Tekst kapitein Jessica Bode

Indonesië: 'Niet-geidentificeerd object gezien'

Er is een niet-geïdentificeerd object gezien op de plek waar de vermiste, Indonesische onderzeeboot met 53 opvarenden voor het laatst gesignaleerd is. Dat meldt het Indonesische leger tijdens een persconferentie.

Een Indonesisch marineschip ontdekte op de plek waar eerder olie werd gevonden een object met ‘sterk magnetische resonantie’. Het oorlogsschip Riguel is inmiddels ter plekke om het object met geluidsgolven te lokaliseren.

Australië, Singapore en de Verenigde Staten hebben eenheden, vliegtuigen, helikopters en schepen gestuurd om te helpen bij de zoekactie. Het wordt overigens een race tegen de klok, want de bemanning zou nog tot zaterdag genoeg zuurstof hebben.

De 44 jaar oude KRI Nanggala-402 verdween afgelopen woensdag tijdens een torpedo-oefening ten noorden van Bali. Nadat de bemanning om toestemming vroeg om te duiken, werd geen enkel signaal meer waargenomen.

Bron: Defensie. Foto: Indonesische marine.

Nederlandse blusheli's ingezet in België

Op dit moment worden twee Chinooks met bambi buckets van de Nederlandse luchtmacht ingezet bij de bestrijding van een grote brand op een militair terrein net over de grens bij Zundert. Ook Belgische blushelikopters worden ingezet.

De brand op het Belgische militair domein Groot Schietveld in Brecht zou zijn ontstaan bij schietoefeningen, aldus de burgemeester. De rook verspreidt zich richting Antwerpen waar de bevolking het advies heeft gekregen ramen en deuren te sluiten. In Brecht is een deel van een woonwijk geëvacueerd.

De provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. Er staat ondertussen twee tot driehonderd hectare van het Belgische natuurgebied in brand. Helikopters vliegen af en aan met waterzakken en op het terrein staan verschillende brandweerwagens met circa honderd brandweerlui van verschillende korpsen.

Ook in Nederland, op militaire oefenterreinen op de Rucphense en Vughtse Heide, heeft gisteren korte tijd brand gewoed. Op beide locaties werd aan het eind van de middag het sein ‘brand meester’ gegeven. Op de Rucphense Heide ontstond de brand door gebruik van rookgranaten, op de Vughtse Heide is de oorzaak nog onbekend. 

Bron: Defensie/Nieuwsblad.be

Shotgun!

De Bravo Compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon heeft deze week in Litouwen het ‘breachen’ beoefend met shotguns.

Hierbij worden sloten op een afstand van vijf tot tien meter kapot geschoten, zodat de infanteristen toegang kunnen krijgen tot een gebouw. Verder werd met hagel op schijven geschoten om de schietvaardigheid met de shotgun te verbeteren.  

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte NAVO-aanwezigheid enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. De multinationale battle group staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Bron: Defensie. Foto: korporaal Michael.

'Gruis F-35' weer de lucht in

De F-35's van Vliegbasis Leeuwarden, die tijdelijk aan de grond stonden vanwege slijtage aan de motor door opspattend gruis, mogen weer de lucht in.

Na overleg met de motorfabrikant zijn extra maatregelen getroffen waardoor de gevechtsvliegtuigen weer de lucht in kunnen. Het gruis zou afkomstig zijn van de anti-sliplaag van het banenstelsel op de vliegbasis. Nederland is het enige land waar dit mankement zich tot dusver heeft voorgedaan

De luchtmacht heeft nu zeventien van deze nieuwe jachtvliegen. Daarvan staan er negen op de Friese basis en acht in de Verenigde Staten. 

Bron: Defensie

Canadees op De Kooy

Een niet alledaags gezicht op Vliegkamp De Kooy in Den Helder, waar momenteel een CH-148 Cyclone van de Canadese luchtmacht staat.

De maritieme gevechtshelikopter van 423 Maritime Helicopter Squadron hoort bij het Canadese fregat HMCS Halifax dat momenteel in de haven van Den Helder ligt. Dit schip vaart zes maanden in de regio als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group One (SNMG1).

In de tussentijd heeft ook de helikopter onderhoud nodig en De Kooy bleek in dit geval het dichtstbij. De militaire versie van de Sikorsky S-92 vliegt deze twee weken geen missies of oefeningen, maar voert alleen testvluchten uit.

Bron: Defensie. Foto: Manolito Jaarsma

Amaroks voor gewondentransport

De operationele eenheden van het Korps Mariniers krijgen tien nieuwe Volkswagen Amaroks, waarvan er zeven worden omgebouwd voor het transport van gewonden. 

De mariniers deden dat voorheen met de Mercedes-Benz 290, maar dit voertuig is sterk verouderd en moet worden vervangen. Hier zijn tien Amarok 10kN pick-up dubbelcabine voertuigen voor gereserveerd . Met het oog op het beschikbare budget wordt nu gestart met het ombouwen van zeven exemplaren. Eind van het jaar worden ze afgeleverd.

