Tekst kapitein Jessica Bode
Tankbemanning wint schietwedstrijd
Nederlandse militairen hebben bij de internationale schietwedstrijd Iron Spear in Letland verschillende prijzen in de wacht gesleept.
De Nederlandse tankbemanning won de eerste prijs in de categorie 'Main Battle Tank'. In de categorie 'Infantery Fighting Vehicles' wonnen Nederlandse pantserinfanteristen met hun CV90 gevechtsvoertuig de tweede prijs.
Bij de wedstrijd streden 44 teams om de prijzen in verschillende categorieën. De deelnemers, afkomstig uit twaalf landen, moesten een tactisch parcours afleggen en daarbij met scherpe munitie op bewegende en statische doelen vuren. De Nederlandse militairen zijn afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade en zijn momenteel in Litouwen gestationeerd voor de enhanced Forward Presence-missie van de NAVO.
Bron: Defensie
Mens en materieel terug naar Mali
De Tweede Kamer steunt de nieuwe Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. Een C-130 Hercules transportvliegtuig en bijna negentig ondersteunende militairen kunnen vanaf medio volgende maand ingezet worden in het Afrikaanse land.
Minusma heeft een tekort aan luchttransport. Het Nederlandse vliegtuig wordt daarom gestationeerd op het vliegveld bij de hoofdstad Bamako. De dreiging is daar verwaarloosbaar, aldus het demissionaire kabinet. De Nederlandse bijdrage is voor een periode van zes maanden.
In de Kamer leven grote zorgen over berichten dat de overgangsregering in Mali een groot aantal Russische huurlingen van de Wagner Group wil gaan inzetten. Als Mali na aanvang van de missie een contract sluit met Wagner, dan wil een meerderheid van de Kamer dat het kabinet pleit voor strafmaatregelen tegen Mali.
Bron: Defensie
Lichtgewicht loopbrug voor Defensie
Speciaal voor infanterie-eenheden beschikt Defensie sinds deze maand over een nieuwe lichtgewicht loopbrug, de Mamba.
Het aluminium bouwwerk is snel inzetbaar en flexibel in gebruik. Militairen kunnen de brugdelen gemakkelijk tillen of vervoeren met een voertuig of helikopter. Ook is het mogelijk om de brug te lanceren. Vanwege dit gemak kan de brug zowel bij crisissituaties als vredesoperaties worden ingezet. De Mamba is al in gebruik in het buitenland. Het afbreken gaat snel en eenvoudig met de hand.
Met de brug kunnen water en kloven van maximaal dertig meter worden overgestoken. Deze afstand kan met extra brugdelen worden vergroot. Het nieuwe materieel is inmiddels overgebracht naar de Pioniers- en Pontonniersschool in Hedel. Militairen leren daar hoe ze hem kunnen gebruiken.
Bron: Defensie
Militairen aangehouden voor drugsbezit
De Koninklijke Marechaussee heeft op Curaçao in totaal veertien militairen aangehouden voor het bezit en gebruik van verdovende middelen. Begin deze week werden al zeven militairen gearresteerd nadat vorige week een 33-jarige eilandbewoner was aangehouden op verdenking van drugshandel. Vandaag werden nog eens zeven militairen opgepakt.
De man verkocht zijn verboden waar in uitgaansgelegenheden op het eiland en had daarover contact met zowel militairen als burgers. De zeven militairen die begin de week werden gearresteerd zijn tussen de 22 en 40 jaar.
Bij doorzoekingen werden onder meer sporen van cocaïne gevonden. Het onderzoek is nog niet afgesloten en de Marechaussee sluit meer aanhoudingen niet uit. Defensie hanteert een zero tolerance beleid. Op het gebruik en bezit van verdovende middelen staat doorgaans ontslag.
Bron: Defensie
Walrus(t uit) op Dolfijn
De walrus die al een aantal weken rondzwemt voor de Nederlandse kust rustte dinsdagochtend uit op een onderzeeboot van de Nederlandse marine. Op beelden die zijn gemaakt door de marine is Freya goed te zien.
Het dier lag op onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. De onderzeedienst van de marine heet het dier welkom en een bemanningslid heeft hem van dichtbij gefotografeerd. Het dier is al meerdere keren waargenomen voor de Nederlandse kust, onder meer in de havens van Den Helder en Harlingen en op Schiermonnikoog en Terschelling. Freya is waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt toen zij op zoek was naar eten. De dieren horen thuis in het noordpoolgebied.
Bron: Defensie
Portugees fregat na jaren weg uit Den Helder
Na vijf jaar in Den Helder is het Portugese fregat Bartolomeu Dias deze week huiswaarts gekeerd. De vroegere Hr.Ms. Van Nes, tot 2006 eigendom van Defensie, werd in Nederland uitgebreid gemoderniseerd door de Directie Materiële Instandhouding van de marine.
