Tekst kapitein Jessica Bode

Henk Kamp terug bij Defensie

Henk Kamp is vandaag teruggekeerd bij Defensie als nieuwe minister. De 69-jarige VVD-politicus volgt Ank Bijleveld op. De afgelopen dagen nam minister Ferd Grapperhaus die taak waar.

Kamp is een oude bekende van de krijgmacht. Hij was al minister tussen 2002 en 2007. Omdat het kabinet demissionair is blijft Kamp tot er een nieuw kabinet is gevormd.

De kersverse minister werd vanmorgen beëdigd door koning Willem-Alexander en meldde zich na de Ministerraad op Plein 4. Daar werd hij verwelkomd door secretaris-generaal Gea van Craaikamp. Zij liet zich voor de gelegenheid vergezellen door twee 'bontmutsen' van de Koninklijke Marechaussee.

De politieke loopbaan van de in Hengelo geboren Kamp begon als lid van de gemeenteraad in Borculo in 1976. Hij werd daar ook wethouder. Later werd hij lid van Provinciale Staten in Overijssel, in 1994 gevolgd door het lidmaatschap van de Tweede Kamer. In juli 2002 werd Kamp minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In december van dat jaar nam hij, na het aftreden van Benk Korthals, de functie van defensieminister waar. Dat deed hij tot het kabinet-Balkenende I, na de verkiezingen van 2003, werd opgevolgd door het kabinet-Balkenende II. Daar én in Balkenende III was Henk Kamp minister van Defensie.

Bron: Defensie

Taken in Irak overgenomen

In het Iraakse Erbil heeft 42 Brigade Verkenningseskadron (onderdeel van 13 Lichte Brigade) de taken overgenomen van 13 Raiding Squadron van het Korps Mariniers. Ook militairen van het Korps Nationale Reserve zijn mee. Het is voor het eerst dat zo’n grote groep reservisten naar een missiegebied wordt uitgezonden. Normaliter gebeurt dat op individuele basis.

De Nederlandse eenheid op de Military Airbase Erbil, pal naast de internationale luchthaven, is onderdeel van de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Nederland is hier verantwoordelijk voor de beveiliging. Denk aan patrouilles, controles bij de hoofdingang en statische posten. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder anderen Koerdische, Amerikaanse en Duitse militairen. De force protection is hier belangrijk, omdat de vliegbasis een militair en logistiek centrum is van de coalitie in Irak.

Benieuwd wat het Korps Mariniers hier precies deed? Lees het verhaal hier in de Defensiekrant.

Bron: Defensie

Vliegers oefenen met échte bommen

Op de Vliehors Range op Vlieland hebben Nederlandse en Belgische jachtvliegers deze week geoefend met het afwerpen van 500 ponds Mk82 en GBU-12 bommen.

Het afwerpen van deze échte explosieve lading is nodig, omdat jachtvliegers van beide landen hun vaardigheden in het aanvallen van gronddoelen op peil moeten houden.

De GBU-12 is een lasergeleide bom. Bij de Mk82 gaat het om een vrijvallende bom, welke in feite is voorzien van een lasergeleidingsset. Bij het afwerpen hiervan richt de vlieger een laserstraal op het doel, waarna de bom zichzelf met behulp van stuurvinnen naar het aangestraalde doel stuurt.

Tijdens de oefeningen was de Vliehors Range voor publiek gesloten. Het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht had op Texel mobiele posten ingericht om geluid te meten.

Bron: Defensie

Kustwacht onderschept mensensmokkelaar

De Kustwacht heeft met hulp van onder meer de marechaussee een Oekraïense schipper aangehouden aan boord van een zeiljacht op de Noordzee. Op het schip werden zeven Albanezen aangetroffen.

Het Haven Coördinatie Centrum dat de planning en toelating van schepen regelt, controleerde vrijdag 10 september in Hoek van Holland een zeilboot die een vreemde route voer. Omdat de bemanning niet wilde meewerken schakelden medewerkers de politie in. Die vermoedde dat er sprake was van mensensmokkel, waarop werd besloten het schip in de gaten te houden.

Met de hulp van verschillende diensten kon de zeilboot, zowel op zee als vanaf land, worden geobserveerd. Nadat het schip op 16 september vanuit Rotterdam naar open water vertrok werd het onderschept. Het schip en opvarenden werden overgebracht naar Scheveningen, waar de verdachte en de opvarenden overgedragen werden aan de marechaussee.

