Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Mike de Graaf

‘Opeens werd ik herkend’

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Deze voorlaatste editie is dat sergeant Mike de Graaf die voor een goed doel zijn blauwe pak uittrok.

“Deze plaat is zeker bijzonder voor mij. Het was mijn allereerste defensiefoto ooit en uiteindelijk de start van mijn huidige functie als militair fotograaf. Een begin van een nieuw hoofdstuk.

‘Er kwamen zoveel reacties op’

De foto is gemaakt langs de startbaan op Schiphol, in februari 2019. Ik was net begonnen met een basisopleiding fotografie en had mijn oog laten vallen op een functie bij het Mediacentrum Defensie. Het leek me daarom handig om een portfolio aan te leggen met defensiebeeld.
 
De marechaussee op de motor is een maatje van mij. Ik heb ‘m na een dienst aan zijn jasje getrokken en gevraagd of hij model wilde staan. 

‘De marechaussee blijft onderdeel van mij’

Herkenning

Ik vond het resultaat direct al aardig gelukt. Maar het besef dat het dus écht een goede plaat is, daalde in ik toen ik ‘m op LinkedIn deelde. Er kwamen zóveel reacties op. Ongelofelijk. Al snel werd ik door allerlei brigades benaderd om foto’s te komen maken. Heel gek. Of ik liep over een kazerne en werd herkend. Niet omdat ik ‘collega Mike’ was, maar vanwege die foto's.

Zo begon het balletje te rollen en via via kwam ik terecht bij het mediacentrum. Vanaf begin dit jaar ben ik er officieel militair fotograaf. De plek die ik al die jaren al zo graag wilde.

Uniform

Het enige waar ik aan moet wennen, is dat ik nu een luchtmachtuniform draag. Dat is dus een definitief einde van mijn loopbaan binnen de marechaussee, waar ik sinds 2007 tal van functies heb vervuld. Onder meer bij de politiedienst, grensbewaking, de gewapende beveiliging, op de motor en in de logistieke ondersteuning. Maar de marechaussee blijft onderdeel van mij, daar voel ik me thuis. Best gek dus om dat pak definitief uit te doen.
Maar, voor een goed doel natuurlijk!

Als militair fotograaf kom ik nu op allerlei plekken door de hele krijgsmacht. In binnen- en buitenland. Dat is vanwege corona wat minder, maar ik heb goede hoop dat we over een poosje met z’n allen weer uitvliegen. Ik kan niet wachten.

‘Ik doe wat ik leuk vind’

Bijzonder

Ik vind het nog steeds lastig om te zeggen dat deze foto heel mooi of goed is. Ik vind ‘m tof. Veel andere mensen blijkbaar ook. Maar smaak is iets persoonlijks. Het belangrijkste is dat ik nu doe wat ik leuk vind. Daar hoop ik absoluut verder in te groeien.”