Tekst kapitein Jessica Bode

Zeven Provinciën succesvol tegen raketten

Het fregat De Zeven Provinciën heeft met zijn SMART-L Multi Mission/Naval radar een ballistische raket in de ruimte onderschept. De Amerikaanse destroyer USS Paul Ignatius schoot 'm vervolgens met de Standard Missile 3 uit de lucht. 

De ballistische raket vloog met een snelheid van 14.000 kilometer per uur door de ruimte. De onderschepping vond toevallig plaats tijdens de oefening 'At Sea Demonstration/Formidable Shield 21' op de Atlantische Oceaan.

Dankzij de nieuwe SMART L-radar is Nederland het enige Europese land dat dreigingen zoals ballistische raketten tot buiten de dampkring op tweeduizend kilometer afstand kan zien. Omdat Nederland zelf niet beschikt over SM-3 raketten, wordt de informatie van de SMART-L doorgegeven aan een bondgenoot die het doel wel kan neerhalen.

Op de foto de lancering van de SM-3 raket door de USS Paul Ignatius.

Bron: Defensie. Foto: MCS2 Nathan T. Beard

Amerikaanse leger zet in op behoud personeel

Met een totaal van 752,9 miljard dollar gaat het defensiebudget van de Verenigde Staten met 1,6 procent omhoog in het fiscale jaar 2022.

De regering-Biden focust op werving en behoud van het personeel. Zowel militairen als burgermedewerkers krijgen een salarisverhoging van 2,7 procent. Verder wordt negen miljard dollar geïnvesteerd in de begeleiding van het thuisfront.

Volgens minister van Defensie en oud-generaal Lloyd Austin investeert Amerika verder in een betere inzetbaarheid en modernisering van het materieel, militaire uitdagingen door  klimaatverandering en wat hij ‘het gevaar vanuit Beijing’ noemt. De Chinese marine heeft momenteel meer oorlogsschepen dan de Verenigde Staten en wil voor 2030 over liefst vijf vliegdekschepen beschikken.

Bron: DoD USA

Geesten verjaagd

Een traditionele rookceremonie markeert het begin van de bouwwerkzaamheden van een nieuw simulatiecentrum voor pantserwagens in het Australische Townsville (Queensland).

De inheemse Bindal-ouderlingen oom Alfred en tante Jenny leidden het ritueel om kwade geesten te verjagen. Met de bouw bij Lavarack Barracks is 31 miljoen Australische dollars (19,6 miljoen euro) gemoeid. In het gebouw komen simulatoren voor onder meer de Boxer, de nieuwe Phase 3 Infantry Fighting Vehicles en de M1 Abrams gevechtstank. De nieuwe faciliteit moet medio 2022 worden geopend. 

Bron: Australian Army

Defensie schiet Suriname te hulp

Vanaf de vliegbasis Eindhoven is een vliegtuig vertrokken naar Suriname met aan boord twee zuurstofcontainers. De door Defensie geleverde apparatuur wordt gebruikt om medicinale zuurstof te maken voor de vele coronapatiënten. Vijf militairen gaan die kant op voor instructie aan het Surinaamse zorgpersoneel, zodat ze zelf de containers bedienen.

De zogenoemde zuurstofconcentratoren zijn afkomstig van 400 Geneeskundig Bataljon van de landmacht. De militairen die de instructie in Suriname gaan verzorgen, blijven daar twee weken.

Defensie levert de assistentie op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afgezien van hulp door Defensie levert ons land ook persoonlijke beschermingsmiddelen aan Suriname en steun in de vorm van artsen en verpleegkundigen. Tot slot krijgen de Surinamers ook een aanzienlijke voorraad Astra-Zenica vaccins om de crisis onder controle te krijgen.

Bron: Defensie

Amerikaanse doden herdacht in Margraten

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg vond afgelopen zondag de jaarlijkse herdenking plaats van Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. Bij de plechtigheid werden kransen gelegd. Vier F-16's van de Nederlandse luchtmacht brachten een eresaluut.

Net als vorig jaar was de ceremonie aangepast in verband met de coronapandemie. Belangstellenden waren niet welkom. De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door elf muzikanten van de Luchtmachtkapel.

