Tekst Martin Zijlstra

Blusnieuws uit Zuid-Europa

Alle media berichten erover: de branden in Zuid-Europa. ‘Onze’ Chinooks doen al een week goed werk in Albanië (zie elders in deze Defensiekrant). Maar ook in andere landen schiet het luchtwapen te hulp. En dat niet zonder risico! Deze week verongelukte een PZL M18B Dromader 'waterbommenwerper' van de Griekse luchtmacht op het eiland Zakynthos. De vlieger kwam met de schrik vrij.

Inmiddels zijn tientallen vliegtuigen en helikopters aan het werk in de getroffen landen. Het gaat om verschillende toestellen. Het meest opmerkelijk zijn misschien wel de S-64 Erickson Air Crane uit de tijd van de Vietnamoorlog en het Canadair CL215T amfibisch blusvliegtuig dat ook op het water kan landen.

De vele brandhaarden leiden tot internationale samenwerking. Nederlandse Chinooks vliegen dus in Albanië, ook Tsjechië stuurde een blushelikopter naar dat land. Griekenland kreeg onder meer hulp van twee Egyptische CH-47 Chinooks én een blusvliegtuig uit Kroatië. Italië mocht twee Franse Canadair amfibische blusvliegtuigen verwelkomen. Samen met de vliegtuigen en helikopters die de landen zelf hebben, is er dus een flinke armada aan vliegende brandweereenheden actief in Zuid-Europa.

Bron: Defensie. Foto: Een Dromader zoals die van de week verongelukte (Griekse luchtmacht).

Situatie Afghanistan verslechtert

De veiligheidssituatie in Afghanistan is verder verslechterd nu de Taliban opnieuw verschillende steden heeft veroverd. In de media duiken regelmatig plaatsnamen op die voor Nederlandse militairen en veteranen grote betekenis hebben. Ook Defensieminister Ank Bijleveld noemt de berichten over de oprukkende Taliban ernstig. “Verschrikkelijk voor de bevolking, het raakt ons. Er zijn collega’s gesneuveld en gewond geraakt. Voor onze militairen en veteranen moet dit moeilijk zijn om te zien.” 

Kandahar, Tarin Kowt, Kunduz, Mazar-e-Sharif, Pol-e-Chomri. Al deze plaatsen kwamen de afgelopen weken in het nieuws voorbij. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ooit waren er Nederlandse militairen gestationeerd die zich inzetten voor vrede en veiligheid in Afghanistan. Hiervoor werden grote offers gebracht. Bijleveld realiseert zich dat ten volle. "Nederland heeft twintig jaar geïnvesteerd in de veiligheid van het land, daarvoor zijn onder meer 25 Nederlandse militairen gesneuveld. Nu voltrekt zich het negatieve scenario."

De bewindsvrouw zegt dat het, ondanks de Nederlandse betrokkenheid bij het welzijn van de Afghanen, aan hen zelf is om te zorgen voor de veiligheid. "Het vertrek van de internationale troepen was het gevolg van een afspraak met de Taliban. Zonder de Amerikanen was én is het niet mogelijk om militair aanwezig te blijven in Afghanistan. Wel geldt dat we de Afghanen een alternatief hebben laten zien: we hebben leger en politie opgeleid. Het is nu aan Afghanistan zelf. Ik heb eerder gezegd: er is geen militaire oplossing voor Afghanistan, het moet langs politieke weg." De minister stelt dat een vredesovereenkomst tussen de partijen de beste manier blijft om duurzame vrede en stabiliteit in Afghanistan te bereiken.

Bron: Defensie

Belgische prinses klaar met opleiding

De Belgische kroonprinses Elisabeth heeft onlangs een opleidingsjaar aan de Koninklijke Militaire School afgerond. Ze studeerde daar als onderdeel van haar vorming als kroonprinses en, verder in de toekomst, opperbevelhebber van de Belgische strijdkrachten.

Het laatste onderdeel van de opleiding was niet het gemakkelijkste deel. Elisabeth volgde samen met haar klasgenoten een drie dagen durende introductiecursus bij de commando's in het trainingscentrum in Marche-les-Dames bij Namen. Daarbij moesten de cursisten laten zien dat ze beschikken over kracht, moed en doorzettingsvermogen. 

