Tekst kapitein Jessica Bode

Nieuwe helikopters voor Kustwacht

De Kustwacht krijgt eind volgend jaar twee nieuwe helikopters voor opsporings- en reddingsopdrachten. De vluchten worden uitgevoerd door de firma Bristow, die ook de Agusta Westland 189 gaat onderhouden.

De twee toestellen worden operationeel aangestuurd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van kustwachtorganisatie.

De Search-and-Rescue helikopters kunnen binnen twintig minuten in de lucht zijn en zullen worden ingezet op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en in de Zeeuwse wateren. Dat is best een uitgestreken gebied, dus om dat mogelijk te maken wordt één heli gestationeerd op de luchthaven van Den Helder en de andere op het vliegveld Midden-Zeeland.

Bron: Defensie 

Voornemen uitbreiding vaccinatieplicht militairen

Defensie is voornemens om de coronavaccinatie verplicht te stellen voor militairen die zich voorbereiden op inzet of daar momenteel voor paraat staan staan. Nu al geldt die verplichting voor een deel van de militairen die in het buitenland verblijven of daarheen afreizen. Het ministerie bespreekt dit voornemen met de bonden.

De 'Tijdelijke regeling vaccinatie COVID-19' geldt momenteel voor militairen buiten Nederland, waarbij niet-gevaccineerd zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht. Naast de mogelijk nieuwe aanscherping blijft de vaccinatie in alle overige gevallen vrijwillig.

Militairen kunnen op medische gronden of gewetensbezwaren vanwege godsdienst, levensbeschouwing of zedelijke overtuiging overigens altijd bezwaar maken tegen verplichte vaccinaties.

Bron: Defensie

EOD stabiliseert brandbom Zevenaar

Bij graafwerk op het terrein bij het gemeentehuis van Zevenaar is maandag een Amerikaanse brandbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom is diezelfde dag door de EOD onderzocht en gestabiliseerd. Er wordt een plan gemaakt voor de ontmanteling van het projectiel.

Sinds begin deze maand wordt gewerkt aan de herinrichting van het terrein rond de Turmac Cultuurfabriek waar naast de gemeente ook een filmhuis en museum zijn gevestigd. Met het oog op de herinrichting was al onderzocht of er misschien explosieven uit de oorlog in de grond zaten. Nodig omdat Zevenaar tijdens de oorlog een tijdlang frontgebied was. Uit dit onderzoek waren geen bijzonderheden naar voren gekomen.

Na de vondst werd de Turmac Cultuurfabriek korte tijd ontruimd. Ook werd een straat in de omgeving afgesloten.

Bron: de Gelderlander. Foto: gemeente Zevenaar

Marechaussee controleert op vliegveld

Bij een controle op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport bij Rotterdam heeft de marechaussee verschillende personen aangehouden en drugs en messen in beslag genomen. De controle werd uitgevoerd samen met de douane, belastingdienst en politie.

Een 32-jarige Pool werd gearresteerd omdat hij in het bezit was van valse identiteitspapieren en harddrugs bij zich had. Ook bleek dat hij in eigen land nog een gevangenisstraf van 5 jaar moest uitzitten. Hij is ingesloten in afwachting van uitlevering aan Polen. Vier andere personen werden bij de controle aangehouden in verband met rijden onder invloed en één persoon omdat hij zich niet kon legitimeren.

In een auto die werd gecontroleerd door een onopvallende eenheid, werden harddrugs en attributen om drugs te maken en verpakken aangetroffen. De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden. Verder werden bij de controle in verschillende andere voertuigen messen en drugs aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen; tegen de personen in kwestie is proces-verbaal opgemaakt. De brigade Zuid-Holland van de marechaussee doet verder onderzoek.

