Tekst kapitein Jessica Bode

Actiedag in Zeeuwse wateren

Samen met de kustwacht, Douane, politie en Belastingdienst hield de Koninklijke Marechaussee deze week een actiedag in de Zeeuwse wateren. Het doel? Een beeld krijgen van de groeiende criminaliteit in de pleziervaart.  

Steeds vaker worden pleziervaartuigen en huurjachten misbruikt voor criminele activiteiten. Denk aan ID-fraude, mensensmokkel en migratiecriminaliteit. “De afgelopen weken zijn drie zeiljachten door mensensmokkelaars gehuurd, met personen aan boord die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken. In totaal ging het om 42 Albanezen”, legt teamleider Brigade Scheldestromen eerste luitenant Daan Langenberg uit.

Beelden van de TIPP-actie, waarbij pleziervaartuigen worden gecontroleerd.

Nooit bereikt

Die bestemming hebben ze echter nooit bereikt: “Ze konden tijdig opgespoord worden.” Hoewel de zogenoemde TIPP-actie (Toetsen Informatie Positie Pleziervaart) een jaarlijks terugkerend fenomeen is, had die van deze week dus een extra bijzondere lading. Langenberg: “Enerzijds sporen we hiermee criminaliteit op. Anderzijds doen we dit om informatie en inzicht te krijgen in deze vorm van mensensmokkel en de netwerken die erachter zitten.”

Bijzondere taak

Want vaak worden de deze illegale migranten onder mensonterende en levensgevaarlijke omstandigheden voor veel geld door mensensmokkelorganisaties gesmokkeld. Hoewel de marechaussee flink wat ervaring heeft op het gebied van maritieme mensensmokkel, blijft dit een extra bijzondere taak. “Migranten proberen doorgaans in havens zoals Hoek van Holland aan boord te komen van de ferry naar Engeland. Dat het nu via de pleziervaart wordt gedaan zien we de laatste tijd vaker.”

Grote wateren

Het optreden met de ketenpartners vond plaats met zowel opvallende als onopvallende patrouilles. Vanuit de lucht en vanaf het water in het gebied van Waterschap Scheldestromen. “Ofwel de Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee”, vat Langenberg samen. “Het gaat om de grote wateren waarvandaan je de illegale oversteek kunt maken naar een ander land.” Dus niet perse om de recreatiegebieden waar mensen hopelijk zeer binnenkort weer met zonnig weer lekker aan het waterskiën zijn.

Benieuwd hoe zo’n actiedag er nu precies uitziet? Check de clip hieronder: