01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 29

Trouwe viervoeter met potentie

Tekst  kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Gerben van Es | Video en montage: sergeant-majoor Christian Snijders

Deep Vision presenteert robothond Spot

Hij laat zich niet makkelijk aanhalen en een blokje om in de stromende regen hoeft ook niet zo. Maar als je ‘m goed ‘africht’ doet hij wél precies wat je wilt. Van surveilleren tot risicovolle verkenningstochten, robothond Spot beschikt over oneindig veel mogelijkheden waar operationele marechaussees in de toekomst mogelijk de vruchten van kunnen plukken.

Kapiteins Huang-Da Chi en Mariel van Staveren zijn er inmiddels al aan gewend. Maar als Spot zich vanuit een slapende stand opricht en op je af komt lopen, is het als leek zijnde toch even slikken. Op zijn vier massieve poten stampt Spot rond in het kantoor van Deep Vision, het innovatieteam van de marechaussee. Op commando (een paar drukken op de knop) buigt hij door zijn poten om vervolgens met een zacht zoemgeluid neer te ploffen. Angst maakt al snel plaats voor genegenheid. Want ah. Dat ‘koppie’.

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check de video hieronder: 

Met 360 graden zicht en infrarood laser heeft Spot binnen no time in de gaten wat er om hem heen gebeurt.

Kniebuiging

Het is een gekke gewaarwording, zo’n aangestuurde viervoeter. Met vijf camera’s, 360 graden zicht en infrarood laser heeft Spot binnen no time in de gaten wat er om hem heen gebeurt. Een persoon of object wordt behendig ontweken en door middel van een paar kniebuigingen en draaitjes om zijn as registreert hij zelfs beweging in de meest geniepige hoekjes.

Chi en Van Staveren slaan het geheel tevreden gaande. Met een controller bewegen ze Spot behendig van de vierde verdieping via de lift naar het parkeerterrein. Collega’s die net de auto instappen om naar huis te gaan pakken gehaast hun telefoon om het tafereel vast te leggen. “Logisch hoor”, vindt Chi. “Hoe vaak zie je zoiets in het echt?”  

Sporenonderzoek

"Hoe vaak zie je zoiets in het echt?"

Spot komt uit de koker van het Amerikaanse robotbedrijf Boston Dynamics en was in eerste instantie bedoeld voor gebruik op bouwplaatsen, waar hij bijvoorbeeld spullen kan vervoeren op lastig begaanbare plekken. Al snel bleek Spot ook prima dienst te doen als speur- en verkenningstool. In Nederland experimenteren collega’s van de Dienst Speciale Operaties van de politie hier al volop mee. Zij zetten Spot onlangs nog in voor sporenonderzoek in een drugslab in Brabant.

Deep Vision

Voor team Deep Vision was het al snel duidelijk. Zij móesten Spot ook hebben. Vorig jaar kwam het felbegeerde pakketje aan uit de Verenigde Staten en toen in maart ook de laatste onderdelen binnen waren kon het experimenteren beginnen.

Spot heeft er inmiddels al de nodige proefrondjes opzitten in en rondom het kantoor van Deep Vision op de Frederikkazerne in Den Haag. Regelmatig onder toeziend oog van geïnteresseerde collega’s uit alle onderdelen van de KMar-organisatie. Want zo’n robothond kan best eens potentie hebben.

Functies

Kapitein Mariel van Staveren: “Techniek waar het kan, mensen waar het moet.”

Van Staveren: “We hebben drie experimenten gedefinieerd waarvan de resultaten potentieel interessant kunnen zijn voor het werk van de marechaussee. Een daarvan is vooral gericht op arrestatieteams. Bij een instap kunnen zij Spot vooruitsturen om de omgeving vast te scannen. Hetzelfde geldt voor een huis waar je vanwege veiligheid niet direct in wilt. Ook dan kan Spot voorop om een beeld te krijgen van wat er zich binnen afspeelt.”

Een ander doel is het zogeheten ‘nose-on-a-chip’. “Een iets ingewikkelder, maar ook haalbaar concept”, vertelt Chi. “Met een speciale chip kan Spot hele specifieke samenstellingen van chemische en of biologische deeltjes detecteren. Dat kunnen wellicht mensen zijn, bijvoorbeeld inklimmers op Hoek van Holland, maar ook verdovende middelen of explosieven. De speurhonden die we daar nu voor gebruiken zijn echt kostbaarder dan je denkt. Ze moeten getraind en verzorgd worden en om de paar uur rusten. Spot is onvermoeibaar.”

Mensenwerk

Kapitein Huang-Da Chi: “Spot ziet álles.”

Een derde toepassing waar samen met collega’s van de brigade Objectbeveiliging al gedetailleerder naar wordt gekeken is ondersteuning bij surveillance. Een repeterende, arbeidsintensieve taak waar een robothond volgens Chi prima bij kan helpen. “Doordat hij 360 graden zicht heeft, ziet Spot álles. Afwijkende zaken, bijvoorbeeld een auto op een gekke plek of verdachte beweging, registreert hij. De collega die normaal dat rondje om een object loopt, kan dan weer ingezet worden voor andere werkzaamheden.”

De mogelijkheden van Spot zijn in principe eindeloos. Maar, benadrukt Van Staveren, het is niet de bedoeling dat robots de marechaussees van vlees en bloed van de werkvloer jagen. “Een groot deel van onze taken is en blijft puur mensenwerk. Gesprekken voeren, het aanvoelen van situaties. Dat kan Spot natuurlijk niet. Wij zeggen daarom; techniek waar het kan, mensen waar het moet.”

Kost dat?

Aan een ‘instapmodelletje’ van Spot hangt een prijskaartje van $ 74.500,-. Dit kan, afhankelijk van de extra’s die je erop wilt monteren, oplopen tot het dubbele van deze prijs.

Collega’s die Spot in het echt willen bewonderen, zijn van harte welkom om ook eens langs te komen op de kazerne in Den Haag. De plek die de thuishaven van Spot is én blijft. Chi: “Onze Spot is op dit moment niet direct operationeel inzetbaar. We experimenteren in samenwerking met TNO met dit model om de mogelijkheden te bekijken en ‘m door te ontwikkelen. Maar wij kunnen voor onze collega’s nu al wel de nodige vragen beantwoorden en in de toekomst helpen bij een mogelijk verwervingsproces van een platform zoals Spot.”