Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Wervelend

We beginnen deze nieuwe editie van LENS! met dit vrolijke beeld. De US Navy Band verzorgde onlangs op de Washington Navy Yard een fijn optreden. Musician 1st Class Kristine Hsia en Senior Chief Musician Luis Hernandez geven het publiek een herinnering mee om nooit te vergeten. De afgelopen maanden trad de wereldbefaamde band-in-het-wit al vele malen op. Onder meer in Maryland, Pennsylvania, Virginia, Delaware en dus ook Washington. De foto is van Senior Chief Petty Offier Adam Grimm.

Grote boem

Deze plaat is er een uit de oude doos, maar daarom niet minder interessant. Dennis Boom fotografeerde deze Leopard 2A6 gevechtstanks van het Duits/Nederlandse Panzerbataillon 414, toen zij in 2019 voor het eerst op schietterrein Bergen-Hohne in pelotonsverband een live firing uitvoerden.

Goed gelukt

Harry Hulshof fotografeert sinds zijn pensionering in 2019 militaire voertuigen. Onlangs zette hij deze bergingstank 600 kN Buffel van 13 Lichte Brigade op de gevoelige plaat, met stof en geluid crossend over de Oirschotse Heide.

Te land, ter zee

Weer een kwaliteitsplaat van defensiefotograaf sergeant Jasper Verolme. Recent fotografeerde hij een oefening van de Maritime Special Operating Forces in Caribische wateren. 

Kleine toverdoos

De eerste luchtmachtsatelliet BRIK II draait inmiddels op vijfhonderd kilometer hoogte rondjes rond de aarde. Begin dit jaar bevond de nanosatelliet zich nog in de werkplaats van fabrikant ISISpace Group in Delft. Hier legde fotograaf sergeant-majoor Hille Hillinga werkzaamheden aan de kleine toverdoos vast.   

Rode vlag

Staff Sergeant Kathleen LaCorte knipte deze kleurrijke plaat van A-10C Thunderbolt II gevechtsvliegtuigen, klaar voor een rondje nachtvliegen. De toestellen namen op Nellis Air Force Base in Las Vegas dit jaar deel aan Red Flag. Deze oefening staat vooral bekend om haar realistische aantallen vliegtuigen en dito scenario’s. 

Vrije vogel

Freek Koning komt leuk uit de hoek met een foto van een overvliegende KDC-10 tanker, genomen vanachter de tralies van Zoo Veldhoven. De fotograaf maakt er melding van dat er veel vogelsoorten in de dierentuin leven, maar uiteraard geen zo groot als deze.

Met z’n allen

De Engelse marinefotograaf Jay Allen legde onlangs een Amerikaanse F-35B van Fighter Attack Squadron 211 vast tijdens een take-off vanaf HMS Queen Elizabeth. Op de foto wordt de ‘Elizabeth’ gelijktijdig met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen bevoorraad. De Carrier Strike Group 21 zet momenteel koers richting Korea.

Hang loose!

Deze F-16 vlieger groet fotograaf Dennis Boom op een manier die zijn oorsprong vindt in Hawaii, het gaat om een zogenoemde Shaka-begroeting. Inmiddels vooral bekend als het ‘hang loose’-gebaar dat veel surfers gebruiken. Pink en duim gestrekt uiteraard. Of de vlieger ooit gesurfd heeft, weten we natuurlijk niet. Maar F-16 vliegen is ongetwijfeld ook heel cool!