Onder anderen de commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en de hoogste Amerikaanse militair in Europa generaal Tod Wolters legden kransen.

In Margraten zijn 8.301 Amerikaanse militairen begraven. Zij sneuvelden bij de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Ruhrgebied. De begraafplaats bestaat sinds eind 1944.

Bron: Defensie. Foto: U.S. Embassy/George Deswijzen
 

Samenwerking Defensie en Reclassering Nederland

Defensie en Reclassering Nederland regio Zuid werken sinds deze week samen bij een pilot in Oirschot. Hierbij voeren veroordeelden hun werkstraf uit op de De Ruyter van Steveninckkazerne. De pilot duurt een half jaar, daarna wordt bekeken of de samenwerking kan worden voortgezet.

Als gevolg van de coronacrisis heeft de reclassering een achterstand bij het uitvoeren van werkstraffen. De samenwerking moet helpen deze in te lopen. In eerste instantie gaat het om een groep die is veroordeeld voor lichte vergrijpen.

In Oirschot gaan zij onder leiding van een werkmeester schoonmaken, snoeien en opruimen. Ze hebben hierbij geen contact met de militairen die op de kazerne werken. Ook hebben ze geen toegang tot voertuigen of gebouwen.

Bron: Defensie

Rutte bezoekt marechaussee

Tijdens een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee heeft premier Mark Rutte de Landelijke Bijstand Organisatie en het eskadron Hoog Risico Beveiliging persoonlijk bedankt voor hun inzet tijdens de rellen tijdens de introductie van de avondklok begin dit jaar.

De bijstandeenheid werd op verzoek van de politie op verschillende plaatsen in het land ingezet en trad samen met de politie op tegen de relschoppers. Tijdens zijn bezoek sprak de premier uitgebreid met marechaussees van de bijstandseenheid en luisterde naar hun ervaringen. Op twitter vertelde hij later enorm veel respect te hebben voor de militairen.

Bij zijn bezoek kreeg Rutte ook uitleg over het eskadron Hoog Risico Beveiliging dat objecten, personen en diensten met een verhoogde dreiging op aanslagen beveiligt. Deze eenheid wordt ingezet op aanwijzing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Omdat de 'HRB' ook het Binnenhof beveiligt, komt Rutte de betreffende marechaussees regelmatig tegen.

Bron: Defensie
 

RIVM publiceert laatste deelonderzoek chroom-6

Het RIVM presenteerde deze week het laatste deelonderzoek naar chroom-6 bij Defensie. De onderzoekers constateren dat medewerkers niet altijd voldoende beschermd waren tegen blootstelling aan chroomhoudende verf. Staatssecretaris Barbara Visser betuigde spijt naar aanleiding van het rapport.

“Hierdoor kunnen medewerkers ziek zijn geworden. Dat spijt me. Ik weet hoe erg dat hen en hun families raakt." Door de jaren heen sprak ze meerdere 'slachtoffers'. "Hun verhalen hebben diepe indruk op mij gemaakt." 

Het nieuwe deelonderzoek laat zien dat door de hele defensieorganisatie (oud)medewerkers in aanraking geweest kunnen zijn met chroom-6. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden zoals het spuiten, schuren of stralen van geverfde oppervlakten. Defensie heeft daarbij niet altijd voldoende zorg gedragen voor een veilige werkplek en dus niet altijd voldaan aan haar zorgplicht als werkgever. 

Bron: Defensie

Duitse herdenkingssteen terug uit Afghanistan

De terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan leidt er natuurlijk toe dat veel materiaal wordt teruggebracht naar Europa en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om meer dan alleen maar militaire goederen en voertuigen. De Duitse strijdkrachten hebben een grote herdenkingssteen naar huis gebracht zodat de herinnering aan gevallen kameraden levend kan blijven.

De 27.000 kilo zware steen van 2,5 bij 2,5 meter maakte deel uit van het monument dat de Duitsers in Mazar-e-Sharif hadden gebouwd voor hun in Afghanistan omgekomen militairen. In een speciale, minutieus geplande operatie werd het gevaarte overgevlogen naar Duitsland. Hiervoor werd een speciaal ingehuurd reusachtig Antonov 124-vliegtuig gebruikt.

