Tekst kapitein Jessica Bode
Militaire sport weer van start
De militaire sport gaat vanaf september weer van start. Tientallen evenementen lagen een jaar lang stil vanwege corona, maar het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) durft het voorzichtig weer aan.
“We hebben dit jaar nog drie maanden. In die korte tijd kunnen we onmogelijk een heel jaar inhalen. Dus proberen we een zo breed mogelijk publiek te bedienen en zoveel mogelijk verschillende sportwedstrijden aan te bieden”, verduidelijkt majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd BIMS. Denk aan wielrennen, obstacle run, halve marathon mountainbike. “Dus niet meerdere tennisevenementen, maar één dubbelcompetitie.” Daarnaast zijn veel sporten seizoensgebonden, waardoor deze sowieso dit jaar niet meer plaatsvinden.
Op één evenement na zijn alle sportkampioenschappen dit jaar op nationaal niveau. Dat kan simpelweg nog niet anders. “Er zit wel beweging in, maar we zijn afhankelijk van het land en de coronaomstandigheden. En mogen we er uberhaupt naartoe reizen? Er staat tussen 18 en 22 oktober alleen een Europees kampioenschap pistoolschieten op het programma. We kunnen niets voorspellen, maar we verwachten dat dit doorgaat”, legt Relou uit.
Veel sporters weten niet dat het militaire sportseizoen weer ‘opent’. Er zijn wel aanmeldingen, maar de hoeveelheid is nog niet te vergelijken met andere jaren. Ook is het lastig om in te schatten of militairen er tijd voor hebben. "Velen zullen ongetwijfeld te druk zijn met het inhalen van operationele zaken. Maar anderen hebben wellicht juist tijd en behoefte aan sport. De inschrijvingen staan in ieder geval open.”
Bron: Defensie
Uitgifte nieuwe helm gestaakt
Door de coronacrisis loopt de uitlevering van nieuwe gevechtshelmen aan de krijgsmacht vertraging op. De fabrikant kan door een tekort aan grondstoffen minder helmen maken.
Ook het wereldwijde transportprobleem werkt de vertraging in de hand. De inschatting is dat de tijdelijke stop tot het einde van het jaar duurt.
De fabrikant zou maandelijks vijfduizend exemplaren leveren, maar dat zijn er nu slechts tweeduizend. Om te voorkomen dat er een onoverzichtelijke mengeling ontstaat van oude en nieuwe helmen is besloten de uitgifte tijdelijk te staken. Alleen militairen die op uitzending gaan en nog geen nieuwe hoofdbescherming hebben, krijgen alsnog een nieuw exemplaar.
Andere militairen moeten het voorlopig met de oude gevechtshelm doen. Zodra de voorraad weer op peil is, wordt de verstrekking hervat.
Bron: Defensie
Herculesramp herdacht
Op Vliegbasis Eindhoven en bij het gemeentehuis in het centrum van de stad is donderdag stilgestaan bij de Herculesramp, 25 jaar geleden.
Toen stortte een Belgische C-130 neer op het militaire terrein. Dat gebeurde nadat het vliegtuig tijdens de landing in botsing kwam met een zwerm spreeuwen. Daarbij kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven.
In het centrum van Eindhoven herinneren 34 bomen aan de slachtoffers. 29 van hen waren leden van het toenmalige Fanfare Korps Koninklijke Landmacht. Zij hadden net een concert gegeven in het Italiaanse Modena. Ook vier bemanningsleden en een medewerker van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie overleefden de ramp niet.
Eén van de sprekers op de vliegbasis was overlevende Ron Geurts. Hij vocht destijds zeven weken in het ziekenhuis voor zijn leven. “15 juli 1996 is de spiegel van mijn leven geworden. Achter die spiegel zit heel ver weg mijn andere leven. Ik kijk maar niet al te veel in die spiegel. Ik voel er niets bij. Ik herken mezelf niet.”
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim sprak de nabestaanden toe: “Het immense verdriet. De rouw. De onmacht. De woede. De moeizame reactie van onze organisatie toen maakte het voor u nog lastiger. Uw littekens, zichtbaar en onzichtbaar, zijn blijvend. Net als voor sommige collega’s, die het afschuwelijke ongeval meemaakten en hier ook vandaag aanwezig zijn.”
Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma speechte in zijn stadscentrum. Verder kwam oud-aalmoezenier Martien Agterberg aan het woord. Hij coördineerde destijds de geestelijke zorg voor nabestaanden.
Bron: Defensie
Marechaussee overspoeld door aanvragen nooddocumenten
“We zijn niet echt blij dat een gemeente zo'n uitspraak doet”, laat de Koninklijke Marechaussee weten, nadat de gemeente Almere haar inwoners doorverwees naar de militaire politie voor nooddocumenten. Tot zeker het einde van deze maand kunnen Almeerders niet bij Burgerzaken terecht voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs.
“Wij merken dat het bij ons een stuk drukker is. Zowel telefonisch als aan de balie op Schiphol”, zegt eerste luitenant Mike Hofman. “Vorige week hebben we alleen al bij de balie op Schiphol 230 nooddocumenten uitgegeven, terwijl dat normaal gesproken een tot twee per week is. Een groot deel van deze reizigers komt uit Almere.”
Vorige week zei de gemeente daar dat het tot minimaal augustus niet mogelijk is om een identiteitsbewijs of paspoort aan te vragen. Dit vanwege de zomerdrukte en IT-problemen. Ondanks de toenemende coronabesmettingen overwegen mensen toch een vakantie naar het buitenland, maar hun paspoort blijkt inmiddels verlopen. En dus moet er snel een nieuwe komen. De Koninklijke Marechaussee kan dan uitkomst bieden, aldus de gemeente.
Maar zo werkt het niet helemaal, zegt Hofman. “Wij kunnen niet de gemeente vervangen als uitgever van paspoorten of ID-kaarten. Wij kunnen alleen onder strenge voorwaarden een nooddocument uitgeven en deze is dan alleen geldig voor een specifieke reis. Het is dus geen vervanging”, legt Hofman uit.
Het is dan ook niet gegarandeerd dat de aanvraag van een nooddocument via de marechaussee lukt. Marechaussees moeten de identiteit van gezinsleden vaststellen, voordat het nooddocument kan worden uitgegeven. “En dat is soms nogal lastig, want daarvoor gebruiken we een uittreksel van de Basisregistratie Personen. Maar die geeft de gemeente Almere op het moment ook niet uit. We moeten dus op een andere manier de identiteit van een reiziger vaststellen.”
Een nooddocument kan alleen op de dag van vertrek worden aangevraagd. De korte termijn en de onzekerheid of een reis nog wel door kan gaan, zorgt voor veel stress bij de reizigers die zo'n document nodig hebben. “Mensen zijn vaak in paniek, zijn gespannen en bellen vaak huilend op”, aldus Hofman.
Bron: Omroep Flevoland
Nieuwe operationele eenheid voor marine
De Koninklijke Marine heeft er een nieuwe operationele eenheid bij. Op woensdag 14 juli vond de indienststelling van het Fleet Marine Squadron (FMS) plaats op de Texelse thuisbasis de Joost Dourleinkazerne.
De bijzondere expeditionaire club, bestaande uit vlootpersoneel en mariniers, wordt ingezet voor maritieme beveiligingstaken. Denk aan de beveiliging van koopvaardijschepen, boarding en maritime force protection.
Het project Fleet Marine Squadron is al enkele jaren geleden in gang gezet. Het doel? Ervoor zorgen dat de Marine Combat Groups worden ontlast. Het squadron, dat onderdeel is van de Surface Assault and Training Group (SATG), heeft het eerste wapenfeit al achter de rug. Het rondde onlangs de eerste operationele inzet af als Vessel Protection Detachment (VPD) aan boord van een koopvaardijschip in de Golf van Aden.
Het komt niet vaak voor dat een eenheid ‘vanuit het niets’ wordt geformeerd. Tijdens de ceremonie was er daarom aandacht voor dit bijzondere gegeven. Net als voor de samenwerking tussen militairen van de vloot en het Korps Mariniers die in deze eenheid schouder aan schouder opereren. Specifiek voor het FMS is de nieuwe subdienstgroep Operationele Dienst Maritiem Beveiliger opgericht.