Bron: Defensie

Nieuwe directeur voor Koninklijke Defensiemusea

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder, het Rotterdamse Mariniersmuseum en het Marechausseemuseum in Buren krijgen vanaf 1 januari een nieuwe algemeen directeur. John Sijmonsbergen volgt Paul van Vlijmen op die de organisatie leidde sinds 2014. Van Vlijmen gaat met pensioen.

Van Vlijmen deed het werk sinds de fusie van de vier musea en de oprichting van de stichting Koninklijke Defensiemusea. Sijmonsbergen (1964) vervulde de afgelopen elf jaar een leidende rol in de oprichting van het Nationaal Museum van Wereldculturen; een fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en het Wereldmuseum. De afgestudeerd historicus reageert: “De defensiemusea vertellen indrukwekkende en betekenisvolle verhalen. Ik zie er erg naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s de vervulling van onze maatschappelijke missie een stap dichterbij te brengen.”

Hans Hillen, voorzitter van de Raad van Toezicht, is blij met Sijmonsbergen z’n ervaring: “We halen een ervaren museumdirecteur binnen met de juiste mix aan ervaring, achtergrond en ambitie. Hij combineert liefde voor de inhoud met slagvaardigheid en diplomatie.”

Foto: Stichting Koninklijke Defensiemusea

F-35's uit drie landen op één vliegkampschip

Het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth en ‘haar’ eskader, waaronder Zr.Ms. Evertsen, heeft in de Middellandse Zee geoefend met Italiaanse F-35’s. Daardoor stonden er ineens gevechtsvliegtuigen uit drie verschillende landen op één carrier. Iets dat niet eerder gebeurde.

Kort nadat de Italianen weer vertrokken namen ook de tien Amerikaanse F-35’s afscheid van het schip. Met dit vertrek komt er een einde aan de bijdrage van de U.S. Navy aan de Carrier Strike Group. Het Amerikaanse marineschip USS The Sullivans nam al eerder afscheid.

HMS Queen Elizabeth is nu bezig aan het laatste deel van de thuisreis naar het Engelse Portsmouth. De Evertsen wordt op 6 december weer verwacht in Den Helder.

Bron: UK Defence Journal

Britten herdenken oorlogsdoden

In Groot-Brittannië zijn traditiegetrouw de doden uit de Eerste Wereldoorlog herdacht en iedereen die na dat conflict is omgekomen bij oorlogen en conflicten. Dat gebeurt altijd op Remembrance Day, beter bekend als 'Poppy Day'.

Dit jaar collecteerden 750 militairen op verschillende stations in London voor The Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling voor militairen en hun families. “The Royal British Legion staat altijd voor militairen en hun families klaar. Daarom wil ik ook een steentje bijdragen en mijn respect tonen aan de gevallenen. Ik vind het fijn om dat in uniform te doen”, reageert soldaat Laura MacNeill van 16 Medical Regiment.

Het valt haar collega Suhaib Bryim van 4 Regiment Army Air Corps op dat er een hele positieve sfeer heerst. “Ik ben vandaag zo vaak gefotografeerd en sommige mensen betalen zonder probleem twintig pond voor een poppy." In Nederland bekend als de klaproos.

 Bron: Britse strijdkrachten

Vrouwelijke commandant voor Duitse Korvette

Nieuws dat eigenlijk geen nieuws moet zijn, maar het toch is: de Duitse kapitein-luitenant-ter-zee Bianca Seifert heeft als eerste vrouw het commando overgenomen van het kleine fregat Korvette 130 Braunschweig.

Vanaf volgend jaar nemen Seifert en haar 65-koppige 'Bravo-bemanning' deel aan internationale vlootmanoeuvres in de Oostzee.

Seifert slaagde in 2020 voor de commandantenopleiding en de alleenstaande moeder van een 13-jarige zoon verheugt zich op haar nieuwe uitdaging. Tegen Duitse journalisten vertelt ze dat ze met haar loopbaan ook aan haar zoon wil laten zien dat je als vrouw alles kunt bereiken wat je wil.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Steve Back