Tekst kapitein Jessica Bode

Nederlandse F-16’s naar Italië

Elf F-16’s zijn vandaag vanaf vliegbasis Volkel naar het Italiaanse Gioia Del Colle vertrokken. Hier staat de oefening 'Italian Export' op het programma. Het 110-koppige detachement is eerder deze week al die kant opgegaan.

Het doel van de oefening is om het 312 Squadron te oefenen in het snel verplaatsen naar een uitzendlocatie in het buitenland om van daaruit operaties uit te voeren. Bij voorkeur gebeurt naar een vliegbasis van een Europese NAVO-partner die niet met F-16's opereert.

Dit zorgt er namelijk voor dat het detachement van vliegbasis Volkel volledig op zichzelf aangewezen is. Het is daarom van groot belang dat alle benodigde logistieke en operationele capaciteit mee verplaatst naar de Italiaanse vliegbasis en daar dan ook operationeel is.

De F-16's van vliegbasis Volkel oefenen dagelijks met Italiaanse Eurofighters in het plannen, briefen, uitvoeren en debriefen van zogenaamde COMAO's (Combined Air Operations). Daarbij ondersteunt een AWACS radarvliegtuig van de NAVO.

Op 26 november keren de elf F-16's weer terug naar vliegbasis Volkel. Dit is meteen het oefenmoment voor een zogeheten ‘re-deployment’ oftewel de terugkeer naar de thuisbasis.

Vliegbasis Volkel blijft tijdens de afwezigheid van de F-16’s open voor regulier eigen en bezoekend vliegverkeer en de trauma- en politiehelikopters die op vliegbasis Volkel gestationeerd zijn.

Klik hier voor meer informatie over vliegbewegingen. Of ga naar NOS teletekst pagina 766. Klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder

Bron: Defensie

F-16’s onderscheppen Russische bommenwerpers

Het gevechtsleidingscentrum van de luchtmacht heeft vanmiddag twee Belgische F-16’s gealarmeerd, nadat twee Russische Tu-160 Blackjack bommenwerpers de Nederlandse luchtverdedigingszone naderden.

De Russen werden op dat moment al begeleid door Noorse gevechtsvliegtuigen. Na de onderschepping hebben de Belgische F-16’s de Russen kort begeleid en daarna overgedragen aan Britse jachtvliegtuigen.

Het komt regelmatig voor dat Russische bommenwerpers het luchtruim van de NAVO-landen naderen tijdens hun oefenvluchten. Deze vluchten worden door de Russen onder meer gebruikt om de bondgenootschappelijke luchtverdediging te testen. Nederland en België rouleren bij het bewaken van het luchtruim van de Benelux en leveren om de beurt een Quick Reaction Alert. De F-16’s daarvan staan dag en nacht klaar en worden bij de nadering van een onbekend of ongewenst vliegtuig gealarmeerd. Op dit moment levert België de F-16’s.

Bron: Defensie

Eerste leden C-130 detachement in Mali

In de Malinese hoofdstad Bamako zijn de eerste 43 Nederlandse militairen aangekomen. Die moeten de komst van een C-130 Hercules transportvliegtuig en de rest van het detachement voorbereiden. De C-130 zelf vertrekt later deze maand. Nederland gaat de VN-missie zes maanden lang ondersteunen.

De Hercules wordt gestationeerd in Bamako en zal vandaar uit personen en vracht vervoeren in het hele land.  Indien nodig kan het vliegtuig ook militairen of goederen uit de lucht afwerpen of ingezet worden voor evacuaties. De bemanning heeft zich via een uitgebreid opwerktraject voorbereid op de missie in Mali.

Het demissionaire kabinet besloot onlangs tot de inzet van het toestel. Het toestel is afkomstig van het 336 squadron van Vliegbasis Eindhoven.