De eenheid is nog niet compleet en bestaat momenteel uit twee teams (troops). Dit jaar neemt het FMS alleen VPD-taken op zich. Het streven is om vanaf 2022 ook de taak als guardteam aan boord van het stationsschip in het Caribisch gebied op te pakken.
Bron: Defensie
Zr.Ms. Van Amstel operationeel verklaard
Het fregat Zr.Ms. Van Amstel is eind vorige week operationeel verklaard. Daarmee kwam een einde aan het opwerkprogramma dat erop gericht was om het fregat operationeel te krijgen voor deelname aan de Standing NATO Maritime Group (SNMG) eind dit jaar.
Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat een fregat het volledige opwerktraject heeft doorlopen.
Een van de laatste onderdelen van het opwerkprogramma vormde de oefening Empowering Endeauvour waaraan naast Zr.Ms. Van Amstel ook Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provinciën meededen. Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Rotterdam waren niet alleen op zee te zien, maar brachten ook nog een havenbezoek aan Amsterdam. Ook dat is geen alledaagse activiteit.
Bron: Defensie
Parachutist gaat door het dak
Een Britse militair heeft wonder boven wonder een vrije val van vierenhalve kilometer hoogte overleefd, nadat zijn hoofdparachute niet goed was geopend. Het dak van een huis brak zijn val en volgens het ministerie van Defensie is de parachutist met slechts lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.
De para nam deel aan een zogenoemde High Altitude Low Opening (HALO)-oefening bij Camp Roberts in Californië, Verenigde Staten. Hij verloor de controle toen de hoofdparachute niet openging. De reserveparachute reageerde wel, maar op een dusdanige hoogte dat hij de toegewezen dropzone niet meer kon halen. De militair ging dwars door het dak van de bungalow in Atascadero en belandde daar via de zolder in de keuken.
Tijdens het incident was er niemand in huis, meldt de regionale nieuwszender KSBY. Een van de buren, een verpleegster uit het plaatselijke ziekenhuis, zorgde voor de eerste hulp.
Bron: KSBY
Marechaussee houdt Syriëganger aan
Een 34-jarige Syriëganger is woensdag op Schiphol door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. De man was uitgewezen uit Turkije en op het vliegtuig gezet.
De man reisde in 2015 naar het strijdgebied in Syrië. Vorig jaar werd zijn Nederlanderschap ingetrokken. Hij werd in Turkije aangehouden toen hij zich meldde bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Vandaag wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die beslist over een mogelijke verlenging van zijn hechtenis.
Bron: Defensie
Nieuw boek voor ouders en kinderen over PTSS
Hoe moet je als gezin met kinderen omgaan met PTSS? Dat is de centrale vraag in het nieuwe boekje ‘Een kast vol’ van Maaike Zegers-Handgraaf en Mariëlle Hoekstra. Minister Ank Bijleveld nam het eerste exemplaar deze week in ontvangst.
De bedenksters behandelen verschillende onderwerpen in relatie tot dit ingrijpende syndroom op een speelse en leerzame manier. Om gesprekken makkelijker te maken, kunnen losse emotiekaarten worden besteld.
Oud-politieagente Maaike Zegers kampte zelf met PTSS. Tijdens haar behandeling ontmoette ze psycholoog Mariëlle Hoekstra en deze samenwerking leidde uiteindelijk tot het vertelsel. Ze hopen er zowel ouders als kinderen mee te helpen. Een ouder met PTSS kan bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat hij of zij faalt in het ouderschap. Dat kan schuldgevoelens opleveren en afstand scheppen. Communicatie kan veel van deze problemen oplossen, maar hoe doe je dat?
Het boekje kan worden besteld via www.eenkastvol.nl. De varianten zonder en met emotiekaarten kosten respectievelijk 12,95 en 15 euro.
Bron: Defensie
Zes aanhoudingen tijdens marechausseecontroles
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week verschillende controles gehouden in het kader van het Mobiel Toezicht Veiligheid. Daarbij werden zes personen aangehouden die worden verdacht van identiteitsfraude en/of witwassen. Ook werd meer dan zestigduizend euro in beslag genomen.
