Tekst kapitein Jessica Bode

Tanks aangekomen in Litouwen

Vijftien ‘Nederlandse’ tanks zijn aangekomen in Litouwen. Dat betekent dat de Leopard 2A6 sinds zeventien jaar eindelijk weer op missie is.

De pantservoertuigen zijn verscheept voor de inzet enhanced Forward Presence (eFP). Ze kwamen eerder deze week aan in Klaipeda, een havenplek aan de westkust. Over de weg en het spoor gaat al dat materiaal verder naar de militaire basis in Rukla. Het materieel wordt daar ingezet voor de tiende rotatie van eFP.

Doel is om bij te dragen aan ‘geruststellende maatregelen’ om Rusland buiten de deur te houden. Laten zien dat Defensie er is. Verder ligt de nadruk op schieten in oefenterreinen met oorlogsmunitie, het beoefenen van verschillende procedures, onderhoud en certificeringen.

Bron: Defensie

NAVO traint Afghaanse militairen in Turkije

De NAVO is begonnen met het opleiden van Afghaanse militairen in Turkije. De eerste soldaten zijn woensdag aangekomen.

Het is niet bekendgemaakt waar de Afghanen worden opgeleid en wat de training behelst, maar wel dat het om commando’s gaat. De leiders van dertig NAVO-landen hebben in juni besloten dat ze Afghanistan blijven steunen. Ook na het einde van de militaire missie.

De alliantie heeft de Afghaanse regering en strijdkrachten decennia gesteund in de strijd tegen de extremistische Taliban, maar is daarmee opgehouden. Vooral omdat de Verenigde Staten eerder hebben besloten hun militairen er weg te halen. Dat vertrek moet 11 september zijn afgerond.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Van vliegkampschip naar verhuiskampschip

Vliegkampschip USS Theodore Roosevelt is deze week verhuisd van San Diego (Californië) naar Bremerton in de staat Washington. Het schip van de Nimitzklasse ondergaat in de Puget Sound Naval Shipyard een flinke onderhoudsbeurt, onder meer om de F-35 te kunnen herbergen.

Het betekent dat ook drieduizend opvarenden en hun gezinnen (tijdelijk) zo’n 1.800 kilometer noordelijk gaan wonen. Dat leidde tot de fraaie foto bij dit bericht. Er stonden nu geen vliegtuigen op het dek, maar de auto’s en andere persoonlijke eigendommen van het vlootpersoneel.

Bron: Defensie. Foto US Navy

Steekproef: elf reizigers aangehouden

Marechaussees van de brigade Grensbewaking hebben bij een steekproef op Schiphol elf reizigers aangehouden met valse of vervalste reisdocumenten. De controle vond op de luchthaven plaats van een vliegtuig dat net vanuit Milaan in Italië naar Nederland was gevlogen.

Bij de steekproef werd vastgesteld dat de documenten vals waren. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat de nationaliteit van de reizigers is, wie ze zijn en of er sprake is van identiteitsfraude of mensensmokkel.

Bron: Defensie

Nieuwe auto’s voor de marechaussee

De Koninklijke Marechaussee krijgt 145 nieuwe auto's voor haar vloot operationele voertuigen. Het gaat om 74 Seat Ateca's en 71 Volkswagen Transporters van de 6.1 versie.

Tien van de Seats worden gebruikt door het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden. De nieuwe auto's vervangen de Opel Astra's, Volkswagen Golf's en oude Transporters die het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Bron: Defensie

Bundeswehr rehabiliteert gediscrimineerde homoseksuele militairen

In Duitsland worden homoseksuele militairen die jarenlang zijn gediscrimineerd, gerehabiliteerd. Ze kunnen ook een schadevergoeding krijgen.

Tot juli 2000 kende het land regelgeving die het mogelijk maakte om homoseksuele militairen te benadelen in hun loopbaan of zelfs te ontslaan. Militairen die in dienst wilden blijven konden niet voor hun geaardheid uitkomen.

De regels golden destijds zowel voor militairen van de (Westduitse) Bundeswehr als de Nationale Volksarmee van de DDR. In de herfst van 2020 was een studie naar hoe de krijgsmacht sinds 1955 met homoseksuele militairen omging aanleiding om dit achterhaalde beleid aan te passen. De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, bood zelfs haar verontschuldigingen aan en zette stappen om de militairen in hun eer te herstellen.

In de nieuwe wet is vastgelegd dat alle bestaande vonnissen tegen homoseksuele militairen worden vernietigd. Bovendien zijn er financiële vergoedingen voor hen die zijn benadeeld in hun loopbaan.

Bron: Bundeswehr

Legendarische Amerikaanse marinevlieger verongelukt

De legendarische Amerikaanse kolonel-vlieger Dale 'Snort' Snodgrass is vorige week omgekomen bij een ongeluk met een sportvliegtuig in Idaho. Hij werd 72 jaar.

Snodgrass maakte niet alleen als militair vlieger faam, maar was na zijn pensioen jarenlang actief als demonstratievlieger. Hij vloog daarbij onder meer historische toestellen als de F-86 Sabre, MiG-15, MiG-17 en P-51 Mustang.

Het bekendst werd Snodgrass door een foto waarbij hij met een F-14 Tomcat straaljager op zijn kant langs een vliegkampschip vloog. Toch was hij geen stuntvlieger. Hij was de eerste vlieger die in 1974 vers van de vliegopleiding op de destijds hypermoderne F-14 werd omgeschoold. Tijdens operatie Desert Storm was 'Snort' squadroncommandant en kreeg een Bronze Star voor leiderschap en moed. Zijn loopbaan bleef  onlosmakelijk verbonden met de Tomcat, hij eindigde zijn militaire loopbaan als kolonel en commandant van alle 14 (!) F-14 squadrons aan de Amerikaanse oostkust. In 1985 werd hij benoemd tot beste vlieger van de US Navy, een jaar later door fabrikant Grumman tot beste F-14 vlieger ooit. Snodgrass was een man van superlatieven: hij vloog 4.800 vlieguren met de F-14 en haalde in totaal het ongekend hoge aantal van 12.000 vlieguren. De oorzaak van het ongeluk in Idaho wordt onderzocht, bij het toestel ging het om een in Italië gebouwde SIAI Marchetti SM.1019.

Bron: Defensie

Duitse en Belgische militairen naar Olympische Spelen

Onder de duizenden topsporters die momenteel deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio zijn dit jaar aardig wat militaire deelnemers. Alleen al bij de Duitse en Belgische teams zitten 160 militaire sporters. Er zijn geen Nederlandse militaire deelnemers.

Onze geüniformeerde oosterburen hebben tot nu toe voor hun ploeg zes medailles gewonnen. Dat betekent dat een derde van alle Duitse medailles door militairen is behaald. Gezien het grote aantal Duitse militaire sporters mag verwacht worden dat deze nog meer medailles in de wacht zullen slepen. De Belgen moeten het nog zonder stellen, al was triatleet Marten van Riel met een vierde plek dicht bij het eremetaal.

Team Deutschland telt 63 vrouwelijke en 91 mannelijke deelnemers die werken als sportsoldaat bij de Bundeswehr. Zijn doen normaal dienst bij een van de vijftien 'Sportfördergruppen' waar ze volop kunnen trainen voor sportwedstrijden op het hoogste niveau.

Bij de Belgen zijn de kansen kleiner, omdat er ‘slechts’ vier militairen deelnemen. Triatleet Marten van Riel behaalde een vierde plaats en mountainbiker Jens Schuermans werd achttiende. Al komt Van Riel in het weekeinde nog een keer in actie. Elke Vanhoof (BMX) plaatste zich voor de halve finale maar strandde daar vannacht, Toma Nikiforov (judo) werd uitgeschakeld in de tweede ronde.  

Bron: Defensie

Coronanoodhulp voor Tunesië

Onze Belgische collega's hebben medische apparatuur voor intensieve verzorging en persoonlijke beschermingsmiddelen cadeau gedaan aan Tunesië. De medische middelen worden ingezet bij de verzorging van coronapatiënten in het Noord-Afrikaanse land. Dat had Europa om hulp gevraagd.

De gezondheidssituatie in Tunesië verslechtert momenteel drastisch als gevolg van een oplopend aantal ziekenhuisopnames door corona. Ook is het erg onrustig in het land. De Tunesische noodkreet werd gehoord in België. Afgezien van de goederen die de krijgsmacht van onze zuiderburen doneerden, stelde de gezondheidsautoriteiten ook vaccins en geneesmiddelen voor IC-patiënten ter beschikking. De donatie werd opgehaald door een Tunesische C-130 Hercules.

Bron: Belgische strijdkrachten. Foto: Gert-Jan D'Haene.

Meer Oostenrijkse militairen voor grensbewaking

Om de stroom aan illegale migranten uit Hongarije, Slowakije en Slovenië tegen te gaan, gaat Oostenrijk meer militairen stationeren aan de grens. Op een persconferentie vertelden de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken dat het voorlopig gaat om vierhonderd militairen extra.

Het besluit werd vorige week bekendgemaakt. De ministers vertelden daarbij dat het aantal militairen zou kunnen oplopen tot misschien wel tweeduizend. Volgens hen is dit nodig omdat er steeds meer migranten naar Oostenrijk proberen te komen. Aan de grens met Hongarije zijn dit jaar bijvoorbeeld al 15.768 migranten aangehouden, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Op dit moment worden ongeveer 1.650 militairen ingezet voor civiele taken. Daarbij gaat het om zo'n duizend man voor grensbewaking, 520 in verband met de coronapandemie en 134 voor calamiteitenhulp in het binnenland. De extra militairen komen daar nog eens bij.

Bron: Oostenrijkse strijdkrachten