Bron: Defensie

Prinsjesdag sober en bijzonder

Prinsjesdag was dit jaar opnieuw sober vanwege de bekendmaking van de beleidsarme begroting, maar toch had het voor Defensie een bijzonder tintje.

Vanwege de coronacrisis was er opnieuw beperkt militair ceremonieel aanwezig en interim minister Ferd Grapperhaus moest de defensiebelangen waarnemen, omdat Ank Bijleveld een paar dagen eerder aftrad.

Een motorescorte van de marechaussee begeleidde koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Grote Kerk, waar nog eens tachtig militairen werden ingezet voor het overige ceremonieel. Traditiegetrouw stond het vaandel van het Korps Mariniers opgesteld bij de ingang.

In de Defensiebegroting staat dat de krijgsmacht vanaf volgend jaar structureel 95 miljoen euro extra krijgt. Verder dit jaar eenmalig 90 miljoen en in 2022 eenmalig 300 miljoen. Dat laatste bedrag maakt deel uit van de twee miljard die het kabinet na de algemene politieke beschouwingen donderdag toevoegde aan de begroting.

Dat betekent concreet dat er dit jaar nog zestig miljoen is bestemd voor munitie en dertig miljoen voor veteranenzorg. Vanaf volgend jaar gaat er ieder jaar twintig miljoen extra naar veteranenzorg. Ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krijgt vanaf 2022 jaarlijks vijftien miljoen euro extra.

Bron: Defensie

Vierduizend militairen en burgermedewerkers gezocht

Niet alleen ons defensieapparaat is naarstig op zoek naar nieuwe militairen en burgercollega's, ook onze zuiderburen staan voor een uitdaging om nieuw personeel te vinden.

Defensieminister Ludivine Dedonder maakte op een persconferentie bekend dat men volgend jaar 2.500 actieve militairen, 560 burgermedewerkers en 910 reservisten wil aantrekken.

Dit jaar wisten onze Belgische collega's al 8.277 jongeren over te halen om te solliciteren, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2020. Volgens Dedonder heeft Defensie niet eerder zoveel nieuwe medewerkers geworven.

In 2022 gaat het volgens haar om functies in alle personeelscategorieën, opleidingsniveaus en specialisaties. Zowel operationeel als technisch. Ook kunnen mensen solliciteren naar technische functies zonder dat ze een diploma hebben en is het mogelijk een 'technische bachelor' in verschillende specialismen te behalen op kosten van de Belgische krijgsmacht.

Minister Dedonder benadrukt dat alle functies óók open staan voor vrouwelijke sollicitanten. "Ongeveer negen procent van de militairen is nu vrouw. Bij het totale defensiepersoneel ligt dat cijfer op elf procent. We willen hen aanmoedigen om te solliciteren, want ook zij hebben hun plaats bij ons."

Bron: Defensie

Historische treinwagons naar Vught

Genisten van de landmacht hebben deze week twee treinwagons overgebracht van Drenthe naar de Van Brederodekazerne in Vught. Daar worden de gedemonteerde wagons door een bedrijf gerestaureerd, waarna ze worden geplaatst bij het Nationaal Monument Kamp Vught.

Het gaat om treinwagens van een type dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gevangenen naar de Duitse concentratiekampen in Polen te transporteren. Volgens directeur Jeroen van den Eijnde van het monument in Vught zijn de wagons een 'iconisch beeld van vervolging en deportatie'. Hij vertelt: "Met de plaatsing van de beide wagens op het traject van de voormalige kampspoorlijn benadrukken wij hoezeer de omgeving een stempel draagt van het concentratiekamp. Bezoekers beseffen dan nog beter welke betekenisvolle plek zij betreden."

De wagons zijn gekocht door Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat er in totaal vijf aanschafte. Twee daarvan zijn in Westerbork tentoongesteld. Eén staat in het historische station van Groenlo en de laatste twee zijn dus bestemd voor het monument in Vught.

Tijdens de oorlog waren in totaal 31.000 mensen in Kamp Vught opgesloten. De gevangenen werden vanuit het kamp onder meer gedeporteerd naar de concentratiekampen Auschwitz, Sachsenhausen en Ravensbrück.