Een 24-jarige Roemeen werd aangehouden toen hij bij een controle zowel een valse Roemeense identiteitskaart als een vals rijbewijs toonde. Een Belg werd in de boeien geslagen toen hij een rijbewijs van een andere persoon overhandigde aan de marechaussee. Hij verklaarde desgevraagd dat zijn eigen rijbewijs was ingenomen omdat hij in eigen land onder invloed een auto had bestuurd. Tot slot toonde een 44-jarige Chinees bij een controle een fotokopie van een Nederlandse verblijfsvergunning die niet van hem was. Omdat hij zich verder niet kon identificeren is hij in vreemdelingenbewaring gesteld.
Afgezien van deze zaken werd de marechaussee bij de controle in Limburg ook nog geconfronteerd met twee Roemenen met twintigduizend euro op zak, waarvan ze de herkomst niet konden verklaren en één valse identiteitskaart. Drie inzittenden van een Franse auto (17.000 euro waarvan de herkomst niet kon worden verklaard en een onjuiste fotokopie van een rijbewijs) en een bestuurder uit Luxemburg met dertigduizend euro waarvan hij niet kon uitleggen hoe hij aan het geld kwam. In alle gevallen werd het geld in beslag genomen.
Bron: Defensie
Belgen zwaaien Alouette III helikopter uit
De Belgen hebben afscheid genomen van de laatste twee helikopters van het type Alouette III. Het derde toestel stond al sinds vorig jaar aan de grond. De helikopters werden ingezet op schepen van de Belgische marine.
Het afscheid van de Alouette III is voor veel luchtvaartliefhebbers, ook in Nederland, het einde van een tijdperk. De Nederlandse luchtmacht nam al in 2016 afscheid van het type.
In België was de Alouette III in dienst vanaf 1971. De heli's werden speciaal gekocht om te worden gebruikt aan boord van de schepen voor de bevoorrading. Later werden ze ook gestationeerd op de Belgische fregatten en ingezet bij verschillende missies bij de Hoorn van Afrika of het Caribisch gebied. Daar werden ze aan boord van Nederlandse marineschepen ook ingezet bij de drugsbestrijdingsoperaties.
Nederland heeft de Alouette III nooit ingezet vanaf schepen. Ons land beschikte in totaal over 82 Alouette's III, 77 waren eigendom van de landmacht, vijf in de reddingsuitvoering van de luchtmacht. De landmachthelikopters werden gevlogen en onderhouden door luchtmachtpersoneel.
Bron: Belgische strijdkrachten. Foto: Jo Vanden Broeck
Persconferentie verstoord door scramble
Een persconferentie afgelopen week op de vliegbasis Siauliai in Litouwen werd wreed verstoord toen twee Spaanse Eurofighters een alarmstart moesten maken omdat er Russische vliegtuigen aan kwamen.
En dus moesten president Gitanas Nauseda en de Spaanse minister-president Pedro Sanchez hun verhaal onderbreken tot de straaljagers waren gestart.
De persconferentie werd gehouden in een hangaar op de vliegbasis, pal voor de paraat staande Spaanse Eurofighters. Tijdens de persconferentie begonnen technici onverwacht de toestellen klaar te maken voor de alarmstart en kregen de hoge heren het verzoek om aan de kant te gaan. De straaljagers werden gealarmeerd omdat twee Russische Su-24 bommenwerpers, zonder een vluchtplan te hebben ingediend, vertrokken vanaf de Russische enclave Kaliningrad.
Na het vertrek van de Eurofighters ging de persconferentie verder. Minister-president Sanchez bedankte zijn landgenoten voor het werk dat ze doen om Litouwen en de andere Baltische staten te verdedigen.
Op de basis in Siauliai zijn sinds april zeven Spaanse Eurofighters gestationeerd, als onderdeel van de Baltic Air Policing-missie. Daarbij stationeren NAVO-bondgenoten via een roulatieschema jachtvliegtuigen in Litouwen en Estland om de Russische dreiging te helpen pareren. In Estland zijn momenteel Italiaanse F-35's gestationeerd.
Bron: CNN