Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

‘Er kwam een muur van rood zand onze kant op’

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Het laatste verhaal is van sergeant-majoor Hille Hillinga. In Mali ging hij letterlijk door diep stof.   

"De foto is gemaakt in 2015, op Kamp Castor in Mali. Dit was mijn langste uitzending als militair fotograaf. Ik liep drie maanden mee met de Special Operations Land Task Group (SOLTG), om hun werkzaamheden en die van andere collega’s op het kamp vast te leggen.  

‘Plotseling ging er een alarm af’

Stoflaag

Na een lange week met het SOLTG buiten de poort te hebben gebivakkeerd, waren we bezig met het wapen- en voertuigonderhoud op een afgeschermde voertuigplaat. Plotseling ging er een alarm af. Iedereen werd uit veiligheidsoverwegingen verzocht de containers in te gaan, omdat een enorme harmattan (zandstorm, red.) het kamp naderde. In de verte zag ik een muur van rood zand onze kant op komen. Het was oprecht heftig. Binnen no time zou het hele kamp onder een stoflaag verdwijnen.

‘Het opzoeken van spanning, zo ben ik ook’

Spanning

De operators van het SOLTG wilden toch nog even een goed beeld hebben van die snel naderende storm, dus een aantal klom óp de containers in plaats van erin. Ik kon me prima vinden in dit plan. Het opzoeken van gevaar en spanning, tja, zo ben ik ook.

Ondertussen zag ik ook direct een toffe foto voor me. Die ontspannen uitstraling van de militairen met op de achtergrond die enorme zandstorm. Dat was gaaf!

Schuilen

Ik vroeg de operators om allemaal met hun rug naar de camera toe te staan. Omdat het special forces zijn van het Korps Commando Troepen (KCT) mogen ze niet herkenbaar in beeld. Het zou jammer zijn als die foto daar op zou afketsen. Nadat ik de foto had gemaakt, sprongen we allemaal zo snel mogelijk van die container om binnen te schuilen. 

Deze plaat blijft voor mij bijzonder. Het klopt visueel, er gebeurt veel en het relaxte van de KCT’ers terwijl er zoiets dreigends gebeurt. Dat typeert hen wel, vind ik. Ook technisch klopt de plaat. Het lijnenspel leidt je als het ware door de foto.
 

‘Fotografie is mijn grootste passie’

Passie

Ik heb in een split second afgedrukt zonder ingewikkelde belichtingstechnieken. Het resultaat was goed. De foto diende toentertijd als cover van een van onze defensiemagazines en wordt nog altijd veel gebruikt voor posters, schilderijen en sociale media. Bij mij thuis hangt een ingelijst exemplaar. 

Ik ben nu ongeveer tien jaar werkzaam als militair fotograaf en tot op de dag van vandaag is militaire fotografie mijn grootste passie. Ik kan niet zonder."