Bron: Defensie

Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken bij MTV-controles

De marechaussee mag bij controles aan de grens etniciteit blijven gebruiken als één van de redenen om tot controle over te gaan. Dat bepaalde de rechter woensdag in Den Haag. Er is volgens de rechtbank bij deze werkwijze geen sprake van discriminatie.

De rechtszaak was aangespannen door Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties.

Bij de genoemde controles gaat het om het Mobiel Toezicht Veiligheid. Deze controles zijn gericht op vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers van binnen de Europese Unie. Ze dienen om vast te stellen of er sprake is van illegaal verblijf in Nederland. Grenscontroles binnen de EU zijn niet toegestaan, maar daar dienen de MTV-controles ook niet voor.

Volgens de rechter kan huidskleur of 'onveranderlijke kenmerken' van iemand de reden zijn om over te gaan tot controle. Als dat maar niet de enige reden is waarom die stap wordt gezet. Er moeten dus ook andere risico-indicatoren zijn.

Bron: NOS

1914: eerste vliegtuigbom valt op Nederland

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft onderzocht dat op 22 september 1914, inmiddels 107 jaar en twee dagen geleden, voor het eerst een vliegtuigbom viel op Nederlands grondgebied. Het was nog per ongeluk ook.

De bom werd volgens het NIMH verloren door een Brits vliegtuig dat door dichte mist per ongeluk boven Nederland vloog. Ons land was in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) neutraal en dus werden de strijdende partijen geacht uit ons luchtruim te blijven.

De bom kwam terecht in Maastricht op de binnenplaats van het huis van jonkheer Alfred Graafland. Door de ontploffing raakte niemand gewond. Wel werd een dienstmeisje door de luchtdruk omvergeblazen. Ook sneuvelden talloze ruiten, raakten bomen beschadigd en vlogen straatstenen door de lucht. De schade, van het voor die tijd grote bedrag van 458 gulden en 81 cent, werd vergoed door de Britse regering.

Bron: NIMH

Royal Navy schrijft geschiedenis

De Royal Navy heeft geschiedenis geschreven doordat twee vliegkampschepen op hetzelfde moment, zevenduizend zeemijlen van elkaar vandaan, F-35 operaties hebben uitgevoerd.

Volgens de Engelsen is dit niet alleen een uniek wapenfeit, maar ook het bewijs dat de Britse marine dankzij de twee nieuwe schepen wereldwijd inzetbaar is voor welke operatie dan ook. 

HMS Queen Elizabeth vaart sinds mei in het Verre Oosten, waarbij onder meer Japan werd aangedaan. Dit is het vlaggenschip van een eskader waar ook het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen deel van uitmaakt.

Ten tijde van de bijzondere operatie voer de Queen Elizabeth in de Indische Oceaan en vloog een F-35 van het Britse 617 Dambuster Squadron en een VMFA-211 van de Amerikaanse mariniers daar oefenmissies. Zusterschip HMS Prince of Wales oefende op de Noordzee met F-35's van 207 Squadron, net als 617 van de Royal Air Force.

De Prince of Wales werkt momenteel op, zodat deze in de herfst operationeel verklaard kan worden. Het opwerkprogramma wordt gecoördineerd door de Britse Fleet Operational Sea Training eenheid. Die assisteert ook Nederlandse marineschepen bij het operationeel opwerken.

Bron: Royal Navy

Waardering 13 Lichte Brigade voor inzet coronacrisis

Commandant 13 Lichte Brigade brigadegeneraal Jan-Willem Maas heeft de Commander's Coin toegekend aan militairen van zijn eenheid die ondersteuning leverden bij de strijd tegen corona.

De waardering werd uitgereikt op de Generaal Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot, de thuisbasis van 13 Lichte Brigade. Als extra schouderklopje ontving 13 Geneeskundige Compagnie de brigade legpenning. Het is de eerste keer dat deze eer naar een eenheid gaat in plaats van naar een individuele persoon. Net als personeel van andere landmachteenheden werden de militairen van het 13e tijdens de bestrijding van de crisis volop ingezet. Dat varieerde van taken als zorgmedewerkers of patiëntenplanners tot het bemensen van complete teststraten.

Bron: Defensie