Naast onderhoud en een midlife update kreeg de Bartolomeu Dias ook een nieuwe mast en werden de elektrische systemen gemoderniseerd.
Het Portugese fregat en zijn zusterschip Francisco de Almeida (de vroegere Hr.Ms. Van Galen), inmiddels ook in Portugees bezit, zijn inmiddels al aardig op leeftijd. De schepen werden in dienst gesteld bij de marine in 1994 en de Portugese marine wil ze in de vaart houden tot in de jaren dertig van deze eeuw.
Bron: Defensie
Zeilschip onderschept 'narco sub'
Het zeilschip Guayas van de Ecuadoriaanse marine heeft voor de kust van Colombia een onderzeeboot onderschept die vermoedelijk wordt gebruikt voor de smokkel van drugs.
De fraaie driemaster overmeesterde het vaartuig op volle zee. De vier opvarenden van de duikboot werden gearresteerd. Het is niet voor het eerst dat drugssmokkelaars gebruik maken van onderzeeboten. Volgens deskundigen neemt het gebruik van dergelijke vaartuigen, vaak aangeduid als 'narco subs' toe. Op basis van de foto's van het in beslag genomen schip spreken sommige mensen overigens niet over een onderzeeboot maar een 'low profile vessel', een boot met een extreem laag profiel die nét boven het water uitkomt waardoor ontdekking door de autoriteiten minder gemakkelijk gaat.
De Guayas is een zeilschip dat wordt gebruikt voor de opleiding van zeevarenden. Het is in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd, heeft een lengte van 79 meter en een diepgang van bijna vijf meter. Het schip was in 2015 nog te zien bij Sail Amsterdam.
Bron: Defensie. Foto: Wikimedia
Geniebataljon legt calamiteitenputten aan
Het Waterboordetachement van 101 Geniebataljon legt de komende tijd drie calamiteitenputten aan in het Nationaal Park Drents-Friese Wold in de gemeente Ooststellingwerf. Zo is erbij natuurbranden altijd water beschikbaar voor de brandweer.
Het waterboordetachement is een relatief kleine eenheid die inmiddels al meer dan honderd boorputten heeft gemaakt in binnen- en buitenland. In de afgelopen jaren zijn er op verschillende plaatsen in Nederland calamiteitenputten geboord om ervoor te zorgen dat de brandweer altijd snel, voldoende water kan oppompen.
De boor die daarvoor wordt gebruikt heeft een doorsnede van bijna veertig centimeter en weegt ongeveer vijfhonderd kilo. Het gevaarte wordt vastgemaakt aan metalen buizen van steeds tien meter lang. Deze kunnen gekoppeld worden, zodat de boor steeds dieper kan. De maximale diepte verschilt overigens per locatie. Ook de ondergrond bepaalt hoe gemakkelijk en snel de gaten kunnen worden gemaakt.
Bron: Defensie
F-35's naar Amerika
Deze week vertrokken acht F-35's van 322 Squadron naar de Verenigde Staten voor de oefening Frisian Lightning III. Deze oefening vormt in feite het eindexamen voor de Friese F-35's. Halen ze dat dan haalt het squadron de Initial Operational Capability en is gereed voor uitzending.
De reis naar de Verenigde Staten vond plaats in twee etappes en verliep, op een haperende radio na, vlekkeloos. Op de eerste dag vlogen de toestellen van Leeuwarden naar Burlington International Airport in de staat Vermont. Op dit vliegveld zijn F-35's van de Amerikaanse Air National Guard gestationeerd. Vandaar ging de reis verder naar Edwards Air Force Base in California.
Eerder al deden de F-35's van 322 mee aan de oefeningen Frisian Lightning I en II. Deze dienden om de eenheid stapsgewijs te trainen in het voorbereiden en uitvoeren van een uitzending. Bij Frisian Lightning I werd op de thuisbasis Leeuwarden geoefend, bij de tweede oefening ontplooiden de F-35's naar de vliegbasis Volkel.
Bron: Defensie. Foto: Amerikaanse luchtmacht
Vervanging onderzeeboten gaat flink langer duren
De vervanging van de vier Nederlandse onderzeeboten gaat substantieel langer duren. Hoe lang het precies gaat duren kan defensieminister Henk Kamp nog niet zeggen.
Het contract kan volgend jaar in ieder geval niet ondertekend worden. “Ook is het niet realistisch om nog uit te gaan van vervanging van de onderzeeboten in 2028 en uitfasering van de huidige boten vanaf uiterlijk 2031.” Met de vervanging is naar verluidt zeker vier miljard euro gemoeid.
Defensie is in gesprek met drie meedingende werven over de levering van de onderzeeboten. De scheepsbouwers hebben meer tijd nodig om de door Defensie gevraagde informatie te leveren. Ook heeft het ministerie meer tijd nodig om de informatie van de werven te analyseren.
