Tekst Martin Zijlstra
Luchtverdedigers schieten met scherp
Militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) zijn momenteel op Kreta voor een schietoefening met Patriot- NASAM- en Stinger luchtverdedingsraketten. Ze maken daar gebruik van de NATO Missile Firing Installation, afgekort NAMFI, waar je dergelijke raketten kunt afschieten. Dit kan niet in een dichtbevolkt land als Nederland.
Voor de militairen van 802 Squadron is de inzet op Kreta meer dan alleen een oefening. Zij worden beoordeeld tijdens een 'tactical firing evaluation' waarbij de NAVO kijkt of ze alle procedures juist uitvoeren en veilig werken. Daarbij hoort ook het daadwerkelijk lanceren van Patriot-raketten.
Hun collega's van 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' trainen met hun NASAM- en Stinger-wapensystemen. Dit zijn luchtverdedigingsraketten voor de korte en middellange afstand. Het lanceren van deze raketten gebeurt volgende week.
Bij hun oefening worden de militairen ondersteund door de Multi Mission Radar. Dit nieuwe systeem kan met vrachtwagens worden vervoerd en is dus mobiel inzetbaar. De radar ziet alle denkbare vliegende systemen zoals vliegtuigen, helikopters, (kruis)raketten, drones en onbemande verkenningstoestellen. De eenvoud en hoge mate van automatisering maakt dat de radar binnen twee minuten is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. De militairen van DGLC oefenen nog tot 17 oktober op Kreta.
Bron: Defensie
Royal Air Force pensioneert AWACS-toestellen
De Britse luchtmacht heeft na dertig jaar afscheid genomen van de E-3D Sentry AWACS-toestellen. Dat gebeurde op de thuisbasis RAF Waddington in aanwezigheid van genodigden waaronder de jongste zoon van koningin Elizabeth, prins Edward. De toestellen worden vervangen door de nieuwe E-7 Wedgetail.
De Britse AWACS-toestellen maakten net als de op de vliegbasis Geilenkirchen gestationeerde E-3A's van de NAVO deel uit van de NATO Airborne Early Warning and Control Force. Bij het afscheid van 'zijn' Sentries sprak de commandant van 8 Squadron, wing-commander Williams over een afscheid van een iconisch toestel. Desondanks kijkt hij uit naar de komst van de Wedgetail. Feit is dat de E-3D beschikt over een indrukwekkende staat van dienst. Zo werd het toestel ingezet bij alle belangrijke crisisbeheersingsmissies zoals Iraqi Freedom in 2003. Ook werden de AWACS-toestellen ingezet bij anti-drugsoperaties in het Caribisch gebied of de strijd tegen ISIS. Een van de laatste missies was operatie Fortis waarbij het toestel de UK Carrier Strike Group waar Zr.Ms. Evertsen deel van uitmaakt, ondersteunde.
Bron: Royal Air Force
Evertsen oefent met vier vliegkampschepen
Zr.Ms. Evertsen is inmiddels op de terugreis van de reis naar het Verre Oosten. Half november worden de schepen van het eskader waar het fregat deel van maakt weer in Europa verwacht. Afgelopen week oefende de Evertsen met een samengestelde groep van liefst zeventien marineschepen waaronder vier vliegkampschepen. Een unieke formatie!
Bij de vier vliegkampschepen ging het om de 'eigen' HMS Queen Elizabeth, de Amerikaanse carriers USS Ronald Reagan en USS Carl Vinson en de Japanse Ise. Dit Japanse schip moet nog worden omgebouwd tot een écht vliegkampschip maar kreeg tijdens de gezamenlijke oefening wel een aantal F-35's van de Queen Elizabeth aan boord. Op die manier konden de Japanners vast wennen aan de toekomst.
Na deze oefening vaart het eskader van de Evertsen eerst naar Singapore voor een bezoek, daarna staat India op het lijstje als volgende oefenlocatie. Daarna volgen Oman, de Golf van Aden en de Rode Zee. Overal wordt geoefend of wordt samengewerkt met eenheden van regionale missies, zoals de antipiraterijoperaties. Begin december wordt het fregat weer in zijn thuishaven Den Helder verwacht.
Bron: Defensie.
Nederlandse EMPA-president
De European Military Press Association (EMPA) staat voor het eerst onder Nederlandse leiding. Jojo Mulder (63) is woensdag tijdens de jaarvergadering in Zadar (Kroatië) gekozen als de nieuwe president. De EMPA telt 108 leden uit 21 landen. Defensie is ook in de vereniging vertegenwoordigd, onder meer met de uitgever van de Defensiekrant, het Mediacentrum Defensie.
