Tekst kapitein Jessica Bode

Herdenking en bevrijdingsfeest opnieuw in aangepaste versie

Hoewel de pandemie opnieuw zorgde voor een aangepast programma zijn ook dit jaar op gepaste wijze 4 mei herdacht en 5 mei gevierd. 

Zoals gebruikelijk vonden 4 mei op tal van locaties herdenkingen plaats, waarbij ook overleden militair personeel werd herdacht. Tijdens de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima tal van autoriteiten voor in de kranslegging, waaronder de commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn vier operationele commandanten. 

Andere herdenkingen vonden onder meer plaats op de Grebbeberg waar plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink een toespraak hield. In Soesterberg herdacht de luchtmacht haar doden en in Den Helder waren eveneens verschillende herdenkingen. Minister Ank Bijleveld sprak 4 mei Leidse studenten digitaal toe. Een dag later gaf ze een toespraak bij Hotel de Wereld in Wageningen, ter gelegenheid van de Nationale Herdenking Capitulaties 1945. Daarbij vertelde ze ook dat Defensie ieder jaar zal blijven deelnemen aan het defilé dat onder normale omstandigheden in Wageningen wordt gehouden. Eerder was besloten dat dit slechts eens in de vijf jaar zou zijn. “In kleinere vorm dan voorheen, maar met een representatieve delegatie die eer doet aan onze bevrijders.”

Bijzonder was de manier waarop de bevrijdingsfestivals dit jaar waren georganiseerd. Normaal gesproken brengt de luchtmacht Nederlandse artiesten met helikopters van het ene naar het andere festival. Omdat dit opnieuw niet kon werd gekozen voor een digitale uitvoering. Deze werd deels georganiseerd vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen, waar de drie ambassadeurs van de vrijheid, Tino Martin, Jonna Fraser en Davina Michelle optraden.

Bron: Defensie

Meer steun voor Europees militair verkeersnetwerk

Binnen- en buitenlandse troepen en militaire transporten moeten sneller en zonder bureaucratische rompslomp door Europa kunnen verplaatsen. Daartoe hebben ook Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten zich aangesloten bij het project Militaire Mobiliteit van de EU, waarvan Nederland kartrekker is. 

Het is de eerste keer dat niet EU-landen zich aansluiten bij een project van samenwerkingsverband PESCO (Permanent Structured Cooperation). Maar wat hebben deze landen te maken met transporten in Europa? Dat komt omdat Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten geregeld grote aantallen eenheden binnen Europa verplaatsen. Ook hebben deze landen hier veel expertise in, die Nederland kan gebruiken. 

Vaak wordt de planning van dergelijke transporten bemoeilijkt door administratieve en infrastructurele problemen, zoals complexe en tijdrovende vergunningsaanvragen of infrastructuur die niet voldoet aan de eisen. Denk aan te smalle en te lage spoorwegtunnels of bruggen die het gewicht van een tank niet kunnen dragen. 

PESCO is een samenwerkingsverband waarin 25 EU-lidstaten nauwer met elkaar samenwerken op defensiegebied. Inmiddels zijn er 47 projecten gestart. Aan het project Militaire Mobiliteit nemen alle 25 landen deel. Sinds vorig jaar november staan PESCO-projecten open voor andere, (niet EU-) landen.

Bron: Defensie

Luchtmacht voortijdig terug uit Tiger Meet

Een 120-koppig detachement van de luchtmacht dat in Portugal deelnam aan de oefening Tiger Meet keert voortijdig terug naar Nederland, omdat militairen besmet zijn met het coronavirus. Vorige week zondag ging het nog om zes personen, maar al snel liep dit aantal op tot tien. 

Het detachement met 10 F-16's is afkomstig van de vliegbasis Volkel en maakt deel uit van het 313 Squadron. Samen met eenheden van de luchtmachten van Zwitserland, Spanje, Italië, Polen, Griekenland en gastland Portugal namen de Brabanders deel aan de Tiger Meet, een oefening van eenheden die allemaal een tijger in hun embleem hebben. 

Bron: Defensie.