Bron: Defensie

Amerika wisselt helikopterbrigades in Duitsland via Nederland

Defensie ondersteunt sinds 10 november de wissel van twee Amerikaanse helikopterbrigades door Nederland. Het gaat om de verplaatsing van de Air Cavalry Brigade van de Verenigde Staten via Nederland naar Duitsland en een terugtrekking van de Combat Aviation Brigade in tegenovergestelde richting. Dit duurt tot 23 december.

NAVO-bondgenoten en partners binnen de Europese Unie maken steeds vaker gebruik van Nederland als doorvoerland. Ongeveer vierhonderd Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het gereed voor transport.

De Air Cavalry Brigade die naar Duitsland gaat verplaatst zo’n tweeduizend voertuigen en containers. Vanaf 22 november tot medio december vliegen er ook nog circa veertig Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters van deze brigade vanaf Vlissingen-Oost naar vliegbasis Woensdrecht.

In tegenovergestelde richting gaan vanaf Duitsland via vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer zestig helikopters van de Combat Aviation Brigade in fasen naar Vlissingen voor verscheping naar de Verenigde Staten. De toestellen vliegen tussen 22 november en 17 december, op werkdagen tijdens daglicht. Ook verplaatst deze brigade voertuigen en containers naar de haven in Zeeland voor verscheping.

Het overslagterrein in Vlissingen-Oost wordt tijdens de verplaatsingen tijdelijk militair object, bewaakt door bewapende landmachters. De marine zorgt voor de veiligheid bij binnenkomst van het schip. De luchtmacht coördineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters, en met hondenteams controleren ze het tijdelijke militaire object.

De Combat Aviation Brigade van de 1st Infantry Division maakte ruim negen maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Die versterking is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikaanse helikopterbrigade trainde met NAVO-partners in Oost-Europa. De brigade wordt nu afgelost en keert terug naar de thuisbasis in Kansas.

Bron: Defensie

Belgen openen reusachtige hangaar

Op Vliegbasis Melsbroek bij Brussel is deze week een nieuwe onderhoudsloods geopend ter grootte van twee voetbalvelden voor transportvliegtuigen.

In de hangaar, die behoort tot de grootste in zijn soort, is plaats voor drie A400M transportvliegtuigen van 15 Wing.

Het werk aan de nieuwe onderhoudsloods begon in februari 2020 en ondanks alle coronaperikelen werd het complex nu toch opgeleverd. Het gaat om een samenwerkingsproject van België en Luxemburg, want beide landen zetten hun toestellen in vanaf Melsbroek.

Naast de nieuwe hangaar wordt ook een nieuw kantoorcomplex, een logistieke zone, opslag- en werkplaatsen en een vliegsimulator geopend.

Bron: Belgische ministerie van Defensie. Foto: Vincent Bordignon

Marechaussee pakt voortvluchtige Fransman

Tijdens een controle Mobiel Toezicht op de A16 bij Breda heeft de Koninklijke Marechaussee afgelopen weekeinde een 34-jarige Fransman aangehouden die nog vijf jaar gevangenisstraf in Italië moet uitzitten.

Hij stond internationaal gesignaleerd in verband met drugsdelicten. De man is in verzekerde bewaring gesteld in afwachting van mogelijke uitlevering.

Op dezelfde rijksweg werd ook een 34-jarige Irakees aangehouden met een vals Spaans rij- en identiteitsbewijs. Ook bleek dat hij vaker gebruik maakt van verschillende identiteiten. De man is aangehouden voor verder onderzoek.

Bron: Defensie

Einde seizoen voor Thunderbirds

Het seizoen zit erop voor het demonstratieteam van de Amerikaanse luchtmacht, The Thunderbirds.

Voor hun laatste vliegshow dit jaar kwam het team afgelopen weekeinde naar Tucson voor de Thunder and Lightning Over Arizona-vliegshow. Daar lieten de Thunderbirds nog eens zien dat ze tot de beste demonstratieteams van de wereld behoren. Defensiefotograaf sergeant Jan Dijkstra was er bij en maakte deze fantastische foto van de 'break'.

De omgeving van Tucson in Arizona geldt voor liefhebbers zo'n beetje als het walhalla van de luchtvaart. Naast de vliegbasis Davis Monthan en het militaire deel van de luchthaven van Tucson (waar onder meer Nederlandse F-16 vliegers worden opgeleid) is Tucson ook wereldberoemd vanwege het enorme vliegtuigkerkhof in de woestijn. Daar staan duizenden gepensioneerde militaire vliegtuigen te wachten op betere tijden of de sloop.

Bron: Defensie. Foto: sergeant Jan Dijkstra

Jungletraining mogelijk terug naar Suriname

Defensie onderzoekt of het mogelijk is om de jungletraining van militairen weer in Suriname te houden. Dat gebeurde twaalf jaar lang niet vanwege de minder goede relatie tussen beiden. Sindsdien trainden Nederlandse militairen in andere landen zoals Belize.

Volgens een woordvoerder van minister Mathoera zijn de plannen om opnieuw te starten met de jungletraining voor Nederlandse militairen al behoorlijk concreet. Er zou sprake zijn van 250 Nederlandse en 50 Surinaamse militairen. Die bewering is echter nog niet bevestigd. Wel zijn er twee verkenningsmissie naar Suriname geweest, maar dat heeft nog niet geleid tot een besluit.

In het voorjaar bezocht toenmalig defensieminister Ank Bijleveld haar Surinaamse collega Krishna Mathoera. Beide ministers spraken af te kijken naar mogelijkheden om meer samen te werken. Sindsdien zijn tal van afspraken gemaakt en heeft de Nederlandse krijgsmacht Suriname geholpen bij de bestrijding van de coronacrisis en waren Surinaamse uitwisselingsofficieren te gast op Curaçao.

Bron: ANP

Militair aangehouden met wapens thuis

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een 24-jarige militair uit Velsen aangehouden die thuis een groot aantal wapens had. Het gaat om onder meer luchtbuksen, airsoftwapens en steekwapens.

De militair overtreedt hiermee de Wet Wapens en Munitie. Er is een onderzoek ingesteld.

Bron: Defensie

Bundeswehr leidt burgerbrandweer op

De Bundeswehr leidt sinds kort brandweerlieden op van civiele korpsen om hen te leren hoe ze gecrashte militairen uit pantservoertuigen moeten redden.

De brandweer is voldoende getraind voor het redden van inzittenden uit 'gewone' voertuigen, maar bij gepantserde voertuigen werkt alles anders. Zo kan een pantserwagen niet worden ‘opengeknipt’ met de bestaande hydraulische apparatuur. “Vaak werkt een eenvoudige moersleutel beter dan een groot hydraulisch apparaat”, aldus de Bundeswehr.

De 'Feuerwehr' van Garitz en Hammelburg zijn als een van de eersten getraind. Dat is niet vreemd want in deze plaatsen rijdt veel militair verkeer.

Bron: Bundeswehr

Oude brisantgranaat gevonden bij Vessem

Bi tuinwerkzaamheden in het Brabantse Vessem is een Duitse brisantgranaat van ruim honderd jaar oud gevonden. De tweehonderdponder was, zo bleek bij onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst, leeg en dus niet gevaarlijk. De munitieresten worden verschroot.

De EOD stelde vast dat het ging op een twintig centimeter lange granaat van Franse makelij. Het komt vaker voor dat dergelijk oude munitie of resten daarvan worden gevonden, maar de omvang van het explosief was wel bijzonder.

Overigens worden de explosievenruimers van Defensie iedere week tientallen keren ingeschakeld om gevonden explosieven of daarop lijkende vondsten te onderzoeken en indien nodig onschadelijk te maken en op te ruimen. Uit het overzicht van Defensieoperaties van afgelopen week blijkt bijvoorbeeld dat de EOD 38 keer na een melding in actie kwam.

Bron: Eindhovens Dagblad