Mulder is mede-eigenaar van Green Paper Association, onder meer uitgever van de bladen als de Promotor en het blad van de Vereniging Infanterie Officieren. Ze is de opvolger van de inmiddels gepensioneerde Oostenrijkse brigadegeneraal Wolfgang Peischel, die sinds 2016 de voorzittershamer hanteerde. Behalve een jaarlijkse bijeenkomst organiseert de EMPA bijeenkomsten, lezingen en presentaties over Defensie-onderwerpen in binnen- en buitenland.
Bron: Defensie
Bijzondere Amerikaanse onderscheidingen voor ex-luchtmobielers
Twee voormalige militairen van 11 Luchtmobiele Brigade ontvingen vorige week vrijdag op de Oranjekazerne in Schaarsbergen een bijzondere en eervolle Amerikaanse onderscheiding. Sergeant der 1e klasse b.d. Ymo Hartzema kreeg de Legion of Honor Bronze Medallion en sergeant b.d. Jaaike Brandsma de Legion of Honor Humanitarian Award.
Hartzema kreeg zijn onderscheiding uit handen van de executive director van The Chapel of Four Chaplains, dominee William Kaemmer. De onderscheiding is de op een na hoogste die deze organisatie kent. Hij wordt toegekend voor buitengewone bijdragen aan het welzijn van anderen. Hartzema, onder meer medeoprichter en bestuurslid van 'Vereniging De Gewonde Soldaat', werd diverse keren uitgezonden en liep PTSS op. Hij is ook actief op bevrijdingsfestivals waar hij 'speed dates' houdt, ontmoetingen van veteranen met de bezoekers die bij die gelegenheid alles mogen vragen over het werk tijdens de missies.
Brandsma werd onderscheiden voor haar levenslange inzet vol onbaatzuchtige dienstverlening en maatschappelijke vooruitgang, die aantoonbaar van invloed is op de kwaliteit van leven van lotgenoten. Net als Hartzema is ook Brandsma medeoprichter en bestuurslid van 'Vereniging De Gewonde Soldaat'. Ook heeft zij zich ingezet voor de zogenoemde Familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal (CMH) in Utrecht. Daar mogen familieleden van gewonde militairen verblijven zolang hun geliefde in het CMH verblijft. Brandsma kreeg de onderscheiding uitgereikt door brigadegeneraal dominee Kenneth E. Brandt van het Department of Homeland Security.
Naast de onderscheidingen voor Hartzema en Brandsma werd de Legion of Honor Humanitarian Award ook posthuum uitgereikt aan dienstplichtig militair, verzetsstrijder en timmerman Hermanus Boxtart. Hij was in de meidagen van 1940 ingedeeld bij het Korps Motordienst en werd 31 maart 1945 door de Duitsers gefusilleerd. Zijn dochter Ria kreeg dezelfde award. Zij is medeoprichtster van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945 en actief als o.m. spreker voor Herinneringcentrum Kamp Westerbork, voorzitter van de Cliëntenraad voor Leden van Verzet en Oorlogsslachtoffers en gastdocent op scholen waar zij vertelt over de Tweede Wereldoorlog.
Bron: Defensie.
Nieuwe faciliteiten motoronderhoud F-35
Op Vliegbasis Woensdrecht zijn twee nieuwe gebouwen geopend waar motoren van F-35 straaljagers kunnen worden onderhouden. Het gaat niet alleen om motoren van Nederlandse toestellen maar ook die van andere Europese gebruikers en Israël. De motoren kunnen er ook worden getest. Er zijn naast Woensdrecht wereldwijd nog twee van dergelijke installaties, een derde wordt binnenkort opgeleverd.
Inmiddels is een eerste groep medewerkers aan de slag gegaan in de gebouwen. Ze zijn speciaal opgeleid voor het werk. Luchtmachtcommandant luitenant-generaal Dennis Luyt zei bij de opening van het complex dat het gaat om "Gloednieuw gereedschap, in de handen van bedreven technici. We bundelen onze krachten vanaf dag één met vertrouwde partners uit de luchtvaartindustrie. We wisselen onderling ervaring, capaciteit en kennis uit: een efficiënte dynamiek tussen defensiebelangen en industriële expertise."
