Tekst kapitein Jessica Bode

Verrassing voor de EOD

Deze week werd in loods 25 in Soesterberg een verdacht pakketje gevonden. Zoals dat hoort werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld om het pakket te onderzoeken. Normaal gesproken een spannende klus voor de ruimers, maar van dit pakket werden ze juist vrolijk.

Check de video hieronder voor meer informatie. U kunt het beste daarna doorlezen.
 

In de video krijgt de EOD’er het zogenoemde STRONG-pakket: Soldier TRansformation ONGoing. Dit programma voorziet in de aanschaf van nieuwe uitrustingsstukken voor alle militairen. De distributie van de nieuwe spullen is in volle gang, niet alleen bij de EOD. 

Bron: Defensie

Verantwoordingsdag: Veel gedaan, nog meer te doen

Defensie heeft gisteren, net als de rest van het Rijk, verantwoording afgelegd over de financiën en het gevoerde beleid over 2020. Conclusie? Er is veel gedaan, maar nog meer te doen.

Na decennia van bezuinigingen is er langzaam aan weer geïnvesteerd in de modernisering van de krijgsmacht. Zo ging er geld naar onder meer de M-fregatten, het Fennek-pantserwielvoertuig, de gevechtsuitrusting en helm.

Maar er moet nog veel gebeuren. Defensie is momenteel niet in staat te leveren wat de samenleving van haar mag verwachten. In 2020 gaf Nederland 1,41 procent van het bbp uit aan Defensie. De NAVO-norm ligt op twee procent. Het Europees gemiddelde is momenteel 1,76 procent en loopt naar verwachting in 2024 op tot 1,92 procent.

Verdere investeringen zijn noodzakelijk om aan die norm en de grondwettelijke taken te kunnen uitvoeren. Daar is structureel dertien tot zeventien miljard euro extra voor nodig. Om over drie jaar ook  de gestelde norm te behalen moet structureel nog eens ruim vier miljard euro extra in de begroting worden gereserveerd.

Positief is dat in 2020 ruim 16.000 personen naar een militaire functie solliciteerden. Een stijging van ruim 1.400 ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal vrouwelijke militairen steeg eveneens: van 14,7 procent in 2019 naar 15,4 afgelopen jaar.

Het Jaarverslag Verantwoordingsdag 2020 kunt u hier lezen.

Tanks klaar voor inzet in Litouwen

Met de afronding van de oefening Bison Complete zijn de tanks van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon klaar voor de eerste inzet bij de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Naar verwachting worden de pantservoertuigen van deze eenheid in de zomer ingezet in Oost-Europa.

Bison Complete speelde zich af op het ‘Gefechtsübungszentrum Heer’ in de Duitse stad Gardelegen. Afgezien van de Leopard 2A6 tanks werden ook tal van andere pantser- en rupsvoertuigen ingezet zoals de Fennek, Boxer, CV90, Marder en Leguaan.

Bij het 414 Tankbataljon is sprake van een unieke samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse landmacht. Het bataljon telt ongeveer 450 militairen, waarvan het merendeel Duits is. De tanks zijn Duits bezit, maar die van het Nederlandse tankeskadron leasen we van onze oosterburen.

Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr (Carl Schulze)

Nog geen spoor van voortvluchtige Belgische militair

De dagenlange zoektocht in België naar de vermoedelijk zwaarbewapende Belgische militair Jürgen Conings heeft nog niets opgeleverd. De politie, het leger en speciale eenheden zoeken al de hele week met man en macht naar de 46-jarige die het op virologen en politici voorzien zou hebben.

Ook het uitkammen van een afgezet gebied in het Belgische Nationaal Park Hoge Kempen bleef donderdagavond zonder resultaat, meldt het Federaal Parket. In de bossen bij Maasmechelen, vlak bij de grens met Nederlands Limburg, zijn honderden agenten en militairen in touw om Afghanistan-veteraan en schietinstructeur Conings op te sporen. Daarbij krijgen de zuiderburen hulp van politiediensten uit Nederland, Luxemburg en Duitsland.

