voor het toestel, ingericht voor medische hulpvluchten, een andere opdracht dan normaal. Doorgaans wordt dit vliegtuig gebruikt om zieken of gewonden over te brengen van missiegebieden naar Duitsland. Er kunnen telkens zes patiënten worden meegenomen.

Om de druk op de ziekenhuizen te verdelen hanteren onze oosterburen het 'Kleeblatt-Konzept'. Hierbij is Duitsland in vijf regio's verdeeld en worden patiënten bij noodzaak overgebracht van de ene naar de andere regio. Op dit moment worden er ongeveer achtduizend militairen ingezet voor coronahulp.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Theo Pulpanek.