Bron: Defensie

Militair tintje FA Cup

De inmiddels gestaakte oprichting van een Europese Super League beheerste deze week het voetbalnieuws. Dus staat de strijd om de oudste beker, de Engelse FA Cup, in Engeland weer op nummer een. Wist u trouwens dat ooit een militair team dit voetbaltoernooi heeft gewonnen? Maak kennis met The Royal Engineers AFC. 

Oké, het gebeurde niet recent, de ploeg van The Royal Engineers (anno 1863) stond tussen 1872 en 1880 liefst vier keer in de finale. Met als kroonjaar 1875, toen The Old Etonians op het Wembley van destijds, de Kennington Oval, met 2-0 werd verslagen. "Ze waren in die jaren duidelijk een van de beste teams ", zegt professor Dilwyn Porter, hoogleraar sportgeschiedenis en cultuur aan Montfort Universiteit in Leicester. 

De genisten leverden ook een aantal internationals. Acht spelers hebben interlands gespeeld: zes man voor Engeland, twee sappeurs voor Schotland. De vedette van de ploeg was luitenant-kolonel Pelham George von Donop, een sportman pur sang. Hij blonk immers ook uit in cricket en tennis: in 1882 deed hij mee aan Wimbledon.

The Royal Engineers AFC bestaat overigens nog steeds en speelt jaarlijks mee om de (militaire) Woolwich Cup. Met de komst van het betaalde voetbal in Engeland was het immers gedaan met de succesjaren in de FA Cup voor de Royal Engineers. 

Bron: Defensie. Foto Forces.net

Eerste Japanse legeroefening met Amerika en Frankrijk

In Japan wordt volgende maand voor het eerst een militaire oefening gehouden met Frankrijk en de Verenigde Staten.

De oefening met grondtroepen op het eiland Kyushu start op 11 mei en duurt meerdere dagen. “Door de samenwerking te verbeteren willen we zorgen dat onze zelfverdedigingstroepen over betere vaardigheden en tactieken komen te beschikken om afgelegen eilandgebieden te verdedigen”, zo meldt het Japanse leger. 

Zowel de Amerikaanse president Joe Biden als de Japanse premier Yoshihide Suga maken duidelijk dat ze samen willen optrekken tegen China, dat met beide landen een gespannen relatie heeft. Tokio en Peking ruziën onder meer over de betwiste Senkaku-eilanden. Die vallen onder Japans bestuur maar worden ook geclaimd door China. Die noemt de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee de Diaoyu-eilanden. 

Bron: Defensie

Eerste vrouwelijke regimentscommandant

Voor het eerst in de geschiedenis van de Oostenrijkse strijdkrachten is een vrouwelijke militair benoemd tot regimentscommandant. De 46-jarige luitenant-kolonel Jasmine Krutzler nam het commando over het 'Versorgungsregiment 1' op zich.

In haar toespraak bij de commando-overdracht zei Krutzler dat ze haar nieuwe functie ziet als een mijlpaal in de gelijke behandeling van vrouwen in de Oostenrijkse strijdkrachten. Defensieminister Klaudia Tanner voegt daaraan toe: “Ze heeft zowel in eigen land als in het buitenland laten zien een goede leidinggevende te zijn en neemt juist het regiment over dat een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van de COVID-19 pandemie in ons land.” De nieuwe commandant draaide onder meer uitzendingen op de Golan, in Kosovo, Bosnië en Afghanistan. 

Bron: Oostenrijkse strijdkrachten. Foto: Bundesheer.at/Carina Karlovits

101 saluutschoten op Koningsdag

Op Koningsdag (27 april) vuurt een saluutbatterij van de Koninklijke Marine 101 saluutschoten af als eerbewijs aan de Koning. Het is allemaal te volgen via een livestream.

De saluutschoten klinken in drie sessies: 33 schoten om 09.30 uur, 35 schoten om 12.00 uur en nog eens 33 om 16.00 uur. Op de verjaardag van de Koning, bij zijn abdicatie en bij de geboorte van een troonopvolger vuren we honderd schoten. Plus één, voor de zekerheid.

NOOT: Inmiddels is besloten dat de saluutschoten niet doorgaan.

Bron: Defensie

DVVO bestaat 25 jaar

De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie, in de wandelgangen bekend als DVVO, bestaat op 1 mei 25 jaar.

De club verzorgt wereldwijd het transport van personen en goederen over de weg, door de lucht, over zee of met de trein. Bijvoorbeeld als eenheden op oefening of uitzending gaan. Ook beheren ze ruim zesduizend voertuigen waar de hele defensieorganisatie gebruik van maakt. 

De staf van de DVVO is gevestigd op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Eenheden van de jubilerende organisatie zijn gestationeerd in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Stroe, Harskamp en Baltimore (Verenigde Staten). Bij DVVO werken zo'n vierhonderd militairen en burgerambtenaren.

Bron: Defensie