Wat de gevolgen van de vertraging zijn, is nog niet bekend. “Momenteel worden de belangrijkste oorzaken en implicaties hiervan nog nader in kaart gebracht”, aldus Kamp. Een werkgroep van het ministerie bekijkt hoe de huidige onderzeeboten langer kunnen doorvaren.
Bron: ANP
Munitie-aanhanger eindigt in sloot
Door een nog onbekende oorzaak is woensdag een aanhanger van een militaire vrachtwagen gekanteld bij Huis ter Heide, net buiten Assen. De net opgehaalde lading met klein kaliber munitie en 81 millimeter mortiergranaten kwam daarbij op de weg, in de berm en de sloot terecht.
Uit voorzorg werd de weg en een gebied van driehonderd meter afgesloten. Ook werden drie woningen ontruimd. Bijna twintig medewerkers van de EOD en het Munitiebedrijf werden opgeroepen om de munitie te bergen, te controleren of die nog vervoerd kon worden en uiteindelijk af te voeren. Een duikteam nam de te water geraakte munitie voor zijn rekening.
Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga
Poolse herdenking in Breda
Op het Poolse ereveld Ettensebaan in Breda is deze week de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Hier zijn 241 Poolse militairen begraven die behoorden tot de 1e Poolse Pantserdivisie.
Zij werden in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog in Breda en omgeving ingezet. De commandant van de brigade, generaal Stanislaw Maczek, vond hier op eigen verzoek ook zijn laatste rustplaats.
De herdenking werd bijgewoond door tal van autoriteiten, waaronder de Poolse Commandant der Strijdkrachten generaal Jaroslaw Mika. Bij de plechtigheid was een Poolse erewacht opgesteld van de 11e Gepantserde Cavaleriedivisie uit Zagan en een vaandelwacht van de 10e Gepantserde Cavaleriebrigade uit Swietoszow.
Militairen van 30 Natresbataljon van 13 Lichte Brigade uit Oirschot traden op als erewacht. Voor hun jarenlange ondersteuning van de Poolse herdenking kregen tien van hen de Poolse onderscheiding Wojska Polskiego; één in zilver, negen in brons.
Bron: Defensie
KDC-10 definitief vertrokken
De KDC-10 'Jan Scheffer' is maandag definitief uit ons land vertrokken. Het toestel is overgenomen door Omega Aerial Refueling Services in de Verenigde Staten.
Daar vliegt sedert 2019 al de andere KDC-10 'Prins Bernhard'. Beide tankervliegtuigen waren sinds 1995 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Ze zijn vervangen door de nieuwe A330 MRTT-toestellen.
De KDC-10's waren ingedeeld bij het Eindhovense 334 Squadron en zijn de afgelopen decennia veelvuldig ingezet voor verschillende taken. Denk aan het bijtanken van F-16's in de lucht, het vervoer van militairen en het transport van humanitaire hulp naar rampgebieden.
De nieuwe eigenaar zal ze inzetten als tankervliegtuig. Omega Aerial Refueling Services had al wel vliegtuigen die via het probe-and-drogue systeem konden bijtanken, maar met de KDC-10 kunnen ze ook vliegtuigen met de tankboom van brandstof voorzien. Daardoor kan Omega naast vliegtuigen van de Amerikaanse marine en mariniers nu ook vliegtuigen van de U.S. Air Force voorzien van peut.
Bron: Defensie. Foto: sergeant Jan Dijkstra
Belgen investeren in infrastructuur
De Belgische krijgsmacht heeft een nieuw 'kwartierplan' gepresenteerd voor nieuwe en vernieuwde infrastructuur, gebouwen en voorzieningen. Dat is door onder meer nieuwe wapensystemen noodzakelijk geworden.
In de plannen valt onder meer te lezen dat de vier NH90 marinehelikopters verhuizen van Koksijde naar Oostende. Ook komt er een nieuw militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek en een nieuw hoofdkwartier in Evere bij Brussel. Op de vliegbasis Melsbroek is een nieuwe onderhoudsloods gebouwd voor de zeven aangeschafte A400M transportvliegtuigen. Ook op vliegbases Kleine Brogel en Florennes wordt de komende tijd flink verbouwd, ter voorbereiding op de introductie van de 34 bestelde F-35's. In Florennes worden ook vier nieuwe MQ-9B onbemande vliegtuigen gestationeerd.
Een bijzonder aandachtspunt van het plan is een betere regionale spreiding van eenheden. Hiermee is al een begin gemaakt door 3 Bataljon Parachutisten, een eskadron van 1/3 Bataljon Lansiers en een compagnie van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers te verhuizen naar andere locaties.
Net als bij de luchtmacht loopt de vernieuwing bij de Belgische landmacht en marine in de pas met de introductie van nieuwe eenheden of wapensystemen zoals nieuwe fregatten en mijnenjagers.
Bron: Belgische strijdkrachten