De man zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en hebben aangekondigd de wapens op te nemen tegen onder meer de overheid, zijn werkgever en tegen virologen.

Woensdagavond klonk in de bossen een zestal knallen die aan schoten deden denken. De politie wil niet zeggen of dat zo is en zo ja, wie die heeft afgevuurd. Conings beschikt hoogstwaarschijnlijk over een machinepistool en een kleiner vuurwapen. Vier antitankwapens die hij uit een wapendepot meenam, liet hij eerder achter in zijn auto.

Bron: Defensie

Marechaussee successvol in Carib

De Koninklijke Marechaussee heeft verschillende successen geboekt op Bonaire en Sint-Eustatius.

Zo werd op Bonaire een Colombiaan aangehouden die zijn paspoort had gemanipuleerd. Hij had het bewijs verwijderd waarop zijn tijdelijke toelating tot Bonaire stond geregistreerd. Voor deze overtreding kreeg hij een boete van vijfhonderd dollar. Ook wordt hij uitgezet en geregistreerd als ongewenste vreemdeling.

Op hetzelfde eiland hield de marechaussee tijdens een surveillance een vrouw aan die tegen het verkeer inreed. Bij controle had ze meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed. Haar rijbewijs werd ingevorderd en ze kreeg van de rechter een voorlopige rijontzegging van twee maanden.

Op het vliegveld van Sint-Eustatius werd een vrouw gecontroleerd die meer dan vijfduizend dollar aan contanten bij zich bleek te hebben. Ze kon niet uitleggen hoe ze aan het geld kwam. Het vermoeden bestaat dat het afkomstig is van criminele activiteiten. De recherche stelt een nader onderzoek in. 

Bron: Defensie

Verder met nieuwe Europese fighter

Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben deze week overeenstemming bereikt over de volgende fase van de bouw van een nieuwe Europese straaljager. Een vroeg prototype kiest naar verwachting in 2027 het luchtruim.

Na weken van intensieve besprekingen hebben de drie landen besloten door te gaan met de ontwikkeling van het Future Combat Air System (FCAS). Het project omvat de bouw van een volgende generatie gevechtsvliegtuigen en drones. Net zo belangrijk is het creëren van een communicatienetwerk dat de ‘gevechtscloud’ wordt genoemd. Kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) speelt hierin een grote rol.

Het FCAS-project is het grootste defensieprogramma van Europa. Verwacht wordt dat de nieuwe straaljager in 2040 de Franse Rafales en de Duitse en Spaanse Eurofighters vervangt. De totale kosten bedragen naar verwachting ruim honderd miljard euro.

Ook het Verenigd Koninkrijk werkt, in een ander project (Tempest), aan een nieuw gevechtsvliegtuig.

Bron: Deutsche Welle

Marine ontvangt Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Marine. De vorst was te gast op het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam.

Daar woonde hij een vergadering bij van de Admiraliteitsraad, het hoogste besluitvormings- en adviesorgaan van de marine. Ook bezocht de koning de 'zeemanschapstrainer' De Poolster. Dat is een oefenopstelling waar nautische opleidingen worden gegeven, zonder afhankelijk te zijn van de schepen.

Zijne majesteit vervulde zijn dienstplicht eind jaren tachtig bij de marine en diende aan boord van de fregatten Hr.Ms. Tromp en Hr.Ms. Abraham Crijnssen. In 1988 voer de koning mee als wachtofficier aan boord van de Hr.Ms. Van Kinsbergen voor een herhalingsoefening. Zijn belangstelling voor de marine bleef en zo af en toe brengt hij werkbezoeken aan Den Helder. 

Bron: Defensie

Amerikaanse F-35's oefenen in Europa

Op de Franse vliegbasis Mont-de-Marsan, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Bordeaux, staan F-35's van het Amerikaanse 4th Fighter Squadron voor een oefenperiode in Europa.

De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Hill AFB in Utah. Het is de derde keer dat de gevechtsvliegtuigen van deze basis in Europa oefenen.