Steen én transportauto, bij elkaar goed voor 65.000 kilo, werden naar Leipzig gevlogen en van daaruit overgebracht via de weg naar de Henning von Tresckow-kazerne bij Potsdam. Daar werd het gevaarte van 27 ton geplaatst in het 'Wald der Erinnerung', een speciaal ingericht bos waar nabestaanden en collega's verschillende monumenten kunnen bezoeken ter herinnering aan hun omgekomen dierbaren.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Torsten Kraatz
 

MIVD identificeert Syrische gifgas-verantwoordelijken

De MIVD heeft vijf hoge officieren uit Syrië geïdentificeerd die betrokken waren bij aanvallen met gifgas in 2016 en 2017.

Dat heeft de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, generaal-majoor Jan Swillens, bekendgemaakt in het radioprogramma Argos. Volgens Argos gaat het onder meer om een aanval bij Khan Sheikhoun waarbij zeker 83 mensen om het leven kwamen.

De aanval werd uitgevoerd met het dodelijke gif sarin. De vijf geïdentificeerde officieren zouden volgens Swillens achter meerdere aanvallen met gifgas zitten. Hij ging niet in op de exacte locaties waar de aanvallen waren uitgevoerd.

Eerder werd al bekend dat de inlichtingendiensten hadden onderzocht wie er verantwoordelijk was voor gifgasaanvallen in Syrië in 2016 en 2017. De aanval op Khan Sheikhoun in april 2017 leidde tot een Amerikaans bombardement op een Syrische basis.

Bron: Argos  

Kiel gelegd voor toekomstige Den Helder

Op de werf van Damen in Roemenië is de kiel gelegd van het Combat Support Ship Den Helder. Dit bevoorradingsschip moet in 2025 in dienst komen. Dan als Zr.Ms. Den Helder. Dit predikaat krijgt een schip pas wanneer het officieel in dienst komt bij de Koninklijke Marine. 

Het nieuwste schip moet andere schepen gaan voorzien van brandstof, munitie en andere voorraden. Anders dan zijn voorganger, Zr.Ms. Amsterdam, is de Den Helder bedoeld om ook de andere krijgsmachtdelen te bevoorraden. Om die reden is gekozen voor de aanduiding Combat Support Ship.

De Den Helder wordt 180 meter lang, 26 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 22.500 ton. De eigen bemanning bestaat uit 75 personen. Voor het geval er 'opstappers' zijn of missiemodules mee moeten is er accommodatie voor maximaal 160 personen.

Het schip wordt in Roemenië gebouwd, maar vaart na een proefvaart op de Zwarte Zee zelfstandig naar Nederland waar het wordt voorzien van specifieke defensie-uitrusting. Na een definitieve testvaart wordt het dan in dienst gesteld. 

Bron: Defensie 

Afghaanse tolken sneller naar Nederland

Zowel defensieminister Ank Bijleveld als de Tweede Kamer vinden dat de Afghaanse tolken die met Nederlandse militairen hebben gewerkt, zo snel mogelijk naar ons land moeten kunnen komen. De Taliban dreigen de vertalers te vermoorden. Inmiddels verblijven al 68 van de minstens 273 tolken met hun gezinnen in ons land.

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer beloofde de minister te kijken of de procedure voor asielaanvragen voor de tolken kan worden versneld. De Tweede Kamer vindt die te bureaucratisch en dus te lang. De Kamer mist een gevoel van urgentie bij het kabinet.

Op vragen van het parlement waarom er pas zo laat is gekeken naar een plan om de tolken op te halen, antwoordde de minister dat dit enerzijds door corona komt. Maar ook omdat de regering werd verrast door het onverwachte besluit de NAVO-militairen snel uit Afghanistan terug te trekken. Nederland heeft in de afgelopen twintig jaar met zeker 273 lokale tolken gewerkt.

101 asielaanvragen zijn om verschillende redenen afgewezen. Een van de redenen daarvoor is dat tolken soms niet kunnen bewijzen dat ze voor de Nederlanders hebben gewerkt. Ook vertelde minister Bijleveld dat een deel van de tolken niet naar Nederland wil komen of niet uit Afghanistan wil vertrekken.

Bron: ANP