De prinses liet zien dat ze deze kwaliteiten in huis heeft. Abseilen, het afleggen van een touwparcours, varen met een rubberboot, 's nachts marsen: aan alles deed ze net als alle andere cursisten mee.

Bron: Belgische strijdkrachten

NIMH krijgt kleurenfilm over Olympische Spelen 1936

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) kreeg onlangs een collectie van ongeveer duizend films in haar bezit. Eén sprong er direct uit: een unieke kleurenfilm over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De films waren in het bezit van een medewerker van de Bernhardkazerne in Amersfoort die jarenlang zijn best deed om oude films te redden van de ondergang. Omdat de man ouder werd, kreeg het NIMH de hele verzameling.

Wie de film over de Olympiade van Berlijn heeft gemaakt is niet bekend. Vermoed wordt dat het iemand was die deel uitmaakte van de ruiterploeg. Op de filmbeelden is namelijk te zien hoe de ruiters op de military cross, dressuur en het springrijden hun best doen om eremetaal te veroveren. Maar er zijn ook sfeerbeelden te zien uit het Olympische Stadion en van de stad Berlijn. Stephan Deiters van het NIMH noemt het uitzonderlijk om kleurenmateriaal te zien uit die tijd.

Bron: Defensie

Einde USS Nimitz in zicht

De Amerikaanse marine maakte onlangs haar toekomstplannen bekend. Die zijn ambitieus: de vloot moet in 2051 bestaan uit 546 moderne schepen. Om dat te realiseren moeten er veel nieuwe schepen worden gebouwd, en oude met pensioen. Waaronder het nucleaire vliegkampschip USS Nimitz uit 1975. Maar dat kun je natuurlijk niet zomaar bij het grofvuil zetten. En dus heeft de US Navy een plannetje bedacht.

De USS Nimitz gaat volgend jaar buiten dienst. In 2025 begint de marine met de ontmanteling ervan. Die bestaat uit drie fasen: de-activering, het verwijderen van de nucleaire installaties en tot slot het recyclen van de resterende onderdelen van de carrier. Tijdens de eerste fase worden apparatuur en componenten verwijderd. Ook in die periode haalt gespecialiseerd personeel de nucleaire brandstof van boord en voert die via speciaal ontworpen containers af naar een verwerkingsbedrijf in Idaho.

De reactoren zelf worden samen met alle andere onderdelen die besmet zijn met radioactieve straling in de tweede fase opgeruimd en overgebracht naar een ander gespecialiseerd bedrijf in de staat Washington. Daarna wordt de rest van het schip ontmanteld. Bruikbare onderdelen verdwijnen naar opslagdepots voor gebruik in een van de andere vliegkampschepen van de Nimitz-klasse. Uiteindelijk wordt de Nimitz gesloopt. Ook hierbij geldt dat het restmateriaal op een verantwoorde manier moet worden gerecycled en afgevoerd. Dat duurt misschien wel vijftien jaar.

Bron: U.S. Navy

Agressieve passagier aangehouden op Schiphol

Op Schiphol heeft de marechaussee in de nacht van maandag op dinsdag een reiziger aangehouden die overlast veroorzaakte in de bagagehal. De man was aangekomen met een vlucht uit Palma de Mallorca en moest lang wachten op zijn bagage. Hij uitte zijn ongenoegen hierover tegen in de bagagehal aanwezige marechaussees.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee was de man ‘verbaal agressief’. Na een waarschuwing om rustig te blijven kalmeerde hij niet, maar bleef toch doorgaan. Hierop werd hij aangehouden. Later werd hij met koffer én proces-verbaal naar huis gestuurd. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bevestigde dat de reizigers van de vlucht uit Palma de Mallorca inderdaad erg lang moesten wachten op hun bagage, namelijk twee uur.

Bron: Het Parool

Landmacht test elektrische vrachtwagen

De landmacht gaat onderzoeken in hoeverre elektrisch transport operationeel haalbaar is. Dat gebeurt met een elektrische vrachtwagen van het bedrijf VDL Groep. Het bijzondere voertuig werd deze week voor de beproeving overgedragen aan landmachtcommandant luitenant-generaal Martin Wijnen.

Tijdens dit onderzoek wordt de auto ingezet voor binnenlandse transportopdrachten. Wijnen is blij met de mogelijkheid. "Wij willen een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn die duurzame effecten realiseert in zowel crisis- als vredestijd. E-mobiliteit en duurzame energievoorziening zijn daar belangrijk bij."

