Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

11 Luchtmobiele Brigade laat burgercollega’s zweten

Vijftien defensiepsychologen die normaal gesproken militairen in spe keuren in het sollicitatietraject, hebben zich vorige week in het zweet gewerkt tijdens een speciaal ingelast ‘burgerbivak’. De medewerkers ervoeren bij 11 Luchtmobiele Brigade wat de ‘spijkerboeken’ moeten doorstaan voordat ze bij de krijgsmacht aan de bak kunnen.

‘Man, dat was indrukwekkend. Een eyeopener’

Spreek ik met één van de afgebeulde kandidaten? Aan de andere kant van de telefoon neemt de 31-jarige selectiepsycholoog Mike op. “Ja, zo kun je dat wel noemen!” Een korte stilte volgt…“Man, dat was indrukwekkend. Een eyeopener. Vooral die mentale prikkel. Nu begrijp ik écht wat ze daarmee bedoelen.”

“Ik heb in het begin wel gedacht: ‘waar ben ik aan begonnen’.”

Barbecue

Hij doelt op de eindmars, de kers op de taart van het driedaagse bivak. “Daar stonden we dan. Compleet uitgeput bij een barbecue. Zo, dat zit erop. Lekker eten! Dus niet, er stond nog een pittige commandantenmars op het programma. En er moesten boomstammen, munitiekistjes en autobanden mee. Zo, dat was een domper.”

‘…Knak!’

En vervolgens werd nog een konijn uit de hoge hoed getoverd: toen na de mars de attributen ingeleverd moesten worden, kregen de psychologen van het Dienstencentrum Personeelslogistiek ineens een brancard met tachtig kilo gewicht. “Daar moesten we ook nog een stuk mee marsen. Knak”, reageert de 29-jarige selectiepsycholoog Carola.

11 Luchtmobiele Brigade heeft voor de psychologen een fysiek uitdagend bivak in elkaar gezet.

Zware bepakking

Ze bekent dat ze de dagen pittig vond. “In het begin heb ik gedacht: ‘waar ben je aan begonnen’. Zeker toen we met zware bepakking moesten lopen. Het ziet er zo makkelijk uit, maar ik viel bijna om. Maar je weet ook dat aan alles een einde komt. En ik had het niet willen missen. Je leert veel en achteraf zijn er ook leuke momenten geweest.”

Meer context

Defensiepsychologen wegen in het sollicitatietraject mee of potentiële medewerkers wel geschikt zijn als militair. “Of zij het werk mentaal aankunnen. Daar zijn natuurlijk criteria voor, maar het gros van ons is geen militair en daardoor voel je minder mee met wat een kandidaat in de praktijk meemaakt”, legt Mike uit. 

Van hardlooptest tot terreinwerk

Carola voegt toe: “Nu hebben we meer context en konden we meer ervaren waarom samenwerking  belangrijk is, waarom iemand psychisch belastbaar moet zijn en wat er gebeurt als diegene dat niet is.”

11 Luchtmobiel

De driedaagse werd door 11 Luchtmobiele Brigade georganisseerd. “De deelnemers hebben kennisgemaakt met verschillende facetten van ons militaire vak”, verduidelijkt Ruud Ellermeijer, hoofd werving van de eenheid. “We hebben soortgelijke fysieke en mentale prikkels 'toegediend' die toekomstig luchtmobielers krijgen tijdens de kennismakingsdagen.”

Denk aan de hardlooptest (2.700 meter in 12 minuten), til- en draagproeven, kaart- en kompaslezen, wachtlopen, terreinwerk, ligsleuven graven, kennismaken met slaapdeprivatie (slaaponthouding) en een intro-wapenles. Ellermeijer: “Ze hebben met rantsoenen in het veld gegeten en geslapen onder een poncho. Waarbij het één avond hoosde van de regen. Dat hoort erbij.”

Stip op één

Maar wat vonden de kandidaten, buiten het prikkelende einde, vooral zwaar? “Vermoeidheid, met stip op één”, flapt Mike eruit. “Daar ga ik slecht op. Zeker in combinatie met weinig eten en continu fysieke en mentale prikkels.”

Nu eerst alles even laten bezinken

Foto’s

De deelnemers verwachten dat ze de keuringen, met deze ervaring op zak, voortaan net iets anders ingaan. “Het advies zal hetzelfde blijven, maar ik kan wel andersoortige vragen stellen en accurater op antwoorden reageren”, legt Carola uit. “We hebben zoveel beleefd dat ik nu niet eens zou kunnen vertellen wat precies. Even alles laten bezinken en dan, met de foto’s, weer herinneringen ophalen.”

“Je weet ook dat aan alles een einde komt.”