Egypte koopt Franse gevechtsvliegtuigen

Het Egyptische ministerie van Defensie koopt dertig Rafale-gevechtsvliegtuigen van Frankrijk. Volgens onderzoekswebsite Disclose heeft het contract een waarde van 3,75 miljard euro.

Volgens Egypte wordt de aankoop gefinancierd met een lening die binnen een periode van ten minste tien jaar wordt terugbetaald, maar het defensieministerie heeft niet zelf onthuld hoeveel geld er met de overeenkomst gemoeid is. 

Frankrijk was tussen 2013 en 2017 de belangrijkste wapenleverancier aan Egypte. Destijds werden al 24 Mirage straaljagers verkocht met een optie voor nog twaalf extra exemplaren. Verder leunt de Egyptische luchtmacht vooral op Amerikaanse vliegtuigen en helikopters. Zo is er een behoorlijk aantal F-16's in verschillende uitvoeringen in dienst en beschikt het land ook over Apache gevechtshelikopters.

Bron: Defensie 

F-35 uitgezonden naar Estland

Op de vliegbasis Ämari in Estland staan sinds deze week Italiaanse F-35's voor de Baltic Air Policing missie van de NAVO. De toestellen hebben Duitse Eurofighters afgelost, die acht maanden lang het luchtruim van de Baltische staten bewaakten. Ze kwamen 35 keer in actie om Russische vliegtuigen te onderscheppen.

Het is voor het eerst dat de hypermoderne F-35 wordt ingezet bij de Baltic Air Policing missie aan de grens met Rusland. Eerder hebben de Italianen, net als de Noren, de gevechtsvliegtuigen al wel ingezet bij de verdediging van IJslandse luchtruim, een andere missie van de NAVO. 

De Duitse Eurofighters zijn teruggekeerd naar hun thuisbasis Neuburg an der Donau. De Duitse NAVO-generaal Klaus Habersetzer sprak bij de overdracht van de missie over een succesvol uitgevoerde opdracht. Hij vertelde dat de Duitse luchtmacht zich nu gaat voorbereiden op een soortgelijke missie in Roemenië.

Bron: Bundeswehr (foto: Etonian Air Force,  Sigrid Paula Pukk)

Verzoeknummer hit Nena

De single '99 Luftballons' van de Duitse zangeres Nena was veertig jaar geleden een gigantische hit. Maar wat weinig mensen weten is dat de videoclip werd opgenomen op het Infanterie Schietkamp Harskamp. Muziekjournalist Leo Blokhuis probeert voor een nieuw muziekprogramma in contact te komen met hen die bij de opnamen aanwezig waren. 

In de videoclip doen zich achter de band enorme explosies voor. Uiteindelijk 'vlucht’ de band voor het geweld dat op het ISK werd tentoongespreid. Dit past in het verhaal van '99 Luftballons' wat in feite een protestlied is tegen de koude oorlog die in 1983 nog volop speelde. 

Dankzij (of ondanks) de boodschap werd de single een hit van formaat, die zelfs in de Verenigde Staten de tweede plaats in de Billboard Hot 100 haalde. In ons land belandde de plaat op de eerste plek, in zowel de Top 40, Nationale Hitparade als de TROS Top 50. Lezers die hebben meegewerkt aan de clip of mensen kennen die er destijds bij waren betrokken, kunnen contact opnemen met het productieteam van Leo Blokhuis via jennemiek.vangestel@kro-ncrv.nl. 

Bron: Defensie 

Bundeswehr helpt in India

De Duitse Bundeswehr heeft apparatuur naar India gestuurd waarmee dagelijks 400.000 liter zuurstof gemaakt kan worden voor de beademing van coronapatiënten. In het Aziatische land worden dagelijks duizenden mensen besmet met het virus en hebben vaak zuurstof nodig om te overleven. 

Bij de hoogwaardige apparatuur gaat het om een zogenoemde 'Mobile Sauerstofferzeugungs- und abfüllanlage' (MSEA). Het systeem kan een zuurstofcilinder binnen een half uur vullen met 10.000 liter zuurstof van 93 procent. 

Voor de bediening van de apparatuur is een detachement van 13 militairen van de Sanitätsdienst meegereisd. Zij zullen personeel van het Indiase Rode Kruis trainen in het gebruik van het systeem.

Bron: Bundeswehr