Naar verwachting neemt het aantal medewerkers van de installatie in Woensdrecht de komende tijd toe omdat er nog steeds nieuwe F-35's worden afgeleverd. Inmiddels vliegen er wereldwijd al 700. Woensdrecht werd in 2014 aangewezen als locatie voor het motoronderhoud van de toestellen. Andere installaties zijn in gebruik in de Verenigde Staten (voor Noord-Amerika), Australië (voor Oceanië en Azië) en binnenkort Noorwegen. Dat land zal samen met Woensdrecht de werklast voor Europa en Israël verdelen.
Bron: Defensie
Gorch Fock terug in de vaart
Iedere zeevaartliefhebber kent het schip, de Duitse driemaster Gorch Fock. Het prachtige zeilschip van de Duitse marine was talloze keren op bezoek bij Sail-manifestaties. Het schip keerde afgelopen maandag na een uitgebreide onderhoudsbeurt terug in de thuishaven Kiel-Wikfest.
Voorafgaande aan de terugkeer op de thuisbasis maakte de 120-koppige bemanning al een 'proefrondje' om Denemarken met de negentig meter lange driemaster. Die werd vervolgens in Kiel welkom geheten met alle egards, want door het onderhoud was het historische schip bijna zeven jaar afwezig. De Gorch Fock wordt door de Duitse marine onder meer gebruikt voor het opleiden van cadetten en andere zeevarenden. Overigens moeten liefhebbers van het zeilschip snel zijn, want het schip is maar kort in Kiel. De eerste opleidingstocht brengt het schip naar Lissabon en de Canarische Eilanden. Pas in maart 2022 wordt het in 1958 gebouwde schip weer terug verwacht in zijn thuishaven.
Bron: Duitse marine. Archieffoto: Bundeswehr-Bednarzik
Nieuw Defensiegebouw in de Eemshaven
In de Eemshaven is woensdag een nieuw gebouw van Defensie geopend. De openingshandeling werd verricht door de commandant van het Defensie Ondersteuningscommando, luitenant-generaal Mario Verbeek. Het permanente gebouw maakt het gebruik van de haven door Defensie gemakkelijker.
De krijgsmacht maakt al tientallen jaren gebruik van de faciliteiten in de Eemshaven. Het gaat daarbij vooral om het laden en lossen van schepen voor missies en oefeningen. Tot nu toe werd in zo'n geval altijd op ad hoc basis een deel van het terrein gehuurd en tijdelijk verklaard tot militair object. Om het gebruik van de haven te kunnen zekerstellen, heeft Defensie nu een overeenkomst gesloten voor de huur van het terrein en er een permanent gebouw laten neerzetten. Op die manier is de Eemshaven gegarandeerd beschikbaar voor het strategische zeetransport van eigen eenheden en partnerlanden.
Bron: Defensie
Aandacht voor Dierendag
4 oktober, Dierendag. Een dag waarop we geacht worden extra aandacht te geven aan onze huisdieren of dieren in het algemeen. Ook bij Defensie weten ze dat. Zowel de landmacht als marechaussee lieten hun volgers op social media merken dat ze hun 'partners op vier poten' enorm waarderen. De landmacht deed dat zelfs met een fotowedstrijd.
Bij de krijgsmacht worden honden gebruikt voor verschillende taken zoals bewaking, het opsporen van verdachte spullen of explosieven maar ook in de havens voor het traceren van migranten die zich verstopt hebben in vrachtwagens. Ook special forces maken gebruik van Military Working Dogs. Tot slot heeft de trouwe viervoeter ook een heel bijzondere rol als hulphond voor (ex-)collega's die het moeilijk hebben als gevolg van bijvoorbeeld PTSS. Hierbij helpt de hond zijn baasje zodat die de dingen uit het dagelijks leven aan kan.
Bron: Defensie
Kwart eeuw marechaussee-eenheid beveiliging luchtvaart
Deze maand viert de marechaussee-eenheid Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart - kort GBB - zijn 25 jarig jubileum. Uiteraard stonden de marechaussees die zorgen voor onze veiligheid in de burgerluchtvaart stil bij deze mijlpaal. Zo werd er een demonstratie gegeven en een speciale munt geslagen.
Deze eenheid van de Koninklijke Marechaussee is speciaal getraind om op te treden in het hogere geweldspectrum en bijvoorbeeld terroristische aanslagen te voorkomen. Hiertoe surveilleren ze dag en nacht op Schiphol, zowel buiten als in de vertrek- en aankomsthal en aan de gates. De eenheid Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart beschikt ook over gepantserde wagens om waardetransporten of vips te begeleiden en beveiligen.
Bron: Defensie