De samenwerking tussen landmacht en VDL Groep is niet nieuw. Al een aantal jaren werken beide partijen aan gezamenlijke innovatie en kennisdeling op het gebied van energiemanagement en batterijtechniek. Hieruit is ook de proef met de E-truck voortgekomen.

Bij de overdracht van het voertuig op de Kromhoutkazerne in Utrecht gaf Wijnen te kennen dat de landmacht zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen. "Tegelijkertijd moeten we invulling geven aan de doelstellingen van de NAVO om opgewassen te zijn tegen de problemen van 'nu' en de nabije toekomst. Wij staan open voor iedere partij die met ons wil samenwerken aan vernieuwing."

Bron: Defensie

Amerikaanse militairen verplicht gevaccineerd

De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin wil dat alle 1.3 miljoen Amerikaanse militairen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De bewindsman vindt dat nodig met het oog op de wereldwijde inzetbaarheid van de Amerikaanse strijdkrachten. Austin heeft de militairen laten weten dat hij president Biden toestemming vraagt om de vaccinatie verplicht te maken.

Biden liet direct weten voorstander te zijn. Dit past in zijn beleid dat medewerkers van de overheid zoveel mogelijk gevaccineerd moeten worden. Zowel Biden als Austin hadden eerder al militairen opgeroepen om zich vrijwillig te laten inenten tegen COVID-19. Op dit moment zijn echter nog lang niet alle militairen ‘geprikt’. Woordvoerder John Kirby van het Pentagon schat dat ongeveer 73% van de militairen tenminste één prik heeft gehad en 60% beide injecties. 

In de mededeling aan de militairen zegt Austin dat het de planning is om de vaccinatie uiterlijk medio september verplicht te stellen. Óf zoveel eerder als de Food and Drug Administration haar definitieve goedkeuring heeft gegeven aan het Pfizer-vaccin. De COVID-19 vaccinatie komt bij de zeventien andere inentingen die Amerikaanse militairen verplicht krijgen.

Bron: ABC News

Opvolger in aantocht voor Noorse P-3C Orion

De eerste voor Noorwegen bestemde Boeing P-8A Poseidon heeft maandag zijn luchtdoop gehad in Amerika. Daar worden in totaal vijf Poseidons gebouwd die zes verouderde P-3C Orions van de Noorse luchtmacht vervangen. De nieuwe toestellen zijn geschikt voor een veelheid van taken, waaronder het bestrijden van onderzeeboten.

Zodra de nieuweling is voorzien van missie-uitrusting en het testprogramma is voltooid, wordt die overgedragen aan de Noren. Dat gebeurt naar verwachting eind dit jaar. De vier andere toestellen worden afgeleverd in 2022 en 2023.

De Noorse luchtmacht stationeert de P-8 Poseidon in Evenes in het Hoge Noorden. Dit vliegveld ligt net als de thuisbasis van de Orions, Andoya, binnen de poolcirkel. De aanwezigheid van de toestellen daar heeft alles te maken met de vaarroute van Russische onderzeeboten. Die moeten vanuit hun noordelijke thuishaven óm Noorwegen heen om in de Atlantische Oceaan te komen. Naast onderzeebootbestrijding is de Poseidon inzetbaar voor verkennings- en surveillancetaken en reddingsoperaties.

Bron: Boeing

Marechaussee onderschept drugs

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag op Rotterdam The Hague Airport een 43-jarige Belg aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De man had 25 kilogram hasj in zijn bezit. De drugs waren ontdekt door de douane bij een controle van zijn bagage.

Na de ontdekking hield de marechaussee de man aan en werd hij voor onderzoek ingesloten. De drugs zijn in beslag genomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee in Zuid-Holland, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Bron: Defensie

Vrouwen in (hun) SAS

Voor het eerst zijn twee vrouwen toegelaten tot de zeer zware opleiding van de Britse Special Air Service (SAS).

Beiden hebben een voorprogramma gevolgd dat er speciaal op is gericht om het aantal vrouwen bij de Britse Special Forces (UKSF) te vergroten. In dit project, Artemis genaamd, krijgen ze een negen maanden durende opleiding als voorbereiding op de training van de Special Forces.

Er dienen al langer vrouwen bij de SAS, maar dat is in ondersteunende functies. Deze vrouwen gaan de opleiding in tot operator.

Bron: Forces.net