Tijdens hun verblijf zullen de F-35's meedoen aan de grote luchtmachtoefening Atlantic Trident. Die begon deze week en duurt tot eind mei. Dit is een internationale oefening waaraan naast Amerika ook Groot-Brittannië en gastland Frankrijk meedoen. Door samen te trainen moet de effectiviteit van gevechtsvliegtuigen van de vierde en vijfde generatie worden vergroot. 

Bron: Amerikaanse strijdkrachten
 

Para’s luchtmobiel springen in Roemenië

Militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade hebben meegedaan aan de internationale oefening Swift Response. Dit is een door Amerika georganiseerde internationale Airborne-oefening, waar ruim zevenduizend parachutisten uit tien NAVO-landen aan deelnemen.

Onderdeel van de oefening waren drie grote landingen in Estland, Bulgarije en Roemenië. In deze laatste sprongen de militairen van de luchtmobiele brigade. Tijdens Swift Response kon 11 Infanterie Bataljon voor het eerst een complete Airborne én Air Assault operatie uitvoeren. Meestal is het of de één of de ander.

Het oefendeel in Roemenië begon met een vrije val van Nederlandse Pathfinders. Ze sprongen uit een C-130 Hercules van het Eindhovense 336 squadron van de luchtmacht. Daarna verkenden de Pathfinders het gebied. Zo konden een dag later 650 parachutisten uit Nederland, Duitsland, Polen, Roemenië en de Verenigde Staten worden gedropt. Eenmaal op de grond veroverden de militairen onder meer een 'vijandelijk' vliegveld, waar vervolgens verstekelingen naar toe werden gebracht. 

De oefening diende voor de Hercules ook als voorbereiding voor inzet in Mali later dit jaar.

Bron: Defensie. Foto: Amerikaanse strijdkrachten

Zeven Provinciën oefent bij Schotland

Samen met schepen van negen andere landen doet het fregat Zr.Ms. Zeven Provinciën momenteel mee aan de oefening At Sea Demo/Formidable Shield 2021.

Bij deze, door de Amerikaanse Zesde Vloot, geleide oefening wordt vooral getraind in het onderscheppen van ballistische raketten, luchtverdediging en de samenwerking in een groot internationaal vlootverband.

Voor de bemanning van de Zeven Provinciën is de vaartocht een goede gelegenheid om tal van aspecten te beoefenen. Zo werd er brandstof overgenomen van het Amerikaanse bevoorradingsschip Supply en werd de 'dekssproei-installatie’ van het fregat beproefd. Dit systeem maakt het mogelijk om het schip schoon te spoelen na bijvoorbeeld een chemische aanval.

Naast Nederland en de Verenigde Staten doen ook eenheden uit Spanje, België, Italië, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië mee. Voorafgaande aan de oefening ging de bemanning van de Zeven Provinciën twee weken in quarantaine. Aan At Sea Demo/Formidable Shield wordt meegedaan door 3.300 militairen, vijftien schepen en en ruim tien vliegtuigen.

De oefenstaf staat onder leiding van kapitein ter zee John Lipps, commandant van de Amerikaanse task force CTF-64. Hij opereert tijdens At Sea Demo/Formidable Shield vanaf het Spaanse fregat Christóbal Colón.

Bron: Defensie
 

Nieuwe Stalmeester voor Koning Willem-Alexander

Luitenant-kolonel Hans Veenhuijzen wordt vanaf 1 december de nieuwe Stalmeester van het Koninklijk Staldepartement. Hij volgt kolonel b.d. Bert Wassenaar op, die met pensioen gaat. Hij vervulde deze functie ruim 25 jaar. 

Landmachter Veenhuijzen werkt nu nog in Münster als militaire assistent van de chef-staf van het 1 (German/Netherlands) Corps. Daarvoor was hij werkzaam als adjudant van de koning.

Ook marechausseekolonel b.d. Bert Wassenaar was eerst adjudant. Toen nog bij koningin Beatrix. Na deze functie werd hij benoemd tot Stalmeester. Hij is inmiddels het langstzittende lid van de hofhouding.

Een Stalmeester geeft leiding aan het Staldepartement. Deze organisatie verzorgt het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en de hofhouding per auto, rijtuig, paard, trein, boot, vliegtuig, bus of helikopter. 

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst