Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Nederland tankland

Nederland was een echt ‘tankland’, totdat tien jaar geleden alle Leopard 2A6 gevechtstanks werden wegbezuinigd. Inmiddels zitten de pantsers weer in de bewapening van de landmacht. Tijdens de gemechaniseerde oefening Iron Wolf in Litouwen opereerden de tankers met de infanterie van 43 Gemechaniseerde Brigade en die van internationale partners. Sergeant Cynthia Nijssen schoot het mooie beeld.

Schieten tussen de bedrijven

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade werken regelmatig aan hun schietvaardigheid met het persoonlijk wapen 5.56 mm Colt en met het dienstpistool 9 mm Glock. Meestal vinden deze sessies plaats tijdens grote oefeningen van enhanced Forward Presence Battlegroup Litouwen. Foto is van korporaal Wessel.  

Zo wijd de wereld strekt

De U.S. Army maakt er werk van om wereldwijd met haar partners te oefenen. Abrams gevechtstanks van de 1st Armored Brigade Combat Team (Fort Hood, Texas) deden onlangs mee aan de oefening Olympic Cooperation 2021 in Griekenland. De manoeuvre en live firing training gebeurde uiteraard in samenwerking met Griekse eenheden. Het doel is om de interoperabiliteit te vergroten. Staff Sergeant Jennifer Reynolds schoot de foto.

Onder de mannen

Commandant Korps Mariniers brigadegeneraal Jan Hut nam onlangs poolshoogte tijdens de vermaarde Britse amfibische oefening Joint Warrior in Noord-Schotland. Voor de deelnemende Nederlandse eenheden was het alweer een jaar geleden dat zij op de grens van water en land deelnamen aan een exercitie van deze omvang.   

Rode gloed

Deze komt uit de oude doos, maar is daarom niet minder mooi. Met een rode gloed als achtergrond legde de fotograaf een Nederlandse militair vast, die zich in de spiegel van zijn MB camoufleert. De kiek werd genomen tijdens manoeuvres van 43 Gemechaniseerde Brigade op het Amerikaanse Joint Multinational Readiness Center in het Duitse Hohenfels. Foto: US Army Europe

Zwaardje ruilen

Sergeant-majoor Gary E. Yurgans (links) accepteerde onlangs op Chièvres Air Base in België de functie van command sergeant-major over het US Army Garrison Benelux (militaire basis).Garnizoenscommandant kolonel James Yastrzemsky droeg het zwaard over aan Yurgans. De foto is van Bryan Gatchell.

Rust en ruiters

De rust rondom de Army Prepositioned Stock Site vlakbij het Belgische Zutendaal werd ruw verstoord door ruiters en Engelse jachthonden die deelnamen aan een drijfjacht. Het evenement was onderdeel van de viering van de vijftigste verjaardag van de nabijgelegen stad Wiemesmeer in het Belgisch Limburg. Foto: US Army Europe.

Green Griffin

Daan Westenberg van Dutch Aviation Photography nam de moeite om een van de twee Apaches die onlangs deelnamen aan de oefening Green Griffin in Duitsland op de gevoelige plaat te zetten. Hij schoot de foto tijdens de landing op thuisbasis Gilze-Rijen.