Tekst kapitein Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie

Defensie faciliteert opleiding voor Afrikaanse officieren

De kwaliteit van inlichtingen tijdens VN-vredesmissies moet beter. Veel inlichtingenofficieren zijn vaak onvoldoende opgeleid voor het werk dat ze in een uitzendgebied moeten doen. Daarom faciliteert de Nederlandse krijgsmacht, specifiek voor Afrikaanse officieren, in Kenia de nieuwe United Nations Military Peacekeeping Intelligence Course.

De opleiding wordt gegeven op basis van het train-the-trainer principe

Tijdens deze drieweekse cursus die start in december kunnen in drie jaar tijd circa 140 Afrikaanse instructeurs worden opgeleid. Door het train-the-trainer principe is het de bedoeling dat de cursisten hun opgedane kennis weer overbrengen op collega’s in het thuisland. Zo blijft het balletje rollen en zijn er altijd specialisten opgeleid.

Het International Peace Support Training Centre (IPSTC) in Nairobi. In december start hier de eerste lichting.

Dreigingen

Inlichtingen zijn cruciaal tijdens een uitzending. Het geeft informatie over mogelijke dreigingen, brengt vijandelijke activiteiten in kaart en ondersteunt eigen operaties. “Toch signaleren we dat dit soort heimelijke informatie tijdens VN-vredesmissies niet altijd klopt of voorhanden is. Met alle gevolgen van dien.” Luitenant-kolonel Paul Brekelmans, werkzaam bij de Directie Operaties, legt de vinger op de zere plek. “Dat komt enerzijds door het gebrek aan goede systemen, anderzijds door de geringe kennis en ervaring van medewerkers.”

Het budget voor de opleiding komt van het ministerie van Buitenlandse Zaken

De overste is samen met de Nederlandse defensieattaché voor Kenia, luitenant-kolonel Nils Rienks, betrokken bij de totstandkoming van de opleiding, maar ze gaan niet zelf lesgeven. Dat is voorbehouden aan Keniaanse docenten van het International Peace Support Training Centre (IPSTC) in Nairobi. “Wij verzorgen de randvoorwaarden: van het budget, het lesmateriaal tot het kennisniveau van de docenten. Ook zorgen we tijdens de cursusweken voor begeleiding en het monitoren van de kwaliteit van de opleiding."

Dankzij het train-the-trainer principe kunnen de militaire cursisten de opgedane kennis eenvoudig overdragen op collega’s.

Maar waarom?

Hamvraag is natuurlijk waarom Defensie dit doet. “Nederland wil de VN ondersteunen, maar dat kan op meer manieren dan alleen militairen naar een missiegebied sturen. We kunnen ook helpen aan de voorkant, zoals we nu gaan doen.”

Afrikaanse landen vullen op dit moment 64 inlichtingenfuncties bij VN-vredesmissies. Door hen juist te scholen wordt een positief effect verwacht op de kwaliteit van VN-inlichtingen. Defensie betaalt dit overigens niet zelf. Het budget komt uit het Stabilisatiefonds van Buitenlandse Zaken. De krijgsmacht faciliteert.

De Nederlandse krijgsmacht wil de Verenigde Naties (op de foto het hoofdkwartier in New York) ondersteunen. Dat kan op meer manieren dan alleen militairen naar een missiegebied sturen.

De animo voor de eerste opkomt is nu al groot

Pilot

De lesstof van de opleiding, die twee keer per jaar wordt gegeven, bestaat al sinds 2020 als online module. Maar daar wordt beperkt gebruik van gemaakt. “Vooral Afrikaanse landen hebben helemaal geen specialisten in huis die zich die online materie eigen kunnen maken. Laat staan overbrengen. Nu ze in Nairobi een basisopleiding krijgen komt daar verandering in.”

Trainers uit alle Afrikaanse landen kunnen zich aanmelden voor de gecertificeerde opleiding. De animo is nu al groot. De eerste lichting, de pilot, start zoals gezegd in december.