Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

‘Present’

Kapitein Van der Griendt stuurde deze bijzondere foto van de recente commando-overdracht van 41 Afdeling Artillerie en het Korps Rijdende Artillerie in ’t Harde. Te zien is dat de bereden standaardwacht van het Korps Rijdende Artillerie zich meldt bij de paradecommandant.

Tweede leven

Sergeant-majoor Gerben van Es legde eerder deze week de finale take off van de T-235 ‘Jan Scheffer’ vanaf Vliegbasis Eindhoven vast. Eerder deze maand nam de KDC-10 met een vaarwelvlucht langs Nederlandse militaire en enkele civiele vliegvelden afscheid van de luchtmacht. Afgelopen maandag steeg de elegante reus voor de laatste keer vanaf Nederlandse bodem op om koers te zetten naar Amerika. Hier gaat het toestel bij de firma Omega Aerial Refueling Services een tweede leven als tanker tegemoet.     

Snel snel

Op de Bernardkazerne in Amersfoort vond onlangs een test van het project Forward Command Post plaats. Daarbij draaide het vooral om snelheid en mobiliteit. Fotograaf is Paul Tolenaar.  

Mooi groen

Een tweedaagse bergtocht van militairen van 13 Stafstafcompagnie (13 Lichte Brigade) in de omgeving van het Zuid-Duitse Berchtesgaden inspireerde Davy Heesakkers om deze foto in te sturen. Wat het beeld volgens hem mooi maakt, is dat de silhouetten van de voorste militairen in de mist lijken te verdwijnen, terwijl de uniformen van het personeel op de voorgrond nog mooi 'groen' zijn.

Samen beter

Sergeant Cristian Schrik was erbij toen leden van de Koninklijke Marechaussee en de Duitse grenspolitie in Vredepeel een oefening hielden. De training was gericht op het verbeteren van de samenwerking.

WIC

Sergeant Jan Dijkstra legde deze F-35 op Vliegbasis Leeuwarden vast, die meedeed aan de recent gehouden Weapons Instructor Course. Deze complexe training leidt vliegers op tot wapeninstructeur, waarna ze expert zijn in hoe je de sensoren en wapensystemen van een F-35 inzet.