Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Uitgevlogen

Van Manolito Jaarsma komt deze fraaie plaat van de CH-47D Chinook D-665 tijdens zijn laatste take-off, onlangs vanaf de Edese Heide. Het toestel werd vergezeld door nog twee Chinooks, waaronder de D-667 die op de achtergrond te zien is. De D-665 werd in 1995 bij de luchtmacht in dienst genomen en is recent uit dienst gesteld. Het toestel begon zijn vliegende leven bij de Canadese luchtmacht in 1975.

Puik

Instructeur sergeant-majoor Sebastiaan Hoek leverde puik fotowerk af met dit beeld, geschoten tijdens de internationale luchtmobiele oefening Green Griffin. Op deze foto een Amerikaanse Blackhawk van 12th Combat Aviation Brigade bij een laagstaand zonnetje. Aan de oefening deden naast Nederlandse en Amerikaanse militairen ook Duitsers en Roemenen mee. De omvangrijke training werd gehouden om en nabij het Duitse Klietz.

Sail past from the past

Van sergeant-majoor b.d. Frits Schouten komt deze inzending van Hr.Ms. Groningen, genomen in 1973. De voormalige onderzeebootjager van de Frieslandklasse maakte op dat moment op de Noordzee een sail past langs Hr.Ms. Utrecht, die weer net in de vaart was genomen na groot onderhoud. De Groningen werd in 1956 in dienst gesteld en heeft gevaren tot begin 1981. De jager voer daarna nog tot 1991 onder de naam Gálvez bij de Peruviaanse marine.

Mooi en eendrachtig

Deze foto komt eveneens uit de serie van sergeant-majoor Hoek. Hierop is treffend de eendrachtige samenwerking tussen de deelnemende landen tijdens Green Griffin in beeld gebracht.

Geen opschriften

Maikel de Haan knipte onlangs deze opname van de C-130H-30 op vliegbasis Eindhoven, klaar voor vertrek naar Mali. Het transportvliegtuig wordt naar verwachting tot mei 2022 ingezet tijdens de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission (MINUSMA). Hiervoor werden de Nederlandse roundels en opschriften afgeplakt.

Zelf op de kiek

Deze foto is alweer van een tijdje geleden. Reservist korporaal-1 Van Velden poseert in 2012 tijdens de oefening Peregrine Sword bij een basiskamp. De training was een NAVO-test voor de operationele gereedheidsstatus van 11 Air Manoeuvre Brigade. Van Velden leverde hieraan als bewaker een bijdrage.

Dikke knuffel

We duiken ook voor deze foto nog even het archief in. Want wat doe je als marinier wanneer een betoger je in de armen valt? Dan geef je gewoon een dikke knuffel. Deze foto van adjudant Eva Klijn uit 2017 weerspiegelt de veelzijdigheid van psychologische operaties te velde. Het Korps Mariniers en een detachement van 1 Civiel en Militair Interactie Commando oefenden dat jaar op de Amerikaanse mariniersbasis Quantico.

Gioia Falcon

Onder de naam Gioia Falcon houdt een detachement van het Volkelse 312 Squadron momenteel in de buurt van het Italiaanse Bari een vliegoefening. Hier passeren vele aspecten van het luchtoptreden de revue. De F-16’s van de eenheid werken daarbij nauw samen met toestellen van de Italiaanse luchtmacht. Foto: adjudant Arnoud Schoor.